Το AA Greece Visiting School είναι ένα κινητό πρόγραμμα, το οποίο ταξιδεύει και φθάνει σε διάφορες πόλεις εκτός της πρωτεύουσας της χώρας. Λειτουργεί ως «δορυφόρος» εκπαίδευσης, διαδίδοντας την αποκλειστική και εντατική μορφή διδασκαλίας της Architectural Association σε όλη τη χώρα. Το 2014, το AA Greece VS άρχισε τις σχεδιαστικές εξερευνήσεις του στην πόλη της Πάτρας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το AA Greece Visiting School πέτυχε με επιτυχία το στόχο του να αποσπάσει πληροφορίες από τις υπάρχουσες συνθήκες της πόλης της Πάτρας και με μια εκ νέου ερμηνεία των δεδομένων αυτών, να κατασκευάσει ένα διαδραστικό πρωτότυπο σε 1:1 κλίμακα. Το AA Greece Visiting School πραγματοποίησε μια σειρά από ενδιαφέρουσες εξερευνήσεις σχεδιασμού μέσω μιας σειράς ψηφιακών και αναλογικών πειραμάτων κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Χρησιμοποιήθηκαν πειραματικές, παραγωγικές μεθοδολογίες μορφογένεσης σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες ορίζουν τις σχέσεις της ψηφιακής διαδικασίας σχεδιασμού και του φυσικού κόσμου της κατασκευής και των υλικών. Αυτά τα πειράματα έγιναν ταυτόχρονα σε συνδυασμό με τεχνικές  ψηφιακής κατασκευής(laser-cutting) για τα μικρής κλίμακας μοντέλα, με στόχο την κατανόηση και τον καθορισμό της ισορροπίας μεταξύ του ψηφιακού και αναλογικού κόσμου.

Το AA Greece VS θα συνεχίσει να διερευνά τα πεδία του παραγωγικού σχεδιασμού, του υπολογιστικού υλισμού, των ψηφιακών τεχνολογιών κατασκευής και συναρμολόγησης στις πόλεις της Θεσσαλονίκης και των Χανίων. Η έρευνα αυτή περιλαμβάνει την κατασκευή μοντέλων μεγάλης κλίμακας, ενεργώντας ως κόμβοι επικοινωνίας, με το πρώτο μοντέλο ήδη ολοκληρωμένο με επιτυχία σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Αυτό το αρχιτεκτονικό πρωτότυπο ονομάζεται Aethyr. Είναι το αποτέλεσμα των ψηφιακών προσομοιώσεων σε συνδυασμό με τις τεχνικές προγραμματισμού υλικού και κατασκευής. Έχοντας επιτεύξει το στόχο να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα διαδραστικό/ κινητικό αρχιτεκτονικό πρωτότυπο σε 1 προς 1 κλίμακα, το πρωτότυπο του AA Greece VS 2014 επηρεάζεται και πληροφορεί σχετικά με αυτά των αστικών χαρακτηριστικών της Πάτρας, συγκεκριμένα των καθημερινών δεδομένων καιρού και των τοπικών ιδιοτήτων της ανθρώπινης παρουσίας με βάση την πυκνότητα και την απόσταση. Το πρωτότυπο αποτελείται από άκαμπτα και μαλακά μέρη και λειτουργεί ως μεταβαλλόμενη κατασκευη, αιωρούμενη στο χώρο, μέσα σε κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Κατασκευασμένο με ύφασμα χαρταετού και κομμάτια από χάλυβα, το πρωτότυπο είναι τοποθετημένο στο χώρο στα 3.5 μέτρα ύψος από το έδαφος, επιτρέποντας στους ανθρώπους να περπατούν, να εργάζονται και να συζητούν από κάτω του. Ενεργοποιημένο με τη χρήση ηλεκτρονικών Arduino, το πρωτότυπο αντιδρά σε εξωτερικά ερεθίσματα που δημιουργούνται από την ανθρώπινη παρουσία, καθώς και την ζωντανή ροή των δεδομένων σχετικά με τις τοπικές καιρικές συνθήκες. Με αυτό το τρόπο, η αλληλεπίδραση γίνεται σε δύο επίπεδα, επιτρέποντας παράλληλα τη συνδυαστική τους συμπεριφορά. Ο Aethyr ολοκληρώθηκε με τη χρήση των ψηφιακών μηχανών κατασκευής, έπειτα μιας σειράς ψηφιακών προσομοιώσεων. Καταλαμβάνει μια έκταση 7 μέτρα μήκους και 4 μέτρα πλάτους. Η κίνηση επηρεάζει το σχήμα του μοντέλου στη κάθετη διεύθυνση, επιτρέποντάς το να αυξηθεί σε πάχος από 0,5 έως 1 μέτρο. Ως μέρος της εμπειρίας του χρήστη και της αλληλεπίδρασης, μια σειρά από σπινθιρίζοντα φώτα LED έχουν τοποθετηθεί με σκοπό την επιρροή και παραλλαγή την αντίληψης του ίδιου του κομματιού, καθώς και του χώρου που «κατοικεί».

