2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Με παραστάσεις από καταξιωμένους καλλιτέχνες και δωρεάν σεμινάρια χορού

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, με τη συμμετοχή καταξιωμένων και πολλά υποσχόμενων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Φεστιβάλ διαρκεί από τις 22 έως τις 28 Ιουνίου 2012, ενώ προάγγελός του θα είναι μία σειρά ανοιχτών δωρεάν σεμιναρίων, που απευθύνονται σε επαγγελματίες χορευτές της πόλης, από τον χορευτή και χορογράφο Anton Lachky, από τις 18 έως τις 22 Ιουνίου.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας δήλωσε σχετικά «η δεύτερη χρονιά του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού κινείται στον άξονα της προβολής και καταξίωσης, στη συνείδηση του κοινού, της τέχνης του χορού, μέσω της ανάδειξης των χορευτικών σχημάτων της πόλης. Επιλέγουμε να κρατήσουμε το θεσμό ζωντανό, διερευνώντας περαιτέρω το χαρακτήρα της διοργάνωσης και στοχεύουμε στην προσφορά βιωματικής εκπαίδευσης και παιδείας, στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Η διοργάνωση δωρεάν σεμιναρίων καταξιωμένων χορογράφων, όπως ο Anton Lachky, κινείται προς την κατεύθυνση αυτή». Το σεμινάριο  του Anton Lachky με τίτλο «Puzzle’s Work» θα πραγματοποιηθεί στην ΧΑΝΘ. και θα έχει καθημερινή διάρκεια 4 1/2 ωρών.

Οι παραστάσεις στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου και στο θέατρο «Άνετον», με ώρα έναρξης 21:30. 

Πρόγραμμα Φεστιβάλ:
22 Ιουνίου – Θέατρο Κήπου
Anton Lachky, Τάσος Καραχάλιος, Χοροθέατρο «Αδράστεια»

23 Ιουνίου – Θέατρο Άνετον
«Pas.Par.Tu», «Τρίγωνο»

24 Ιουνίου – Θέατρο Κήπου
«Balletan», «Contact», «B+6»

25 Ιουνίου – Θέατρο Κήπου
Ανοιχτό αυτοσχεδιαστικό μάθημα με τον χορευτή Τάσο Καραχάλιο. Κρουστά: Λάζαρος Πλιάμπας, κιθάρα: Sonny Touch

26 Ιουνίου – Θέατρο Άνετον
«Introspectus», Χοροθέατρο «Ακροποδητί»

27 Ιουνίου – Θέατρο Κήπου
«Κιναίσθηση», «Trickortreat», «Μίνθη»

28 Ιουνίου, πολυχώρος εκθέσεων «dynamoproject», (Τύπου 5, περιοχή Βαλαωρίτου)
Χορευτική  ομάδα «Lumin-D-ance» παρουσιάζει μια performance

 

Στοιχεία καλλιτεχνών και παραστάσεων

Anton Lachky: Γεννημένος το 1982, ξεκίνησε χορό στην ηλικία των 5 ετών, με την folk ομάδα χορού Maly Vt’acnik. Συνέχισε τις σπουδές στην J. L. Belly Conservatory στο Banska Bystica, όπου και συμμετείχε στο Μ.Α.P.A. (moving academy for perfοrming arts). Από εκεί, συνέχισε τις σπουδές του στο  P.A.R.T.S., υπό τη διεύθυνση της Ann Teresa de Keersmaker, στο Βέλγιο. Ο Anton έγινε μέλος της ομάδας του Akram Khan Company, και ακολούθησε ένα μεγάλο tour, με το κομμάτι “Μα” σε 48 χώρες. Ως χορογράφος έχει δημιουργήσει τα κομμάτια “Blue Moon”, “Water in the Mind” και “The Trip”. Διδάσκει σε: Σλοβακία (Μimiki dance group Prievidza, Conservatory J.L. Bellu Banska Bystica, πρόγραμμα ανταλλαγής στο Birmingham. Theatre Sadlers Wells στο Λονδίνο, South Corea dance academy (Seoul), Impulz tanz festival (Vienna). Διδάσκει επίσης στη Γαλλία, Ισπανία, Φινλανδία, Γερμανία, Σλοβενία, UK, και Γεωργία. Στο Βέλγιο διδάσκει στο studio Dans Centrum Jette και στο Dans En Beweging. O Anton Lachky, είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Les Slovaks. Το μάθημα του ονομάζεται puzzle’s work. 
puzzle’s work: «Το μάθημα μου και η δουλεία μου βασίζονται στην ευχαρίστηση που μπορείς να πάρεις από το χορό και τον ενθουσιασμό. Στο  puzzle’s work  workshop, θα δείξω στους συμμετέχοντες τον τρόπο  δημιουργίας υλικού, πως να πηγαίνουν βαθιά μέσα στη κίνηση και στην πολυπλοκότητα».

