1ο reborn in Athens

Μία γιορτή θεάτρου αποκλειστικά αφιερωμένη στη δημιουργία εκτός Αθηνών

Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ναύπλιο, Πάτρα, Άρτα δίνουν το θεατρικό τους στίγμα στην Αθήνα και παρουσιάζουν παραστάσεις που ξεχώρισαν στο 1ο Festival Reborn in Athens: το φεστιβάλ που διοργανώνει η εταιρεία PRO 4, με στόχο την παρουσίαση δυνατών παραστάσεων σε μία γιορτή θεάτρου αποκλειστικά αφιερωμένη στη δημιουργία εκτός Αθηνών.

Το θέατρο κλιματίζεται και υποδέχεται τους πλέον δραστήριους, εμπνευσμένους καλλιτέχνες, δίνοντας έναν «αέρα» δροσιάς: από τις 2 έως και τις 19 Ιουλίου, το Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες σας γίνεται το απόλυτο σημείο συνάντησης για όσους αγαπούν το θέατρο και τις παραστατικές τέχνες.

Φιλοσοφία του Reborn in Athens
«Έχοντας βρεθεί στη θέση των εκτός των αθηναϊκών τειχών δημιουργών και μέσα από την πολυετή εμπειρία μου στο χώρο της διοργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, μπορώ να εγγυηθώ την άρτια διεξαγωγή ενός φεστιβάλ που θα συμβάλλει στην καλλιτεχνική ανταλλαγή και ζύμωση, κάτι που αποτελούσε πάντοτε ένα από τα κυρίως ζητούμενα και που θα μπορεί να προσφέρει στους συμμετέχοντες τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την παρουσίαση των δημιουργιών τους. Στόχος είναι να συλλέξουμε όσες περισσότερες προτάσεις υψηλής ποιότητας ώστε το φεστιβάλ αυτό σταδιακά να γίνει θεσμός.» – Mανόλης Σάρδης / PRO4

Οι παραστάσεις

Σάββατο, 2 & Κυριακή, 3 Ιουλίου
«Το Αριστούργημα» του Κριστιάν Λόλλικε
Το «Αριστούργημα ή The Re-Mohammed-Ty Show» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του «Τουρνουά 5Χ5» του ΚΘΒΕ από την Αrs Moriendi.

Πρόκειται για ένα έργο με θέμα την Τέχνη, την Πίστη και την Τρομοκρατία του σύγχρονου θεατρικού συγγραφέα Κριστιάν Λόλλικε (Christian Lollike), ο οποίος στην χώρα του, τη Δανία, θεωρείται από τους πιο σημαντικούς και υποσχόμενους σήμερα, καθώς τολμά να θίξει επίκαιρα, ευαίσθητα, κοινωνικά θέματα όπως: η τρομοκρατία, το προσφυγικό, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός στον 21ο αιώνα.

Κείμενο: Κριστιάν Λόλλικε / Μετάφραση: Σωτήρης Σουλιώτης / Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας / Σκηνική εγκατάσταση: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου / Φωτισμοί: Θάνος Νίκας /Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Κατερίνα Συναπίδου, Δημήτρης Φραγκούλης

Δευτέρα, 4 και Τρίτη, 5 Ιουλίου
«Το Μονοπάτι της Γυναίκας»
Χοροθέατρο, σε σκηνοθεσία της Χρυσάνθης Καμπούρογλου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής Βόλου: Γυναίκες μυστήριες, μυστηριώδεις, μυστηριακές. Μήδεια, Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια, Δηιάνειρα. Καίτη, Χαρούλα, Σόφη, Γιώτα, Μίνα. Μάνα που γέννησε και μάνα που δε γέννησε. Μάνα-ρίζα, γυναίκα-όριο. Γυναίκα-ρίζα, μάνα-όριο. Άρρητη φορές η ζωή της, ρητές οι διαταγές που την εξόριζαν. Σαν γιού μάνα, σαν πατέρα κόρη, σαν άντρα γυναίκα. Πολλαπλές, επικαλυπτόμενες, καμιά φορά συγκαλυμμένες οι γυναικείες ταυτότητες σε ρόλους στην κοινωνία και την οικογένεια που χαράσσουν την πορεία τους. Γυναίκες που μοιάζουν και διαφέρουν. Κορίτσια, έφηβες, αδερφές, μαθήτριες, φοιτήτριες, αγωνίστριες, εργαζόμενες, φίλες, νοικοκυρές, εργένισσες, μαμάδες, καριερίστες, σύζυγοι, γειτόνισσες, γιαγιάδες. Πιασμένες χέρι-χέρι ανοίγουν το μονοπάτι της γυναίκας στη ζωή και την ιστορία. Ακούγονται αποσπάσματα έργων των Σοφίας Αποστολίδου, Κατερίνας Γώγου, Κικής Δημουλά, Χρυσάνθης Καμπούρογλου, Έφης Μαστροδήμου, Τάσου Λειβαδίτη, Γιάννη Τζήκα, Λουσίλ Κλίφτον, Κολέτ Ντόουλινγκ, Entwistle J.

