Οι Tango With Lions στο ελculture.gr

Το τέρας που χόρευε με τα λιοντάρια - Μια ιστορία σε δύο μέρη

Πριν από την κοινή τους εμφάνιση το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου στο κλαμπ Death Disco συναντήσαμε ξεχωριστά τον Γιάννη Παπαϊωάννου, εμπνευστή και ιθύνοντα νου των Mechanimal και την Κατερίνα Παπαχρήστου, κινητήρια δύναμη πίσω από τους Tango With Lions, μπάντες που ανήκουν και οι δύο στο δυναμικό της Inner Ear και προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε τα κοινά σημεία τους.

Μέρος Πρώτο: Τα Λιοντάρια Χορεύουν Ταγκό

ελculture.gr: Ποιο τρόπο δουλειάς ακολουθείτε στη σύνθεση των τραγουδιών και πόσο άλλαξε αυτός στη διαδικασία ηχογράφησης του νέου άλμπουμ A Long Walk σε σχέση με την πρώτη δισκογραφική δουλειά σας;
Κατερίνα Παπαχρήστου: Η πρώτη δισκογραφική δουλειά ήταν πιο μίνιμαλ, στο δεύτερο δίσκο οι ενορχηστρώσεις είναι πιο γεμάτες. Το A Long Walk έχει δουλευτεί διαφορετικά, πιο ομαδικά, γι’ αυτό και εμπεριέχει μια πολυφωνία. Κατά τ’ άλλα, υπάρχει ένα νήμα που ενώνει τους δυο δίσκους, το σκοτεινό ατμοσφαιρικό ύφος.

ελc: Η μουσική και οι στίχοι σας αποπνέουν μια κινηματογραφική μελαγχολία. Περιγράφεται σε αυτή το σημερινό τοπίο της εποχής;
Κ.Π:
Και αυτό, ναι. Αποσπασματικά όμως. Όλες οι αφηγήσεις στα τραγούδια είναι αποσπασματικές και αποτελούν έναν καμβά από ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους.

ελc: Πιστεύεις οτι υπάρχει ένας κοινωνικός ρόλος που οφείλουν να διαδραματίζουν οι καλλιτέχνες στην εποχή που ζούμε και αν ναι ποιος ειναι αυτός;
Κ.Π:
Οι καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργούν, να καταγράφουν μέσα από την τέχνη τους την εποχή μας, να δίνουν σάρκα και οστά στην έμπνευσή τους συμπαρασύροντας και άλλους ανθρώπους προς μια διέξοδο, είτε καλλιτεχνικής έκφρασης, είτε σκέψης, προβληματισμού και αποβολής του συναισθήματος αποκλεισμού. Είναι σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, σε τόσο δύσκολες εποχές, να νιώθουν οι άνθρωποι ότι δεν είναι μόνοι και η τέχνη έχει τη δύναμη να δημιουργεί ζεστά καταφύγια.

tango with lions 2

ελc: Το εξωτερικό ειναι δεκτικό στους ήχους των ελληνικών συγκροτημάτων; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εξάγετε τη μουσική σας;
Κ.Π:
Νομίζω ότι πάντα η εγχώρια αγγλόφωνη σκηνή προσπαθούσε να αναπτύξει πιο στενές μουσικές σχέσεις με το εξωτερικό και, ίσως λόγω γεωγραφικής θέσης, δεν τα κατάφερνε ακριβώς. Η έκρηξη του ίντερνετ σίγουρα βοήθησε στην αρχή κάπως, αλλά τελικά δημιούργησε αρκετά μεγάλο χάος και επιπλέον σύνορα λόγω της ποσότητας των πληροφοριών. Μπορούν να υπάρξουν ευκαιρίες -όπως πάντοτε υπήρχαν- αλλά χρειάζεται πολύ δυνατό επικοινωνιακό πλαίσιο. Μουσικά δεν πιστεύω ότι υστερεί σε κάτι η σκηνή μας, έχει πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες.

ελc: Στο σινεμά για παράδειγμα, υπάρχει ένα κίνημα Ελλήνων δημιουργών που απασχολεί και συζητιέται στο εξωτερικό, υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην ελληνική σκηνή;
Κ.Π:
Ναι, υπάρχουν συγκροτήματα που «συζητιούνται», αλλά σε μικρό κύκλο, μεταξύ φίλων ίσως και μικρών ομάδων. Δεν έχω ακούσει να συμβαίνει κάτι πολύ δυνατό έξω, δεν είμαι σίγουρη, δε ζω στο εξωτερικό. Α! Οι Keep Shelly in Athens είναι πολύ γνωστοί στο εξωτερικό, αλλά έχω την εντύπωση ότι είναι μεμονωμένη περίπτωση. Ζητώ συγγνώμη αν ξεχνάω κάποιον φίλο μουσικό.

ελc: Πώς προέκυψε το live με τους Mechanimal;
Κ.Π:
Το live προέκυψε ύστερα από συνεννόηση μεταξύ μας. Οι Mechanimal έχουν κυκλοφορήσει τον καινούργιο τους δίσκο και εμείς που ετοιμαζόμαστε να μπούμε στο στούντιο ξανά μέσα στο 2015 για να ηχογραφήσουμε τον τρίτο δίσκο μας, θα παρουσιάσουμε κάποια καινούργια κομμάτια στο κοινό.

{youtube}EoD7_pwQrBA{/youtube}
Ακούσε το “A Long Walk” των Tango With Lions από τον τελευταίο ομώνυμο δίσκο τους

ελc: Πoύ βλέπεις τους Tango With Lions σε πέντε χρόνια;
Κ.Π:
Το συναρπαστικό είναι ότι δεν έχω ιδέα.

Μέρος Δεύτερο: Το Τέρας επιστρέφει στην πόλη

Info: Οι Tango With Lions εμφανίζονται στη σκηνή του Block 33, στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 27 Μαρτίου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.