«Σημάδια» από την ομάδα Εν Δυνάμει στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Σημάδια

Mία συμμετοχική, εικαστική, διαδραστική εγκατάσταση μέσα από πολύμηνη εμπειρική έρευνα γύρω από τη θεματική των σημαδιών χαρτογράφησης

Εγκαινιάζεται η έκθεση «Σημάδια», αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής ομάδας μικτής ικανότητας «Εν Δυνάμει» σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η ομάδα Εν Δυνάμει έπειτα από την ολοκλήρωση της θεατρικής τριλογίας «Ο άνθρωπος ανεμιστήρας ή πως να ντύσετε έναν ελέφαντα», «Το άλλο σπίτι», και «Ερωτευμένα άλογα» καθώς και την εικαστική έκθεση «Home-Μικρό μικρό σπίτι» δηλώνουν δημιουργικά την παρουσία τους με τη νέα τους καλλιτεχνική πρόταση «Σημάδια».

Πρόκειται για μία συμμετοχική, εικαστική, διαδραστική εγκατάσταση, η οποία προέκυψε έπειτα από πολύμηνη εμπειρική έρευνα γύρω από τη θεματική των σημαδιών χαρτογράφησης. Η καλλιτεχνική ομάδα μικτής ικανότητας  Εν Δυνάμει εστιάζει το ενδιαφέρον της στις έννοιες του γνωστού και του άγνωστου. «Τι σημαίνουν και πώς διαχειρίζεται ο καθένας αυτές τις αντίθετες έννοιες; Τι υπάρχει ανάμεσα στο γνωστό και το άγνωστο, το οικείο και το ανοίκειο; Χώρος, χρόνος, συναισθήματα, σκέψεις. Πώς ο κάθε ένας από εμάς χαρτογραφεί τον κόσμο, τον εαυτό του, τη γειτονιά του; Ποια είναι τα σημάδια που ανιχνεύει και αναγνωρίζει για να φτάσει στον προορισμό του, στο οικείο, στο γνωστό. Είναι μια αγκαλιά, το σπίτι του, μία καθημερινή συνήθεια; Τι γίνεται όταν χάνει αυτά τα σημάδια;

Μια φορά χάθηκα στο κέντρο γιατί δεν έβρισκα την Αγία Σοφία αλλά σταματούσα, ηρεμούσα και συνέχιζα και μετά διάβασα την ταμπέλα και τη βρήκα.

Στο κέντρο χάθηκα όταν πήγαμε στο ΙΚΑ με τη μαμά μου και τα’ χασα αλλά τώρα είμαι ζωντανή

Αν χαθώ θα δω αυτή την ταμπέλα τη μπλε που λέει οδός Ορφέως».

Παράλληλη εικαστική δράση

Συμμετοχή στο Inside Out project 10-25 Νοεμβρίου 2018 – Δημόσιος χώρος

Παράλληλα με την έκθεση «Σημάδια» θα πραγματοποιηθεί η εικαστική δράση «ΣΗΜΑΔΙΑ» την Κυριακή 11 Νοεμβρίου σε δημόσιο χώρο που θα ανακοινωθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συγκεκριμένη δράση είναι μια συνεργασία με το διεθνούς καλλιτεχνικής φήμης project «InsideΟut». Το εν λόγω project είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικό- καλλιτεχνικό εγχείρημα και αποτελεί μία πρωτοβουλία του γνωστού Γάλλου καλλιτέχνη JR Artist, στο οποίο συμμετέχουν κατόπιν επιλογής, κοινωνικές ή καλλιτεχνικές ομάδες από  διάφορες πόλεις και χώρες της γης. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των δράσεων είναι η αφισοκόλληση σε δημόσιο χώρο, και μάλιστα στα κεντρικότερα και πιο αναγνωρίσιμα σημεία των πόλεων,  ασπρόμαυρων πορτρέτων ανθρώπων που ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Μέσα από τη δράση οι συμμετέχοντες επιδιώκουν να επικοινωνήσουν κάποιο μήνυμα ή δίκαιο αίτημα που συνήθως αφορά στην ισότητα και την ισονομία μεταξύ των πολιτών.

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Σημάδια» τα μέλη της ομάδας «Εν Δυνάμει» φωτογραφίζονται από τον Διονύση Μεταξά θέλοντας να περάσουν το μήνυμα της ισότητας και της ίσης αντιμετώπισης και δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στη χρήση και την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, παρά τους όποιους περιορισμούς προκύπτουν από τις ικανότητες ή τους τρόπους επικοινωνίας τους.

Η δράση θα συμπεριληφθεί στο παγκόσμιο δίκτυο του project, το οποίο ήδη μετρά πολυάριθμες ομαδικές δράσεις σε 129 πόλεις. Παράλληλα, θα προβληθεί μέσα από την ομώνυμη διαδικτυακή πλατφόρμα του τοποθετώντας την Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο χάρτη των ανοιχτών πόλεων που διεκδικούν μέσα από ειρηνικές διαδικασίες αλλά και μέσα από την τέχνη ίσα δικαιώματα για τους πολίτες της.

Σύντομη περιγραφή της ομάδας Εν Δυνάμει και του οράματός της

Μπορεί το διαφορετικό να κραυγάσει την αποδοχή του;

Η ομάδα Εν δυνάμει δημιουργήθηκε το 2008 από την Ελένη Δημοπούλου και την Μαρία Ιωαννίδου και αποτελείται από νέους καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία, που επιθυμούν να παραμείνουν ανήσυχοι, ενεργοί και ευαίσθητοι σε διαρκή μετακίνηση μεταξύ των τεχνών. Μια ζωή εν κινήσει.

Η σύσταση της ομάδας, αυτή η παράδοξη συνεύρεση με ανήσυχο, πολλές φορές επαναστατικό πνεύμα και η απόκλιση από την «κανονικότητα», σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας, ακροβατούν ανάμεσα στην πνευματική και σωματική δυνατότητα του καθενός και συνθέτουν μία «Τέχνη των εκπλήξεων». Μέσα στην τέχνη είμαστε όλοι ίσοι.

Μέσα από ανοιχτές συζητήσεις, performance, πειραματισμούς με νέα τεχνολογικά μέσα, καλλιτεχνικά εργαστήρια εικαστικών, μουσικής, χορού, θεατρικής έκφρασης, κινηματογράφου, δημιουργικής γραφής, εναλλασσόμενες δράσεις και συνεργασίες με νέους αξιόλογους καλλιτέχνες η ομάδα έχει ως στόχο να ισχυροποιήσει τη θέση της, ως μία πρωτότυπη πειραματική καλλιτεχνική οντότητα με διεθνή ταυτότητα.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Richard Anthony
Εικαστικός Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Βαγγέλης Αρβανίτης, Φανή Μπουντούρογλου, Κατερίνα Γκαγκάκη, Richard Anthony
Καλλιτεχνικοί Συνεργάτες: Φαέθων Βανδώρος, Κατερίνα Μπακαλιού
Σχεδιασμός Ηχητικού Περιβάλλοντος: Οδυσσέας Γκάλλιος
Βίντεο Πορτρέτα: Πάνος Μπουντούρογλου
Σχεδιασμός Βίντεο – Προβολής: Δημήτρης Ζάχος
Σχεδιασμός Αρχιτεκτονικών Στοιχείων-Οπτική Επικοινωνία: loopostudio
Κείμενα και Έρευνα: Ομάδα Εν Δυνάμει
Υπεύθυνη Συντονισμού και Δημοσίων Σχέσεων: Annie Willis

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

2 €
- 4 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.