Σκηνοθεσία, Χορογραφίες: Χρυσάνθη Καμπούρογλου / Μουσική: Δημήτρης Κουζής, UNKLE, The knife, Swayzak, Olafur Arnalds / Kοστούμια: Χάρη Καμπούρογλου / Επιλογή και επιμέλεια κειμένων: Χρυσάνθη Καμπούρογλου, Έφη Μαστοροδήμου / Ερμηνεία κειμένων: Λίνα Καμπούρογλου, Έφη Κουτσογιάννη / Χορεύουν: Αλεξάνδρα Μάνου, Θεοδώρα Σιάνου, Αρετή Βασιλάκη, Μόλυ Μαργωμένου, Έφη Κουτσογιάννη, Ραφαέλα Χατζηγιάννογλου, Λίνα Καμπουρογλου, Κωνσταντίνα Γκαϊτατζούδη, Αλκυόνη Καρανάσιου, Κωστής Τσιαμάγκας

Πέμπτη, 7 και Παρασκευή, 8 Ιουλίου στις 21.15 & Σάββατο, 9 Ιουλίου στις 19.00
«Το ζήτημα της Φαλακρής Τραγουδίστριας του Ε. Ιονέσκο – Συμβαίνουν αυτά καμιά φορά»
Η παράσταση που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας τη σειρά «Δροσερό Βλέμμα» στο Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες, εντάσσεται δυναμικά στο Reborn in Athens: μια πρωτότυπη σκηνική και κειμενική σύνθεση, πάνω στο Παράλογο, με βασικό άξονα το κείμενο του Ευγένιου Ιονέσκο «Η Φαλακρή τραγουδίστρια». Μια ιστορία κλισέ. Δύο τυπικά εγγλέζικα ζευγάρια, μια υπηρέτρια, ένας πυροσβέστης, ένα κουδούνι που χτυπάει επίμονα, μια πόρτα που κρύβει έναν επισκέπτη και μια πιθανή φωτιά. Το ζήτημα όμως βρίσκεται αλλού.

Βασισμένη στο κείμενο και τα λόγια του Ιονέσκο, κύριου εκφραστή του Θεάτρου του Παραλόγου και χρησιμοποιώντας ως βασικό δομικό στοιχείο το ιντερμέδιο, η ομάδα – που αποτελείται ως επί το πλείστον από φοιτητές και απόφοιτους του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης – καταθέτει μια πρόταση πάνω στην σκηνική παρουσία του Παράλογου διερευνώντας την έννοια του Παράλογου ως συμβάντος της καθημερινότητας αλλά και ως κατ’εξοχήν γνωρίσματος της θεατρικής σύμβασης.

Σκηνοθεσία: Μαριλένα Κατρανίδου/ Δραματουργική επεξεργασία: Ρία Μεντηλίδου, Μαριλένα Κατρανίδου / Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Διδώ Γκόγκου / Φωτισμοί: Νίκος Μαυράκης / Ερμηνεύουν: Αλίκη Ατσαλάκη, Γεωργία Κυριαζή, Ειρήνη Κυριακού, Χρήστος Στρινόπουλος, Αλέξης Τσιάμογλου / Mουσικοί: ΚΙΘΑΡΑ 1: Δημήτρης Λώλης, ΚΙΘΑΡΑ 2: Χρήστος Παπαδόπουλος

