Το πλούσιο αφιέρωμα «Νίκος Καζαντζάκης, ο κοσμοπαρωρίτης» στο Μουσείο Μπενάκη

Με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2017 ως «Έτους Νίκου Καζαντζάκη»

Το Μουσείο Μπενάκη και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Καζαντζάκη, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς διοργανώνουν ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2017 ως «ΕΤΟΥΣ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το αφιέρωμα με γενικό τίτλο «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ο κοσμοπαρωρίτης» περιλαμβάνει τρεις εκθέσεις που παρουσιάζονται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, στην Πινακοθήκη Γκίκα και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, ενώ το σύνολο των εκδηλώσεων τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, μια σύγχρονη προσέγγιση της ζωής και του έργου του, φωτίζοντας γνωστές αλλά και άγνωστες πλευρές, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες με οικουμενικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί τον πιο πολυμεταφρασμένο νεοέλληνα συγγραφέα, που κατόρθωσε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας του, αναδεικνύοντας ένα λογοτεχνικό ταλέντο παγκόσμιας εμβέλειας και απήχησης.

Ο Νίκος Καζαντζάκης στο Γκόττεσγκαμπ. 1929
Ο Νίκος Καζαντζάκης στο Γκόττεσγκαμπ. 1929

Εκθέσεις:

Ο «ΑΝΗΦΟΡΟΣ» ΤΟΥ
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Διάρκεια: 21.12.2017 – 25.02.2017

Η κύρια έκθεση του αφιερώματος παρουσιάζει  γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής, του έργου και των ταξιδιών του Νίκου Καζαντζάκη, αναδεικνύοντας σημαντικούς σταθμούς της πορείας του. Συγκεκριμένα, γίνεται μια εργοβιογραφική προσέγγιση της προσωπικότητάς του, μέσα από χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων τέσσερα πρώιμα θεατρικά του έργα από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, φωτογραφίες και ποικίλο πληροφοριακό υλικό, η οποία εμπλουτίζεται από το πλήθος των μεταφρασμένων σε περισσότερες από 50 γλώσσες έργων του, προβάλλοντας τον οικουμενικό του χαρακτήρα. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στις εμβληματικές μορφές (όπως ο Όμηρος, ο Δάντης, ο Σαίξπηρ, ο Μπερξόν, ο Νίτσε και άλλοι) και στα ταξίδια του (στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο), σε πρόσωπα και εμπειρίες δηλαδή που αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες της διαμόρφωσης και της έμπνευσής του.

Όταν η δημιουργικότητα συναντά τη λογοτεχνία…
Στo πλαίσιο της έκθεσης το γραφείο της LEGO στην Ελλάδα μαζί με τον Σπύρο Γερόπουλο και τους GricksAdult Fans of LEGO (AFOLs) στην Ελλάδα, δημιούργησαν μωσαϊκό πορτρέτο του Νίκου Καζαντζάκη με 45.000 LEGO τουβλάκια. Το μωσαϊκό θα βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 και είναι σε πραγματικό μέγεθος έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να φωτογραφηθούν δίπλα στον Νίκο Καζαντζάκη.

 Ωράριο έκθεσης: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00–18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στην έκθεση Ο «Ανήφορός» του με χειρόγραφα του συγγραφέα από τέσσερα πρώιμα θεατρικά του έργα: «Ξημερώνει», «Φασγά», «Έως Πότε», «Θυσία». Επίσης, με ψηφιακό αντίτυπο της ιδιόχειρης αφιέρωσής του στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στην πρώτη σελίδα της μετάφρασης της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη, η οποία γράφει «Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελάδας, μ` εβγνωμοσύνη, Νίκος Καζαντζάκης, Αθήνα 1-1-35». 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο «ΟΔΥΣΕΙΑ» ΤΟΥ
Μουσείο Μπενάκη Πινακοθήκη Γκίκα
Διάρκεια: 22.12.2017 – 24.02.2017

Η έκθεση αναφέρεται στην «Οδύσεια», το καζαντζακικό επικό ποίημα, συνέχεια του φημισμένου ομηρικού έπους. Παρουσιάζονται τα σχέδια που φιλοτέχνησε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας για την αγγλική μετάφραση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη (από το Μουσείο Μπενάκη) και τα χαρακτικά έργα του Χρήστου Σανταμούρη (από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς). Κεντρικό άξονα της έκθεσης αποτελεί το πρωτότυπο δακτυλόγραφο της «Οδύσειας», σε απευθείας «συζήτηση» με τις εικαστικές δημιουργίες των δύο καλλιτεχνών. Παράλληλα, η σχετική αλληλογραφία Καζαντζάκη και Χατζηκυριάκου-Γκίκα, που περιλαμβάνεται στην έκθεση, αποκαλύπτει το πλαίσιο της συνεργασίας τους για το εγχείρημα της ποιητικής εικονογράφησης της καζαντζακικής «Οδύσειας».