Ακολουθούν οι προτάσεις των συμμετεχόντων:

An Other View
Βασιλική Χαιροπούλου, Κωνσταντίνος Χατζηκαλύμνιος, Γιάννης Γιαννακόπουλος, Αθανάσιος Κοτσάλης, Ευγενία Σπυρίδωνος
Όντας ένα σημαντικό λιμάνι της χώρας, η πόλη της Πάτρας χαρακτηρίζεται από τη διακριτή τυπολογία του αστικού δικτύου της. Η ομάδα An Other View, αναγνωρίζει αυτό το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό και προτείνει την τροποποίηση του. Με τον εντοπισμό των κυριότερων τομέων της πόλης, η ομάδα χαρτογραφεί τις αντίστοιχες γραμμές του αστικού πλέγματος ως μέρος της πρότασης του σχεδιασμού τους. Αυτές οι γραμμές μετατρέπονται σε νέο σχήμα κανάβου και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται εκ νέου ως άκαμπτα κομμάτια του πρωτοτύπου τους. Η πρόταση της ομάδας είναι ένα μοντέλο υπό κλίμακα των βασικών τομέων της πόλης, όπου ορισμένα τμήματα θα είναι σε συνεχή μετασχηματισμό σύμφωνα με τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε αυτές τις τοποθεσίες. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται ως ένα κομψό ζευγάρι φτερών, εμπνεσμένα από το ιδιαίτερο πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης.

1

Deformative Quake
Δήμητρα Ασκούνη, Άννα Γιωτάκου, Αναστασία Ιωαννίδη, Σωτήρης Μοναχογιός, Χρυσόστομος Νούσιας
Η ομάδα Deformative Quake δημιουργεί ένα μοντέλο που μπορεί να εκληφθεί ως μια ματιά στην ιστορία της πόλης όσον αφορά την σεισμική δραστηριότητα της περιοχής. Χτισμένη κοντά σε μία από τις πιο ενεργές σεισμικά περιοχές στην Ελλάδα, η Πάτρα έχει μια μακρά ιστορία σεισμών, που έχουν τεκμηριωθεί και αρχειοθετηθεί. Η Deformative Quake κάνει χρήση αυτών των δεδομένων με διαφορετικούς τρόπους για να καθορίσει το μετασχηματισμό του πρωτοτύπου τους. Εκτός από το γεγονός οτι αποτελεί ένα τρόπο για να ενημερώσει τους επισκέπτες για τη σεισμική ιστορία της πόλης, η ομάδα συσχετίζει το μέγεθος του κάθε σεισμού με τον αριθμό των επισκεπτών στο χώρο του κτηρίου Σ5. Κάνοντας έξυπνη χρήση της υλικότητας του συστήματός τους και δοκιμάζοντας διαφορετικές σχεδιαστικές δυνατότητες, το τελικό αποτέλεσμα παίρνει ένα κομψό φινίρισμα.

2

Inside – Out
Σοφία Σοφιανού, Εμμανουήλ Μεγαλοοικονόμου, Βανέσσα Χατζηνικόλα, Ελευθέριος Παπαμιχελάκης, Γεωργία Γιασσιά

Εμπνευσμένη από το υδάτινο στοιχείο, η ομάδα Inside-Out χρησιμοποιεί αυτό το διαφανές υγρό του λιμανιού της πόλης ως σημείο εκκίνησης για τις έρευνες του σχεδιασμού τους. Τα πειράματα της ομάδας εστιάζουν σε διάφορες κυματοειδείς μορφές αναλύοντας την κινηματική τους ιδιότητα και εφαρμόζοντας τις βασικές μαθηματικές αρχές της δυναμικής των ρευστών, για την πρόταση τους. Η σχεδιαστική πρόταση περιλαμβάνει περιβαλλοντικούς αισθητήρες που μπορούν να καταγράψουν τις αλλαγές του καιρού της πόλης σε καθημερινή βάση. Οι αλλαγές στη συνέχεια μεταφράζονται σε διαφορετικές κινήσεις του. Αυτή η μεταβολή μεταφέρει την αίσθηση της θάλασσας της Πάτρας, και ο επισκέπτης έχει αυτή την εμπειρία ενώ εξακολουθεί να είναι μέσα στο κτήριο του Σ5.

