#Οpen Creative Commons Greece @ Frown

Ένα φεστιβάλ για τις νέες δυνατότητες του Ανοιχτού Λογισμικού

Creative Commons Ελλάδας σε συνεργασία με την πλατφόρμα Frown και με την υποστήριξη της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα διοργανώνουν ένα διήμερο Φεστιβάλ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στη Frown.

To #Open, Creative Commons in Greece απευθύνεται τόσο στο κοινό όσο και στους ίδιους τους δημιουργούς με εργαστήρια, συζητήσεις και performances Ελλήνων δημιουργών, των οποίων η παραγωγή βασίζεται στη χρήση Ανοιχτού Λογισμικού, Ανοιχτών Αδειών, Ανοιχτού Hardware και ανήκουν στο Κίνημα του Ανοιχτού Κώδικα.

Το Κίνημα του Ανοιχτού Λογισμικού (Open Source Movement) δεν σχετίζεται μόνο με θέματα software, αλλά προάγει την νομιμότητα, την ανοιχτότητα, τον διαμοιρασμό και την επαναχρησιμοποίηση κώδικα, περιεχομένου (κειμένων, μουσικής, ταινιών, πληροφοριών, δεδομένων, αρχείων) και γνώσης και μας εισάγει σε ένα κόσμο που λειτουργεί και πράττει βάσει ενός διαφορετικού συστήματος αξιών. Οι άδειες Creative Commons, το πιο διαδεδομένο σύστημα Ανοιχτής Αδειοδότησης, καθιστούν τους δημιουργούς ικανούς να διανείμουν νόμιμα το έργο τους όπως οι ίδιοι επιλέγουν.

Kατά τη διάρκεια του διημέρου θα παρουσιαστούν: η έννοια και η σημασία του Ανοιχτού Περιεχομένου, τα νέα μέσα και οι δυνατότητες που παρέχουν σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιοποίησης και Διανομής, προγράμματα Ανοιχτού Λογισμικού με εφαρμογές στην σύγχρονη παραγωγή ήχου και εικόνας, οι άδειες Creative Commons και η έννοια της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στη σύγχρονη παραγωγή, performances και παρουσιάσεις έργων Ελλήνων καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν Ανοιχτό Λογισμικό και Ανοιχτές Άδειες

Πρόγραμμα

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

Round Tables : Αφορούν την παρουσιάση ανοιχτών εργαλείων λογισμικού και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε σχέση με αυτά. Στην συζήτηση θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες τους, καθώς και καλλιτεχνικά πρότζεκτ τα οποία δημιουργήθηκαν από τα συγκεκριμένα προγράμματα.

11.00- 12.00 Super Collider – Μαρίνος Κουτσομιχάλης
Το SuperCollider είναι ένα περιβάλλον και γλώσσα προγραμματισμού, για τη σύνθεση ήχου σε πραγματικό χρόνο και αλγοριθμική σύνθεση.

12.00- 13.00 Audacity – Μαρίνος Κουτσομιχάλης
Το Audacity είναι ένα ανοικτού κώδικα πρόγραμμα καταγραφής και επεξεργασίας ψηφιακού ήχου.

13.00- 14.00 Pure Data – Αλέξανδρος Δρυμωνίτης
To Pure Data (Pd) είναι μια γλώσσα oπτικού προγραμματισμού που αναπτύχθηκε για τη δημιουργία διαδραστικού ήχου / μουσικής και έργα πολυμέσων.

15.00- 17.00 Workshop Creative Commons – Μαρία Μερτζάνη, Πρόδρομος Τσιαβός (σε δύο μέρη)
Ανοιχτή Συζήτηση/ Εργαστήριο (Workshop): «Πνευματική Ιδιοκτησία στη Ψηφιακή Εποχή και οι Ανοιχτές άδειες Creative Commons». Ο δικηγόρος Πρόδρομος Τσιαβός (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και η Μαρία Μερτζάνη (Creative Commons Ελλάδα) θα μιλήσουν για την Πνευματική Ιδιοκτησία και την διαχείριση της στην Ελλάδα στον ψηφιακό και καλλιτεχνικό κόσμο και θα εξηγήσουν τι είναι η Ανοιχτή Αδειοδότηση, γιατί κάποιος να επιλέξει τις άδειες Creative Commons για να διαμοιράσει το έργο του, πώς γίνεται αυτού του είδους η Αδειοδότηση εύκολα και γρήγορα και ποια επιχειρηματικά μοντέλα προκύπτουν από την χρήση της στο μέλλον.

