Μαθήματα Ιστορίας για τους μικρούς αναγνώστες

Πολύτιμα βιβλία που με απολαυστικό τρόπο, ταξιδεύουν τους μικρούς αναγνώστες στο παρελθόν τόσο της χώρας μας όσο και της διεθνούς κοινότητας

Μελετώντας ιστορία, μαθαίνουμε για το παρελθόν μας, για τα γεγονότα που καθόρισαν το παρόν μας, για τα λάθη αλλά και τις επιλογές των προγόνων μας, γινόμαστε σοφότεροι και καλλιεργούμε την κριτική σκέψη.

Εδώ συγκεντρώσαμε βιβλία που με απολαυστικό και δημιουργικό τρόπο, ταξιδεύουν τους μικρούς αναγνώστες στο παρελθόν τόσο της χώρας μας όσο και της διεθνούς κοινότητας.

Η Ιστορία της Ακρόπολης – Πάνος Βαλαβάνης

Μια επίσκεψη στο Μουσείο και στον βράχο της Ακρόπολης γίνεται αφορμή για ένα μαγικό ταξίδι στον αρχαίο κόσμο, στα σπουδαία μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αλλά και μια κατάδυση στο παρελθόν για να πλησιάσουμε τη ζωή των προγόνων μας που τα εμπνεύστηκαν και τα δημιούργησαν και να δώσουμε απαντήσεις σε μερικά σημαντικά ερωτήματα που ανακύπτουν.

Τι συνέβη στην Ακρόπολη και από μυκηναϊκό φρούριο μετατράπηκε τον 8ο αι. π.Χ. σε ιερό; Γιατί είναι τόσο ξεχωριστή η αρχιτεκτονική του Παρθενώνα; Tι περιελάμβανε το οικοδομικό πρόγραμμα του Περικλή και ποια η σημασία του; Γιατί ο μεγάλος στρατηγός διάλεξε τον Φειδία και άλλους σπουδαίους δημιουργούς να το φέρουν σε πέρας; Τι συμβολίζει ο γλυπτός διάκοσμος των μνημείων του Ιερού Βράχου;

Οδηγοί σε αυτό το πολυδιάστατο ταξίδι στον χρόνο, ένας απόμαχος αρχαιολόγος, ο 12χρονος φιλομαθής ανιψιός του με τις ασταμάτητες ερωτήσεις του και η σοφή κουκουβάγια της Αθηνάς που τελεί χρέη ιπτάμενης ξεναγού.

Ο περίπατός τους ανάμεσα στα αρχαία κτίρια και στα εκθέματα του Μουσείου δίνει την ευκαιρία να συζητήσουν για τη σχέση της αρχαίας με τη σύγχρονη πόλη, για τις ιστορικές φάσεις και τις περιπέτειες της Ακρόπολης, για την αφετηρία του δημοκρατικού πολιτεύματος και για τις μεγάλες μάχες των Περσικών πολέμων.

Αρχαία αγορά, τα Διονύσια και τα Παναθήναια, οι μεγάλες γιορτές της Αθήνας, το Ωδείο του Περικλέους, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού που το αντικατέστησε, ο ναός του Ολυμπίου Διός, ο ναός του Ηφαίστου (γνωστό σήμερα ως Θησείο), το Θεμιστόκλειο τείχος, το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της εποχής, ο Κεραμεικός, το λιμάνι του Πειραιά, η Ακρόπολη, η οποία και πρωταγωνιστεί στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου.

Γνωρίζουμε την ιστορία και όλες τις φάσεις εξέλιξής της από τους Περσικούς πολέμους και τα πρώτα πλήγματα, την κατάστασή της κατά τους κλασικούς χρόνους και το οικοδομικό πρόγραμμα του Περικλέους μέχρι και σήμερα, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουμε και όλα τα μέρη της: τα Προπύλαια που αποτέλεσαν μια εντυπωσιακή είσοδο, τον ναό της Αθηνάς ή Απτέρου Νίκης, το Ερεχθείο, και φυσικά τον μεγαλοπρεπή Παρθενώνα, τον ναό της Αθηνάς Παρθένου που δεσπόζει με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, τις «σπαζοκεφαλιές» που κρύβονται πίσω από ένα τέτοιο τιτάνιο έργο, το γλυπτό διάκοσμο, τις μετόπες, τα αετώματα, τη Χρυσελεφάντινη Αθηνά.

