”The Children of An Endless Dream: Ίος 1970-2020”: 5 δεκαετίες σε ένα ταξίδι 20 λεπτών από το «καταφύγιο» των χίπις στα 70s στο «νησί της διασκέδασης» του σήμερα

The Children of an Endless Dream _ 1970 - 2020 _ Documentary

Ο σκηνοθέτης Άρης Κατσιγιάννης μιλάει στο ελc για το πρώτο ντοκιμαντέρ με θέμα τον μισό αιώνα της ιστορίας και της φιλοσοφίας της Ίου

Από ένα νησί εξορίας με λίγους κατοίκους που πάλευαν να επιβιώσουν, σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους χίπιδες των 70s που με ξεβαμμένα ρούχα, μακριά μαλλιά και ξέφρενα πάρτυ άφησαν το στίγμα τους στο «νησί της διασκέδασης» του σήμερα. Αυτή είναι η Ίος και τα τελευταία 50 χρόνια της ξεδιπλώνονται σε ένα ταξίδι 20 λεπτών γεμάτο ατελείωτο μπλε και άσπρο, οικείες ματιές και λόγια, διαπεραστική ενέργεια και άρωμα νοσταλγίας.

Το ”The Children of An Endless Dream” είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ για τον μισό αιώνα (1970-2020) της ιστορίας και της φιλοσοφίας της Ίου. Ντόπιοι αλλά και «αιώνιοι» επισκέπτες, άνθρωποι που όχι απλά επέλεξαν αυτό το νησί των Κυκλάδων για τα καλοκαίρια τους, αλλά αποφάσισαν να μείνουν εκεί για πάντα, μιλούν για έναν τόπο που ενώνει ανθρώπους διαφορετικών καταβολών κάνοντάς τους να μοιράζονται το ίδιο όνειρο.

«Διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικές ιδέες και απλά μας υποδέχτηκαν και μας έκαναν να νιώθουμε πραγματικά λες και είμαστε σπίτι μας… Η Ίος είναι το σπίτι μας», αναφέρουν η Lambi και ο Andreas.

The Children of an Endless Dream _ 1970 - 2020 _ Documentary

Αποτυπώνοντας την πλούσια ιστορία του νησιού, το ντοκιμαντέρ ”The Children of An Endless Dream: Ίος 1970-2020” σε σκηνοθεσία Άρη Κατσιγιάννη και σενάριο Τηλέμαχου Κατσιγιάννη, καταφέρνει να αγγίξει τις έννοιες της ενότητας, της διαφορετικότητας και της δύναμης του ονείρου μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που συνδέονται με τον τόπο της Ίου είτε με ρίζες, είτε από την πρώτη κιόλας στάση τους εκεί, την τόσο καθοριστική για να βάλουν αυτό το νησί στην καρδιά τους για πάντα.

The Children of an Endless Dream _ 1970 - 2020 _ Documentary

«Βλέπω ανθρώπους, νέους ανθρώπους να διασκεδάζουν. Βλέπω ανθρώπους να γνωρίζουν την ελευθερία. Να γίνονται αυτό που θέλουν πραγματικά. Απορροφούν την ατμόσφαιρα του νησιού. Και νομίζω πως αυτό κάναμε και εμείς.», λέει στο τέλος η Lambi.

«Και γι’ αυτό οι άνθρωποι επιστρέφουν. Αυτό που έχω να πω σε όποιον δεν έχει έρθει στο νησί είναι: «Ελάτε και εξερευνήστε».

The Children of an Endless Dream _ 1970 - 2020 _ Documentary

Ο σκηνοθέτης Άρης Κατσιγιάννης μιλάει για το ”The Children of An Endless Dream: Ίος 1970-2020”:

Μίλησέ μας για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για το ντοκιμαντέρ;

Η ιδέα για το ντοκιμαντέρ μας ήρθε ένα βράδυ σε μια ταράτσα. Πρόπερσι τέτοια περίοδο παιζόταν ένα ταινιάκι μου σε ένα θερινό σινεμά και είχε έρθει τότε ο φίλος μου Τάσος Φιλλίπου να το παρακολουθήσει (ήταν μόλις είχαμε βγει από τη πρώτη καραντίνα). Έτσι όταν τελείωσε μου είπε την ιδέα να κάνουμε κάτι για το νησί της Ιού, για να μην σβηστούν οι μνήμες για τους επόμενους. Να υπογραμμίσουμε ότι ένα νησί με συγκριτικό πλεονέκτημα αυτό της διασκέδασης, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι μικρό-πολιτισμός που έχει δημιουργηθεί μέσα στην κουλτούρα του νησιού.

