Το Μουσείο-κόσμημα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου απέκτησε καινούργιο πωλητήριο

Μετά από πολλές περιπέτειες το Μουσείο απέκτησε ένα νέο ευπρόσωπο πωλητήριο που αμέσως κινεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών

Είναι ένα αρχοντικό που κρύβει θησαυρούς. Είναι ένα μικρό κόσμημα που αξίζει να γίνει γνωστό σε Έλληνες και ξένους που διαλέγουν να περπατήσουν τα μονοπάτια γύρω από την Ακρόπολη. Αξίζει να απολαύσουν τη συλλογή αρχαίας και βυζαντινής τέχνης του Παύλου και της Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, δυο εύπορων ανθρώπων, που μοιράστηκαν όσο ζούσαν την αγάπη τους για τα μνημεία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι Κανελλόπουλοι αγόραζαν πανάκριβα τις ελληνικές αρχαιότητες, κυρίως από διεθνείς αγορές, και τις εισήγαγαν στη χώρα και η συλλογή τους αριθμεί σήμερα 6.500 αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από τα προϊστορικά μέχρι τα νεότερα χρόνια.

Μετά από πολλές περιπέτειες το Μουσείο απέκτησε ένα νέο ευπρόσωπο πωλητήριο που αμέσως κινεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου ιδρύθηκε το 1976, μετά τη δωρεά της ομώνυμης συλλογής στο ελληνικό κράτος. Αρχικά στεγαζόταν στο διατηρητέο νεοκλασικό αρχοντικό Μιχαλέα στην Πλάκα, ενώ από το 2010 επαναλειτουργεί με την προσθήκη σε αυτό νέας πτέρυγας, που δημιουργήθηκε με τη δωρεά της αείμνηστης Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Περιλαμβάνει αντικείμενα από τους προϊστορικούς μέχρι και τους νεότερους χρόνους, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα και τη συνέχεια της ελληνικής τέχνης.

Βοιωτικός μελανόμορφος κάνθαρος
Βοιωτικός μελανόμορφος κάνθαρος
Χρυσός στατήρας Φιλίππου Β΄(359 – 336π.Χ.)
Χρυσός στατήρας Φιλίππου Β΄(359 – 336π.Χ.)

Μετά την προσθήκη της επέκτασης τα αντικείμενα του Μουσείου εκτίθενται χρονολογικά και θεματικά στις δύο πτέρυγες. Στα δεξιά της εισόδου η νέα πτέρυγα στεγάζει τη συλλογή από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ στο παλαιό κτήριο φιλοξενούνται εκθέματα παλαιοχριστιανικής έως και μεταβυζαντινής εποχής, καθώς και διάφορα νεότερων χρόνων. Στη νέα πτέρυγα, μεταξύ των εκθεσιακών χώρων, αποκαλύφθηκαν και διατηρούνται κατά χώραν, ορατά, τα λείψανα μεσαιωνικής οικίας σε επαφή με τμήμα του Ριζόκαστρου, δηλαδή του οχυρωματικού περιβόλου που προστάτευε την Ακρόπολη κατά τον 13ο αι. μ.Χ.

Info:

Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου | Τρίτη – Κυριακή: 08:00-15:00 | Θεωρίας 12, 105 55 Πλάκα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.