Τάσος Κραχάλιος – «Χορός/Χοερευτής /Τάσος/2012»: «Ένα αυτοσχεδιαστικό σόλο σε σχέση με το χορό έτσι όπως εγώ τον αντιλήφθηκα  μέσα από τα μαθήματα, τις παραστάσεις, τις πρόβες για δουλειές άλλων χορογράφων και τα ταξίδια που έκανα το 2012». Μουσική: Kate Bush – Wuthering Hights 

Χοροθέατρο «Αδραστεια» – «Μια στιγμή»: Ένα διαδραστικό πείραμα: ”Ο χρόνος ο παρών κι ο παρελθών, Ίσως και οι δυο να είναι παρόντες μες στο μέλλοντα, Κι ο μέλλων να ενυπάρχει μες στον παρελθόντα.” T.S.Eliot. Μια πρώτη προσέγγιση της παρούσας στιγμής και της δύναμης της μέσα στο χρόνο, βασισμένη στα τέσσερα κουαρτέτα του Eliot.
Ερμηνεία : Μαριάνθη Ψωματάκη
Μουσική : Παίζουν ζωντανά ο Δημήτρης Τασούδης και ο Γιώργος Ξανθόπουλος.
Διάδραση : Ματίνα Κουλουριώτη, Εύα Κουμανδράκη, Κική Στρατάκη, Ανέτας Λιάπτση, Καλλιόπη Φωτιάδου, Αλεξάνδρα Ρωσσοπούλου, Χάρης Πεχλιβανίδης, Ελεωνόρα Σιαράβα, Κωσταντίνος Παπανικολάου 

Ομάδα «Pas.Par.Tu»: H ομάδα χορού Pas.Par.Tu ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2006. Επίσημη νομική μορφή έλαβε το 2012 ως μια αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ιδρυτικά της μέλη είναι η Χρύσα Ψωμιάδου και η Ευγενία Ψωμιάδου. Όντας ανοιχτή σε κάθε είδους συνεργασία, αναζητά ανάλογα με την περίσταση νέα μέλη καθώς και εξωτερικούς συνεργάτες. Πήρε το όνομα της από το γαλλικό passé-partout που σημαίνει το γενικό αντικλείδι. Η μεταφορική έννοια της λέξης έρχεται να αιτιολογήσει και το σκοπό της ομάδας, ο οποίος έχει πολυμορφικό χαρακτήρα. Με γνώμονα και βασικό πυρήνα την έμπνευσή μας, θα συνεχίσουμε να εκφραζόμαστε μέσα από την τέχνη του χορού, με την ευχή αυτή η χαρά να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κάθε ομάδα.
Σύλληψη Ιδέας/Σκηνοθεσία/Χορογραφία: Χρύσα Ψωμιάδου
Χορευτές: Γκούρλη Δέσποινα, Δερμετζίδου Ιωάννα, Ζερβίδου Μιχαέλλα, Ζερβού Αλεξάνδρα, Κλιγκοπούλου Μαρία, Πενοπούλου Τία, Τσιρογιάννη Δώρα, Ψωμιάδου Ευγενία.

Ομάδα χορού «Τρίγωνο» της πρότυπης σχολής χορού του δήμου Καλαμαριάς: Η παράσταση προβάλλει είτε τρία διαφορετικά άτομα, είτε ένα άτομο αντιμέτωπο με τον εαυτό του, είτε τίποτα, είτε κάτι άλλο. Θα μπορούσε να είναι κυνηγητό που καταλήγει κάπου ή που δεν καταλήγει πουθενά. Όπως επίσης, θα μπορούσε να είναι ένα πέρασμα από διαφορετικές καταστάσεις. Η κίνηση είναι αυτή που θα μιλήσει ή μπορεί και να μη μιλήσει. 
Χορογραφία: Δανάη Χριστακάκου 
Χορεύουν: Κλαίρη Γραμματίκη, Σύλια Καραβασίλη, Δανάη Χριστακάκου
Μουσική: Gallon Drunk, Caetano Veloso, Tom Ze, Suicide, Chet Atkins, Captain Beefheart

