Eκπαιδευτικά προγράμματα Δεκεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο & μουσική για παιδιά από 2 έως 12 ετών

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γίνεται προορισμός και φέτος για τα παιδιά από 2 έως 12 ετών και κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν τον κόσμο του Μουσείου μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο και μουσική.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του Μουσείου:

– «Το ποντικάκι και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο»: Χριστουγεννιάτικες συνταγές για ζυμάρια
Εργαστήριο για γονείς και παιδιά
Κυριακές 6, 13 Δεκεμβρίου 11.30-13.00

Ήταν και δεν ήταν ένα ποντικάκι. Τα Χριστούγεννα ήθελε να στολίσει ένα δέντρο και τα κατάφερε με τη βοήθεια όλων των ζώων του δάσους. Τα Χριστούγεννα έφτασαν και η περιπέτεια του μικρού ποντικιού μάς οδηγεί στο εργαστήρι μας για να φτιάξουμε τα δικά μας στολίδια για το δέντρο. Ζωάκια ζωντανεύουν μέσα από τις σπιτικές συνταγές για ζυμάρι. Μέσα σε βαθιές γαβάθες ανακατεύουμε αλεύρι, λάδι, νερό και άλλα υλικά, που δε θα αποκαλύψουμε τώρα, ζυμώνουμε και στο τέλος πλάθουμε τα στολίδια μας. Στη συνέχεια τα αρωματίζουμε και τα διακοσμούμε με υλικά που βρίσκουμε και πάλι στα ντουλάπια της κουζίνας μας. Στο τέλος θα φύγουμε με τα χέρια γεμάτα χειροποίητα στολίδια αλλά και τη μυστική μας συνταγή. Φέρτε μαζί το κέφι και τις ποδιές μαγειρικής κι ελάτε να ανασκουμπωθούμε. Γονείς και παιδιά φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε.

Για παιδιά 2 – 3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Το εργαστήρι θα διεξαχθεί με τη συνεργασία της παιδαγωγού και εικονογράφου Άννας Παπαϊωάννου

Εισιτήριο: €15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

– «Ο Κουτσοκαλιγέρης»: Μια ιστορία με kamishibai
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, 11:00- 12:30

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, 11:30 – 13:00

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια κοπέλα. Μια μέρα βρέθηκε σε μεγάλη δυσκολία κι έταξε ό,τι πιο πολύτιμο είχε στον Κουτσοκαλιγέρη, το ξωτικό του δάσους. Ώσπου ήρθε η ώρα να δώσει αυτό που έταξε. Σε αυτό το εργαστήρι το παραμύθι ζωντανεύει με την τεχνική του kamishibai (καμισιμπάι). «Το θέατρο από χαρτί» είναι μία τεχνική αφήγησης που έχει τις ρίζες της στην ιαπωνική και βουδιστική παράδοση. Οι αφηγητές του kamishibai φόρτωναν την ξύλινη σκηνή του θεάτρου από χαρτί στα ποδήλατά τους και γύριζαν από χωριό σε χωριό για να αφηγηθούν τα παραμύθια τους. Ένα τέτοιο ποδήλατο φέρνει στο Μουσείο τη μικρή ξύλινη σκηνή, ένα καλάθι με καραμέλες και την ιστορία του Κουτσοκαλιγέρη.

Αφού ταξιδέψουμε στα μονοπάτια του παραμυθιού με τη βοήθεια του kamishibai, θα επιστρέψουμε στο εργαστήριό μας για να φτιάξουμε τη δική μας σκηνή θεάτρου από χαρτί και να ζωγραφίσουμε τις εικόνες από το δικό μας παραμύθι. Στο τέλος, κάθε παιδί θα παρουσιάσει τη σκηνή του και θα πει την ιστορία που δείχνουν οι εικόνες του. Φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα.

Για παιδιά 4 – 5 ετών
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου. Το εργαστήρι θα διεξαχθεί με τη συνεργασία της αφηγήτριας Βασιλείας Βαξεβάνη.

