Φρέσκοι τίτλοι παιδικών βιβλίων που ξεχωρίσαμε και ανυπομονούμε να διαβάσουμε τις επόμενες μέρες

Πάρτε και εσείς μια γεύση και σύντομα θα σας έχουμε περισσότερα

Τα έχουμε δει μόνο ηλεκτρονικά, μέσα από οθόνες και μηνύματα αλλά πραγματικά νιώθουμε ότι κάθε ένα από αυτά μας φέρνει ένα φρέσκο αέρα.

Εδώ μερικοί μόνο από τους τίτλους που θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες μέρες οι εκδότες παιδικών βιβλίων και ανυπομονούμε να γνωρίσουμε. Πάρτε και εσείς μια γεύση και σύντομα θα σας έχουμε περισσότερα:

 

Έχεις λίγο χρόνο; | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αν έχεις λίγο χρόνο, μπορείς ν’ ακούσεις τους χτύπους του ρολογιού. Και πίσω από αυτούς ένα μικρό κούκο από εκείνους που ζουν μέσα στα ρολόγια του τοίχου. Εκείνους που ορίζουν τον χρόνο. Ένας μικρός κούκος είναι το δώρο του παππού στον εγγονό του. Ένας κούκος, που νοιάζεται σε κάθε μελωδικό κου-κου, κάθε ώρα και κάθε λεπτό, θα γίνει η συντροφιά του μικρού από την πρώτη στιγμή της γέννησής του.

Μετρά τις στιγμές, τις χαρές, τις απογοητεύσεις, επαινεί, υπενθυμίζει, δένεται· μέχρι που καταλαβαίνει τον πραγματικό ρόλο του: να μετρά τον χρόνο. Κι όταν θελήσει να σταματήσει να μετρά, άραγε ο χρόνος θα υπακούσει;

Μια φτερωτή ιστορία, γεμάτη στιγμές, λεπτά, ώρες και χρόνια, πολλά κου-κου, αγάπη, τέλος και αρχή αλλά κυρίως συνέχεια.

Συγγραφέας: Σοφία Δάρτζαλη
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Για παιδιά 5+

~

Σοφούλι, ένα πρόβατο με χαρακτήρα | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το Σοφούλι είναι ένα χαριτωμένο μικρό πρόβατο όπως τόσα άλλα. Εκείνο όμως που το κάνει ξεχωριστό είναι οι πολύχρωμες τούφες στα μαλλιά του, τα μάτια του που κλαίνε με άσπρο και μαύρο δάκρυ, τα αυτιά του που γίνονται κόκκινα, η μύτη του που μυρίζει το καλό και το κακό και η έξυπνη καρδιά του που παίζει με τα χρώματα του ήλιου. Και έτσι το Σοφούλι γίνεται κάθε μέρα όλο και καλύτερο. Ένα πρόβατο με χαρακτήρα.

Μία νέα σειρά που εισάγει τα μικρά παιδιά σε σημαντικές για τη ζωή αξίες-έννοιες που τα βοηθούν να αναπτύξουν συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη: γενναιοδωρία, μοίρασμα, φιλία, ενσυναίσθηση, αποδοχή του διαφορετικού, ειλικρίνεια, ψέμα.

Συγγραφέας: Σοφία Μαντουβάλου
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Για παιδιά 3+

~

Η Πηνελόπη της θάλασσας | Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

Της είπαν πως πρέπει να μένει σιωπηλή, να υπακούει, να περιμένει… Κι όμως εκείνη έριξε τη βάρκα της στη θάλασσα! Θα μάθουμε σύντομα περισσότερα.

