«ΑΩ» – Γραφές του Ρίγους σε επιμέλεια του Σαμσών Ρακά στο Sozopolis / Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Tο Ρομαντικό Πανεπιστήμιο ανοίγει το αρχείο του για ένα γλωσσογραφικό πείραμα

10 Μαρτίου 2024
- 7 Ιουλίου, 2024

Tο Ρομαντικό Πανεπιστήμιο ανοίγει το αρχείο του και παρουσιάζει ένα γλωσσογραφικό πείραμα, την έκθεση «ΑΩ» – Γραφές του Ρίγους σε επιμέλεια του ποιητή Σαμσών Ρακά από τις 10 Μαρτίου.

 

«ΑΩ» – ΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΡΙΓΟΥΣ

Από τα χειρόγραφα ποιήματα στο τετράδιο μιας τροφίμου σε σανατόριο της Αθήνας / στα παρθενικά και αθέατα βιβλία του Νίκου Καρούζου και του Ηλία Λάγιου. Από ένα κρίσιμο έμμετρο παλαίτυπο του 1817 / σε γράμματα στρατιωτών της περιόδου του Μεσοπολέμου. Από τα διάσπαρτα μονότυπα βιβλία και artbooks εικαστικών καλλιτεχνών / σε πληγωμένους πίνακες της Σωστικής μας Πινακοθήκης. Από ένα έντυπο συλλεκτικό υλικό της επταετούς δικτατορίας / στην πρώτη εμφάνιση των μεταφράσεων στα ελληνικά των ποιημάτων του Βάλτερ Μπένγιαμιν (μεταφραστικό εργαστήρι Ρομαντικού Πανεπιστημίου).

 

Το δυσεύρετο και σχεδόν αθέατο βιβλίο του Νίκου Καρούζου

 

«Ἄω»

σημαίνει φυσώ, πνέω, λέξη ηχομιμητική της ανάσας, αρχετυπική, μέσα από την οποία ξεπηδά η λέξη «αύρα». Σύμφωνα με τον Βάλτερ Μπένγιαμιν η ιδιότητα της αύρας παραπέμπει στο άνοιγμα ενός απόμακρου χώρου καθώς αντικρύζεις ένα αυθεντικό έργο τέχνης. Η εμφάνιση μιας απόστασης που ξεπετάγεται νοητά μέσα από το αντικείμενο, επιβεβαιώνει την ανεπανάληπτη παρουσία του, που ισοδυναμεί με την γνησιότητά του, την χειρονομιακότητά του, δηλαδή την αδυνατότητα παραγωγής αντιγράφου.

Στην εποχή του λαμπερού μαρασμού της εμπειρίας και της απόλυτης τεχνητής αναπαραγωγιμότητας, σε έναν κόσμο αυτοματοποιημένο και αλγοριθμικό, πόσα αποθέματα ψυχικής μετάβασης μάς έχουν απομείνει; Εντοπίζονται περιθώρια αυρικής μετατόπισης καθώς διαβάζουμε ένα βιβλίο, ένα χειρόγραφο, ένα γλωσσικό ίχνος; Υπάρχει κάποια απόσταση που μπορεί να ανοιχτεί μέσω της γραφής;

Έχουμε την πίστη πως ναι.

 

Χειρόγραφα ποιήματα του προηγούμενου αιώνα, μέρος της συλλογής του ΡΠΑ με τα απορρίμματα της ιστορίας από ζώνες ρακοσυλλεκτικές

 

Ανυπόγραφες, χειρόγραφες ποιητικές συλλογές ενός ποιητή στο Ηράκλειο Κρήτης τη δεκαετία του 1930

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

10 Μαρτίου, 7 Απριλίου, 12 Μαΐου, 9 Ιουνίου, 7 Ιουλίου | 17:00 – 22:00

(+ έκτακτα ανοίγματα – ενημέρωση εδώ)

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του χώρου

@ Sozopolis / Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σωζοπόλεως 15, Αθήνα (5 λεπτά από το σταθμό μετρό «Αττική»)

Είσοδος ελεύθερη

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.