Μουσείο Μπενάκη: Οι νέες εκθέσεις που έρχονται

Τηνιακή Μαρμαρογλυπτική, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Athens Photo Festival και τα κοστούμια του Poor Things είναι όσα θα δούμε στις νέες εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη

A Future for the past

Η μαρμαρογλυπτική συναντά το σύγχρονο design

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

 

Εγκαίνια: Τρίτη 4 Ιουνίου 2024, ώρα: 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 5 – 30 Ιουνίου 2024

 

 

Η έκθεση εστιάζει στη διάδοση και ενίσχυση της Τηνιακής Μαρμαρογλυπτικής μέσω του Σύγχρονου Design και πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός διετούς προγράμματος με τον ίδιο τίτλο, το οποίο, σε συνεργασία με το ατελιέ μαρμάρου on.entropy και υπό την επιμέλεια της Maria Cristina Didero, αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, μέσω και της συνομιλίας της με τον σύγχρονο πολιτισμό. 

Η μαρμαρογλυπτική στον ελλαδικό χώρο ενέχει ιστορική σημασία ως μια τέχνη που ασκείται αδιάκοπα για χιλιετίες και έχει συνυφανθεί με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Παράλληλα, αποτελεί ένα εν δυνάμει ερευνητικό πρόγραμμα μέσα στο οποίο εντάσσεται η εν λόγω έκθεση-κιναισθητική γνώση, έτσι όπως αυτή η τέχνη της μαρμαρογλυπτικής μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση του νησιού και, κατ’ επέκταση, στη περίοδο εντατικής τουριστικοποίησης.

Η παρουσίαση του “A Future for the Past” στο Μουσείο Μπενάκη –μετά από μια ανάλογη εγκατάσταση στο διεθνές “design hub” του Μιλάνου κι ενώ έπεται μια συνάντηση-γιορτή με ποικίλες δράσεις και εργαστήρια στην Τήνο– προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσουν τα εκθέματα από μάρμαρο της συλλογής νεότερου ελληνικού πολιτισμού του Μουσείου με δημιουργίες Τηνιακών μαρμαρογλυπτών, οι οποίες με τη σειρά τους συνδιαλέγονται με ένα γλυπτικό αντικείμενο σύγχρονου design από μάρμαρο της Τήνου.

Πρόκειται για μια καινοφανή συνέργεια του τοπικού με το διεθνές και του παραδοσιακού με το σύγχρονο στο συγκεκριμένο πεδίο χειροτεχνικής εργασίας, συνέργεια που έχει ως στόχο να συμβάλλει στο μέλλον τόσο του σύγχρονου σχεδιασμού σε μάρμαρο όσο και της μαρμαρογλυπτικής παράδοσης, καθιστώντας την Τήνο αναγνωρίσιμο κόμβο πολιτιστικού πλούτου.

 

Workshop at school of marble sculpting | photo credit: Antonis Theodoridis

 

Την Τρίτη 4 Ιουνίου, στις 5:30 μμ., πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τους:

Maria Cristina Didero -Επιμελήτρια & κριτικός design, Μιλάνο
Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες
Ernesta del Cogliano -Ιδρύτρια πολιτιστικού θεσμού 5VIE Art & Design, Μιλάνο
Λεωνίδας Χαλεπάς -Διευθυντής της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής Τήνου
Jean Blancheart -Επιμελητής design και τέχνης, Mιλάνο

Επιμέλεια έκθεσης: Maria Cristina Didero
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Ingenious Loci MAKE, On Entropy Marble Atelier

 

Workshop at school of marble sculpting | photo credit: Nicoletta Menti

 

ATHENS PHOTO FESTIVAL: 24

Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

 

Εγκαίνια: Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024, ώρα: 20:00
Διάρκεια: 7 Ιουνίου – 28 Ιουλίου 2024

To Athens Photo Festival θα αποτελέσει για ακόμα μια χρονιά τη μεγάλη γιορτή της φωτογραφίας και του οπτικού πολιτισμού στην Ελλάδα. Το κεντρικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 και θα αποτελέσει μια μεγάλης έκτασης εκθεσιακή παραγωγή, η οποία θα αναπτυχθεί σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, διασταυρώνοντας φωτογραφικά έργα, οπτικοακουστικό υλικό, εγκαταστάσεις και καλλιτεχνικές εκδόσεις.

Εκθέσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο καθώς και ένα σύνολο δράσεων θα συγκροτήσουν μια πλατφόρμα ανάδειξης της σύγχρονης φωτογραφικής δημιουργίας και αλληλεπίδρασης με την ευρύτερη πολιτιστική κοινότητα.

Διοργάνωση: Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας | HCP Hellenic Centre for Photography

 

 

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΚΙΚΑ. ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΓΚΙΚΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

 Δράμα, Σαντιρβάν


Εγκαίνια: Πέμπτη 7 Ιουνίου 2024, ώρα: 20:00
Διάρκεια: 8 Ιουνίου – 10 Νοεμβρίου 2024

 

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας εμπνεύστηκε πολλά από τα θέματά του τόσο στη ζωγραφική του όσο και στη γλυπτική του από την ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα. Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά από γλυπτά, ελαιογραφίες, σχέδια και χαρακτικά του καλλιτέχνη, ζωντανεύοντας τους μύθους και τις ιστορίες που σφράγισαν το έργο του, από τη δεκαετία του ’30 μέχρι και τη δεκαετία του ’80.

Αναπάντεχες συναντήσεις, γενναίοι άθλοι, εκδικητικοί θεοί, ανεκπλήρωτοι έρωτες, ζηλοτυπίες, κρυμμένα όντα, παρουσιάζονται σε τέσσερις ενότητες με θέμα: τους μυθικούς ήρωες, τη μυθολογία στο θέατρο, τους θεούς και τα στοιχειά της φύσης και τους μυθικούς εραστές. Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Οι μύθοι είναι γεμάτοι από λυρισμό, ποίηση, φαντασία και ωραιότητα». 

Επιμέλεια: Ιωάννα Μωραΐτη, Σχεδιασμός: Ναταλία Μπούρα
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

 

 

POOR THINGS. ΤΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

 

Διάρκεια: 12 Ιουνίου – 29 Σεπτεμβρίου 2024

 

Η έκθεση δίνει την ευκαιρία στο κοινό του Μουσείου Μπενάκη να απολαύσει δώδεκα από τα πρωτότυπα χειροποίητα κοστούμια της βραβευμένης με Oscar και βραβείο BAFTA ενδυματολόγου Holly Waddington για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things», έτσι όπως αυτά φορέθηκαν από τους Emma Stone (Bella Baxter), Willem Dafoe (Godwin Baxter), Mark Ruffalo (Duncan Wedderburn), Ramy Youssef (Max McCandles), Vicki Pepperdine (Mrs Prim), Kathryn Hunter (Swiney) και Jerrod Carmichael (Harry Astley).

Η έκθεση «Poor Things. Τα κοστούμια» στο Μουσείο Μπενάκη αναδεικνύει τα εξαιρετικά κοστούμια μιας πρόσφατης και πολυβραβευμένης διεθνούς ταινίας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε επίσης στο Barbican Centre του Λονδίνου (2023).

Costume designer: Holly Waddington
Film distributor στην Ελλάδα & την Κύπρο: Feelgood Entertainment
Production Studio: Searchlight Pictures

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.