Συγγραφέας: Gema Sirvent
Εικονογράφος: Raul Guridi
Για παιδιά 5+

 

~

Ρέι | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Στο τέλος του διαδρόμου, δίπλα στη σκάλα, βρίσκεται ένα ντουλάπι. Μέσα εκεί ζει ο Ρέι, ένας γλόμπος. Ο Ρέι περνάει τον περισσότερο καιρό του στο σκοτάδι, πράγμα αρκετά βαρετό. Τόσο βαρετό, που συχνά βυθίζεται σε έναν ύπνο χωρίς όνειρα… Όλα όμως αλλάζουν μια μέρα, όταν κάποιος τον βάζει σε ένα φαναράκι, κι έτσι ο Ρέι κάνει ένα απίθανο ταξίδι. Όταν ξυπνάει ανακαλύπτει ότι βρίσκεται σε ένα πολύ μεγαλύτερο ντουλάπι, ανάμεσα σε διάφορα απίθανα πράγματα. Όλα είναι τεράστια, κι ο ίδιος ποτέ δεν έχει νιώσει πιο μικρός. Και το πρωί, ο Ρέι κάνει μια ανακάλυψη που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα…

Ένα χιουμοριστικό βιβλίο για τις περιπέτειες ενός γλόμπου που κάνει ένα… διαφωτιστικό ταξίδι.

Συγγραφέας: Marianna Coppo
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εικονογράφηση: Marianna Coppo
Για παιδιά 4+

~

Η φυλή των βρομύλων | Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

Το μεγάλο αγόρι με τα κόκκινα μαλλιά είναι ο Λορέν και έχει εξημερώσει δύο αλεπούδες. Αυτή με τις κοτσίδες είναι η Λούσυ και κυκλοφορεί με ένα νερόφιδο στους ώμους της. Όμως, η αρχηγός όλων είναι η λιλιπούτεια Φανέτ Ντυκούπ!

Μια χιουμοριστική ιστορία που μιλά για τα δικαιώματα των μικρών και κυρίως για το δικαίωμά τους στην ελεύθερη βούληση.

Συγγραφέας: Elise Gravel
Εικονογράφος: Magali Le Huche
Για παιδιά 5+

~

Από μακριά | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Εκείνο το καλοκαίρι, στην απομακρυσμένη αλάνα της μικρής μας πόλης, μαζί με τους πλανόδιους και το Λούνα Παρκ τους ήρθε και η Άλη. Το Λούνα Παρκ είχε κι ένα καρουζέλ με αλογάκια, λαμπιόνια, καθρέφτες και μουσική. Η Άλη δεν είχε τίποτα – αλλά αυτό θα το μαθαίναμε αργότερα. Εκείνο που ξέραμε τότε ήταν ότι ήταν αλλιώτικη και, όπως μας είπαν οι μεγάλοι, θα έπρεπε να τη φοβόμαστε και να την αποφεύγουμε. Κι εμείς τη δέσαμε με ένα μαντίλι και την τραβολογούσαμε σαν σκυλάκι. Μέχρι που ανακαλύψαμε ότι μπορούσε να κάνει μάγια…

Μια ιστορία για τις προκαταλήψεις, τον κοινωνικό ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις και πρακτικές. Μια ιστορία και για το ολοκαύτωμα των Ρομά. Μια ιστορία για τη σκληρότητα των παιδιών και για τη στενομυαλιά των μεγάλων. Μα πάνω απ’ όλα είναι η ιστορία μιας παράξενης και βαθιάς φιλίας, ενός μαγικού καλοκαιριού και, φυσικά, η ιστορία των παιδιών και της Άλη.

Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης
Για παιδιά 7+

~

Ο Φοίβος και η φάλαινα | Εκδόσεις Πατάκης

Ο φόβος του Φοίβου είναι πολύ μεγάλος. Είναι όμως μεγαλύτερος από μια γαλάζια φάλαινα; Όταν ο Φοίβος αντικρίσει τον φόβο του για πρώτη φορά, θα μάθει να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και η καρδιά του θα γεμίσει με άλλα συναισθήματα. Ένας φόβος χωρίς όνομα και ένας φόβος χωρίς μορφή είναι ένας πολύ μεγάλος φόβος, που ριζώνει και πλαταίνει μέσα μας. Σε ένα παιδί αυτό είναι ακόμα πιο ισχυρό.

