Το νέο πρόγραμμα Δημιουργικών Εργαστηρίων της Πύρνας για παιδιά

Δημιουργικό εργαστήρι

Ένα ανανεωμένο πρόγραμμα που καλλιεργεί την φαντασία, την έκφραση, την δεξιοτεχνία, και δίνει χώρο και χρόνο για δημιουργικό παιχνίδι

Το παιδικό πρόγραμμα της Πύρνας ξεκινάει την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου. Η Πύρνα έχει σχεδιάσει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά που καλλιεργεί την φαντασία, την έκφραση, την δεξιοτεχνία, τη συνεργασία, την κριτική σκέψη και τους δίνει χώρο και χρόνο για δημιουργικό παιχνίδι. Με αφορμή την ενασχόλησή με τα Βιβλία σε Ρόδες, δημιουργήθηκε στην Πύρνα μια μικρή παιδική δανειστική βιβλιοθήκη με όλα τα παιδικά βιβλία που έχουν αγαπηθεί και  ξεχωρίσει.

Στο φετινό πρόγραμμα συγγραφείς, όπως η Ξένια Καλογεροπούλου, αφηγήτριες, μουσικοί και παιδαγωγοί θα παρουσιάσουν κάποια από τα βιβλία αυτά στα παιδιά, μέσα από δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιών και εικαστικά παιχνίδια.

Η Βιβιάνα Μηλιαρέση που το φθινόπωρο καθοδήγησε με μεγάλη επιτυχία τα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους βιβλίο, ξεκινάει νέο παιδικό εργαστήρι συγγραφής και έκδοσης βιβλίου.

Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι στο Μουσείο της Ακρόπολης σε συνεργασία με την little city spots  και την παιδαγωγό Ελεάννα Πάσχου, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου.

Το φετινό βιωματικό εργαστήρι μαγειρικής, συνδυασμένο με παραμύθια, ανέλαβαν οι παιδαγωγοί Θεοδώρα Βαφειαδάκη και Μαρία Βουγιουκλάκη, τις Παρασκευές 1, 15 & 29 Μαρτίου.

Στις 30 Μαρτίου, μικροί και μεγάλοι θα εκδράμουμε σε αγρόκτημα της Αργολίδας για να γνωρίσουμε πώς παράγεται η τροφή μας και να γίνουμε για λίγες ώρες γεωργοί και βοσκοί.

Τον Μάιο, με τη Γεωργία Κανελλοπούλου και την Μαρία Τερζάκη, που το φθινόπωρο πρόσφεραν μια υπέροχη εκδρομή στη Στυμφαλία, θα γνωρίσουμε τον ανοιξιάτικο Υμηττό και τη Μονή Καισαριανής με το Αισθητικό Δάσος.

Για τους γονείς που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τη Συναισθηματική Νοημοσύνη, θα πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο με την Συμβουλευτική Ψυχολόγο/ Ψυχοεκπαιδευτική Σύμβουλο Τζίνα Θανοπούλου, ενώ οι συνειδητοποιημένες γιαγιάδες συνεχίζουν τις συναντήσεις τους με την Ψυχοθεραπεύτρια-Προσωποκεντρική Σύμβουλο Εύα Ζαχαρούλη, στο εργαστήριο Αποτελεσματικής Γιαγιάς.

 

Το Πρόγραμμα

 

THERE’S A STORY: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Από 8 Φεβρουαρίου έως 19 Απριλίου (εκτός αργιών & 8/3) Ώρα: 17.30-19.00

Μετά την πρώτη πολύ θετική εμπειρία των παιδιών, συνεχίζουμε το εργαστήρι με σκοπό, μέσα από τη γραφή και τη δημιουργία, τα παιδιά να ενισχύσουν τη φαντασία τους, να χτίσουν αυτοπεποίθηση, να καλλιεργήσουν αμοιβαίο σεβασμό και ικανότητες ενσυναίσθησης και επικοινωνίας. Στο There’s a Story τα παιδιά δίνουν στις ιδέες τους «ζωή» μέσα από λέξεις και εικόνες, συνεργάζονται με γραφίστα και δημιουργούν μικρά projects. Το εργαστήρι ολοκληρώνεται με τη δημιουργία ενός ατομικού βιβλίου από κάθε παιδί.

