Θάνος Μούρρης Βελλούδιος: ο 166ος Ντανταϊστής

Θάνος Μούρρης Βελλούδιος: ο 166ος Ντανταϊστής

Μία έκθεση που φωτίζει το έργο του Θάνου Μούρραη- Βελλούδιου και μέσα από αυτό την τύχη της Πρωτοπορίας στην Ελλάδα

Ο Θάνος Μούρραης Βελλούδιος υπήρξε μια από τις πιο πολυσχιδείς αλλά και πρωτοπόρες προσωπικότητες στην Ελλάδα, του 20ου αιώνα. Ως αεροπόρος, διακρίθηκε για τα κατορθώματα του στη Μικρά Ασία. Ως συνθέτης, υπήρξε ο άνθρωπος που «ξετούρκεψε τον ζεϊμπέκικο»  κατά παραγγελία του Άγγελου Σικελιανού και της Εύας Πάλμερ, στις Δελφικές Εορτές. Ως λαογράφος, ανέδειξε τις ρίζες της λαϊκής τέχνης- από την φορεσιά μέχρι την κεραμική- και την απενοχοποίησε από το ταπεινό προφίλ της στα μάτια των αστικών κύκλων της εποχής. Υπήρξε δάσκαλος του Μάνου Χατζηδάκι και του Γιάννη Τσαρούχη, έγινε ακόμα και τραγούδι δια χειρός Διονύση Σαββόπουλου.

Με κεντρικό άξονα λοιπόν  αυτόν τον  άνθρωπο-ορχήστρα, που συνέλαβε την τέχνη αλλά και την ιστορία ως αέναο παιχνίδι  και διαρκή δοκιμασία, το ΤΗΕ ΒΟΧ και ο ποιητής και καλλιτέχνης διαμέσων (intermedia) Δημοσθένης Αγραφιώτης προγραμματίζουν μια έκθεση και  κύκλο δράσεων- εκδηλώσεων με σκοπό να αναδείξουν ορισμένες πτυχές από το έργο του Θάνου Μούρραη- Βελλούδιου και μέσα από αυτό την τύχη της Πρωτοπορίας στην Ελλάδα.

Η Φιλοσοφία της Έκθεσης (από τον επιμελητή Δ. Αγραφιώτη)

Το 2016 γιορτάστηκαν 100 χρόνια από τις δράσεις του DADA στο Cabaret Voltaire  της Ζυρίχης, μερικές από τις οποίες είχε παρακολουθήσει  και ο Ελληνοδίφης Θάνος Μούρραης-Βελλούδιος , όταν σπούδαζε στο Κολλέγιο  του St Galain  της Ελβετίας. Στη διάρκεια των εκδηλώσεων της εκατονταετίας,  οι ειδικοί ιστορικοί  της ντανταϊστικής περιπέτειας διαμόρφωσαν έναν κατάλογο  με 165 καλλιτέχνες-ιδες που αποτελούν τη φυλή των απανταχού ντανταϊστών.  Σ’αυτόν  τον κατάλογο δεν υπάρχει  ελληνικό όνομα. Προτάθηκε στην οργανωτική ομάδα να συμπεριλάβει τον μόνο Έλληνα ντανταϊστή, τον 166ο στον κατάλογο, τον Θάνο Μούρραη – Βελλούδιο.

Το έργο του Φαντασιομέτρη Θάνου Μούρραη Βελλούδιου  είναι ευρύ , σύνθετο και πολύπλοκο και θα απαιτήσει μια σειρά από εκδηλώσεις  για να γίνει προσιτό και αναγνώσιμο. Σ’ αυτό το πνεύμα, οι εκδηλώσεις στο The Box είναι αφιερωμένες σε τρεις  επικράτειες και αποσκοπούν να φωτίσουν:

– Τη συνεργασία Βελλούδιου-Εμπειρίκου  με τις φωτογραφίες που προέκυψαν από αυτή  τη φιλία.
– Την ενασχόληση του  Βελλούδιου με τον Ζεϊμπέκικο – Ζευμπέκικο.
– Τη  δραστηριότητα του Βελλούδιου ως ηθοποιού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφιών, προβολή ταινίας ,προβολή ταινιών-ντοκιμαντέρ, μουσική εκδήλωση, συζήτηση, έκθεση αντικειμένων .

