Μετά από 25 χρόνια, η 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη. Από το 1985, η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου δίνει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να συναντηθούν σε ένα πολύπολιτισμικό γεγονός καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Η διοργάνωση του 1986 αποτέλεσε σταθμό όχι μόνο για τον ίδιο το θεσμό, αλλά και για την πόλη της Θεσσαλονίκης. 

Κάτι αντίστοιχο προμηνύεται και για τη φετινή διοργάνωση, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται σε δύο διαφορετικές πόλεις της Μεσογείου, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρώμη. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί το κέντρο των δραστηριοτήτων, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες μορφές τέχνης, και συμμετέχοντας ενεργά στο γενικότερο σχεδιασμό κάτω από το γενικό τίτλο “Συμβίωση;”

Η 15η εκδοχή της Μπιενάλε Νέων Μεσογείου στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να απλωθεί σε όλη την πόλη, σε δημόσιους και εναλλακτικούς χώρους, ξεπερνώντας την τυπική μουσειακή παρουσίαση και προσφέροντας τελικά ευκαιρίες για νέες αναγνώσεις της δουλειάς των νέων δημιουργών και της θεματικής “Συμβίωση;”.

Οι χώροι που χρησιμοποιούνται, δημιουργούν έναν  πολύ-επίπεδο και  πολυπολιτισμικό  χάρτη  καλλιτεχνικής παρουσίας.

Το Λιμάνι, ως σύμβολο της επικοινωνίας των λαών της Μεσογείου.
Το παραλιακό μέτωπο, ως σημείο αναφοράς στη Μεσόγειο.
Η Πλατεία Αριστοτέλους ως φορέας της σύγχρονης ιστορίας της πόλης.
Η περιοχή Βαλαωρίτου, το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης που μετασχηματίζεται σε περιοχή συνάντησης των νέων και συγκέντρωσης δημιουργικών εργαστηρίων και εναλλακτικών πρακτικών.
-Τέλος, το τρίγωνο Λευκού Πύργου – Δημαρχείου – Μουσείων (ΜΜΣΤ, Βυζαντινού, Αρχαιολογικού), που ορίζεται και από τη γειτνίαση με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Βασιλικό Θέατρο. Όλοι φορείς που ενώνουν τον παλιό με το σύγχρονο χαρακτήρα της πόλης.

Οι διοργανωτές  έχουν προσκαλέσει ήδη από την αρχή του σχεδιασμού τους φορείς της πόλης, καθώς και ανεξάρτητους επιμελητές και δημιουργούς, να συμμετάσχουν με τις γνώσεις και τις ιδέες τους, έτσι ώστε να πετύχουν μια διοργάνωση που θα μεταδώσει παγκόσμια το μήνυμα της “Συμβίωσης;” και θα προβάλει τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα μέσα από μια θετική, δυναμική, πολυπολιτισμική εικόνα. 

Συνολικά λοιπόν, πρόκειται για μια διοργάνωση που φέρνει κοντά όλους τους λαούς της Μεσογείου (και όχι μόνο) κάνοντας πράξη τον τίτλο “Συμβίωση;”. Μέσα από τον εθελοντισμό πολεμάει τον αποκλεισμό και δίνει ευκαιρίες για ουσιαστικές δυνατότητες επικοινωνίας. Δεν είναι απλά μια γιορτή αλλά ένα μήνυμα, μια πρόταση, μια αφετηρία για νέα δεδομένα ανάπτυξης και προόδου. 

Ειδικότερα, το κεντρικό πρόγραμμα της Μπιενάλε περιλαμβάνει 180 δημιουργούς ηλικίας 18-30 ετών από 26 χώρες.  Τα έργα τους παρουσιάζονται: εικαστικές τέχνες στην Αποθήκη 15 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εφαρμοσμένες τέχνες στην Αποθήκη 7. 

Την επιμέλεια του στησίματος των έργων των νέων δημιουργών έχουν αναλάβει οι Stephanie Bertrand, Χρήστος Σαββίδης, Έφη Χαλυβοπούλου (εικαστικά) και Μαρία Τριανταφυλλίδου (εφαρμοσμένες τέχνες). Οι τέσσερις επιμελητές έχουν σχεδιάσει ένα ανοιχτό σύστημα, πιστό στο θέμα της “Συμβίωσης” – συμβίωση μεταξύ καλλιτεχνών, θεμάτων, μορφών τέχνης, καλλιτεχνών και κοινού κ.λπ.

