Επιστροφή με μεγάλα αφιερώματα, γυναικείο άρωμα και υπαίθριες προβολές

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς και η μεγάλη γιορτή της animation τέχνης πλησιάζει γεμάτη εκπλήξεις και ανανεωμένο πρόγραμμα. Από τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου η Ερμούπολη της Σύρου μάς περιμένει με αφιερώματα, πρεμιέρες, νέες ενότητες και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους animaniacs.

Στη φετινή διοργάνωση υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά off-competition προγράμματα: διεθνές, σπουδαστικό, K.ID.S’, ελληνικό. Ιδιαίτερη μνεία στο K.ID.S’ που είναι εντελώς καινούργιο και περιέχει 10 διαφορετικές ταινίες, από 10 διαφορετικές χώρες απλωμένες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όλες κατάλληλες για παιδιά κάθε ηλικίας. Η επιλογή τους έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να συστήσει τους μικρούς μας θεατές σε ποικίλες όσο κι ετερόκλητες κουλτούρες, εισαγάγοντάς τους με τον πιο ομαλό τρόπο σε διάφορες σύγχρονες τεχνικές animation.

Τα αφιερώματα είναι τρία και πολύ συγκεκριμένα. Υπάρχει το αφιέρωμα στο AnimaFest του Ζάγκρεμπ και γενικά έχει την τάση να επιμένει σε πιο αρτιστικίκ και πειραματικά πράγματα, ακριβώς όπως κι οι ταινίες που μας στείλανε. Υπάρχει επίσης ένα αφιέρωμα στο Animated Dreams του Tallinn, που εξαντλείται ουσιαστικά με την προβολή μιας επετειακής Best Of έκδοσης του φίλιου εσθονικού φεστιβάλ, που πέρυσι γιόρτασε 15 χρόνια σημαντικής παρουσίας. Για το συγκεκριμένο αφιέρωμα θα μιλήσει ο Ulo Pikkov που ανήκει στην κριτική επιτροπή του AnimaSyros 7.0. Γενικά η Εσθονία παίζει πολύ στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, καθώς πέραν του αφιερώματος έχουμε πολλές αξιόλογες ταινίες τους και στα δικά μας προγράμματα και γενικά για κάποιο περίεργο λόγο είναι μέσα στις 4-5 πιο ακμαίες σε ό,τι έχει να κάνει με το animation χώρες του κόσμου, τα τελευταία χρόνια. Τέλος, το Woman in Anima, ένα πρόγραμμα για την ισότητα των δύο φίλων.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν κάποιες μικρού μήκους multi-culti ταινίες επιλογής του φεστιβάλ (Γαλλικές, Βελγικές, Καναδικές και Ινδικές παραγωγές, σκηνοθετών από Χιλή, Ινδία, Αργεντινή κι Ισπανία), το πρόσφατα βραβευμένο στο σημαντικό φεστιβάλ του Karlovy Vary “Rocks in my Pockets της Signe Baumane, πλαισιωμένο κι από τρεις μικρού μήκους ταινίες της, καθώς και το “Sita Sings the Blues της Nina Paley, επίσης πολυβραβευμένο και σημαντικό τόσο για post-φεμινιστικές θέσεις του όσο και για το ότι αποτελεί το λαμπρότερο παράδειγμα ελεύθερης δικαιωμάτων ταινίας στην σύγχρονη εποχή του παγκόσμιου κινηματογράφου (ανήκει στο public domain από την πρώτη μέρα). Τέλος, προστέθηκε μια ελληνική παραγωγή το “The Noir Project” του Γρηγόρη Βαρδαρινού που αποτελεί κράμα εμψύχωσης και live-action ταινίας κι έχει ως θέμα του την ενδοοικογενειακή βία. Είναι αρκετά πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ότι ήταν απ’ τις πρώτες επιτυχημένες ελληνικές απόπειρες στο kickstarter. To Noir Project συμμετέχει και στο διεθνές διαγωνιστικό.

