Παρέα στο Μουσείο

Προγράμματα για άτομα τρίτης ηλικίας και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

Με τίτλο «Παρέα στο Μουσείο» το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει ένα νέο πρόγραμμα με δράσεις για άτομα τρίτης ηλικίας και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Το πρόγραμμα «Παρέα στο Μουσείο» περιλαμβάνει:
-To πρόγραμμα «Σοφή Παρέα στο Μουσείο» που χρηματοδοτεί το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, πραγματοποιείται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και περιλαμβάνει δωρεάν οργανωμένες επισκέψεις ατόμων τρίτης ηλικίας στο Μουσείο.

-Το πρόγραμμα «Μαζί, Παρέα στο Μουσείο» περιλαμβάνει επισκέψεις και εργαστήρια για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εργαστήρια για γονείς και παιδιά με αναπηρία καθώς και δωρεάν ξεναγήσεις για αστέγους και διαπολιτισμικά σχολεία. Το πρόγραμμα «Μαζί, Παρέα στο Μουσείο» πραγματοποιείται με την υποστήριξη των «Διεθνών Νέων Υποστηρικτών» του Μουσείου.

Πρόγραμμα «Σοφή Παρέα στο Μουσείο»
Το πρόγραμμα «Σοφή Παρέα στο Μουσείο» χρηματοδοτείται από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα (φιλανθρωπικός οργανισμός που ενισχύει με δωρεές ελληνικούς και ελληνικού ενδιαφέροντος μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς) και πραγματοποιείται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, με σκοπό να προσεγγίσει τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις στο Μουσείο για τις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων.

Το «Σοφή Παρέα στο Μουσείο» ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2016 και προβλέπει 2 επισκέψεις τη βδομάδα ενώ στόχος του είναι τουλάχιστον 1500 ηλικιωμένοι από τον Δήμο Αθηναίων να έχουν επισκεφθεί το Μουσείο μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Η επίσκεψη για κάθε Λέσχη περιλαμβάνει δωρεάν μεταφορά από και προς τη Λέσχη, καλωσόρισμα στο Cycladic Café του Μουσείου, δωρεάν ξενάγηση από αρχαιολόγο του Μουσείου στις μόνιμες συλλογές του και δυνατότητα επίσκεψης στους υπόλοιπους ορόφους του Μουσείου.

Με στόχο την καλύτερη φιλοξενία ατόμων τρίτης ηλικίας το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μελετά επίσης μια σειρά από αλλαγές στο κτίριο και στον εξοπλισμό του. Παράλληλα, στο πλαίσιο της δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, οργανώθηκε βιωματική εκπαίδευση του προσωπικού του Μουσείου έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει με τον καλύτερο τρόπο την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή βιωματική εκπαίδευση προσωπικού σε ελληνικό μουσείο, η οποία πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς γεροντολόγους Δρ. Δημήτρη Καμπανάρο και Δρ. Κωστή Προύσκα.

Στόχος του Μουσείου είναι η επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος και σε άλλους δήμους της Αττικής αλλά και η ενσωμάτωση νέων δράσεων για την τρίτη ηλικία στο μόνιμο προγραμματισμό του.

Πρόγραμμα «Μαζί, Παρέα στο Μουσείο»
Το πρόγραμμα «Μαζί, Παρέα στο Μουσείο» ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2016 και περιλαμβάνει επισκέψεις και εργαστήρια για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εργαστήρια για γονείς και παιδιά με αναπηρία καθώς και δωρεάν ξεναγήσεις για αστέγους και διαπολιτισμικά σχολεία.

-Επισκέψεις και εργαστήρια τέχνης για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, διοργανώνει δωρεάν επισκέψεις και εργαστήρια τέχνης για άτομα με αυτισμό, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, νοητική υστέρηση, κινητικές δυσκολίες, προβλήματα όρασης, κώφωσης και βαρηκοΐας και άλλες ιδιαιτερότητες και αναπηρίες, με στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις ομάδες παιδιών να επισκεφθούν με δημιουργικό τρόπο ένα μουσείο. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται τόσο στους χώρους του μουσείου όσο και σε χώρους εκτός, από την ειδικό εκπαιδευτικό στην θεραπεία μέσα στην τέχνη, Nιόβη Σταυροπούλου.

Σκοπός των προγραμμάτων είναι η επεξεργασία και ενσωμάτωση των εμπειριών των παιδιών μέσα από την τέχνη. Τα εργαστήρια ενθαρρύνουν την επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση των παιδιών αλλά και την αισθητηριακή προσαρμογή τους σε νέα ερεθίσματα με τη χρήση διαφορετικών υλικών, μέσω της αφής και της συμμετοχής των χεριών και του σώματος. Βασικός στόχος είναι η ενθάρρυνση κάθε παιδιού να εξωτερικεύσει και να επεξεργαστεί τα διάφορα θέματα που το απασχολούν μέσω της συμβολικής έκφρασης και να τους δώσει νόημα. Παράλληλα η περιήγηση στις συλλογές του μουσείου συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σε σχέση με τα μουσειακά εκθέματα.

-Εργαστήρια για γονείς και παιδιά με αναπηρία
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πραγματοποιεί επίσης μια σειρά δωρεάν εργαστηρίων με τη συμμετοχή γονέων με τα παιδιά τους που έχουν νοητική αναπηρία, αυτισμό και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Τα εργαστήρια αυτά πραγματοποιούνται από την ειδικό εκπαιδευτικό στην θεραπεία μέσα στην τέχνη, Νιόβη Σταυροπούλου.

Το εργαστήριο βασίζεται στη διαδικασία του παιχνιδιού που λειτουργεί απελευθερωτικά, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Μέσα στο ασφαλές πλαίσιο του παιχνιδιού με τα διάφορα εικαστικά υλικά και τους μουσικοκινητικούς αυτοσχεδιασμούς, καλλιεργείται η δημιουργικότητα και η έκφραση ενώ χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης και αποδοχής. Με δραστηριότητες που εμπλέκουν όλες τις αισθήσεις, ενθαρρύνεται η σωματική και συναισθηματική έκφραση, ενώ γονείς και παιδιά έρχονται πιο κοντά μέσα από την κατανόηση των αμοιβαίων αναγκών τους, χωρίς επιθετικότητα και ανταγωνισμό, δοκιμάζοντας νέους τρόπους επικοινωνίας. Η ομαδική δουλειά προωθεί τη συνεργασία βελτιώνοντας έτσι τις σχέσεις των παιδιών με τους συνομηλίκους αλλά και την οικογένειά τους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.