Το κομμάτι της Γαστρονομίας παρουσιάζεται κατά το τελευταίο τριήμερο της Μπιενάλε, 4-5-6 Νοεμβρίου, και είναι ενταγμένο στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Γαστρονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλο Πρόγραμμα

Δράσεις Παράλληλου Προγράμματος

Το πρόγραμμα των παράλληλων Δράσεων της Μπιενάλε Νέων Μεσογείου για τις επόμενες ημέρες διαμορφώνεται ως εξής :

12/10  21.00 Jason Harrod 
συναυλία με την υποστήριξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας
Χώρος : Αποθήκη 8
 
13/10  20.00 Design Report Greece
 προβολή και συζήτηση με το κοινό. Χώρος : Αποθήκη 13

14/10  22.00 Warehouse Nights: AUditors DOmination (Dub, Electro, Electro‐Tango) & DJ set: The Trouble (Giannis Drizis & Christos Exarhopoulos)
Χώρος : Αποθήκη 8

18/10 19.30 Συνάντηση Open coffee 
Χώρος: Αποθήκη 1, Λιμάνι Συνάντηση: 18/10, 21.30 Επιμέλεια: Γιώργος Γάτος, Απόστολος Κρητικός
Συνάντηση με θέμα την επιχειρηματικότητα και τις νέες τεχνολογίες υπό το πρίσμα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

19/10 Στρογγυλό τραπέζι: Αστικές Στρατηγικές για το Δημόσιο Χώρο (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 49)
Χώρος: Λιμάνι
∆ιάρκεια: 10/10 – 19/10
Οργάνωση/ Παρουσίαση: ΤΕΕ – Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας
Οι περιοχές διερεύνησης είναι οι εξής: οι πεζόδρομοι Ικτίνου, Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου, η περιοχή Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, η περιοχή ΔΕΘ, η περιοχή Λαχανόκηπων, το Δυτικό θαλάσσιο μέτωπο και τέλος οι Στοές της Θεσσαλονίκης.

Στις 19/10 πραγματοποιείται Ανοιχτό Εργαστήρι στο κοινό με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και παρουσίαση με θέμα εκπαίδευση και Δημόσιος χώρος.

20.00 Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2011 (εγκαίνια έκθεσης, Γαλλικό Ινστιτούτο)
Χώρος: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Στρατού 2Α)
Εγκαίνια: 19/10, 20.00
∆ιάρκεια: 19/10 – 29/10
Ώρες λειτουργίας: ∆ευτ.-Κυρ. 17.30-21.00
Επιμέλεια: Μανόλης Μωρεσόπουλος
Από το 1987, η έκθεση αυτή προωθεί την τέχνη της φωτογραφίας και τους νέους δημιουργούς της. Την εποχή της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης, νέοι έλληνες φωτογράφοι αναζητούν τρόπους να ξεπεράσουν εμπόδια και να ανακαλύψουν -μέσα από πληθώρα τεχνικών και θεμάτων- τον… ώριμο καλλιτεχνικό εαυτό τους.

21/10 19.00 Παρουσίαση δύο πρόσφατων εργαστηρίων στα Χανιά, με τη συμμετοχή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ: Sens[eRes]ponsive Architecture Workshop, Μαρία Βογιατζάκη (ΑΠΘ), Μαριάνθη Λιάπη και Κωστής Ουγγρίνης (Πολυτεχνείο Κρήτης), Η Αξία του Απορρίμματος, Αριστείδης Αντονάς (ΠΘ) και Σταύρος Βεργόπουλος (ΑΠΘ)
Χώρος : Αποθήκη 7

22.00 Warehouse Nights: Συναυλία των Johnny Carbonaras (Rock’n’Roll, Surf, Garage) & DJ set: The Wrong Child & Scoot Boy
Χώρος : Αποθήκη 8

Συνεχίζουν την λειτουργία τους

Συμβίωση; Hotel Άριστον Το Άριστον ίσως σημαίνει ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί εικαστικά / performance / μουσική / χορός / θέατρο / design / προβολές / παρουσιάσεις‐ομιλίες / workshops / Βραδιά Pecha‐Kucha
Χώρος: Hotel Άριστον, Διοικητηρίου 5
Διάρκεια: έως 6/11/2011 Ώρες λειτουργίας: Δευ.‐Παρ. 17.00‐23.00, Σαβ.‐Κυρ. 12.00‐23.00
* Θα βρείτε το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων στη σελίδα facebook του project: https://www.facebook.com/pages/Hotel‐Ariston/139621319468747

-Περιοχή Λευκού Πύργου
Awake ‐ Αναστάσιος Βελούδης Διάρκεια: έως 6/11/2011
Έκθεση Walking 4 Art Διάρκεια: έως 6/11/2011

-Carpe Diem – “Face Art” Τοιχογραφίες
Διάρκεια: έως 5/11/2011
Blu / Φοιτητικές Εστίες (Οδός Τέλλογλου), Nade & Nastwo / Ξενοδοχείο Ιπποκράτειο, Live2 & Apset / Περιοχή Ροτόντα (Πολυκατοικία στη Μελενίκου), Faith47 & Dal / Λαδάδικα (Κατούνη 23), Woozy & Kez / Εργατικές Κατοικίες στην Ξηροκρήνη, Same84 / Φοιτητικές Εστίες (Οδός Τέλλογλου), Ser (κέντρο πόλης)

-Έκθεση διπλωματικών Εργασιών των Σχολών Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και του ITU ‐ Κωνσταντινούπολης.
Χώρος : Αποθήκη 7

-έκθεση Duet – Άρης Ράμμος (ΜΙΕΤ – Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Βιβλιοπωλείο, Τσιμισκή 11)

-έκθεσης Φωτογραφικού Εργαστηρίου “Δίαυλος”
Χώρος : Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, Κατούνη 12‐14

-Facing Mirrors (Μουσείο Φωτογραφίας, Προβλήτα Α, Λιμάνι)

tags / iRobot

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