«Η Ευρώπη γιορτάζει τον Beethoven»: Ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η musicAeterna στο Αρχαίο Θέατρο Δελφών σε απευθείας μετάδοση σε όλη την Ευρώπη

Η Ευρώπη γιορτάζει τον Beethoven

Το Μέγαρο Μουσικής θα προσφέρει δωρεάν στο αθηναϊκό κοινό τη μετάδοση των 9 συναυλιών σε πραγματικό χρόνο από δύο γιγαντοοθόνες στον Κήπο του

Η Ευρώπη γιορτάζει τον Ludwig van Beethoven και τις 9 Συμφωνίες του σε 9 πόλεις με 9 συναυλίες, την Κυριακή 6 Ιουνίου, σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός που μεταδίδεται ζωντανά σε όλη την Ευρώπη. Η μετάδοση θα αρχίσει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη, τη γενέτειρα του σπουδαίου Γερμανού μουσουργού, και θα ολοκληρωθεί στις 11:00 το βράδυ στη Βιέννη, στην οποία ο Beethoven άφησε την τελευταία του πνοή.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετέχει σε αυτό το σπάνιο πανευρωπαϊκό μουσικό γεγονός, που υλοποιείται από τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE σε συνεργασία με την ZDF (Kρατική Γερμανική Τηλεόραση) και την Unitel, κορυφαίο διεθνή διανομέα τηλεοπτικών παραγωγών κλασικής μουσικής, «ταξιδεύοντας» εκτός αθηναϊκών τειχών και παρουσιάζοντας στο εμβληματικό Αρχαίο Θέατρο Δελφών, στις 20:00, την Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92, με τον διεθνούς φήμης Έλληνα μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει τη musicAeterna. Με το διάσημο σύνολο συμπράττει η Sasha Waltz, μία από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, η οποία ετοίμασε μια νέα χορογραφία ειδικά για τη συναυλία στους Δελφούς, μια νέα χορογραφία σε παγκόσμια πρεμιέρα, ένα έργο με 12 χορευτές εμπνευσμένο από την κινησιολογία των αρχαιοελληνικών ιεροτελεστιών που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο αλλά και τη μουσική του Beethoven (II. Allegretto-Δεύτερο Μέρος της Έβδομης Συμφωνίας).

Η Ευρώπη γιορτάζει τον Beethoven

Το ΜΜΑ προσφέρει δωρεάν στο αθηναϊκό κοινό τη μετάδοση όλων των συναυλιών σε πραγματικό χρόνο από δύο γιγαντοοθόνες στον Κήπο του. Η ροή του κοινού θα είναι ελεγχόμενη με δελτία προτεραιότητας (διαδικτυακή κράτηση στην ιστοσελίδα του Μεγάρου). Την προβολή θα μπορεί να παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός θεατών, με βάση τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες.

Επίσης, οι συναυλίες θα είναι διαθέσιμες ζωντανά, μέσω δωρεάν streaming, και από την ιστοσελίδα του Μεγάρου.

Η συναυλία πραγματοποιείται χωρίς την παρουσία κοινού, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, του World Human Forum, του EOT και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου (Centre Culturel Hellénique) στο Παρίσι. Το Μέγαρο ευχαριστεί το ΥΠΠΟΑ και το ΚΑΣ για την έμπρακτη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση της συναυλίας καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος για την παραχώρηση του Αρχαίου Θεάτρου Δελφών.

