Οι πέτρες και το λατομείο που αγάπησε ο Πολ Σεζάν και το ενδιαφέρον του για τη γεωλογία

H φύση, η γεωλογία, η γη, οι βράχοι, αποτελούν ένα υποεκτιμημένο μέρος της ζωγραφικής και των έργων του Πολ Σεζάν, πατέρα της σύγχρονης τέχνης που γοητεύτηκε όσο λίγοι καλλιτέχνες από τη δύναμη της φύσης και τη μετέφερε στο έργο του

H φύση, η γεωλογία, η γη, οι βράχοι, αποτελούν ένα υποεκτιμημένο μέρος της ζωγραφικής και των έργων του Πολ Σεζάν, πατέρα της σύγχρονης τέχνης που γοητεύτηκε όσο λίγοι καλλιτέχνες από τη δύναμη της φύσης και τη μετέφερε στο έργο του. Από το 1985, όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά στα λατομεία Bibémus και ανέβηκε στο Montagne Sainte-Victoire λάτρεψε το λαβυρινθικό τοπίο των λατομείων και τα ζωγράφισε εκτενώς.

Με αφορμή αυτή τη σχέση, το πανεπιστήμιο του Πρίνστον οργάνωσε μια έκθεση τον Φεβρουάριο, με τίτλο Cézanne: The Rock and Quarry Paintings, λίγο πριν το γενικό lockdown λόγω κορονοϊού, με 15 από τα πιο σημαντικά έργα που χαρακτηρίζονται από τις πολλές απεικονίσεις του Mont Sainte-Victoire – το υπέροχο βουνό με θέα στην Aix-en-Provence, το οποίο έγινε επαναλαμβανόμενο μοτίβο από τη δεκαετία του 1880.

L’Estaque (detail; 1879–83), Paul Cézanne. Museum of Modern Art, New York

Το ενδιαφέρον του Σεζάν για τη γεωλογία έγινε βαθύτερο, όταν άρχισε να ανακαλύπτει τις υφές και τις ραβδώσεις των πετρωμάτων και το έργο του γέμισε με αριστοτεχνικά φτιαγμένες πέτρες, λατομεία και γκρεμούς. Τα στοιχεία της φύσης τον γοήτευαν πάντα και μάλιστα έτσι το 1906, βρήκε τον θάνατο έχοντας περάσει τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του απομονωμένος, ζωγραφίζοντας. Μια μέρα, ενώ ζωγράφιζε στη φύση ξέσπασε μια καταιγίδα. Έμεινε μέσα στη βροχή για δυο ώρες και τον βρήκε ένας διερχόμενος οδηγός που τον μετέφερε στο σπίτι του. Την επόμενη μέρα αντί να αναρρώσει βγήκε ξανά στους αγρούς για να συνεχίσει το έργο του, κάτι που απέβη μοιραίο τελικά. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 22 Οκτωβρίου 1906 πέθανε από πνευμονία.

Περιηγηθείτε στην έκθεση Cézanne: The Rock and Quarry Paintings στο Πρίνστον 

Bibémus Quarry (1895–1900), Paul Cézanne. Nelson-Atkins Museum of Art, Kansas City

 

Trees and Rocks (1900–04), Paul Cézanne. Dixon Gallery and Gardens, Memphis

 

Trees and Rocks (1900–04), Paul Cézanne. Dixon Gallery and Gardens, Memphis

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.