Το πρόγραμμα της έκθεσης:

 

Εγκαίνια: 17 Απριλίου στις 20.00
Έκθεση Φωτογραφίας
 “Φροντίδα για τις σκιές. Μια σύμπραξη  Βελλούδιου  & Εμπειρίκου”
Διάρκεια: 17/04-17/05/2018

Θέμα-υλικό:  Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελβετία, ο Βελλούδιος είχε την ευκαιρία να μελετήσει το Ντανταϊστικό Κίνημα εν τη γενέσει του και αυτό τον επηρέασε βαθύτατα. Έτσι, με την επιστροφή του στην Ελλάδα, εισήγαγε την ιδέα της «Φαντασιομετρικής Τέχνης» σύμφωνα με την οποία « η Τέχνη οφείλει να πραγματοποιεί, με επιμελή διερεύνηση, την επισήμανση του πνεύματος του εσωτέρου πυρήνος, του σπέρματος και της ουσίας κάθε πράγματος, εμψύχου ή αψύχου, ή και ενός φαινομένου ή ιδέας». Στο πλαίσιο αυτής της avant garde θεώρησης πραγμάτων,  ο Βελλούδιος κατασκεύασε μια σειρά αντικειμένων τα οποία ανέθεσε στον Ανδρέα Εμπειρίκο  να καταγράψει φωτογραφικά, πειραματιζόμενοι παρέα πάνω στα αντικείμενα και τη σκιά τους.  Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν επιλεγμένες φωτογραφίες από αυτή τη συνεργασία. Οι φωτογραφίες ανήκουν στις  συλλογές του Αντώνη Νταγκαδάκη και Λεωνίδα Εμπειρίκου. Στα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί  επιτέλεση-διάλεξη (demonstra©tion)  από τον Δ.Αγραφιώτη.

Βραδιά Μουσικής    
«Ζέϋ – Μπέκ(χ)ικος»
Ημερομηνία: 19 Απριλίου,  Ωρα: 20:30
Ο Αντρέα Τσεκούρας  και οι μουσικοί του αναδεικνύουν την ενασχόληση του Βελλούδιου με το Ζεϊμπέκικο

Κινηματογράφος: Προβολή της ταινίας
«Μανία» του Γιώργου Πανουσόπουλου
Ημερομηνία 26: Απριλίου, Ωρα: 8.30

Βραδιά συζήτησης και ανακοινώσεων
“Θάνος Μούρραης Βελλούδιος. Δελτίο  (πρόσφατων ) ευρημάτων ”
Ανοιχτή συζήτηση με εκλεκτούς καλεσμένους που συντονίζει ο Δημοσθένης Αγραφιώτης
Ημερομηνία: 2 Μαϊου,  Ώρα: 20.30  

Συμπληρωματικό Υλικό Εκθέσης:

 Στο πλαίσιο της έκθεσης και καθ’ όλη τη διάρκειά της  θα προβάλλονται επίσης:

– Το μικρού  μήκους ντοκυμαντέρ  του Ευθύμη ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ «Οδός Σωτήρος Αριθμός 7» (1985) με άπαιχτο υλικό και επιτελέσεις/performances του Βελλούδιου, στο πατρικό του σπίτι στην «Πλάκα». Το υλικό προβάλλεται με την ευγενική παραχώρηση του σκηνοθέτη.

– Το αφιέρωμα που έκανε η εκπομπή «Παρασκήνιο» στις Δελφικές Εορτές με τίτλο «ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ,  ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ 1927» σε σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη. Το υλικό προβάλλεται  με την ευγενική παραχώρηση του σκηνοθέτη και της ΕΡΤ.

– Το πρωτότυπο artist book αλλά και φωτογραφίες από τα κείμενα Βελλούδιου-Τσαρούχη που περιέχονται σε αυτό το μοναδικό βιβλίο καλλιτέχνημα,  και  το οποίο προσέφεραν οι δυό τους στον Δ.Πικιώνη.  Το βιβλίο  εκτίθεται με την ευγενική παραχώρηση της κας  Αγνής Πικιώνη.

Συντελεστές

Οργανωτική Ομάδα:  Δημοσθένης Αγραφιώτης, Λεωνίδας Εμπειρίκος, Ανδρέας Τσεκούρας, Μιχάλης Κατσόγιαννος, Μαρία Καραγιαννάκη

Τεχνική Επεξεργασία / Εκτύπωση Φωτογραφιών: Ηλίας Ηλιάδης

Graphic & Multimedia Design: Ακριβή Κυριαζή,  Σταυρούλα Ντονά,  Κατερίνα Πρέκα

Απομαγνητοφώνηση  των συνεντεύξεων του Βελλούδιου: Ελένη Πολυβίου

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.