Άρχισαν εκείνη τη στιγμή να περνάνε από το μυαλό μας διαφορετικές ιδέες που θα μπορούσαμε να αναδείξουμε. Τα ντοκιμαντέρ είναι ένα επικοινωνιακό εργαλείο που αγαπώ. Θεωρήσαμε ότι μια μικρή αναδρομή στον μισό αιώνα του νησιού, δηλαδή από την εποχή των παιδιών των λουλουδιών μέχρι και σήμερα, θα ταίριαζε να αποτυπώσουμε όλα όσα θέλαμε. Το νησί και οι άνθρωποί του έχουν πλούτο που τους αξίζει να μείνουν αναλλοίωτα στον χρόνο, όπως ο μπάρμπα Χρήστος, η κύρια φιγούρα τόσο του ντοκιμαντέρ αλλά και της νυχτερινής ζωής της δεκαετίας του ‘70 για όλο το Αιγαίο και την χώρα μας. 

Έτσι, σιγά σιγά άρχισε το brainstorming και ο δρόμος για την υλοποίηση του ντοκιμαντέρ. Συναντήσεις μέχρι το πρωί, μουτζουρωμένα χαρτιά, σημειώσεις, πολλές διαφωνίες και πολλή πολλή αγάπη.

Πώς είναι να μαθαίνεις και να καταγράφεις την ιστορία και την πορεία ενός τόπου μέσα στα χρόνια μέσα από τις αφηγήσεις των ντόπιων και των «αιώνιων» επισκεπτών του;

Είναι μοναδικό να ακούς την αλήθεια σε κάθε ιστορία. Όσο πιο raw είναι το περιεχόμενο τόσο πιο πολύ εμπνέομαι. Είναι τελείως διαφορετικό, επίσης, να ακούς την ιστορία από τους ίδιους που την έζησαν και όχι σαν μια αφήγηση κάποιας ιστορίας από άλλους. Η διαφάνεια, η αλήθεια είναι αξίες που συγκινούν και τις υπηρετώ. Όσο μπορώ τα έργα μου είναι αφήγηση μιας ιστορίας παρά μυθοπλασία. Είναι σπουδαίο να ακούς τους ίδιους τους ανθρώπους που έζησαν τη δεκαετία του 1970 σε σπηλιές. Σταθήκαμε πολύ τυχεροί. Στην αρχή δεν πίστευα ότι αυτή η σπηλιά ήταν το σπίτι τους.

The Children of an Endless Dream _ 1970 - 2020 _ Documentary

Ποιο στοιχείο θα έλεγες ότι είναι αυτό που ξεχωρίζει στην Ίο;

Η ελευθερία. Η ελευθερία που είχαν τα παιδιά των λουλουδιών μέχρι την ελευθερία που ψάχνουμε όλοι μας σήμερα. Kοιμόντουσαν σε σπηλιές, ξυπνούσαν το πρωί και βουτούσαν κατευθείαν στην θάλασσα. Η απόλυτη ελευθερία. Νιώθεις ότι ζεις πραγματικά, όχι ότι απλά αναπνέεις.

Η ατμόσφαιρα έχει κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι ελεύθερος με το που πατήσεις το πόδι σου στο νησί. Μια μαγική ενέργεια. Η ενέργεια που έχει η Ίος είναι αυτό που σε κάνει να γυρνάς εκεί κάθε καλοκαίρι. Είναι δύσκολο να στο εξηγήσει κάποιος, το καταλαβαίνεις μόνο όταν πας ο ίδιος.

Ακριβώς αυτό μοιράστηκαν με εμάς πολλά άτομα που ζούσαν στις σπηλιές: για την ελευθερία που έχουν νιώσει στο συγκεκριμένο μέρος. Από εκείνες τις δεκαετίες τους δεχόντουσαν έτσι όπως ήταν, διαφορετικοί. Πολλά άτομα μάλιστα γνώρισαν εκεί την ελευθερία. Τι σημαίνει αυτό; Σε αυτό το νησί ήταν αυτό που πραγματικά ήθελαν να είναι.