Η Ευρώπη γιορτάζει τον Beethoven
Teodor Currentzis © Alexandra Muravyeva

9 πόλεις – 9 συναυλίες – 9 Συμφωνίες

Την Κυριακή 6 Ιουνίου, το ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της μουσικής του Beethoven αρχίζει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη και τη Γερμανία, με την Πρώτη Συμφωνία (Ορχήστρα Δωματίου Mahler-Daniel Harding και συνεχίζεται στις 15:00 με τη Δεύτερη Συμφωνία που παρουσιάζεται στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της χώρας υπό τον Jaime Martín. Επόμενοι σταθμοί είναι το Ελσίνκι (Φινλανδία), όπου στις 16:00 η Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας με μαέστρο τον Nicholas Collon θα ερμηνεύσει την «Ηρωική»˙ το Λουξεμβούργο, η Φιλαρμονική του οποίου θα παίξει στις 17:00 τη Συμφωνία αρ. 4 υπό τη μουσική διεύθυνση του Gustavo Gimeno˙ και κατόπιν η Πράγα, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας και τον αρχιμουσικό Steven Mercurio να έχουν στο πρόγραμμά τους την περίφημη Πέμπτη Συμφωνία (18:00). Ακολουθoύν από το Λουγκάνο στις 19:00 η Ελβετική Ορχήστρα Δωματίου I Barocchisti και ο Diego Fasolis με την κοσμαγάπητη «Ποιμενική». Στις 20:00 τη σκυτάλη παίρνουν ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η musicAeterna που ερμηνεύουν την Εβδόμη Συμφωνία στους Δελφούς, ενώ μία ώρα αργότερα το ενδιαφέρον στρέφεται στο Στρασβούργο (Γαλλία), όπου η Φιλαρμονική της πόλης υπό τον Marko Letonja παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 8. Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας είναι η αριστουργηματική Ενάτη (22:00). Θα μεταδοθεί από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, με την ελληνικής καταγωγής αρχιμουσικό Karina Canellakis να διευθύνει τη Συμφωνική της Βιέννης.

Τη μετάδοση από κάθε διαφορετική πόλη «προλογίζει» ένα σύντομο βίντεο, μια οπτικοακουστική «καρτ ποστάλ», με παρουσιαστή έναν δημοσιογράφο από την εκάστοτε χώρα, ο οποίος βοηθά τον θεατή να εξοικειωθεί με τη μουσική ατμόσφαιρα της κάθε Συμφωνίας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μαγευτικά τοπία και αξιοθέατα της κάθε περιοχής. Την ελληνική «καρτ ποστάλ» παρουσιάζει η δημοσιογράφος Λένα Αρώνη.

Η Ευρώπη γιορτάζει τον Beethoven
Sasha Waltz © Cesar Martins

Πρόγραμμα

14:00 – ΒΟΝΝΗ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ) | Συμφωνία αρ. 1 & Εισαγωγή «Λεονόρα»
Mahler Chamber Orchestra & Daniel Harding

Eσωτερική αυλή του Εκλεκτορικού Ανακτόρου

15:00 – ΔΟΥΒΛΙΝΟ (ΙΡΛΑΝΔΙΑ) | Συμφωνία αρ. 2 & Εισαγωγή «Κοριολανός», έργο 62
RTÉ National Symphony Orchestra & Jaime Martín

Εθνικό Μέγαρο Συναυλιών

16:00 – ΕΛΣΙΝΚΙ (ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ) | Συμφωνία αρ. 3 («Ηρωική»)
Finnish Radio Symphony Orchestra & Nicholas Collon

Εκκλησία Tεμπελιάουκιο

17:00 – ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ | Συμφωνία αρ. 4 & Εισαγωγή «Έγκμοντ»
Orchestre Philharmonique du Luxembourg & Gustavo Gimeno

Μέγαρο Συναυλιών Philharmonie

18:00 – ΠΡΑΓΑ (ΤΣΕΧΙΑ) | Συμφωνία αρ. 5 & Εισαγωγή «Φιντέλιο»
Czech National Sympony & Steven Mercurio

Πλατεία της Παλιάς Πόλης

19:00 – ΛΟΥΓΚΑΝΟ (ΕΛΒΕΤΙΑ) | Συμφωνία αρ. 6 («Ποιμενική»)
Schweizer Kammerorchester I Barrocchisti & Diego Fasolis

Όχθες λίμνης Λουγκάνο

20:00 – ΔΕΛΦΟΙ (ΕΛΛΑΔΑ) | Συμφωνία αρ. 7
Ensemble musicAeterna & Teodor Currentzis
Χορογραφία Sasha Waltz

Αρχαίο Θέατρο Δελφών

21:15 – ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (ΓΑΛΛΙΑ) | Συμφωνία αρ. 8 & Ρομάντσα για βιολί και ορχήστρα αρ. 2
Orchestre Philharmonique de Strasbourg & Marko Letonja
Σολίστ: Charlotte Juillard

Presqu’île André Malraux

22:00 – BIENNH (ΑΥΣΤΡΙΑ) | Συμφωνία αρ. 9
Wiener Symphoniker & Karina Canellakis
Σολίστ: Camilla Nylund, Piotr Beczała, Ryan Speedo Green

Ανάκτορο Belvedere

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.