Οπτικοακουστική σκηνική αφήγηση βασισμένη στις Τρωάδες του Ευριπίδη

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει μία ιδιαίτερη παράσταση -ένα οπτικό-ηχητικό τοπίο με τρεις ξεχωριστούς περφόρμερς που μας μεταφέρουν τον τραγικό αποχαιρετισμό των γυναικών της Τροίας στην πατρίδα και τους νεκρούς τους, όταν νικημένες από τον πόλεμο, ακολουθούν τη μοίρα τους, τον δρόμο της σκλαβιάς στη χώρα των Ελλήνων νικητών.

Η παράσταση «Μαρμαρωμένες Τρωάδες», τίτλος συμβολικός που μεταφέρει όλο το διαχρονικό βάρος των δεινών και της φρίκης του πολέμου, βασίζεται στις Τρωάδες του Ευριπίδη σε μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη, και θα ανέβει την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, στις 20:30 και τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016, στις 21:00, στο Θέατρο του ΙΜΚ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Για το έργο σημειώνει η Λουΐζα Κωστούλα: «Όταν η λογική λιποτακτεί θεριεύει ο φόβος, γράφει ο Ευριπίδης στο έργο του Τρωάδες. Η θεωρία περί δίκαιου και άδικου πολέμου είναι τόσο παλιά όσο και η ύπαρξη του ίδιου του πολέμου. Η ιστορία της πολιτικής σκέψης θεωρεί την ειρήνη ως το διάλειμμα ανάμεσα σε δύο πολέμους. Οι Τρωάδες γράφτηκαν το 415 π. Χ. στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Λίγο νωρίτερα, μήνες μόνον, οι Αθηναίοι είχαν επιτεθεί στη Μήλο την οποία κυριολεκτικώς ερήμωσαν, σκοτώνοντας όλους τους άνδρες και πουλώντας ως σκλάβους όλα τα γυναικόπαιδα. Στη συνέχεια δε ετοιμάζονταν να εκστρατεύσουν κατά της Σικελίας. Ο Ευριπίδης κατακρίνοντας την επεκτατική πολιτική των Αθηναίων, τάσσεται ενάντια σε κάθε μορφής επιθετικό πόλεμο.»

Η παράσταση αποτελεί μία σύγχρονη μορφή αφήγησης. Η μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη με την αμεσότητα και τη μουσικότητα που διαθέτει, αποτέλεσε μία ισχυρή βάση για αυτό το εγχείρημα. O λόγος, η μουσική, η εικόνα, ο ήχος, οι ηθοποιοί δημιουργούν ένα περιβάλλον βιωματικό για το θεατή.

Σύνθεση και υλοποίηση στηρίζονται σε ειδικό ηχητικό σχεδιασμό (χρήση τετραφωνίας, μία ζώνη από τέσσερα ηχεία ανάμεσα στα οποία είναι τοποθετημένοι οι θεατές) και τρεις ηθοποιούς. Τα οπτικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι λήψεις, ειδικά επεξεργασμένες, από φυσικά τοπία, εικόνες ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το φαντασιακό που εντείνουν την αίσθηση της απώλειας του φυσικού χώρου, του χρόνου και της μνήμης των γυναικών που οδηγούνται στον δρόμο της σκλαβιάς.

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε, και ενθουσίασε, στην αίθουσα αετωμάτων του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας (20/4/2016), στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και μετά τη στάση της στην Αθήνα θα ταξιδέψει σε πόλεις της περιφέρειας και το εξωτερικό.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου: Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise)
Οπτικός Σχεδιασμός: Βασίλης Κουντούρης (Studio 19)
Ηχητικός Σχεδιασμός: Κώστας Μπώκος (Studio19)
Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά: Νίκος Λεβαντής, Λουΐζα Κωστούλα,
Βασίλης Κουντούρης
Κοστούμια: Λἰλιαν Ξυδιά
Βοηθός σκηνοθέτη: Eλίνα Μαντίδη

Ερμηνεύουν: Αγλαΐα Παππά, Παναγιώτης Γαρμπής, Λουΐζα Κωστούλα

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

8 €
- 10 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.