Βιβιάνα Μηλιαρέση, Writing Mentor at the Ministry of Stories, Nick Hornby’s Creative Writing & Mentoring Space for Young People

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

16 Φεβρουαρίου στις 11.00-13.00

Ψάχνουμε για μικρά και μεγάλα φίδια, γινόμαστε αθόρυβα λιοντάρια, παίρνουμε δύναμη από τον ημίθεο Ηρακλή και μαθαίνουμε τι συνέβη με τον Δία, βιώνουμε με το σώμα μας την ιστορία του λόφου τής Ακρόπολης. Ακόμα μαθαίνουμε τι προσφέρει το δέντρο της ελιάς, γινόμαστε για λίγο η θέα Αθηνά και ο Ποσειδώνας, γνωρίζουμε τις Καρυάτιδες (αλήθεια, πώς θα πάρουμε πίσω αυτές που λείπουν;)

Ελεάννα Πάσχου, Παιδαγωγός – Μοντεσσοριανή δασκάλα

 

ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ;

1, 15, 29 Μαρτίου στις 17.15-18.30

Τι γίνεται όταν τα παραμύθια συναντάνε το παιχνίδι και τη μαγειρική; Ένα ξεχωριστό βιωματικό εργαστήριο μέσα στο οποίο τα παιδιά εκ- φράζονται, συνεργάζονται, απελευθερώνουν τη φαντασία τους και μαγειρεύουν. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς και συνταγές μαγειρικής, τα παιδιά αναπτύσσουν τις πνευματικές, σωματικές και καλλιτεχνικές τους δεξιότητες.

Από τη lactus//pactus (Θεοδώρα Βαφειαδάκη & Μαρία Βουγιουκλάκη)

 

ERIC CARLE: Μ’ ΕΝΑ ΓΑΛΑΖΙΟ ΑΛΟΓΟ…

2 Μαρτίου στις 11.30

Ο Έρικ Καρλ, αυτός ο μεγάλος δημιουργός για μικρά παιδιά, χρησιμοποιεί την τεχνική του κολάζ στα έργα του και μας παρασύρει στον μαγικό κόσμο της τέχνης, όπου δεν υπάρχει σωστό ή λάθος παρά μόνο η ομορφιά που μας αποκαλύπτουν τα σχέδια και τα χρώματα. Εκπαιδευτικό-εικαστικό παιχνίδι με τη Μαργαρίτα Κατσίνη, βασισμένο στο βιβλίο «Το Γαλάζιο Άλογο» (εκδ. Καλειδοσκόπιο).

 

ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΙΛΙ

16 Μαρτίου στις 11.30

Μια παράσταση με ζωντανή μουσική, παραδοσιακά τραγούδια και παιχνίδια, όπου νεράιδες, μοίρες, γοργόνες και καράβια ξαναζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας και κάνουν τη φαντασία μας να ταξιδέψει. Η παράσταση βασίζεται στα παραμύθια της Αγγελικής Δαρλάση Οι Μοίρες, Το Πετροκάραβο, Η Γοργόνα και Η Ελιά, από τη σειρά «Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας» (εκδ. Μεταίχμιο).

Σκηνοθεσία – ερμηνεία: Ιφιγένεια Κακριδώνη & Μαρία Τερζάκη (αφήγηση, τραγούδι, ούτι, φλογέρα, κιθάρα, κρουστά)

 

ΟPEN FARM EXPERIENCE: ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

30 Μαρτίου στις 9.00-18.00

Ολοήμερη εκδρομή σε αγρόκτημα για μικρούς και μεγάλους! Τα παιδιά θα γίνουν για μια ημέρα βοσκοί και γεωργοί: θα γνωρίσουν τα ζώα και τα φυτά του αγροκτήματος, θα βοσκήσουν το κοπάδι, θα αρμέξουν, θα φτιάξουν τυρί, θα σκαλίσουν, θα βοτανίσουν, θα φυτέψουν και θα δοκιμάσουν φρούτα και λαχανικά της εποχής!

Σχεδιασμός – υλοποίηση: Med Culture ΙΚΕ & εξειδικευμένοι συνεργάτες

 

Η ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ «ΑΓΓΕΛΙΝΑ»

6 Απριλίου στις 11.30

Η Ξένια Καλογεροπούλου έρχεται στην ΠΥΡΝΑ για να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο «Η Αγγελίνα» (εκδ. Μάρτης). Ελάτε να γνω- ρίσετε την υπέροχη Αγγελίνα, μια «αλλιώτικη» ηρωίδα, επίμονη και απτόητη, που ζωντανεύει μέσα από τη μοναδική αφήγηση της αγαπημένης μας ηθοποιού.

 

ΟΙ ΔΥΟ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΙΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΠΟΥΛΑ

11 Μαΐου στις 10.00-14.00

Μια εκδρομή για μικρούς και μεγάλους, που συνδυάζει αφήγηση, παιχνίδι και περίπατο στη φύση. Ξεκινάμε από τη Μονή Καισαριανής όπου, μέσα από ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι και αφηγήσεις, θα μυηθούμε στην ιστορία της. Στη συνέχεια, θα περπατήσουμε στο

«Βοτανικό Μονοπάτι», όπου θα γνωρίσουμε το οικοσύστημα του Αισθητικού Δάσους Υμηττού. Θα καταλήξουμε στην Καλοπούλα, για ξεκούραση στο αναψυκτήριο.

Σχεδιασμός – υλοποίηση: Γεωργία Κανελλοπούλου, Ξεναγός φυσικής & πολιτιστικής κληρονομιάς, Μαρία Τερζάκη, Θεατροπαιδαγωγός, Ηθοποιός

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.