«apomechanes»

Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής σύνθεσης

Το apomechanes είναι ένα διεθνές εντατικό εργαστήριο αρχιτεκτονικής σύνθεσης μέσω υπολογιστή που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην Αθήνα. Το εργαστήριο έχει αμιγώς εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι αφιερωμένο στην προώθηση, ως μέσων για τον σχεδιασμό και την κατασκευή, τεχνικών και εννοιών των αλγοριθμικών διεργασιών.

Πρόκειται για μια συνάντηση νέων αρχιτεκτόνων και designers, φοιτητών και επαγγελματιών, με στόχο τη διερεύνηση σε βάθος της μεθοδολογίας της αλγοριθμικής σύνθεσης και των τεχνολογιών αυτοματοποιημένης παραγωγής. Η μηχανοποιημένη φύση του σεμιναρίου, τόσο σε μαθηματικό/διαγραμματικό επίπεδο, όσο και στην υλοποίηση των έργων, ενέπνευσε το όνομα apomechanes.

Το ελληνικό εργαστήριο αρχιτεκτονικής apomechanes λειτουργεί σε παράλληλο επίπεδο με άλλα εργαστήρια αρχιτεκτονικής που διοργανώνονται διεθνώς, τοποθετώντας την Αθήνα στο επίκεντρο του αρχιτεκτονικού διαλόγου για τα νέα μέσα σχεδιασμού και παραγωγής. Παράλληλα, έχει επιτύχει την παγίωση του ως ένα ετήσιο γεγονός αρχιτεκτονικής έρευνας, ορίζοντας την δική του ταυτότητα στο διεθνή αρχιτεκτονικό διάλογο.

Μετά την επιτυχημένη πορεία των apomechanes 2009 και 2010, τα οποία παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2011 στην έκθεση “apomechanes | non-linear computational design strategies” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, καθώς και στην ομότιτλη βραβευμένη έκδοση, το θερινό στούντιο του 2011 ανοίγει έναν νέο ερευνητικό κύκλο, εμβαθύνοντας περαιτέρω στην κατασκευή των αρχιτεκτονικών περιβαλλόντων που προκύπτουν από τον αλγοριθμικό σχεδιασμό.

Ο αλγοριθμικός σχεδιασμός στην αρχιτεκτονική – (algorithmic design)

Προς το παρόν, οι συγκεκριμένες μέθοδοι αλγοριθμικού σχεδιασμού χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο είτε ως διεργασίες βελτιστοποίησης και εξορθολογισμού της κατασκευής είτε ως μέθοδοι “διακόσμησης” όψεων κτιριακών συνόλων που έχουν σχεδιαστεί με συμβατικά μέσα. Σε αντιπαράθεση, το συγκεκριμένο στούντιο θα ερευνήσει τις συνθετικές δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών και θα επικεντρωθεί στις διαδικασίες αυτο-οργάνωσης του χώρου.

Οι συμμετέχοντες εμβαθύνουν στις υπολογιστικές διεργασίες με σκοπό να αναπτύξουν μίαν αισθητική και διαισθητική αντίληψη της πολυπλοκότητας που ισορροπεί μεταξύ σχεδιαστικής πρόθεσης και προκύπτουσας συμπεριφοράς.

Μεθοδολογία

Το apomechanes 2011 λειτουργει υπό την μορφή αρχιτεκτονικού στούντιο, δουλεύοντας στην κλίμακα σχεδιασμού ενός προσωρινού περίπτερου (pavillion). Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες δημιουργούν τους δικούς τους εξατομικευμένους αλγόριθμους για τον σχεδιασμό φυσικών και ψηφιακών μοντέλων. Η σχεδιαστική αυτή διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε δεύτερο στάδιο με την κατασκευή του προσωρινού περίπτερου (και ένα ξεχωριστό σεμινάριο) το χειμώνα του 2001 – 2012.

