Νύχτα Ιδεών: Ήθος και Ηθική

Ένα ραντεβού αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στο Ήθος και την Ηθική από τις 7 το απόγευμα έως τις 3 το πρωί

Το 2014 και το 2015 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργάνωσε τη Νύχτα Φιλοσοφίας που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με περισσότερους από 3.500 επισκέπτες σε κάθε της έκδοση. Το θέμα του Λόγου και αυτό του Βίου αναπτύχθηκαν και αναλύθηκαν μέσα από έντονες και γόνιμες συζητήσεις και ανταλλαγές.

Φέτος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε στενή συνεργασία με την École normale supérieure, ιδρύτρια των Νυχτών Φιλοσοφίας στο Παρίσι, προτείνει ένα ραντεβού αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στο Ήθος και την Ηθική, στις 27 Μαΐου από τις 7 το απόγευμα ως τις 3 το πρωί.

Μπροστά στην ανάγκη για άμεσες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα που οι σύγχρονες κοινωνίες καλούνται να δώσουν, ο φιλοσοφικός στοχασμός τροφοδοτεί και άλλα πεδία γνώσης που συνδέονται με τα πιο σοβαρά ζητήματα της ύπαρξης, σε ένα τοπικό αλλά και παγκόσμιο πλαίσιο που υφίσταται πραγματική μεταμόρφωση, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με τρόπο ανησυχητικό.

Πώς να αντιδράσουμε λοιπόν, απέναντι στις τεχνικές, επιστημονικές, πολιτικές ή και στις γενετικές, ιατρικές, βιολογικές μεταβολές που χαρακτηρίζουν τον σημερινό κόσμο; Πώς να απαντήσουμε πράγματι στις νέες μορφές βίας, στις περιβαλλοντικές απειλές, στις ηθελημένες ή επιβεβλημένες μετακινήσεις πληθυσμών; Αυτά είναι μερικά από τα ιδιαίτερα επείγοντα ερωτήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι σύγχρονες κοινωνίες.

Πάνω από 35 συμμετέχοντες, φιλόσοφοι, νομικοί, γιατροί και συγγραφείς συζητούν για αυτά, παρουσιάζοντας τις απόψεις και τις μαρτυρίες τους στη διάρκεια μιας νύχτας. Η ποικιλία των ομιλητών στοχεύει στο να μπορούν να απαντηθούν οι διαφορετικές ερωτήσεις του κάθε σημερινού πολίτη. Έλληνες και Γάλλοι φοιτητές συμμετέχουν στην εκδήλωση: δεν θα κληθούν στο μέλλον να αντιμετωπίσουν με ευθύνη αυτές τις νέες συνιστώσες;

Στο πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνονται ατομικές διαλέξεις σε διάφορους χώρους του Ινστιτούτου καθώς και συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας στο Auditorium που θα αναπτύξουν τις ακόλουθες θεματικές:
Είναι το νόμιμο ηθικό; Πρέπει να είναι ηθική/οί η πολιτική και οι πολιτικοί;
Υπάρχει άραγε ένα συγκεκριμένο πρότυπο ηθικής ζωής; Και αντίστροφα, πρέπει μια δημοκρατική πλουραλιστική κοινωνία να επιτρέπει στους πολίτες της να επιλέγουν ελεύθερα το δικό τους ιδεώ­δες ευτυχίας και ζωής;

– H σχέση της επιστημονικής, τεχνικής, ιατρικής προόδου με την ηθική
H ηθική και η πολιτική ανανεώνονται μέσα από ζωτικά και θανάσιμα ερωτήματα που ολοένα ανακύπτουν ενώ, από την άλλη, η ζωή και ο θάνατος αποκτούν ανθρώπινη διάσταση μόνο ως αντικείμενα ηθικών και πολιτικών συζητήσεων, οι οποίες καθορίζουν την εποχή μας και τη σχέση της με το μέλλον.

– H κοινωνική, ανθρωπιστική, ατομική και συλλογική ηθική: πού οι ευθύνες σε ζητήματα όπως το προσφυγικό σήμερα;
Εάν κάποιοι σκέπτονταν πως είναι δυνατή η αναγωγή της πολιτικής, και ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής, στην οικονομία, οι πρόσφυγες μας υπενθυμίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται και ότι η πολιτική, κυρίως η ευρωπαϊκή, πρέπει να είναι συνδεδεμένη με όλα τα πεδία, με το ηθικό, το εκπαιδευτικό, το κοινωνικό, χωρίς ωστόσο να παύει να είναι πολιτική, και μάλιστα σε διεθνή κλίμακα.

Το πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με αναγνώσεις φιλοσοφικών και λογοτεχνικών κειμένων από τους ηθοποιούς Νίκο Χατζόπουλο, Αγλαΐα Παππά και Βασίλη Παπαβασιλείου καθώς και με προβολές ντοκιμαντέρ. Θα λάβει χώρα επίσης μια έκθεση – πώληση βιβλίων με την συμμετοχή των βιβλιοπωλείων Livre Ouvert και Free Thinking Zone. Μια φωτεινή εγκατάσταση θα σηματοδοτήσει τη διαδρομή προς τους χώρους των εκδηλώσεων όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις και θα προσφέρονται καφές αναψυκτικά και κοκτέιλ κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας