“Living Realities – Changing Perceptions” στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα που εστιάζει στις σύγχρονες πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να αναζητήσουν νέα πατρίδα

Μετά την Πράγα και λίγο πριν ταξιδέψει στη Βιέννη, το διεπιστημονικό και κοινωνικοπολιτικό καλλιτεχνικό εγχείρημα Living RealitiesChanging Perceptions έρχεται στην Αθήνα. Με βασικό άξονα την περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας Stages of a Flight, το Living RealitiesChanging Perceptions εστιάζει στις σύγχρονες πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να αναζητήσουν νέα πατρίδα. Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης θα φιλοξενήσει για ένα μήνα την έκθεση φωτογραφίας, καθώς και  μία σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν βιωματικά εργαστήρια, συναυλίες, συζητήσεις, καθώς και μία διαδραστική εικαστική σύμπραξη ανάμεσα σε νεαρούς καλλιτέχνες της ΑΣΚΤ και παιδιά της περιοχής της Κυψέλης, η οποία θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στο τέλος της έκθεσης.

© Simon Vanhal
© Simon Vanhal

Στοιχεία:
Σήμερα, πάνω από 65,6 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε φυγή παγκοσμίως. Καθημερινά άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να τραπούν σε φυγή για διάφορους λόγους: πολλοί διώκονται για τις πεποιθήσεις τους που διαφέρουν από αυτές του κυβερνώντος καθεστώτος. Άτομα που ανήκουν σε μειονότητες απειλούνται από τη θανατική ποινή σε πολλές χώρες ακόμα και σήμερα, ενώ κορίτσια και γυναίκες προσπαθούν με τη φυγή τους να αποφύγουν τον εξαναγκασμό σε γάμο. Επίσης, οι φυσικές καταστροφές και κερδοσκοπικές επεμβάσεις στο περιβάλλον τους, αναγκάζουν ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη γη τους. Η φυγή όμως δεν είναι έγκλημα. Οι μισοί φυγάδες παγκοσμίως είναι παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών. 84% βρίσκουν καταφύγιο στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ευρώπη καταφέρνουν να φθάσουν τελικά πολύ λίγοι (σε ποσοστό μικρότερο του 3%), είτε γιατί δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα νόμιμα, είτε γιατί πεθαίνουν στη διαδρομή. Σήμερα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξασφαλισθεί η διεθνής συνοχή και κυρίως να γίνουν ορατές οι πρωτοβουλίες εκείνες που δημιουργούν συζεύξεις και υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη.

© Simon Vanhal
© Simon Vanhal

Σχετικά με το Living Realities – Changing Perceptions:
Το Living Realities – Changing Perceptions είναι ένα διεπιστημονικό και κοινωνικοπολιτικό καλλιτεχνικό εγχείρημα που εστιάζει στις σύγχρονες πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να αναζητήσουν νέα πατρίδα. Η περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας Stages of a Flight αποτελεί το συνδετικό κρίκο του όλου εγχειρήματος και διευρύνεται, στην εκάστοτε χώρα, με συμμετοχικές καλλιτεχνικές δράσεις: παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, μαθήματα μουσικής και τραγουδιού, συμμετοχικά εργαστήρια φωτογραφίας και συζητήσεις. Το φωτογραφικό-αφηγηματικό εγχείρημα Stages of a Flight πυροδοτεί συναντήσεις μέσω της τέχνης και προωθεί το διάλογο για τα επίκαιρα θέματα της άφιξης και της συμβίωσης, με στόχο την αλλαγή των αντιλήψεων και των προοπτικών, τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους θεατές / ακροατές.

Η έκθεση φωτογραφίας Stages of a Flight:
Η έκθεση Stages of a Flight είναι μια περιοδεύουσα έκθεση, που καθιστά ορατές τις πραγματικότητες της ζωής ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις οικογένειες, τα σπίτια και τις πατρίδες τους. Η έκθεση αντιπαραθέτει τις ιστορίες των ίδιων των πρωταγωνιστών με τις λαϊκίστικες, στερεότυπες εικόνες που προβάλουν τα media. Ο φωτογράφος Simon van Hal και η δημοσιογράφος και εθελόντρια-μεταφράστρια Nermin Ismail ταξίδεψαν σε επτά χώρες, ψάχνοντας για ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και τους ακολούθησαν στο ταξίδι τους. Από το 2015 που ξεκίνησαν, επισκέφθηκαν το κέντρο των διακινητών στη Σμύρνη, τις ελληνικές ακτές, σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ουγγαρία, τα σύνορα της Σλοβενίας και τα σύνορα του Μαρόκου, τον ισπανικό προσφυγικό καταυλισμό Ceuta και καταλύματα στην Αυστρία και την Ιταλία. Το εγχείρημα πέρα από την καλλιτεχνική του διάσταση, αποτελεί μια πλατφόρμα για αυτούς τους ανθρώπους ώστε να αφηγηθούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βγουν από την αφάνεια, ενώ παράλληλα αποτυπώνει τις πολιτικές αλλαγές που συντελέστηκαν μέχρι το 2017. Έρευνα / Κείμενα: Nermin Ismail | Φωτογράφος: Simon van Hal | Επιμέλεια: Zuzana Ernst–Moncayo.

EΠΙ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ: η ΑΣΚΤ Συν-Δημιουργεί με Τα Παιδιά της Κυψέλης:
Το «πέρασμα» του Living Realities από την Αθήνα θα ολοκληρωθεί με το διαδραστικό εργαστήριο τέχνης–έκθεση EΠΙ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Πόλη & Τέχνη. Επιμέρους έννοιες για την ταυτότητα της Αθήνας: Μνήμη, Ταξικότητα, Στυλ. Πρόκειται για μια εικαστική σύμπραξη ανάμεσα στο εργαστήριο για την αρχιτεκτονική της πόλης citylab και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στη διάρκεια του οποίου 10 καλλιτέχνες-φοιτητές (ΑΣΚΤ/ΕΜΠ) -στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού έργου ROCK– και 90 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών από την περιοχή της Κυψέλης, θα δημιουργήσουν έργα με άξονα έμπνευσης το τρίπτυχο Μνήμη – Ταξικότητα – Στυλ. Η εκδήλωση αποτελείται από τρεις φάσεις: έως τις 15 Απριλίου θα επιλεγούν οι 10 καλλιτέχνες (ΑΣΚΤ-ΕΜΠ) ανάμεσα σε όσους καταθέσουν προτάσεις για έργα ζωγραφικής με βάση τις θεματικές του εργαστηρίου. Τα έργα αυτά θα εκτεθούν σε μία διαδραστική έκθεση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και το διήμερο 27 – 28 Απριλίου, παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, θα κληθούν να ερμηνεύσουν δημιουργικά μέσα από τη δική τους σκοπιά τα έργα των φοιτητών, ζωγραφίζοντας τις δικές τους «αναγνώσεις» και επι-κοινωνώντας τα δικά τους μηνύματα. Στις 29 Απριλίου, μετά το πέρας της διήμερης δράσης, θα στηθεί έκθεση όλων των έργων, η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του Living Realities στην πόλη της Αθήνας και την έναρξη του «ταξιδιού» του, για τον επόμενο προορισμό του που θα είναι η Βιέννη.

Κεντρική φωτογραφία: ©Simon Vanhal

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.