Το βιβλίο Η Ιστορία της Ακρόπολης αποτελεί ένα εξαίρετο εγχείρημα από τον ομότιμο καθηγητή Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ, Πάνο Βαλαβάνη, που μέσα από το εύρημα των ερωτωαπαντήσεων ο μικρός αναγνώστης αναμετράται με σημαντικές γνώσεις για την κλασική Αθήνα, την ιστορία της και τη σύνδεσή της με το παρόν.

Απαντήσεις σύντομες, περιεκτικές, καλά ζυγισμένες και απόλυτα κατανοητές που εμπλουτίζονται με τις εικόνες του Κώστα Θεοχάρη. Εικόνες με χρώμα που καταλαμβάνουν σωστά τον χώρο των σελίδων δίχως να επιβάλλονται ή να φλυαρούν.

Το βιβλίο Η Ιστορία της Ακρόπολης, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καπόν.

Συγγραφέας: Πάνος Βαλαβάνης
Εικονογράφος: Κώστας Θεοχάρης

Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας – 12 μεγάλοι χάρτες για να ανακαλύψετε την ιστορία και τον πολιτισμό του κόσμου – Tim Marshall

O Tim Marshall με μεγάλη 30ετή θητεία ως ανταποκριτής ειδήσεων παρέδωσε πριν από μερικά χρόνια ένα από τα πλέον σημαντικά βιβλία για τη γεωπολιτική προσφέροντας μια διεισδυτική ματιά σ’ έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες που διαμορφώνουν την παγκόσμια ιστορία. Ένα βιβλίο για «μεγάλους» αναγνώστες που πλέον και οι μικροί μπορεί να έχουν τη χαρά και την απόλαυση να διαβάσουν για να κατανοήσουν πολλά από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο μας αλλά κυρίως, μέσα από τις σελίδες του να μάθουν, βήμα βήμα πώς να στέκονται κριτικά απέναντι στην ιστορία, τον πολιτισμό και γιατί όχι στην οικονομία.

Το Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας – 12 μεγάλοι χάρτες για να ανακαλύψετε την ιστορία και τον πολιτισμό του κόσμου, αποτελεί την εικονογραφημένη έκδοση για παιδιά του διεθνούς best seller Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας από τον Tim Marshall που όπως ο ίδιος δηλώνει στον πρόλογο:

«Αν δεν κατανοήσουμε το φυσικό τοπίο μέσα στο οποίο εκτυλίσσονται τα γεγονότα, είναι αδύνατον να ανακαλύψουμε όλες τις πτυχές τους».

Οι ορεινοί όγκοι, τα ποτάμια, οι λίμνες, το κλίμα, ο ορυκτός πλούτος, η γεωμορφολογία κάθε περιοχής αποτελούν στοιχεία που χρόνια τώρα καθορίζουν την ανάπτυξη, το εμπόριο, τις συνήθειες, την ίδια την πολιτική σκακιέρα ολόκληρων περιοχών και χωρών. Αν λοιπόν κατανοήσουμε τη γεωγραφία της Γης, θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε και τα γεγονότα που διαδραματίζονται στον κόσμο μας. Πώς εξελίχθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε υπερδύναµη; Γιατί ξεσπούν πόλεμοι σε διάφορα σημεία της Γης; Γιατί ορισμένες χώρες είναι τόσο πλούσιες, ενώ άλλες είναι τόσο φτωχές; Γιατί η Μέση Ανατολή αποτελεί συνέχεια μια εμπόλεμη ζώνη με έντονο μεταναστευτικό πρόβλημα;

Μέσα από τους 12 πολύτιμους και πολύχρωμους χάρτες που περιλαμβάνει το βιβλίο (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Καναδάς, Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, Ινδία και Πακιστάν, Κορέα και Ιαπωνία, Λατινική Αμερική, Αυστραλία, Αρκτική) ανακαλύπτουμε τις απαντήσεις σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα και μαθαίνουμε πώς οι αποφάσεις των παγκόσμιων ηγετών επηρεάζονται από το ανάγλυφο του πλανήτη μας – και γιατί η ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται εξαιτίας της γεωγραφίας. Ένα πολύτιμο και ταυτόχρονα απολαυστικό εργαλείο στα χέρια των μικρών ενηλίκων του μέλλοντος που περικλείει πλήθος πληροφοριών και συσχετισμών δίχως περιττά στοιχεία.