Σάββατο, 9 Ιουλίου και Κυριακή, 10 Ιουλίου στις 22.00
«Εικόνα»
Performance που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Κλειώ, Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.: Τέσσερις γυναίκες αναμορφώνουν τις εικόνες σε περιβάλλον με μοναδικό υλικό το χαρτί, ως δομικό μέλος μίας αρχιτεκτονικής οργάνωσης του χώρου. Ένα εκ νέου κατασκευασμένο πάτωμα με μοναδικό υλικό την αυγοθήκη συνιστά την αρχή των πραγμάτων. Αξιοποιώντας κατ’ επιλογή τη δυναμική του πολλαπλασιασμού, δημιουργείται μια νέα επιφάνεια η αξία της οποίας, εδραιώνεται ανάλογα με τον τρόπο που θα την αντιμετωπίσεις. Το άψυχο γίνεται έμψυχο με τη χρήση στοιχειωδών τεχνικών μέσων: ένας προτζέκτορας, μία κάμερα, μία οθόνη, δύο κινητά τηλέφωνα. Η γυναικεία μορφή μετέχει, επεμβαίνει στην αισθητική του τοπίου και συνδημιουργεί. Η κίνηση και η ακινησία του σώματος αλληλοεπιδρούν με τον παραγόμενο από τα υλικά ήχο δημιουργώντας τις νέες εικόνες. Εκεί είναι που προκύπτουν τα θέματα.

Σκηνοθεσία – Σύλληψη – Σκηνογραφία: Διδώ Γκόγκου, Ηιάνα Καλαδάμη, Ελένη Κανακίδου, Σόνια Σαμαρτζίδου / Φωτογραφίες: Αλίκη Αρβανίτη, Κική Δεληγιαννίδου, Ηλιάνα Καλαδάμη / Ερμηνεύουν: Διδώ Γκόγκου, Ελένη Κανακίδου, Σόνια Σαμαρτζίδου

12 Ιουλίου:
«Φιλάνθρωπο Όπλο» στις 21.15

Η ιστορία ενός φόνου, μιας οικογενειακής βεντέτας στην Κρήτη. Ένας έμπορος μεταξιού, ο Εμμανουήλ Γεωργίου Ζερβός, η κόρη του κι ο σύζυγός της εμπλέκονται σε ένα τρίγωνο βίας και στοργής. Ποιο είναι το κίνητρο του φόνου; Πώς αντιμετωπίζεται το πένθος; Πότε αποδίδεται η δικαιοσύνη; Η παράσταση συνδυάζει την αφηγηματική γλώσσα με μια ισχυρή παραστατική πραγματικότητα. Οι ηθοποιοί αφηγούνται με τη φωνή και τις δράσεις τους, με το συναίσθημα και τη λογική τους. Αναπαράσταση και φαντασία διαπλέκονται και συνομιλούν. Ταυτόχρονα η παράσταση αξιοποιεί ένα ισχυρό μουσικό και εικαστικό περιβάλλον.

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Ζαφείρης Νικήτας Διανομή: Νίκος Ράμμος, Αλεξία Φάλλα Ηχητικός σχεδιασμός: Σπύρος Εμμανουηλίδης Φωτισμοί: Σεσίλια Τσελεπίδη Κοστούμια: Σπύρος Ζαννιάς

Τετάρτη, 13 και Πέμπτη, 14 Ιουλίου στις 21.15
«Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας»
Η παράσταση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών δίνει το δικό της, ιδιαίτερο στίγμα στο Reborn: πέντε νέοι ηθοποιοί, χρησιμοποιώντας ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, μάσκες, ζωντανή μουσική, στοιχεία παντομίμας και αυτοσχεδιασμούς υποδύονται όλους τους ρόλους του έργου σε ένα τρελό παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων. Το κλασσικό έργο του William Shakespeare, μεταφράζεται και διασκευάζεται από την ίδια την ομάδα. Με χιούμορ, απλότητα, ευθύτητα και σεβασμό στη γλώσσα του ποιητή συνθέτουν μια παράσταση γεμάτη έρωτα, κωμικοτραγικές καταστάσεις, μαγεία, ξωτικά και ανθρώπινη αφέλεια.

Μετάφραση: Εταιρεία Θεάτρου Θέση / Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας / Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης / Κοστούμια – Κατασκευές: Κατερίνα Παπαγεωργίου / Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης Μιχαλόπουλος / Ερμηνεύουν: Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου

15 & 16 Ιουλίου στις 21.15
«Αγγελική» της Αγγελικής Ματθαίου 
Μονόλογος για 3 ηθοποιούς: Η πραγματική ιστορία της Αγγελικής Ματθαίου όπως η ίδια τη διηγείται 70 χρόνια μετά. Ένα οιδιπορικό στα ενδότερα της Τουρκίας που ξεκινά το ’22 στη Σμύρνη και καταλήγει στο σήμερα στην Ελλάδα. Παρουσιάζεται όπως κάθε απλή ιστορία, όπως τα αληθινά παραμύθια που μας λεν οι γιαγιάδες. Με λιτά σκηνικά, κίνηση και λόγο σε ισορροπία και χώρο στη φαντασία. Το δράμα και κωμωδία εναλλάσονται και βρίσκονται σε ισορροπία για να επέλθει και η λύση-κάθαρση. Γιατί έτσι είναι κι η ζωή. Αφορά όλους μας και είναι μια παράσταση για όλους. Με μια αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που επέλεξε να ζήσει κι όχι να επιβιώσει. Κι επέλεξε την αγάπη, όχι την οργη.

