Ηχογεωγραφίες: Εξερευνώντας τους Ήχους της Πόλης

Ηχογεωγραφίες: Εξερευνώντας τους Ήχους της Πόλης

Ένα τριήμερο πρόγραμμα επικεντρωμένο στην εξερεύνηση και την αξιοποίηση των ήχων της Αθήνας

Κατά τη διάρκεια των Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Atopos cvc Βασίλης Ζηδιανάκης προσκαλεί τον επιμελητή ηχητικής τέχνης Andrew Spyrou να «καταλάβει» το κτίριο της Atopos CVC και να δημιουργήσει ένα τριήμερο πρόγραμμα επικεντρωμένο στην εξερεύνηση και την αξιοποίηση των ήχων της Αθήνας.

Ο Spyrou σημειώνει στο κείμενό του: «Σε μια πόλη τόσο πλούσια οπτικά, μπορεί εύκολα να παραμεληθεί η ακρόαση ως πράξη, η δημιουργία ενός ακόμα αισθητήριου στρώματος μέσω του οποίου μπορούμε να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε το περιβάλλον μας».

Ηχογεωγραφίες: Εξερευνώντας τους Ήχους της Πόλης

Στο πλαίσιο των Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2017, η Atopos cvc και ο Andrew Spyrou προσκαλούν πέντε κορυφαίους πειραματικούς μουσικούς και sound artists με έδρα την Αθήνα αλλά και το εξωτερικό, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα διερεύνησης των ηχητικών δυνατοτήτων που παρέχει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Αθήνας, αξιοποιώντας παράλληλα το πλούσιο ιστορικό και εθνολογικό παρελθόν που διαθέτει η περιοχή.

Οι Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, Alyssa Moxley, Antidröm, Delia Gonzalez και Kostadis έχουν αναλάβει την προετοιμασία πέντε νέων ηχητικών έργων χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηχογραφήσεις και ηχητικά στοιχεία που συναντώνται σε ακτίνα 0.5 χιλ. γύρω από την Atopos cvc, στην περιοχή του Μεταξουργείου. Τα έργα των συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν από τις 22 μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου σε διαφορετικές αίθουσες του ανακαινισμένου νεοκλασικού κτιρίου του οργανισμού.

Παράλληλα με την ηχητική έκθεση, το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν πειραματικές ηχητικές performances εμπνευσμένες από τις ηχογραφήσεις και τις ακουστικές εμπειρίες τους από την περιοχή, αντλώντας στοιχεία και τεχνικά χαρακτηριστικά από το πεδίο της ηλεκτρονικής μουσικής και της ηχητικής σύνθεσης.

Την τελευταία ημέρα του προγράμματος η Alyssa Moxley και ο Antidröm θα διοργανώσουν ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό το οποίο θα εστιάζει στην κατασκευή μικροφώνων, την ηχογράφηση και την αξιοποίηση καταγεγραμμένων ήχων.

 

Σχετικά με την Ococupy Atopos

Το Ococupy Atopos αποτελεί ένα εκθεσιακό πρόγραμμα υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη και λαμβάνει χώρα στην έδρα της Atopos cvc, στη Σαλαμίνος 72. Σκοπός του προγράμματος είναι η καταγραφή της δημιουργικής διαδικασίας και η υποστήριξη σύγχρονων καλλιτεχνών και επιμελητών. Οι συμμετέχοντες καλούνται να διαμείνουν στο κτίριο της Atopos cvc παρουσιάζοντας συχνά το έργο τους μέσα από εκθέσεις, εγκαταστάσεις, τοιχογραφίες, zines, ομιλίες, βίντεο ή performances. Στο Occupy Atopos έχουν συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, ο φωτογράφος Ren Hang, η artist – critic Clo’e Floirat και η  fashion curator με έδρα το Παρίσι Lydia Kamitsis. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2017 η Atopos cvc συνεργάστηκε με την documenta 14 στο πλαίσιο του Occupy Atopos Residency.

 

 Ηχογεωγραφίες Πρόγραμμα

21 – 23 September – Residency και Σχεδιασμός Performance

Ο Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, η Alyssa Moxley, ο Antidröm, η Delia Gonzalez και ο Kostadis, σε συνεργασία με τον Andrew Spyrou, θα στήσουν το στούντιο τους στο κτίριο της Atopos cvc προκειμένου να συζητήσουν και να σχεδιάσουν τις τρεις αυτοσχεδιαστικές performances που θα πραγματοποιηθούν το βράδυ της 23ης Σεπτεμβρίου. Οι performances αυτές θα αξιοποιήσουν τους ήχους και τα ακουστικά ερεθίσματα της περιοχή της γύρω από την Atopos cvc, στο πλαίσιο του γενικού θέματος ΠΟΛ(ε)ΙΣ.

22 – 24 Σεπτεμβρίου – Ηχητική Έκθεση (Ανοιχτή στο κοινό, 11: 00 έως 19: 00, Σάββατο 11: 00 έως 23: 00)

Οι πέντε νέες συνθέσεις / ηχητικά έργα θα λειτουργήσουν ως μια βιωματική εμπειρία για κοινό και θα εκτεθούν σε ξεχωριστά δωμάτια της Atopos cvc.

23 Σεπτεμβρίου – Performance (Ανοιχτή στο κοινό, ώρα έναρξης 20:30)

Οι συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε δύο σύνολα, θα παρουσιάσουν τρεις αυτοσχεδιαστικές performances στην αυλή της Atopos cvc.

24 Σεπτεμβρίου – Workshop (Προτείνεται κράτηση θέσης, διάρκεια 11: 00-16: 00)

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να κατασκευάζουν ένα βασικό μικρόφωνο επαφής (με πιεζοηλεκτρικούς δίσκους), πως να καταγράφουν ήχους με το μικρόφωνό τους και πως να χρησιμοποιούν τους ήχους αυτούς για να σχηματίσουν μια σύνθεση.

 

Ηχογεωγραφίες Workshop

Κατασκευή Μικροφώνων, Ηχογράφηση, Αξιοποίηση Ηχογραφήσεων και Σύνθεση

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 11: 00 – 16: 00

Εκπαιδευτές: Alyssa Moxley & Antidröm

Οι συμμετέχοντες θα καταγράψουν ήχους μέσα στην πόλη, θα συλλέξουν αντικείμενα και θα διερευνήσουν τις ηχητικές ιδιότητες διαφορετικών υλικών μέσω της ηχογράφησης κραδασμών. Τα μικρόφωνα επαφής μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν ως μετατροπείς πάνω σε ελαφρά υλικά – όπως μπολ, κουτάκια αλουμινίου και χαρτί – και οι συμμετέχοντες θα μπορούν να πειραματιστούν με τα υλικά που θα ανακαλύψουν. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια μικρή performance στο τέλος του εργαστηρίου και ενώ θα μπορούν να κρατήσουν τα μικρόφωνα επαφής που θα κατασκευάσουν. Όλες οι συνθέσεις από το εργαστήριο θα συνδυαστούν για να σχηματίσουν ένα συνεχές κομμάτι, το οποίο οι συμμετέχοντες θα μπορούν, επίσης, να πάρουν μαζί τους.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.