The Children of an Endless Dream _ 1970 - 2020 _ Documentary

Μίλησέ μας για τη διαδικασία που ακολουθήσατε ως ομάδα στην προετοιμασία και τα γυρίσματα προκειμένου να παρουσιάσετε το αρχειακό υλικό, αλλά και να έρθετε σε επαφή με τους ανθρώπους που συνδέθηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με το νησί της Ίου; Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην πορεία;

Η διαδικασία για το αρχειακό υλικό πήρε πολύ χρόνο. Έρευνα, χιλιάδες ερωτήσεις και ξανά έρευνα ώστε να βρούμε ποια άτομα είχαν βιντεοκάμερες και έγραφαν αναμνήσεις και αν όντως ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν κάτι μαζί μας. Δεν ήταν και το πιο συνηθισμένο για εκείνα τα χρόνια. 

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι συνδέθηκαν γιατί, όπως λέει και ο Στράτος μέσα στο ντοκιμαντέρ: «Όταν είσαι νέος έχεις τα ίδια όνειρα, δεν έχει σημασία τι εθνικότητα είσαι, από που έρχεσαι, πως έχεις μεγαλώσει. Εδώ γίνεσαι ΈΝΑ.»

Ήταν όλοι οι ονειροπόλοι ενωμένοι και ο καθένας προσπαθούσε να φτάσει πιο κοντά στο δικό του όνειρο.

The Children of an Endless Dream _ 1970 - 2020 _ Documentary

Ξεχωρίζεις κάποια στιγμή από τα γυρίσματα, κάποια φράση που άκουσες και θα σου μείνει χαραγμένη;

Αυτό που θα μείνει χαραγμένο στα δικά μου μάτια είναι ένα πλάνο που βρήκαμε από το 1970 περίπου με μια ταμπέλα που λέει: 

‘’WELCOME TO IOS,
ALL NATIONALITIES
COLORS & RELIGIONS
ENJOY YOUR HOLIDAY’’

Ξέρεις τι είναι να στηρίζεις ένα τέτοιο μήνυμα εκείνα τα χρόνια; Πολλά μέρη πάνω στη γη και εν έτει 2022 δεν στηρίζουν ούτε μια λέξη από τη φράση αυτή. Στο σημείο που γινόμαστε όλοι ένα, δεν παίζει ρόλο το όνομα, η καταγωγή ή η γλώσσα. Τίποτα δεν ζυγίζει περισσότερο από την αγάπη γιατί είμαστε όλοι μας φτωχοί χωρίς αυτήν: «Γυμνοί γεννιόμαστε γυμνοί & δεν υπάρχει άλλο ρούχο απ’ την αγάπη!».

The Children of an Endless Dream _ 1970 - 2020 _ Documentary

Πώς αισθάνθηκες όταν είδες το τελικό αποτέλεσμα αυτού του project, αλλά και στη συνέχεια όταν βραβεύθηκε στα φεστιβάλ;

Η αλήθεια είναι ότι όταν είδα το τελικό αποτέλεσμα ήμουν τόσο χαρούμενος και ταυτόχρονα συγκινημένος. Όταν τελειώνεις ένα πρότζεκτ που δουλεύεται 2 χρόνια από μια μεγάλη ομάδα, σίγουρα υπάρχουν και πολλές αναποδιές, διαφωνίες που σας φέρνουν πιο κοντά. Κάθε σκηνή είναι μια κινητή ανάμνηση. Χαίρεσαι γι’ αυτό που βλέπεις, για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά ταυτόχρονα σου έρχονται στο νου δεκάδες αναμνήσεις: τι έγινε πίσω από αυτήν τη σκηνή ώστε να τραβηχτεί, πώς μεταφερθήκατε, με ποιον μιλήσατε, τι πήγε στραβά και πού τελικά ήσασταν τυχεροί…

Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ ”The Children of An Endless Dream: Ίος 1970-2020” εδώ:

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Άρης Κατσιγιάννης
Σενάριο: Τηλέμαχος Κατσιγιάννης
Διεύθυνση Παραγωγής: Έλενα Δομαζάκη
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιάννης Μιχελόπουλος
Βοηθός Σκηνοθεσίας: Άρης Ζιωτόπουλος
Υπεύθυνος Δημιουργικού Τμήματος: Τάσος Φιλίππου
Την παραγωγή στήριξε το Farout Hospitality Group.

Το ντοκιμαντέρ “The Children Of An Endless Dream” έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία μεταξύ των οποίων South Film and Arts Academy Festival 2022, New York International Film Awards NYIFA 2022, Indie Short Fest 2022.

Το ντοκιμαντέρ ”The Children of An Endless Dream: Ίος 1970-2020” θα προβληθεί στις 22 Αυγούστου στο πλαίσιο του Ios Festival 2022 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.