Ωράριο έκθεσης: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 – 18.00.
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη πέρα των ημερών λειτουργίας κάθε Τετάρτη και Πέμπτη: 10:00 – 18:00.

 

Ο «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΟΥ
Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης
Διάρκεια: 22.12.2017 – 24.02.2017

Η έκθεση έχει στόχο να αποτυπώσει την επαφή του έλληνα λογοτέχνη με τον κόσμο της Ανατολής, με τη μυστικιστική ατμόσφαιρα που τη συνοδεύει και το φιλοσοφικό πνεύμα που τη διαπνέει. Εκτός από τα ταξίδια του στην Αίγυπτο (όπου συναντά τον Κ.Π. Καβάφη), το Σινά, την Κίνα και την Ιαπωνία (όπως αποτυπώνονται στις ταξιδιωτικές του διηγήσεις), παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα χειρόγραφα δύο παραμυθιών του (διασκευές από τις «Ιστορίες της Χαλιμάς»), ενώ παράλληλα ανιχνεύονται τα στοιχεία που συνδέουν τον Kρητικό συγγραφέα με την ανατολίτικη κοσμοθεωρία.

Ωράριο έκθεσης: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10.00 – 18.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά 

Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Ελένη Καζαντζάκη στο Gottesgab, Τσεχοσλοβακία. Τέλη Δεκεμβρίου 1931
Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Ελένη Καζαντζάκη στο Gottesgab, Τσεχοσλοβακία. Τέλη Δεκεμβρίου 1931

Παράλληλες εκδηλώσεις 

– Ξεναγήσεις
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018, ώρα 18:00
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Η συμμετοχή στην ξενάγηση επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης (€ 8, € 4) κατά € 2. 

Ξενάγηση στην έκθεση από τη Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχο των έργων Ν. Καζαντζάκη και διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη

Θεματικές ξεναγήσεις και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις εκθέσεις του αφιερώματος, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο 2018.


– Θέατρο / Performance
«Ασκητική»
Παρασκευή 26 & Σάββατο 27 Ιανουαρίου, 2018, 21:00
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

Τιμή εισιτηρίου: € 10, € 8

Ένα από τα πιο εμπνευσμένα και συμπαγή κείμενα της ελληνικής γλώσσας, πολυεπίπεδο και αποκαλυπτικό, το δοκίμιο-μανιφέστο, στο οποίο ο Καζαντζάκης καταθέτει τις οδύνες και τις ελπίδες του προσωπικού του αγώνα για την ανεύρεση και την κατανόηση του Θεού, του δικού του Θεού, μεταφέρεται στη μορφή θεατρικού μονολόγου από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Βασίλη Βασιλάκη.

Ο ηθοποιός Βασίλης Βασιλάκης, απόφοιτος της σχολής του Κουν και δραστήριος εργάτης του θεάτρου, έχει εδώ και αρκετά χρόνια αφοσιωθεί στην πολιτιστική δράση έξω από τη θεατρική αγορά της Αθήνας, δράση πολυεπίπεδη και πολυσχιδής, διδασκαλία υποκριτικής στη θεατρική ομάδα της Αίγινας, παιδικό θέατρο, μαριονέτες. 

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Βασίλης Βασιλάκης
Θεατρική Διασκευή: Ευτυχία Δρούκα
Φωτισμοί: Απόστολος Στράντζαλης
Ενδυματολόγος: Δανάη Καββαδία

Ο Νίκος Καζαντζάκης βραβεύεται στην Τελετή βραβείου Ειρήνης. 28.06.1956
Ο Νίκος Καζαντζάκης βραβεύεται στην Τελετή βραβείου Ειρήνης. 28.06.1956

– «ΟΔΥ[Σ]ΣΕΙΑ | ΑΝΑΓΝΩΣΗ Α»
Παρασκευή 23, Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, 20:30
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138
Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς
Ελεύθερη είσοδος 

Μια solo performance πάνω στο εμβληματικό κείμενο των 33.333 στίχων του Νίκου Καζαντζάκη.

