Βιωσιμότητα και κατοικίδιο: Μια βόλτα στο Pet Shop

Στην αγορά προϊόντων για κατοικίδια κυριαρχούν ακόμα οι επιλογές από πλαστικό. Από πού θα ξεκινήσουμε για να κινήσουμε την αγορά προς μία βιωσιμότερη κατεύθυνση;

Κείμενο: Δανάη Συναδινού

 

«Ένας κόσμος χωρίς μόλυνση από πλαστικά δεν είναι επιλογή αλλά δέσμευση στη ζωή- δέσμευση στις επόμενες γενεές.» Amit Ray, Ινδός συγγραφέας 

Τα πλαστικά έχουν εισχωρήσει τόσο πολύ στη ζωή μας που εδώ και δεκαετίες σχεδόν δεν το παρατηρούμε συνειδητά. Ακόμα και τώρα που έχουμε μεγαλύτερη συναίσθηση ποια υλικά είναι βλαβερά για την υγεία μας και για το περιβάλλον, παρότι υπάρχει μια επαγρύπνηση για το πόσο βλαβερή είναι η χρήση μη φυσικών υλικών στα ρούχα μας, στα μαγειρικά μας σκεύη, στα καλλυντικά μας- στη φροντίδα των κατοικίδιων μας, το πλαστικό κυριαρχεί αισθητά.

Περνώντας το κατώφλι ενός οποιουδήποτε pet shop μάς υποδέχεται μια οπτασία χρωμάτων. Αισθητικά η εικόνα με τα πλουμιστά, χρωματιστά και ενίοτε φωσφοριζέ προϊόντα τραβάει το μάτι και την προσοχή- και δεν είναι παράξενο που οι πωλητές προϊόντων για κατοικίδια κάνουν αυτές τις επιλογές, ώστε να ικανοποιήσουν τα γούστα μας.

Όμως, πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι όλα αυτά τα προϊόντα και γιατί θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αυτό; Είναι τόσο βλαβερό το ένα παιχνίδι που παίρνουμε στο κατοικίδιό μας μία στο τόσο; Αφού μόνο αυτές τις επιλογές μας δίνουν, πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε επιλογές πιο σωστές για το περιβάλλον χωρίς να στερηθούν κάτι τα κατοικίδιά μας;

Οι λόγοι που είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο τι καταναλώνουμε είναι κατά βάθος γνωστοί σε όλους εμάς που έχουμε κατοικίδιο και ίσως μας έχουν προβληματίσει μεμονωμένα κατά καιρούς. Για αρχή, από τη φύση της η διαδικασία παραγωγής πλαστικών προϊόντων δεν είναι καθόλου φιλική προς το περιβάλλον. Μικρό ποσοστό από αυτά τα αξεσουάρ είναι φτιαγμένα για να αντέχουν στον χρόνο και τα περισσότερα σπάνε και διαλύονται εύκολα αυξάνοντας τον όγκο σκουπιδιών που στέλνουμε στις χωματερές.

Οι ζωοτροφές, είτε ξηρές είτε barf/μαγειρεμένες, κατά πλειοψηφία συσκευάζονται σε πλαστικές ή πλαστικοποιημένες σακούλες που δεν είναι ανακυκλώσιμες. Ακόμα και οι βιοδιασπώμενες σακούλες για τα κακά των σκύλων μας στην ουσία διαλύονται σε μικροσωματίδια πλαστικού. Πολλά δε από αυτά τα προϊόντα παράγονται και έχουν ταξιδέψει από την άλλη άκρη του πλανήτη (πχ. Κίνα) αυξάνοντας την επιβάρυνση του περιβάλλοντός μας σε καυσαέρια και διοξείδιο του άνθρακα.

Τέλος, στην πλειοψηφία τους τα πλαστικά προϊόντα είναι χημικά επεξεργασμένα με τοξικές χρωστικές και αρωματικές ουσίες που είναι βλαβερές τόσο για την υγεία των τετράποδων φίλων μας, όσο και για τη δική μας. Ό,τι βάζουμε μέσα στο σπίτι μας αφήνει το αποτύπωμα του στην υγεία μας. Σημαντικό να αναφερθεί επίσης και το γεγονός πως καθώς πολλά από τα πλαστικά αντικείμενα που αγοράζουμε είναι εύθραυστα και έχουν μικρή διάρκεια ζωής, σε βάθος χρόνου είναι πολύ πιο ζημιογόνα για την τσέπη μας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση τόσο στο νούμερο των κατοικίδιων ζώων στα ελληνικά σπίτια όσο και η τάση μας να τα υπολογίζουμε και να τα φροντίζουμε περισσότερο ως μέλη της οικογένειάς μας. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των ζώων τόσο αυξάνεται και η κατανάλωση προϊόντων- απλά μαθηματικά είναι. Το «μια σακουλίτσα είναι μόνο, πόσο κακό μπορεί να κάνει στο περιβάλλον» λειτουργούσε σαν δικαιολογία πριν από 20 χρόνια, αλλά πλέον είμαστε πιο καλά πληροφορημένοι από ποτέ στο πόσο κρίσιμη και μη αναστρέψιμη είναι η επιβάρυνση του πλανήτη από την αλόγιστη εναπόθεση πλαστικών αποβλήτων. Ακόμα και μια διαφορετική μας επιλογή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μερικές φορές είναι πολύ ευκολότερο και λιγότερο χρονοβόρο να μπούμε σε ένα μαγαζί και να αγοράσουμε κάτι από αυτό που προσφέρεται χωρίς να το πολυσκεφτούμε. Όμως η προσφορά στα καταστήματα δεν είναι μονόδρομος. Ως καταναλωτές έχουμε μεγάλη δύναμη να επηρεάσουμε τι προϊόντα θα μας προσφερθούν ξεκινώντας ένα διάλογο τόσο με τους πωλητές όσο και με τους κατασκευαστές.

Μην ντραπείτε. Αγοράστε ενημερωμένα, στηρίζοντας πρωτοβουλίες βιομηχανιών που προσέχουν τόσο τις διαδικασίες όσο και τα υλικά που χρησιμοποιούν για την κατασκευή των προϊόντων τους. Ζητήστε από τους ιδιοκτήτες pet shop να προμηθευτούν προϊόντα με συσκευασίες χάρτινες, ή τουλάχιστον ανακυκλώσιμες. Στείλτε μηνύματα στους κατασκευαστές και ζητήστε να μάθετε ποια είναι τα βήματα εταιρικής ευθύνης που έχουν πάρει, ώστε η διαδικασία παραγωγής τους να είναι περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον.

Ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να κάνει καλύτερες επιλογές. Όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή.

 

Η Δανάη Συναδινού είναι εκπαιδεύτρια σκύλων – “The dog made me do it”

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.