Ομάδα χορού «Balletan» – «Κοιτώντας πίσω, προχώρησα»: Μπαλέτο σε 8 εικόνες που πραγματεύεται την πορεία ενός ρομαντικού ανθρώπου σε μια εύθραυστη κοινωνία που ανταγωνίζεται, μάχεται, πολεμά, πληγώνει και αυτοτραυματίζεται, σκοτώνει και αυτοκτονεί. Η μόνη ανάσα ζωής βρίσκεται όταν συναντά τον έρωτα και τους φίλους και αναζητά εμβόλιο σωτηρίας στις μνήμες από το πατρικό σπίτι και στους ανεκπλήρωτους έρωτες.
Χορογραφία : Γιάννης Μαργαρώνης
Μουσική : Shchubert, Παραδοσιακά ιαπωνικά κρουστά, Ν. Μαμαγκάκης, Beatles, Αττίκ, Τ. Μωράκης, Κ. Γιαννίδης, Μ. Χατζιδάκις 

Ομάδα «contACT ensemble» – «Οιδίποδας»: Ξεκίνησε τη δράση της το 2009, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του contACT art club – Πολιτιστικού Οργανισμού Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Πρόκειται για τη μόνιμη Ομάδα Παραστατικών Τεχνών του Πολιτιστικού οργανισμού, που στόχο έχει να προάγει την τέχνη μέσα από το μινιμαλισμό, τη σωματική δράση και τον φορμαλισμό. Το «contACT ensemble» έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες της πόλης και διαρκώς ανανεώνει το δυναμικό του. Η ομάδα θα παρουσιάσει μία πειραματική, σκηνική προσέγγιση της γνωστής τραγωδίας “Οιδίπους Τύραννος”. Η τραγωδία καθεαυτή διαπραγματεύεται την άνοδο και την πτώση, την υπέρβαση και την τιμωρία, τη φιλοδοξία και την άγνοια, την καταστροφή του ατόμου, που αποφάσισε να αντιτεθεί στο θεοκρατικό κατεστημένο. Αυτός ο ίδιος που αγορεύθηκε σωτήρας της πόλης, ο ίδιος οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην αποπομπή. Ο ήρωας καταλήγει αντι-ήρωας, ο ισχυρός ηγέτης που εν τέλει φέρει το μίασμα, την αιτία του κακού. Η ασυνείδητη αυτοκαταστροφική του διάθεση, η τραγική ειρωνεία των πραγμάτων, τον καθιστούν ένα παγκόσμιο και διαχρονικό τραγικό πρόσωπο.
Σκηνοθεσία: Σμαρώ Πλατιώτη
Σκηνικά – Κοστούμια: contACT ensemble
Κινησιολογία: Μαργαρίτα Παναγιώτου
Φωνολογία: Ματίνα Νούτσου
Μουσική επιμέλεια : Σμαρώ Πλατιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθανασία Ανδρώνη
Οργάνωση Παραγωγής: Αλέξανδρος Τσιούκας
Συμμετέχουν: Νατάσα Βλέμμα, Έλενα Δαμίγου, Λαμπρινή Θάνου, Βάγια Καπουσίδου, Ματίνα Νούτσου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Στέφανος Πίττας, Γιώργος Σαββίδης, Ναυσικά Στάθη, Δώρα Στρινοπούλου, Αλεξάνδρα Τσοτανίδου

Ομάδα «Β+6» – «Kind of a woman»: Το έργο πραγματεύεται τη γυναίκα, την πολυσύνθετη προσωπικότητά της και τους πολλαπλούς της ρόλους. Ρόλοι πολλοί, κρυμμένοι στο ίδιο πρόσωπο, που αποκαλύπτονται ανάλογα με τις συνθήκες και τις περιστάσεις τους οποίους ενσαρκώνουν οι τέσσερις χορεύτριες, που είναι τα διαφορετικά πρόσωπα της ίδιας γυναίκας.
Xoρεύουν: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Αλεξία Σαμαρά, Σταυρούλα Καπίδου, Μιχάλης Ντούγιας
Χορογραφία: Βερονίκη Τσουγκράνη
Μουσική: Massine Attack, – Ludovico Einaudi