Με άξονα την παρτιτούρα λόγου και κίνησης, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας επιχειρεί, μέσα σε ένα εικαστικό περιβάλλον, μια πρώτη ανάγνωση του έργου του Καζαντζάκη, που ιστορεί το τελευταίο ταξίδι του Οδυσσέα από την Ιθάκη έως το θάνατό του.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία, ερμηνεία και διασκευή κειμένου: Κωνσταντίνος Ντέλλας
Ειδικός επιστημονικός σύμβουλος: Νίκος Μαθιουδάκης
Μουσική σύνθεση-Ηχητικό περιβάλλον: Αλέξανδρος Κτισκάκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής
Ενδυματολογική επιμέλεια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
Επιμέλεια video-προωθητικού υλικού: Χρήστος Συμεωνίδης
Οργάνωση-σχεδιασμός παραγωγής: Delta Pi 

– Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
«Το Αχ! και τα 24 μολυβένια στρατιωτάκια»
Εργαστήρι δημιουργικής γραφής για παιδιά από 14 ετών και ενηλίκους από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018, 11:00 – 14:00
Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 

«Δεν έχω στην εξουσία μου παρά είκοσι τέσσερα μολυβένια στρατιωτάκια, τα είκοσι τέσσερα γράμματα της αλφαβήτας, θα κηρύξω επιστράτευση, θα σηκώσω στρατό, θα παλέψω με το θάνατο»
(Αναφορά στον Γκρέκο).

Η βασική αυτή σκέψη του Καζαντζάκη, αποτελεί την αφετηρία για ένα τρίωρο πρόγραμμα δημιουργικής γραφής.  Ένα παιχνίδι γραφής που σας καλεί να στήσετε τα δικά σας «μολυβένια στρατιωτάκια» στα χνάρια της σκέψης του Καζαντζάκη, στις συναντήσεις του Κρητικού συγγραφέα με τον Όμηρο, τον Δάντη, τον Σαίξπηρ, τον Καβάφη και τον Νίτσε.

Η ιδέα θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις ανάγκες των σχολικών ομάδων εφόσον εκδηλωθεί το ενδιαφέρον και μετά από συνεννόηση.

Σχεδιασμός-παρουσίαση: Κέλη Δασκαλά

Η Κέλη Δασκαλά διδάσκει Λογοτεχνία και Δημιουργική γραφή στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και είναι συντονίστρια ομάδων δημιουργικής γραφής.

Ο Νίκος Καζαντζάκης στο σπίτι του -το Κουκούλι- στην Antibes. Αύγουστος 1954
Ο Νίκος Καζαντζάκης στο σπίτι του -το Κουκούλι- στην Antibes. Αύγουστος 1954

Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος φυλάσσεται σημαντικός αριθμός δημόσιων και ιδιωτικών αρχείων, τα οποία διατρέχουν κυρίως τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Ειδικότερα, για τη μελέτη της λογοτεχνίας και της πνευματικής ζωής, πολύτιμα στοιχεία  παρέχουν, όπως είναι αυτονόητο, τα προσωπικά και οικογενειακά αρχεία ποιητών, συγγραφέων και άλλων λογίων. Ιδιαίτερη θέση κατέχει το Αρχείο Θεατρικών Διαγωνισμών, το οποίο περιέχει τα έργα που υποβλήθηκαν στους διαγωνισμούς Λασσάνειο και Παντελίδειο, από τα οποία μπορεί κανείς να αντλήσει πολύτιμες πληροφορίες για την εξέλιξη του νεοελληνικού θεάτρου στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Μεταξύ των θεατρικών αυτών έργων ξεχωρίζουν εκείνα του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος διακρίθηκε για πρώτη φορά το 1907, όταν το τρίπρακτο δράμα «Ξημερώνει» επαινέθηκε από την Επιτροπή του Παντελιδείου Διαγωνισμού, χωρίς όμως να βραβευθεί. Το 1908 υπέβαλε εκ νέου στον Παντελίδειο διαγωνισμό δύο θεατρικά, το «Φασγά» και το «Έως Πότε; ». Η βράβευσή του, ωστόσο, ήρθε δύο χρόνια αργότερα, το 1910, στον Λασσάνειο Διαγωνισμό με το έργο «Η Θυσία», το οποίο εκδόθηκε τον ίδιο χρόνο με τον τίτλο «Ο Πρωτομάστορας».

Για τον μελετητή του Νίκου Καζαντζάκη, η αξία των έργων αυτών είναι διττή. Αφενός, αναδεικνύεται ο πρώιμος τρόπος γραφής του, ο οποίος παρά τις τεχνικές ατέλειες μαρτυρά πόσο σημαντική ήταν για τον συγγραφέα η υιοθέτηση από πολύ νωρίς της δημοτικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ύφους του. Αφετέρου, φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο εγκαινιάζεται, στα πρώτα κιόλας χρόνια της συγγραφικής του δραστηριότητας, η σταθερή σχέση του Καζαντζάκη με το θέατρο, σχέση που θα κρατήσει ως το τέλος της ζωής του.

–  Εύη Καπώλη, Ιστορικός
Τμήμα Χειρογράφων και Ομοιοτύπων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Κεντρική εικόνα: O Νίκος Καζαντζάκης στην Ζυρίχη. 15.01.1918

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.