3

iPeak-a-Path
Κρις Ορθόδοξος Λοΐζου, Ευάγγελος Πολυκανδριώτης, Σοφία Ιωαννίδη, Μαρία Γαλάνη, Κατιάνα-Μαρία Λιώγα

Επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο το κτίριο Σ5 χρησιμοποιείται και βιώνεται από τους χρήστες του(φοιτητές, καθηγητές, βιβλιοθηκάριους), η ομάδα iPeak-a-Path προτείνει την κατασκευή ενός εσωτερικού στεγάστρου οροφής ως τρόπο επαφής ή μη-επαφής μεταξύ των ανθρώπων που επισκέπτονται το χώρο. Η ερμηνεία του σχεδιασμού της δομής εκδηλώνεται μέσα από την πολλαπλή διαίρεση του χώρου μεταξύ της αίθουσας διαλέξεων και του χώρου της βιβλιοθήκης. Συγκεκριμένες γραμμές οπτικών φυγών έχουν επιλεχθεί ως αρχικοί οδηγοί σχεδιασμού για τη τμηματοποίηση του στεγάστρου σε περιοχές που βασίζονται στην «πυκνότητα». Κάθε περιοχή περιλαμβάνει ένα εύπλαστο στοιχείο το οποίο διαστέλλεται και συστέλλεται ανάλογα με τα διάφορα σενάρια που, με έξυπνο τρόπο επιτρέπουν ή όχι, οποιαδήποτε ανθρώπινη οπτική επαφή.

4

[para] noise
Tiago Gomes Martins Andre, Καλλιόπη Βαλσαμίδου, Αηδόνης-Δονάτος Μπέσης, Ραφαέλα Χαραλαμπουδη, Δάφνη-Χριστίνα Παπαδοπούλου

Επιδιωκόμενη να ελέγχει τις συνθήκες του ήχου της αίθουσας διαλέξεων στο κτίριο Σ5, η ομάδα [para] noise προτείνει ένα σύστημα από εύπλαστα στοιχεία που μπορούν να απορροφούν το θόρυβο. Ο σχεδιασμός του συστήματος ακολουθεί ένα μοτίβο κατανομής και διάτμησης του χώρου σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές ήχου. Το μοτίβο λειτουργεί ως το άκαμπτο πλέγμα κυττάρων πάνω στο οποίο τέσσερις διαφορετικές σωλήνες υφάσματος συνδέονται και περνούν από κάτω. Κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για ελέγχο του ήχου, ανάλογα με τον τύπο του θορύβου, οι σωλήνες είτε διαστέλλονται είτε συστέλλονται. Χάρη στην έξυπνη χρήση των αισθητήρων και ενεργοποιητών, η πρόταση είναι σε θέση να αντιδράσει στις συνθήκες ήχου της περιοχής και ταυτόχρονα να παρέχει κάθε φορά μια οπτική αναπαράσταση των συνθηκών αυτών.

5

See – Link
Παναγιώτης Κουλάκογλου, Δανάη Νικολουδάκη, Νικόλας Κωφόπουλος, Νίκη Παγκράτη, Θεόδωρος Γεωργόπουλος

Η ομάδα See-Link αναγνωρίζει το κτίριο Σ5 ως το κεντρικό σημείο για το Τμήμα Αρχιτεκτονικής της Πάτρας και προτείνει ένα μοντέλο σχεδιασμού το οποίο πληροφορεί σχετικά των δραστηριοτήτων στα διάφορα άλλα κτίρια της πανεπιστημιούπολης. Το μοντέλο αποτελείται από πέντε ξεχωριστά ευέλικτα κομμάτια, κάθε ένα εκπροσωπεί ένα από τα πέντε άλλα κτίρια της σχολής. Καθώς αιωρείται πάνω από το έδαφος στα 5,5 μέτρα ύψος, η υλικότητα του πρωτοτύπου του επιτρέπει να τεντώνεται και να επεκτείνεται προς διαφορετικές κατευθύνσεις μέσα στο χώρο. Μαζί με την εφευρετική χρήση συσκευών φωτισμού, όπως τα φώτα LED, η ομάδα See-Link σχεδιάζει ένα διαδραστικό εσωτερικό στέγαστρο οροφής που επιτρέπει στους μαθητές, καθηγητές και επισκέπτες να γνωρίζουν τι γίνεται στην πανεπιστημιούπολη, ενώ βρίσκονται στο κτίριο Σ5.

6

Δείτε το τελικό βίντεο του εργαστηρίου (vimeo link)

:: Διευθυντής Προγράμματος: Αλέξανδρος Καλλέγιας
:: AA Visiting School Διευθυντής: Christopher Pierce
:: Συν/τρια Πάτρας-Προϊστ/νη Τμ/τος: Κατερίνα Α.Λιάπη
:: Διδάσκοντες: Αλέξανδρος Καλλέγιας, Ollie Palmer, Στέλλα Ντουρτμέ, Omar Ibraz, Μαρία Brewster, Αντώνης Παπαμανώλης, Δήμητρα Μυλωνά