15.00- 17.00 Προβολές (αίθουσα -2)
Έλληνες Δημιουργοί εξηγούν γιατί επιλέγουν άδειες Creative Commons” (Τεχνόπολις 2012), ταινίες και ντοκυμαντέρ από το Nordic Creative Commons Film Festival 2013, προβολές σχετικά με τη χρήση των αδειών και ομιλίες από Creative Commons Festivals παγκοσμίως.

19.00- 22.00 Sound Performances
19.00 Aλέξανδρος Δρυμωνίτης
19.30 No God Ritual
20.00 Fruto5
20.30 Zombie Penguin (without the Glory Holes)
21.00 Barbara Straight Son
21.30 Kid Flicks

Kυριακή 8 Δεκεμβρίου

Round Tables : Αφορούν την παρουσιάση ανοιχτών εργαλείων και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε σχέση με αυτά. Στην συζήτηση θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες τους καθώς και καλλιτεχνικά πρότζεκτ τα οποία δημιουργήθηκαν από τα συγκεκριμένα προγράμματα.

11.00- 12.30 Arduino – Αφροδίτη Ψαρρά
To Arduino είναι ένας μικροελεγκτής ο οποίος κάνει προσιτή την επικοινωνία φυσικών αντικειμένων και Η/Υ. Η γλώσσα προγραμματισμού του είναι μια απλούστευση της C/C++ και διευκολύνει στη δημιουργία ηλεκτρονικών πρωτοτύπων.

12.30- 14.00 Processing – Θοδωρής Παπαθεωδώρου
Το Processing είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που δημιουργήθηκε από καλλιτέχνες και είναι ένα εργαλείο δημιουργικού προγραμματισμού. Πρόκειται για μια απλούστευση της Java που διευκολύνει τον προγραμματισμό οπτικών προγραμμάτων, και που επιτρέπει τη δημιουργία άμεσου γραφικού αποτελέσματος.

15.00- 17.00 Workshop Creative Commons – Μαρία Μερτζάνη, Πρόδρομος Τσιαβός (σε δύο μέρη)

Ανοιχτή Συζήτηση/ Εργαστήριο (Workshop): «Πνευματική Ιδιοκτησία στη Ψηφιακή Εποχή και οι Ανοιχτές άδειες Creative Commons». Ο δικηγόρος Πρόδρομος Τσιαβός (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και η Μαρία Μερτζάνη (Creative Commons Ελλάδα) θα μιλήσουν για την Πνευματική Ιδιοκτησία και την διαχείριση της στην Ελλάδα στον ψηφιακό και καλλιτεχνικό κόσμο και θα εξηγήσουν τι είναι η Ανοιχτή Αδειοδότηση, γιατί κάποιος να επιλέξει τις άδειες Creative Commons για να διαμοιράσει το έργο του, πως γίνεται αυτού του είδους η Αδειοδότηση εύκολα και γρήγορα και ποια επιχειρηματικά μοντέλα προκύπτουν από την χρήση της στο μέλλον.

15.00- 17.00 Προβολές (αλιθουσα -2)
Έλληνες Δημιουργοί εξηγούν γιατί επιλέγουν άδειες Creative Commons” (Τεχνόπολις 2012), ταινίες και ντοκυμαντέρ από το Nordic Creative Commons Film Festival 2013, προβολές σχετικά με τη χρήση των αδειών και ομιλίες από Creative Commons Festivals παγκοσμίως.

19.00- 22.00 Sound Performances
19.00 Άγγελος Κυρίου
19.30 Στράτος Μπιχάκης
20.00 Τhe Hydra
20.30 Αφροδίτη Ψαρρά
21.00 Balinese Beast

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