Το apomechanes 2011 εργάζεται σε γλώσσα προγραμματισμού Python και σχεδιαστικά περιβάλλοντα  Rhinoceros 3D 5.0 BETA & Autodesk Maya. Η εφαρμογή του Python ως δια – λογισμικής πλατφόρμας προγραματισμού γεννά νέες δυνατοτήτες για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνικών ψηφιακής αναπαράστασης, αφηρημένης και χωρικής οργάνωσης αλλά και εξέχουσας γεωμετρικής ακρίβειας για την αυτοματοποιημένη κατασκευή.

Η ομάδα του apomechanes είναι ένα από τα πρώτα εργαστήρια που εργάζονται σε Python, για Rhinoceros & Maya ταυτόχρονα, σε ένα υπερεντατικό στούντιο που θα επιδιώξει να παράγει καινοτόμες διατομές μεταξύ της προηγμένης μοντελοποίησης και των αλγοριθμικών λογικών. Ξεπερνώντας τους περιορισμούς των ακαδημαϊκών μέσων και της κατασκευής, το στούντιο θα επεξεργαστεί τα όρια των υπολογιστικών μεθόδων κατασκευής για την μελέτη του συγκεκριμένου έργου.

Οι Διοργανωτές

Η ahylo lab δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, του design, την υποστήριξη της ελληνικής σκέψης ακι δημιουργίας στο διεθνή διάλογο και την αναζήτηση της θέσης του συγχρονου design απέναντι στους προβληματισμούς και τα ζητούμενα της εποχής μας. Προς την κατεύθυνση αυτή διοργανώνει εκθέσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, workshops, διαλέξεις, εκδόσεις και γενικότερα επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με έντονο πειραματικό χαρακτήρα, επιθυμώντας να καταθέσει με την συμβολή της ένα ποιοτικό σχόλιο για τον πολιτισμό και τις τέχνες.

Διδάσκοντες

Ezio Blasetti (ahylo studio | ΕΜΠ, MsAAD Columbia University): αρχιτέκτονας ΤΕΕ/TCG και ιδρυτής του algorithmicdesign.net, ζει και εργαζεται στην Νεα Υορκη. Πρόσφατες συνεργασίες συμπεριλαμβάνουν τα Acconci Studio, biothing και a|Um studio. Έχει διδάξει studio αλγοριθμικής αρχιτεκτονικής συνθεσης στο Columbia University, την Architectural Association, το Pratt Institute, το Rensselear Polytechnic Institute και το Sciarc. Τα έργα του έχουν εκτεθεί και βραβευτεί διεθνώς και τελούν υπό την μόνιμη συλλογή του Κέντρου Pompidou.

Daniel Widrig (Daniel Widrig | MΑrch AADRL): καλλιτέχνης, αρχιτέκτονας και σχεδιαστής, ζεί και εργάζεται στο Λονδίνο και το Βερολίνο. Eργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects. Έργα του έχουν παρουσιαστεί διεθνώς και έχουν κερδίσει διάφορα σημαντικά βραβεία, όπως το Swiss Arts Award και το Rome Prize. Το 2009-2010 ήταν Artist in Residence στη Villa Massimo της Γερμανικής Ακαδημίας στη Ρώμη. Πρόσφατες συμμετοχές σε εκθέσεις περιλαμβάνουν τις Art Basel, Paris Fashion Week, Walter Gropius Bau Berlin και V&A Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο.

Συντονισμός

Ελισάβετ Αντάπαση (ahylo lab | Πανεπιστήμιο Αθηνών, CSSD – UoL): project coordinator apomechanes 2011. Σκηνοθέτης και σκηνογράφος. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Λευτέρη Βογιατζή. Συμμετείχε στην XII Biennalle for Young Artists. Συμμετέχει στο Open Lab της Prague Quadrennial for Performance Design and Space 2011.

Παύλος Ξανθόπουλος (ahylo studio | ΕΜΠ, MArch AADRL, Υπ. Διδάκτωρ. ΕΜΠ): project coordinator apomechanes 2011. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Zaha Hadid Architects στο Λονδίνο.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.apomechanes.com

Ahylo Lab
Τζώρτζ 10, πλατεία Κάνιγγος
Τηλ. +302103800185
[email protected], www.ahylo.com

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