Διασκευή Κειμένου: Κατερίνα Δαμβόγλου / Σκηνοθέτης: (Killing The Fly) Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer
Άλλοι συντελεστές: Jorge Arbert (συνδημιουργία) / Μουσική Επένδυση, Σκηνικά, Κοστούμια, Σχεδιασμός Φωτισμών: Killing The Fly / Ερμηνεύουν: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Γιάννης Κουκουράκης

Σάββατο, 17 και Κυριακή, 18 Ιουλίου στις 21.15
«Inverted» του Γιάννη Ευαγγέλου
Ένα σύγχρονο αλληγορικό έργο, με επιρροές από το θέατρο του παραλόγου, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Άρτα (στο χώρο εκδηλώσεων Διώνη) επισκέπτεται το Reborn. Αναφέρεται στο φόβο και τις αιτίες του, εστιάζοντας στις καταλυτικές συνέπειές του. Πίσω από μία κλειστή πόρτα, ένας κρατούμενος υψηλής επικινδυνότητας παίζει διανοητικά παιχνίδια με τους φύλακές του, διαταράσσει τη λογική και τον ψυχισμό τους και τους ελέγχει ολοκληρωτικά. Οι 12 φύλακες μέσα σε κλίμα καχυποψίας και πανικού αλληλοεξοντώνονται.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Γαλάνης / Σκηνογραφία: Βασιλική Καλοκαίρη /Κοστούμια: Βάνα Μπαλακέρα
Κατασκευή σκηνικών: Σωτήρης Γούσιας /Μακιγιάζ: Μαρία Καλοκαίρη /Φωτισμοί – Ήχοι: Γιώργος Διαμαντόπουλος, Αλέξανδρος Γιάννακας, Παύλος Αλεξίου / Ερμηνεύουν: Αποστόλης Παπαδημητρίου, Βασίλης Ζαφείρης

Δευτέρα, 19 Ιουλίου στις 21.15
«Wake»
Το χοροθέατρο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Feedback – In progress Φεστιβάλ του Kinitiras Studio έρχεται από την Πάτρα για να ταρακουνήσει τους θεατές του Reborn in Athens: Στην έναρξη της παράστασης, βρίσκεται στο έδαφος ένας χάρτης διαστάσεων 6Χ6, ένας χάρτης του πλανήτη μας.

Οι θεατές ακούν για περίπου 10 λεπτά ηχητικό υλικό το οποίο σχετίζεται με γεγονότα διεθνή της τελευταίας 10ετίας που εκφράζουν την επανα – χαρτογράφηση που συμβαίνει στο πλανήτη – με πολέμους, μεταναστεύσεις, μαζικές μετακομίσεις κόσμου από τις πόλεις στην επαρχία λόγω κρίσης, αύξησης αστέγων αλλά και περιβαλλοντολογικών φαινομένων όπου μεταβάλλεται η χλωρίδα και πανίδα του πλανήτη. Όσο ακούει αυτό το ηχητικό σύνολο ειδήσεων με αυτή την θεματική, ο θεατής μπορεί να πάρει μελάνι που βρίσκεται στο πλάι του Χάρτη και με το μελάνι αυτό να γεμίσει με ότι ίχνη θέλει τον χάρτη. Στη συνέχεια χορευτές… και θεατές βρίσκονται στη σκηνή, πάνω στον χάρτη και χορεύουν / συνομιλούν, σε σχέση με τα ίχνη που έχουν αφήσει οι θεατές.

Χορογράφος: Όλγα Σπυράκη /Σκηνογραφία: Δημήτρης Νασσιάκος / Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα / Χορεύουν: Κατερίνα Μπέλλα, Λουτσιάνα Παπαδάκη, Στέλλα Σπύρου, Κώστας Τσιούκας

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

8 €
- €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

Πρεμιέρες

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.