Εισιτήριο: €10
Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

– Φερνάντο Πεσσόα 1885-1935*, Ο φύλακας των κοπαδιών
«
Το κοπάδι είναι οι σκέψεις μου και οι σκέψεις είναι όλες αισθήσεις»

Το ποίημα του Πεσσόα θα μας ταξιδέψει στην Πορτογαλία του 19ου αιώνα, τη χώρα του Fado και των τολμηρών  εξερευνητών. Στο εργαστήριο αυτό θα σκεφτούμε με τα χέρια μας, θα φανταστούμε και θα παίξουμε με τα μάτια, τα αυτιά, τα χέρια, τη μύτη και το στόμα μας. Τα δάχτυλά μας, τα χέρια και τα πόδια μας θα μεταμορφωθούν σε κούκλες και θα παίξουν (σ)τις δικές τους μικρές κουκλοθεατρικές ιστορίες. Ο Fernando António Nogueira de Seabra Pessôa (1888-1935) ήταν Πορτογάλος ποιητής και συγγραφέας.

Για παιδιά 5 – 7 ετών: Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 11.00-13.00
Για παιδιά 8 – 10 ετών: Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 11:30 – 13:30
Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου

Εισιτήριο €12
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

– Πάμπλο Νερούδα

Οι μικροί ταξιδευτές θα επισκεφτούν τη χώρα του φλαμένκο και του Πάμπλο Πικάσο. Τα ποιήματα του Ισπανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα θα είναι ο οδηγός μας, που θα μας μεταφέρει στην Ισπανία του 20ου αιώνα. Σκέψεις και λέξεις θα μεταμορφωθούν σε εικόνες μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και τα παιδιά θα δημιουργήσουν ένα έργο σε καμβά. Ο Pablo Neruda, φιλολογικό ψευδώνυμο του Νεφταλί Ρικάρδο Ρέγιες Μπασοάλτο (1904- 1973) ήταν Χιλιανός συγγραφέας και ποιητής. Θεωρείται ο σημαντικότερος ποιητής του 20ού αιώνα στη Λατινική Αμερική.

Για παιδιά 5 – 7 ετών: Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 11.30-13.30
Για παιδιά 8 – 10 ετών: Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 11:00 – 13:00
Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου

Εισιτήριο €12
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10 
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)

– Ζώα και μυθικά πλάσματα
Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, 11:30-12:30

Ψάχνουμε τα ζώα και τα μυθικά πλάσματα του μουσείου. Κάποια είναι πολύ αρχαία ή πολύ μικρά και ίσως  χρειαστούμε τη βοήθεια μαγικών αντικειμένων, ακόμη και των θεών. Στο τέλος της διαδρομής όμως, θα μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας μυθικά πλάσματα και να τα πάρουμε μαζί μας.

Για παιδιά 6 ετών και άνω με τους γονείς τους
Με την Κατερίνα Σταμίδη, αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό

Εισιτήριο €7 (για ένα παιδί και συνοδό)
Επιπλέον ενήλικας €7. Επιπλέον παιδί €5

– Παίζοντας στην Αρχαιότητα
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, 11:30-12:30

Ποια ήταν τα αρχαιότερα παιχνίδια και πώς φτιάχνονταν; Είχαν χρόνο τα παιδιά για να παίξουν; Ποια ήταν τα αγαπημένα τους παιχνίδια; Θα μπορέσουμε να τα ξεχωρίσουμε ανάμεσα στα υπόλοιπα αντικείμενα του μουσείου και να παίξουμε μαζί τους; Μία διαδρομή με παιχνίδι και λίγες παγίδες.

Για παιδιά 6 ετών και άνω με τους γονείς τους
Με την Κατερίνα Σταμίδη, αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό

Εισιτήριο €7 (για ένα παιδί και συνοδό)
Επιπλέον ενήλικας €7. Επιπλέον παιδί €5

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.