Στο καινούργιο της βιβλίο η συγγραφέας Άννα Κουππάνου, υποψήφια της Κύπρου για το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2022, προτείνει έναν τρόπο για να γίνει ο φόβος κάτι συγκεκριμένο και απτό. Ο Φοίβος, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τον φόβο του, όταν του δώσει μορφή, όταν τον κάνει αντικείμενο που μπορεί να αγγίξει και στο τέλος να στείλει σε μακρινό ταξίδι.

Ένα παιδικό βιβλίο που μιλά για το παιδικό άγχος, αλλά και για την απελευθερωτική στιγμή κατά την οποία ένας φόβος αποκτά μορφή κι έτσι μπορεί πια να αντιμετωπιστεί.

Συγγραφέας: Άννα Κουππάνου
Εικονογράφηση: Κέλλυ Ματάθια-Κόβο
Για παιδιά 7+

 

~

Η ιστορία του Μποκ | Εκδόσεις Πατάκη

«Όταν ήμουν παιδί, καθόμουν στο κρεβάτι μου και κοίταζα τη μακρινή Σελήνη έξω από το παράθυρο. Αναρωτιόμουν αν μια μέρα θα στεκόταν κάποιος άνθρωπος στην επιφάνειά της και θα κοίταζε τη μακρινή Γη…», δηλώνει ο Νιλ Άρμστρονγκ που σήμερα μας χαρίζει ένα μοναδικό βιβλίο που θα ταξιδέψει τα μικρά παιδιά βοηθώντας τα ν’ ανακαλύψουν το μαγευτικό διάστημα αλλά και τον βαθύ πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ίσως νομίζεις πως οι πέτρες είναι βαρετά κομμάτια πετρωμάτων που κείτονται στο έδαφος. Όμως, οι επιστήμονες συνηθίζουν να λένε: «Οι πέτρες έχουν μνήμη». Κι ο Μποκ έχει ζήσει μια πραγματικά αξέχαστη περιπέτεια. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια μιας τρομερής σύγκρουσης που συντάραξε τη Γη και οδήγησε στον σχηματισμό της Σελήνης: έτσι, ο Μποκ είδε τα άστρα να γεννιούνται, τους μετεωρίτες να ταξιδεύουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στο διάστημα και έναν άγριο, ηφαιστειακό πλανήτη να μεταμορφώνεται σ’ ένα καταφύγιο που σφύζει από ζωή – τον πλανήτη Γη. Ξαφνικά ένα πρωί, τον ξύπνησε απότομα ένα παράξενο πλάσμα, που τον σήκωσε από κάτω και τον έριξε μέσα σ’ ένα κουτί… Έτσι πρωτοσυναντήθηκαν ο Μποκ και ο Νιλ Άρμστρονγκ κι αυτή είναι η (αληθινή) ιστορία τους.

Μία ιστορία που με απαράμιλλη χάρη και ενσυναίσθηση ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Γκράχαμ Μπέϊκερ Σμιθ μέσα από τις εικόνες του κατέγραψαν για τους μικρούς αναγνώστες.

Συγγραφέας: Νιλ Άρμστρονγκ
Μετάφραση: Ελένη Μπακογεώργου
Εικονογράφηση: Γκράχαμ Μπέικερ Σμιθ

 

~

Οι Φύλακες της Μαγείας | Εκδόσεις Μεταίχμιο

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του Θριν, όπου τα παραμύθια ζωντανεύουν και η μαγεία κάνει την εμφάνισή της ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη. Όμως οι καιροί αλλάζουν και τρομακτικοί κίνδυνοι παραμονεύουν σε κάθε βήμα, καθώς κάποιοι συνωμοτούν για να αφανίσουν το Παντοτινό Δέντρο, την πανίσχυρη πηγή της μαγείας της φύσης. Αν τα πλάσματα αυτά πετύχουν τον σκοπό τους, το δέντρο θα χάσει τις δυνάμεις του και μαζί θα εξαφανιστούν και τα μυστηριώδη συννεφάλογα που φωλιάζουν στα κλαδιά του.