Τάσος Κραχάλιος – Ανοιχτό μάθημα αυτοσχεδιασμού και κινητικών φράσεων: Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει πως αντιμετωπίζει ένας χορευτής το μάθημα και να πάρει μια γεύση από την εκπαίδευση στο σύγχρονο χορό. Οι συμμετέχοντες στην ουσία θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα πείραμα μαθήματος επί σκηνής και να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους απέναντι σε ένα μάθημα, να συγκρίνουν τις διαφορές αίθουσας και σκηνής και να χορέψουν κινητικές φράσεις που θα διδαχθούν επί τόπου.
Φιλικά συμμετέχουν οι μουσικοί Λάζαρος Πλιάμπας στα κρουστά και Sonny Touch στην κιθάρα. 

Ομάδα Introspectus
– «Seyt»: Κομματάκια από εικόνες συνθέτουν ένα παράλογο παζλ.
Χορογραφία- Εκτέλεση: Δέσποινα Καπουλίτσα, Σόνια Ντόβα
Σκηνοθεσία-επιμέλεια : Ευαγγελία Βασδάρη
Μουσική : Χάρης Αγορίτσας
Φωτισμοί: Κωστής Ντάνης

Χοροθέατρο «Ακροποδητί» – «Προσευχή – Σχεδίασμα σε 7 σκηνές»: Η παράσταση προσεγγίζει διάφορες πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης, σε σχέση με το ιερό και το θείο, διατηρώντας ως κεντρικό άξονα την προσευχή, μέσα από επτά σκηνές, συγχρόνως συνδεδεμένες και ανεξάρτητες μεταξύ τους: 1. Γέννηση  2. Προετοιμασία 3. Προσευχή 4. Πέτρες 5.Φόβος 6. Διάδοση 7. Ένωση 
Σύλληψη : Αγγελική Σιγούρου
Χορογραφία : Συνδημιουργία χορογράφου και ερμηνευτών
Μουσική : Σοφοκλής Κοσκινάς, Πάνος Δραμυτινός, Meredith Monk, Underwater Chess, Händel
Κοστούμια : Μαργαρίτα Βουτσίνου
Φωτισμοί : Τάσος Παλαιορούτας
Βίντεο : Αλέξανδρος Μιστριώτης 
Κατασκευή σκηνικού : Ηλιάνα Σκουλάκη 
Ερμηνεύουν οι: Άννα Βάπτισμα, Φίλιππος Ευαγγέλου, Πηγή Λομποτέση, , Ναμπίλ ελ Μπαράζ, Μαίρη Μαυρή, Φιλία Μηλιδάκη, Άννα Ουζουνίδου, Ελένη Παγκαλιά, Νάντια Παλαιολόγου, Μάντη Παπανδρέου, Βιβή Σκλιά, Γεωργία Σταματοπούλου, Αντιγόνη Χούνδρη.

Ομάδα «Κιναίσθηση» – «Homesick»: Ένα σύγχρονο χοροθεατρικό δρώμενο που παρουσιάζει και σχολιάζει την επικαιρότητα. Με σκηνογραφία εμπνευσμένη από τη δεκαετία του 1940 και σύγχρονη μουσική και κίνηση, το έργο ταξιδεύει, συγκινεί και προβληματίζει το κοινό. 
Concept – Χορογραφία – Μουσική Επιμέλεια: Κατερίνα Αντωνιάδου
Χορεύουν: Κατερίνα Αντωνιάδου, Έλλη Παπαδάτου, Κων/νος Καφαντάρης, Μαργαρίτα Παναγιώτου, Μάριος Ζαρδαβάς, Στέφανος Πίττας, Αλέξανδρος Τσιούκας, Άννα Μανούδη
Επιμέλεια ήχου: Ράνια Πούλιου
Επιμέλεια φωτισμού: Κατερίνα Αντωνιάδου
Κοστούμια: Φωτεινή Σαμαροπούλου

