«Η πορεία της γραμμής»: Η πρώτη πλήρως προσβάσιμη έκθεση σε άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα με έργα του Παναγιώτη Πριστούρη στο Επιγραφικό Μουσείο

Η πορεία της γραμμής Επιγραφικό Μουσείο (

21 χαρακτικά έργα που αντιπροσωπεύουν τους 4 σταθμούς της διαδρομής του καλλιτέχνη και 3 εντυπωσιακά αντίγραφα επιγραφών από τη συλλογή του Επιγραφικού Μουσείου

24 Ιουνίου
- 30 Ιουνίου, 2022

Την πρώτη πλήρως προσβάσιμη έκθεση σε άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα με τίτλο «Η πορεία της γραμμής», διοργανώνει η MYARTIST από τις 24 έως 30 Ιουνίου, σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο, με έργα του εικαστικού και χαράκτη Παναγιώτη Πριστούρη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 21 χαρακτικά έργα που αντιπροσωπεύουν τους 4 σταθμούς της διαδρομής του καλλιτέχνη, καθώς και 3 εντυπωσιακά αντίγραφα επιγραφών από τη συλλογή του Επιγραφικού Μουσείου.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διοργάνωσης μιας έκθεσης προσβάσιμης για κάθε άτομο, έχουν γίνει σημαντικές προσαρμογές στον τρόπο παρουσίασης και επεξήγησης των χαρακτικών έργων. Κάθε έργο συνοδεύεται από διερμηνεία μέσω QR κωδικών στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και στο Διεθνές Σήμα, ενώ υπάρχει και ηχητική περιγραφή του από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Ο τίτλος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και η χρονολογία δημιουργίας κάθε έργου θα είναι αποτυπωμένα και στη γραφή Braille. Σημείο αναφοράς της έκθεσης αποτελεί το απτικό χαρακτικό έργο «Γαΐτα», κατάλληλο, μέσω ειδικού φωτισμού, για άτομα με οπτική αναπηρία. Επίσης, για το έργο με τίτλο «Κλείσοβα», ο/η επισκέπτης/-πτρια θα μπορεί να δει όλα τα στάδια δημιουργίας του, από τη χάραξη μέχρι και το τελικό τύπωμα.

«Η πορεία της γραμμής» Επιγραφικό Μουσείο
Arches P. San Carlo, Illusion

Μία από τις πολλές καινοτομίες της έκθεσης είναι ο σχεδιασμός αισθητηριακού χάρτη για τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και η συνεχής παρουσία διερμηνέα στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και συνοδού για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Παράλληλα τις ημέρες της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν δύο διαδραστικά εργαστήρια αναφορικά με την ελευθερία έκφρασης της ατομικής μας ταυτότητας (Η τυραννία του χώρου) και την προσβασιμότητα στους χώρους τέχνης.

Τα 21 χαρακτικά έργα του Παναγιώτη Πριστούρη που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν επιλεγεί με τη συμβολή πέντε διεθνών επιμελητών: της Αφροδίτης Οικονομίδου, της Μαρίνας Γεωργοπούλου, της Liba Berzina, του Αλέξανδρου Παναγιωτόπουλου και της Κύρας Παπανικολάου. Κάθε επιμελητής/-τρια δούλεψε πάνω σε μια συγκεκριμένη περίοδο της εικαστικής παραγωγής του καλλιτέχνη, αναλύοντας και αξιολογώντας τις διάφορες φάσεις της καλλιτεχνικής του εξέλιξης και ωρίμανσης.

«Η πορεία της γραμμής» Επιγραφικό Μουσείο
Window

Σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη

Ο Παναγιώτης Πριστούρης γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με κατεύθυνση τη Ζωγραφική. Από την πρώτη στιγμή, η χαρακτική και ο τομέας του printmaking κέντρισε το ενδιαφέρον του. Πειραματίστηκε και συνδύασε μοντέρνες με παραδοσιακές τεχνικές εκτύπωσης και χάραξης.

Το 2020, επέλεξε να υλοποιήσει την επιχειρηματική ιδέα που αφορά στο συγκερασμό της τέχνης και της πολιτισμικής προσβασιμότητας μέσω του προγράμματος Erasmus for Young Entrepreneurs στην ιταλο-ελληνική πολιτιστική οργάνωση για την εκπαίδευση”Microkosmo”. Από τον Σεπτέμβριο του 2020, εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής Εικαστικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, καθώς και του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με ατομικές και συμμετοχικές εκθέσεις.

Για τον ίδιο, η τέχνη της χαρακτικής αποτελεί μια δημιουργική διέξοδο, όπου η οπτική και η παρατήρηση αλλάζουν, μεταμορφώνονται και εκφράζονται στην χαρακτική επιφάνεια με τελείως διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τη συνηθισμένη οπτική αντίληψη που έχουμε όσον αφορά στο περιβάλλον μας. Κάθε έργο διηγείται τη δική του ιστορία και παράλληλα αποτελεί ένα συναισθηματικό πορτρέτο του.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Εγκαίνια: 24 Ιουνίου | 18.00

24 – 30 Ιουνίου

Ωράριο λειτουργίας: Σάββατο και Κυριακή 10.00-19.00, καθημερινές 17.00-21.00

Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων (Κέντρο Επιγραφικών Μελετών)

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος ελεύθερη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας