Νέα συναυλία του Λεωνίδα Καβάκου από κοινού αυτή τη φορά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για τα παιδιά προσφύγων της Ουκρανίας

«Σημασία δεν έχει εδώ ο εγωισμός αλλά ότι υπάρχει ένα σημείο του κόσμου αυτή τη στιγμή και μάλιστα κοντά μας, που υποφέρει»

Φωτογραφίες: © Δημήτρης Καραμπέτσος

Μια γλυκιά πραότητα, αυτοκυριαρχία και βαθιά συγκίνηση και ανθρωπιά τα στοιχεία που εισπράξαμε όσοι παρευρεθήκαμε, τη Δευτέρα 19 Απριλίου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κορυφαίος βιολιστής Λεωνίδας Καβάκος από κοινού με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για να ανακοινώσουν μια κοινή, αυτή τη φορά συναυλία. Έτσι, στις 4 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πρόκειται να πραγματοποιηθεί συναυλία υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα έσοδα της οποίας θα δοθούν υπέρ των παιδιών προσφύγων για την Ουκρανία.

«Η μουσική, η οικουμενική και κοινή αυτή γλώσσα, οφείλει να μιλήσει, να εκφραστεί, και μαζί να ενώσει, να κινητοποιήσει. Οι άνθρωποι του πολιτισμού μπορούμε να δείξουμε έναν δρόμο σύμπνοιας, ομόνοιας, ελπίδας και πίστης», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Αρμόδιος για Θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Φυσικά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τόσο η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, όσο και ο Λεωνίδας Καβάκος έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι αντιλαμβάνονται την κοινωνική σημασία του έργου τους αντιμετωπίζοντας πάντοτε τον πολιτισμό και ως ένα μέσο έκφρασης αλληλεγγύης.

Η ιδέα αυτής της κοινής συναυλίας προέκυψε τις τελευταίες 5 ημέρες και σίγουρα έβαλε ένα τέλος στη σύντομη κρίση που ακολούθησε την άρνηση των μουσικών της ΚΟΑ να συμμετάσχουν στην προ μερικών ημερών συναυλία που πρότεινε ο Λεωνίδας Καβάκος, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανοικοδόμηση του βομβαρδισμένου από τις ρωσικές δυνάμεις μαιευτηρίου στη Μαριούπολη.

Η ειλικρινής τοποθέτηση του Λεωνίδα Καβάκου

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα σύμπνοιας και ενότητας ο Λεωνίδας Καβάκος τοποθετήθηκε με ειλικρίνεια και μίλησε για τις σκέψεις του σε ερωτήματα που προέκυψαν σχετικά με την πρώτη του συναυλία πριν από μερικές ημέρες αλλά και τη διάθεση των χρημάτων για τον σκοπό της ανέγερσης μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, καθώς συζητήσεις πολλές έγιναν για την πολιτική χροιά μιας τέτοιας απόφασης απαντώντας πως «πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να “χτυπήσουν” αυτή την ιδέα και αυτό δεν είναι μια ειλικρινής προσέγγιση. Καταρχάς ο συμβολισμός ενός μαιευτηρίου μέσα στο οποίο γεννάται η ζωή με την καταστροφή και τον θάνατο που φέρνει ένας πόλεμος είναι συγκλονιστικός. Αυτή είναι η πνευματική διάσταση της πρότασης. Κάθε σκοπός πρέπει να κρίνεται από τον συμβολισμό, την ανθρωπιά που κρύβει μέσα του και μόνο. Είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε συναυλίες για οποιοδήποτε σκοπό αν προκύψει. Στην προκειμένη περίπτωση η πρόταση αυτή δεν είχε κομματικό πρόσημο. Πιστεύω ότι είναι μια πρόταση που εκφράζει κάθε Έλληνα, ανεξαρτήτου πολιτικής πεποίθησης και τοποθέτησης. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει Έλληνας που δεν συμφωνεί με αυτό».

Δήλωσε ευτυχής για τη συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και αναφέρθηκε στους βαθείς και στενούς δεσμούς που τον συνδέουν με την πρώτη τη τάξει Ορχήστρα της χώρας, μέλος της οποίας υπήρξε ο πατέρας του που αν και τον λύπησε η άρνησή τους στην αρχική του πρόταση για μια από κοινού συναυλία με ανθρωπιστικό σκοπό, σήμερα φαίνεται πως αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

«Θα ήθελα να τους είχα μαζί μου όταν έκανα την πρόταση. Δεν έγινε και αισθάνομαι λύπη για αυτό, αλλά η Ορχήστρα τελικά, ακόμα και μετά από τη δική μου πρόταση τοποθετήθηκε και αυτό αρκεί. Σημασία δεν έχει εδώ ο εγωισμός αλλά ότι υπάρχει ένα σημείο του κόσμου αυτή τη στιγμή και μάλιστα κοντά μας, που υποφέρει», ανέφερε σε ερώτηση σχετικά με την αρχική άρνηση της ΚΟΑ.