Θα υπάρχει παρουσία 3 σκηνοθετών απ’ όσους συμμετέχουν στο αφιέρωμα: του Βαρδαρινού, της Nina Paley και της Αργεντινής Ines Sedan.

Υπάρχει επίσης κάτι σαν αφιέρωμα στον διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη και παραγωγό Jacques-Rémy Girerd. Θα προβληθούν δύο ταινίες του (η τελευταία Tande Hilda και μία παλιότερή του με τίτλο La prophétie des grenouilles). Θα τον τιμήσουμε και θα μας τιμήσει με την παρουσία του.

Απ’ τα special screenings ξεχωρίζουν δύο, που θα είναι και τα main-pieces Παρασκευής και Σαββάτου. Το “Boxtrolls της Laika, ταινία επίσημης έναρξης που κάνει την Πανελλήνια πρεμιέρα του και τα λόγια γενικά περιττεύουν, και το “O Menino e o Mundo” μια βραζιλιάνικη ταινία που κέρδισε φέτος το φεστιβάλ του Annecy (αντίστοιχο με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες του animation). To τελευταίο θα προβληθεί στην Πλατεία Μιαούλη.

Υπάρχει επίσης στις παιδικές προβολές μια απ’ τις καλύτερες κι επιδραστικότερες κινούμενες ταινίες που έγιναν ποτέ το Le roi et l’ Oiseau” του Paul Grimault, απ’ το μακρινό 1980.

Οι open-air προβολές είναι επίσης ένα καινούργιο στοιχείο για το AnimaSyros.

‘Aλλες ταινίες που χρίζουν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος: “My Stuffed Granny” της Έφης Παππά, “Eugenia” της Deborah Cywiner. Και οι δύο θα τιμήσουν το φεστιβάλ με την παρουσία τους.

Γενικά feelgood ταινίες του τύπου “Wildlife Crossing”, “Cooped”, “Dji. Death Fails”, “Deja-Moo”, “Smart Monkey”.

Tαινίες με γραφιστικό ενδιαφέρον όπως τα  “Half Babka”, “Agents of Chaos”, “Ex Animo”, “Endemic’s Greed”, “Snail Trail”.

Tαινίες που ξεχωρίζουν για τις διακρίσεις του σε διεθνή φεστιβάλ ή για τα ονόματα των δημιουργών τους όπως τα “The Age of Curious”, “Lady of the Night”, “Black Tape”, “Fat and Skinny”, “Hippos”, “Wind”, “8 Bullets”.

Tαινίες με κοινωνικά θέματα όπως τα “9:30 am”, “A Life with Asperger’s”, “Out of Bounds”.

Tαινίες με πολιτικό περιεχόμενο όπως τα “Padre” και “Aurora”.

Tαινίες με έντονο το στοιχείο της παιδικότητας όπως τα “Yuk!”, “Juan y la Nube”, “Ahco on the Road”, “The Distant Touch” ,”Bear Story”, “Borislav”.

Προβολή του Colours της ASIFA /Association Internationale du Film d’Animation (2013): Κάθε χώρα συμμετείχε με μία ταινία βασισμένη σε ένα χρώμα (παιδικές προβολές).

Είναι κρίσιμη για το μέλλον του φεστιβάλ η επιτυχία εκδηλώσεων όπως η παρουσίαση του Άγγελου Ρούβα για τα 70 χρόνια ελληνικού animation που γίνεται κατά βάση μέσω του GreekAnimation.com, η με καθαρά τεχνικό ενδιαφέρον παρουσίαση του κυρίου Χερουβείμ που ήταν επικεφαλής σε μια απ’ τις ομάδες των εφέ στο τελευταίο Superman, καθώς λοιπών εκδηλώσεων του τύπου “Meet the Directors”.

Διαβάστε επίσης:
αniμαsyroς 7.0: Pre-Festival Event στην Αθήνα
“Woman in Anima” στο 7ο Animasyros

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