Ομάδα χορού «Trickortreat»  – «Kokoblocko»: Πέντε άνθρωποι θα συμμετάσχουν σε ένα πείραμα. Θα ξεχάσουν προς στιγμήν την ταυτότητα τους και θα βρεθούν εγκλωβισμένοι στο όνειρο ενός παιδιού ώστε να την ξαναανακαλύψουν και να την επαναπροσδιορίσουν  με το σώμα τους. Μέσα από το καθαρό του μυαλό, το παιδί θα αναμοχλεύσει τη μελωδία της ζωής τους και τη λειτουργία της αγέλης, χορεύοντας τη φαντασία τους. Θα καταφέρουν άραγε να γειώσουν τα όνειρά τους στην πραγματικότητα ή θα αφήσουν την τεχνολογία να τους τα προγραμματίσει; 
Concept: Τάσος Δημητρόπουλος, Αναστασία Δίγκα
Χορογραφία: Αναστασία Δίγκα, Αλεξία Καλαϊτζή
Σκηνοθετική επιμέλεια : Τάσος Δημητρόπουλος
Εικαστική επιμέλεια: Γιάννης Παλατζίδης 
Χορεύουν – ερμηνεύουν: Γιάννης Βαρβαρέσος, Ελίζα Γκιλιοπούλου, Τάσος Δημητρόπουλος, Αναστασία Δίγκα, Μαρία
Ισίδου, Αλεξία Καλαϊτζή
Μουσική: Your hand in mine, Χρήστος Καλαϊτζόπουλος, Armen Nazaryan 

Ομάδα χορού «Μινθη» – «Τείχη»: Χορογραφία εμπνευσμένη από το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη  «Τείχη», σε μελοποίηση Μαρίας Βουμβάκη. « Τα τείχη που φυλακίζουν τον ποιητή είναι οι διάφοροι περιορισμοί που επιβάλλονται στους ανθρώπους και ενδέχεται να είναι είτε κοινωνικοί, είτε θρησκευτικοί, είτε ακόμη και οικονομικοί. Οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ τόσο ελεύθεροι όσο θα ήθελαν ή όσο πιστεύουν ότι είναι, καθώς κάθε μας πράξη υπόκειται σε κοινωνικό έλεγχο ή φιλτράρεται από τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι συχνά η ελευθερία μας φτάνει μέχρι εκεί που επιτρέπει η οικονομική μας κατάσταση. Οποιαδήποτε ομοιότητα με τις σημερινές καταστάσεις, εθνικές, κοινωνικές, οικονομικές  ή προσωπικές είναι εντελώς συμπτωματική….»
Χορογραφία: Ολυμπία Παπαδημητρίου, Μαριάνθη Μότα
Χορεύουν: Δήμητρα Γκουγκούδη, Άννα Ζουμπούλη, Ολυμπία Παπαδημητρίου, Ζωή Ράπτη, Μαρία  Στεφανίδου, Βίβιαν Τσουρβάκα.
Μουσική:  Ομάδα κρουστών «Κρούση» του Νίκου Κιουρκτσή 

Ομάδα χορού «Lumin–d–ance» – «Last chance»: Η παράσταση αποτελεί ένα διάλογο νέων δημιουργών της πόλης, όπου ο καθένας από το καλλιτεχνικό του πεδίο συμβάλει στην ολοκλήρωση και υλοποίηση της ιδέας. Μέσα από μια προκαθορισμένη διαδρομή, το ανθρώπινο σώμα θα διασχίσει την πορεία της ζωής του, φτάνοντας από την μία άκρη του νήματος στην άλλη. Στη διάρκεια αυτής της πορείας, που μοιάζει αρχικά με ευθεία γραμμή, το σώμα θα βρεθεί αντιμέτωπο με την πραγματικότητα, την αλήθεια και τον εαυτό του. Η μέθεξη σε αυτή την αλήθεια θα επιτευχθεί μέσα από στάδια και στοιχεία, τα οποία θα ορίσουν τελικά  την δύναμη και την αδυναμία του, τον έρωτα και την σεξουαλικότητά του, την κοινωνική και πνευματική του ταυτότητα. Το νερό, ως συνοδοιπόρος, σύντροφος και εχθρός, καταλυτικός παράγοντας αυτής της πορείας, θα συνοδεύσει το σώμα στο τέλος αυτού του νήματος.
Ιδέα- Σύλληψη: Αλεξία Φάλλα
Σκηνοθεσία: Έλενα Κώτση
Χορεύει: Αλεξία Φάλλα
Επιμέλεια Κίνησης: Ισμήνη Χατζηλάμπρου-Αλεξία Φάλλα
Σκηνικά: Χρύσα Βαρνά
Κοστούμια: Άννα Κατσιαδάκη
Σχεδιασμός Φωτισμού: Έλενα Κώτση
Επιμέλεια Ήχου: Λευτέρης Μαρκαντωνάτος
Μακιγιάζ: Άννα Τσαμπούλα

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