Μια συναυλία υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Πρόκειται για την πρώτη ιστορικά σύμπραξη της Ορχήστρας με τον ΟΗΕ «που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο μακρύ και συστηματικό κοινωνικό, εκπαιδευτικό και ανθρωπιστικό της έργο για το οποίο δεν κρύβω τη βαθιά και ειλικρινή μου ικανοποίηση. Έχω την πεποίθηση ότι αυτής της πρωτοβουλίας θα ακολουθήσουν και άλλες εξίσου βαρύνουσες και ουσιαστικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος πρόεδρος του ΔΣ του ΕΤΟΣ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αναδεικνύοντας τον αμιγώς ανθρωπιστικό χαρακτήρα της συναυλίας.

Η ανθρωπιστική, προσφυγική κρίση που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας να ξεδιπλώνεται είναι η μεγαλύτερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περίπου 4,9 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν άλλα 7 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στην Ουκρανία λόγω των πολεμικών επιθέσεων που έχουν δεχθεί οι πόλεις τους, ενώ άλλα 13 εκ. ανθρώπων, παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών τω ανθρώπων είναι παιδιά.

«Η συγκινητική εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπόνιας σε όλη την Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι ο ανθρώπινος πόνος μπορεί να μας  αγγίξει όλους, και ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού, των τεχνών και της μουσικής στέκονται και αυτοί στο πλευρό των προσφύγων. Τα παιδιά της Ουκρανίας εκτός από προστασία, εκπαίδευση, ασφάλεια και ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για να μεγαλώσουν χρειάζονται τώρα και επιπλέον βοήθεια για να ξεπεράσουν το τραύμα που έχουν βιώσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η Maria Clara Martin, αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Η συναυλία της 4ης Ιουνίου αποδεικνύει ότι ο ανθρώπινος πόνος μπορεί να μας αγγίξει όλους και αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού, των τεχνών και της μουσικής στέκονται στο πλευρό των προσφύγων. Η μουσική μπορεί να δράσει παρηγορητικά», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία της.

Το πρόγραμμα της συναυλίας

Σχετικά με το πρόγραμμα της επικείμενης συναυλίας αυτή θα αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος θα είναι κυρίως σολιστικό και κατά το δεύτερο μέρος θα αποδοθεί η εμβληματική Τέταρτη συμφωνία του Γιοχάνες Μπραμς. Ωστόσο καθώς η ιδέα της συναυλίας προέκυψε μόλις πριν από 5 ημέρες ακόμα τα ονόματα των σολίστ δεν έχουν οριστικοποιηθεί αλλά όπως ο Λεωνίδας Καβάκος ανέφερε «Πρόκειται να ερμηνεύσω κι ο ίδιος ως σολίστ στο πρώτο μέρος της συναυλίας, το οποίο θα επιθυμούσα να έχει εορταστικό, συμμετοχικό χαρακτήρα».

Και συνεχίζοντας την κουβέντα του, προέκυψε αυθόρμητα και η ιδέα της πρόσκλησης ενός Ουκρανού ταλαντούχου, πρώην μαθητή του πριν από 6 χρόνια και που σήμερα ζει στο Παρίσι μακριά από την οικογένειά του. «Θα ήταν ωραίο να παίξω μαζί του στη σκηνή τώρα που το σκέφτομαι», είπε με συγκίνηση ο Λεωνίδας Καβάκος αφηγούμενος το τελευταίο τηλεφώνημα που είχε μαζί του πριν από λίγο καιρό. «Θα χαρώ πολύ να δώσει το «παρών» σε αυτή τη συναυλία για να δείξουμε ότι στη χώρα που γεννήθηκε η φιλοξενία, η οποία και προϋποθέτει μεγαλοψυχία, αγάπη και σεβασμό, πιστεύω πως πρέπει να διατηρούμε τα καλά και τις αξίες που είναι εγγεγραμμένες στο DNA μας και να μπορούμε όλοι με τον τρόπο που καθένας μπορεί και δύναται, να βοηθάει».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.