Τώρα, η μοίρα του Θριν εξαρτάται από το θάρρος και την αποφασιστικότητα τριών παιδιών, που χωρίς να ξέρουν ακόμη τις απίστευτες δυνάμεις τους, καλούνται να σώσουν τον κόσμο τους και να γίνουν οι φύλακες της μαγείας…

Συγγραφέας: Chris Riddell
Μετάφραση: Γιάννης Ιωαννίδης
Για παιδιά 9+

~

Έρικ, ο κατασκευαστής των ονείρων | Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή δεμένη

Αναρωτηθήκατε ποτέ από πού προέρχονται τα όνειρα; Ποιος αποφασίζει τι ονειρεύεται ο καθένας; Έτσι ξεκινά αυτή η ιστορία, με πρωταγωνιστή τον Ερικ, έναν χαρακτήρα με πολύ συγκεκριμένη δουλειά: οικοδόμηση των ονείρων των ανθρώπων. Μια όμορφη ερώτηση και μια εκθαμβωτική απάντηση : Ο Έρικ, ένας γλυκός χαρακτήρας σαν το υλικό που χτίζει τα καλύτερα όνειρά μας!

Η ιστορία ξετυλίγεται με πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο σε αυτή την περίπτωση, με τη συντροφιά ενός μικρού αγοριού που χάθηκε στον κόσμο των ονείρων. Είναι μια τρυφερή περιπέτεια όπου ο πρωταγωνιστής καταφέρνει να χαράξει μια τρύπα στις καρδιές των αναγνωστών, όπως η νεράιδα των δοντιών ή ο Άι Βασίλης, για να γίνει ένα από αυτά τα μαγικά όντα που κατοικούν στο μυαλό των μικρών παιδιών.

Συγγραφέας: Κίκε Γκόμεθ
Εικονογράφηση: Ντανί Παδρόν

~

Ένα τάμπλετ μια φορά… | Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή δεμένη

Ένα τάμπλετ μια φορά βρισκόταν κλεισμένο σ’ ένα κουτί κι ένιωθε μοναξιά. Ώσπου, μια μέρα, το αγκάλιασαν χέρια παιδικά και είχε χαρά μεγάλη! Zούσε επιτέλους, ανάμεσα σε ανθρώπους. Μα τι συνέβη ξαφνικά κι άρχισαν να γκρινιάζουν οι μεγάλοι; Έφταιγε, πράγματι, για όλα ο Ταμπλετάκος;

Μια ιστορία που, με τρόπο διασκεδαστικό, πραγματεύεται ένα καίριο σύγχρονο ζήτημα: τη χρήση (ή κατάχρηση) της οθόνης ήδη από την τρυφερή παιδική ηλικία. Παιχνίδια, σχολείο, φίλοι, ελεύθερες και δημιουργικές δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρξουν με την τεχνολογία; Κι αν ναι, πώς;

Μια ιστορία καθημερινή, που όλοι λίγο πολύ ζήσαμε κάποια στιγμή ή ζούμε τώρα. Η συγγραφέας βάζει στο παιχνίδι των ερωτήσεων (είναι καλό ή κακό τελικά η τεχνολογία;) και το προσωποποιημένο πια τάμπλετ, που ακούει στο όνομα Ταμπλετάκος: υποφέρει, αναρωτιέται και προβληματίζεται. Είναι τρυφερό, γλυκό και πολύ στενοχωριέται για την άσχημη κατάσταση του Μηνά. Και με αυταπάρνηση, όταν βλέπει το αδιέξοδο που φτάνει ο Μηνάς, τολμά να τον συμβουλεύει…

Συγγραφέας: Γλυκερία Γκρέκου
Εικονογράφηση: Carla Cartagena
Για παιδιά 6+ ετών

PODpourri: Ακούστε τις Bookιές με την Πέπη Νικολοπούλου, μια σειρά podcast για όσους αγαπούν το παιδικό βιβλίο

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.