Το βιβλίο Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Συγγραφέας: Tim Marshall (μετάφραση: Τατιάνα Γαλάτουλα)
Εικονογράφος: Grace Easton & Jessica Smith

 

Λόρδος Βύρων και Έλγιν – Ελένη Σβορώνου

Τον Οκτώβριο του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καλέντη το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς. Ο Λόρδος Βύρων και Έλγιν είναι το πρώτο βιβλίο αυτής της σειράς με την προσοχή της στραμμένη στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας, τους μεγάλους πρωταγωνιστές που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο σε αυτά μέσα από αφηγήσεις λογοτεχνικές αλλά περιεκτικές απευθυνόμενες στους μικρούς και τις μικρές αναγνώστριες.

Στην πρώτη αυτή ιστορία, στον πρώτο τόμο, μαθαίνουμε ή θυμόμαστε το μεγάλο γεγονός που συνέβη τον Απρίλιο του 1811. Ο σπουδαίος ποιητής λόρδος Μπάιρον, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, επιστρέφει με καράβι στην πατρίδα του. Πάνω σε αυτό το καράβι και δίχως να το γνωρίζει, βρίσκεται μέρος από τα «γλυπτά του Παρθενώνα», τα γλυπτά του ναού που έκλεψε ο λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη μεταξύ 1809-1812. Και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια. Να όμως που η ιστορία, περίτεχνα διανθίζεται με ένα μικρό ψέμα. Πρόκειται για το πλοίο με το όνομα «Ύδρα» που μεταφέρει το τελευταίο κιβώτιο με τα πολύτιμα γλυπτά του Παρθενώνα και ένα μέρος της μετόπης. Και σαν το πλοίο βρεθεί σε καραντίνα στο λιμάνι της Μάλτας, ένας Κένταυρος και ένας Λαπίθης ζωντανεύουν.

Ο Λαπίθης θυμάται όσα έχει δει, από τον Πελοποννησιακό πόλεμο και τους Ρωμαίους ως τα σήμερα και τον Έλγιν που τους έβαλε σε αυτό το καράβι. Μνημονεύει τον δημιουργό του, τον Φειδία και αγωνιά να έρθει στο αμπάρι ο ποιητής, ο ατίθασος έφηβος, ο Μπάιρον, να σώσει τα γλυπτά, να σωθεί κι ο ίδιος.Η καραντίνα στο λιμάνι θα τελειώσει και το πλοίο θα σαλπάρει και πάλι, μα ο ποιητής δεν θα κατέβει ποτέ στο αμπάρι. Όμως η υπόθεση των γλυπτών θα γίνει γνωστή από τα δικά του χέρια και τις δικές του λέξεις με το ποίημα του «Η κατάρα της Αθηνάς». Ένα ποίημα που σαν το δημοσιεύσει, το πρότυπο της παντοδύναμης βρετανικής αυτοκρατορίας θα υποστεί μεγάλο πλήγμα.

Η διήγηση συνοδεύεται από επιπρόσθετο υλικό, δίνοντας αφορμές για περαιτέρω συζήτηση, αναζήτηση ή και επεξεργασία. Το λογοτεχνικό/πληροφοριακό υλικό συνοδεύεται από τα καλαίσθητα και λιτά σχέδια του Φίλιππου Φωτιάδη, με τις ιδιαίτερες γραμμές του να εικονοποιούν το ασπρόμαυρο σκηνικό.

Το βιβλίο Λόρδος Βύρων και Έλγιν, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλέντης.

Συγγραφέας: Ελένη Σβορώνου
Εικονογράφος: Φίλιππος Φωτιάδης

Ανακαλύψτε περισσότερα βιβλία για την ιστορία στο Public.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.