Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022 με «χρώμα, χαρά και φως»: “Antigonisms”, παγκόσμιες πρεμιέρες και 67 παραγωγές στο φετινό πρόγραμμα

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου παρουσίασε το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου - Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

Antigonisms” είναι η λέξη – ο λόγος που διατρέχει το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022, ένας στοχασμός γύρω από τη μορφή της Αντιγόνης. Η γυναικεία αυτή μορφή που στέκει αγέρωχη ανά τους αιώνες είναι η έμπνευση ενός νέου κύκλου, όπως αναφέρει στην παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου:

«Η Αντιγόνη είναι πάντοτε ένα ατόφιο κομμάτι αντίστασης, ένα σύμβολο αδάμαστου νου, ένα παράδειγμα γυναικείας δύναμης μέσα σε μία σκληρή ανδροκρατούμενη κοινωνία».

Σε ποιο μέλλον θέλουμε να ζήσουμε; Ποιοι είμαστε και τι κοινωνίες φτιάχνουμε; Πού θα μας οδηγήσει η περιβαλλοντική καταστροφή; Υπάρχει δικαιοσύνη; Είμαστε ελεύθεροι; Είναι ο κοινός προβληματισμός που διατρέχει τις περισσότερες από τις παραστάσεις που παρουσιάζονται στην Πειραιώς 260, εκεί όπου θα γίνει και η έναρξη του φετινού φεστιβάλ την 1η Ιουνίου με την παράσταση Η άλλη πλευρά της καταιγίδας σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, μια φανταστική συνάντηση του Όρσον Ουέλς με τον κόσμο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Η ουτοπία και η δυστοπία με διαφορετικές μορφές και καλλιτεχνικές γλώσσες από τους δημιουργούς, Έλληνες και ξένους, διασταυρώνονται με τη μορφή της Αντιγόνης και τις συζητήσεις που ανοίγονται γύρω από την πράξη της. Αντιγονισμοί λοιπόν με παραστάσεις αλλά και μια πληθωρική σειρά συζητήσεων σε επιμέλεια Διονύση Καψάλη, ειδικός σύμβουλος από φέτος του φεστιβάλ σε θέματα λογοτεχνίας και λόγου. Όπως ο ίδιος αναφέρει για τους κύκλους ομιλιών που θα συντροφεύσουν τις παραστάσεις, ένας λόγος της Αντιγόνης θα μπορούσε να ήταν και το μότο για το φετινό φεστιβάλ: «Δεν γεννήθηκα για να μισούμε μαζί αλλά για ν’ αγαπούμε μαζί».

Με «Χρώμα, χαρά και φως» στη φετινή οπτική ταυτότητα, στην οποία συνυπογράφουν το δημιουργικό γραφείο G Design Studio και ο εικαστικός Γιάννης Βαρελάς κι έντονη την έννοια του καλοκαιριού το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022 είναι έτοιμο να μας υποδεχτεί παρουσιάζοντας 67 παραγωγές και 1900 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο.

Ξεκινώντας με τις διεθνείς παραγωγές μετά την παράσταση Ηλέκτρα / Ορέστης στην Επίδαυρο το 2019, η Comédie-Française με τον Ivo van Hove επιστρέφουν στο Φεστιβάλ, αυτή τη φορά στην Πειραιώς 260 με το Ταρτούφος ή Ο υποκριτής, με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου και σε πρωτότυπη μουσική Alexandre Desplat.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
Ταρτούφος ή Ο υποκριτής | © Jan Versweyveld

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Christiane Jatahy, που μόλις απέσπασε Χρυσό Λέοντα από την Μπιενάλε της Βενετίας έρχεται με το Dusk / Λυκόφως, βασισμένο στην ταινία Dogville του Λαρς φον Τρίερ. Η Γαλλοβιετναμέζα Καρολίν Γκυελά Ενγκυγέν, μετά τη Σαϊγκόν το 2019, επιστρέφει με ένα παραμύθι επιστημονικής φαντασίας και ένα πληθωρικό σύνολο επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών για την έννοια της Αδελφοσύνης με την παράσταση ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ, φανταστική ιστορία. 

Το δίδυμο των Nature Theater of Oklahoma (Kelly Copper και Pavol Liška) επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με μια διεθνή συμπαραγωγή, στην οποία συμμετέχει το Φεστιβάλ, τέσσερα χρόνια μετά Το κυνήγι της ευτυχίας (2018) με τη νέα τους παράσταση – μια κάντρι όπερα Μπερτ Τουρρίντο: μια όπερα και την πλοκή της να εκτυλίσσεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο. Με την παράσταση Farm fatale, ο διεθνής Γάλλος δημιουργός Φιλίπ Κεν, γνωστός για τις υβριδικές – εικαστικές παραστάσεις του, οραματίζεται ένα εξωφρενικό σύμπαν, το οποίο κατοικείται από ευγενείς ονειροπόλους ακτιβιστές, λακωνικούς σχολιαστές της πραγματικότητάς μας σε μία μετα-αποκαλυπτική συνθήκη, όπου πέντε σκιάχτρα που έχουν μείνει χωρίς δουλειά λόγω της κλιματικής αλλαγής αποφασίζουν να συγκροτήσουν μια νέα κοινότητα.

ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ, φανταστική ιστορία

Ο Μάρκο Λαγέρα και η ομάδα La Re-Sentida αντλούν έμπνευση από την εμπειρία της κοινωνικής εξέγερσης τον Οκτώβριο του 2019 στη Χιλή και «στήνουν» το έργο Όαση ατιμωρησίας πάνω στη διαλεκτική της βίας που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας τους και απευθύνεται σε κάθε πολίτη του σύγχρονου κόσμου. Η αντισυμβατική χορογράφος Marlene Monteiro Freitas (Αργυρός Λέοντας για τον Χορό, Μπιενάλε της Βενετίας, 2018), επιστρέφει με το νέο έργο Κακό – Θεϊκή μέθη, όπου κυριαρχούν το δαιμονικό στοιχείο, η μεταμόρφωση, ο σουρεαλισμός, αλλά και το χιούμορ. 

Dusk

Στο ελληνικό θέατρο τώρα στο φετινό πρόγραμμα συναντάμε την Ελεάνα Τσίχλη με το Οι 7 τρελοί, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Αρλτ, τη Γιούλα Μπούνταλη με την Άνοιξη, μια ιστορία γυναικών που γεννήθηκαν αμέσως μετά τον πόλεμο σε μια κλειστή επαρχιακή κοινωνία και οραματίστηκαν έναν ρόλο ισότιμο με τους άντρες, τον Γιώργο Κουτλή με το Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι, ένα σύγχρονο έργο με την υπογραφή του δραματουργού της Σάουμπυνε Marius von Mayenburg. Το πρωτότυπο έργο Youthquake, υπό την καθοδήγηση και τη συνεργασία των ενήλικων συνεργατών της θεατρικής ομάδας blindspot από τη Γιώτα Αργυροπούλου και τέλος τον Αλέξανδρο Ραπτοτάσιο με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, με ειδική ανάθεση στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος VAST στο οποίο συμμετέχει το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και τη θεατρική δράση να τοποθετείται σ’ ένα τηλεοπτικό στούντιο.

Στο πρόγραμμα του χορού πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα κάνει με την καινούργια του χορογραφία All I need ο Edouard Hue (Swiss Dance Awards 2019), διακεκριμένος χορευτής του Hofesh Shechter, και της ομάδας του, Beaver Dam Company. Η χορογράφος και παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ, Ερμίρα Γκόρο, επιστρέφει με το νέο έργο της Thirst, μια παράσταση πάνω στην πανάρχαια, πολύτιμη σύλληψη της τελετουργίας. Ενώ η Ελληνίδα Κατερίνα Ανδρέου ταράζει και πάλι τα νερά με μια γαλλοελβετική, πολλά υποσχόμενη παραγωγή που απορροφά τους κραδασμούς του παρόντος σ’ ένα χορογραφικό σόλο που ζητά να ξορκίσει την κατάθλιψη μιας εποχής ολόκληρης, το Mourn baby mourn.

Mourn Baby Mourn, Katerina Andreou, ©Hélène Robert

H Ιωάννα Πορτόλου με την Ομάδα χορού Griffόn, επανέρχεται με τη νέα της δημιουργία το Amazing, ανοίγοντας το κρίσιμο θέμα του ορίου ανάμεσα στο «καλύτερο» και το «χειρότερο» της ανθρώπινης φύσης. Ο Μάρτιν Τσίμμερμαν μετά την περσινή παράστασή του Ένα Δύο Τρία, επιστρέφει με τους ερμηνευτές του με το Danse macabre. Η χορογράφος Πατρίσια Απέργη παρουσιάζει στο Φεστιβάλ ένα νέο έργο πάνω στη θεματική της Ουτοπίας με το Newtopia, που δημιούργησε σε συνεργασία με την αυστριακή ομάδα BODHI PROJECΤ. 

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης με τους Άξονες έρχεται στο Φεστιβάλ για να συναντήσει οκτώ από τους καλύτερους χορευτές/τριες της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής σε μια απρόσμενη παράσταση. Τέλος, οι εννέα χορευτές της Λία Ροντρίγκες με το Fúria / Μανία συνδιαλέγονται με αρχετυπικές ανάγκες του ανθρώπου, σε μια χορογραφία μεγάλης ακρίβειας, όπου ο σύγχρονος Χορός συναντά τη βραζιλιάνικη παράδοση.

Περνώντας στα Επιδαύρια, φέτος ανοίγουν με την παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης Άλκηστη του Ευριπίδη από τον Ολλανδό Γιόχαν Σίμονς, μια σύγχρονη μεταγραφή της Άλκηστης με όχημα τη μουσική της ομώνυμης όπερας του Γκλουκ, τοποθετώντας τέσσερις τραγουδιστές και ένα εκκλησιαστικό όργανο στη θέση του Χορού. 

Πέρσες του Αισχύλου

Πρεμιέρα στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα κάνουν οι Πέρσες του Αισχύλου από τον Δημήτρη Καραντζά με το κοίλον και την ορχήστρα να ενώνονται για να «συμμετάσχουν» σε μια κοινή συζήτηση. Σε παγκόσμια πρεμιέρα παρουσιάζεται ο Αγαμέμνων του Αισχύλου από τον Ούλριχ Ράσε γνωστός για την ασυνήθιστη και εντυπωσιακή σκηνική του γλώσσα. Ο Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με μια σύγχρονη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας Αντιγόνη, με την Έλλη Τρίγγου στον ρόλο της Αντιγόνης και τον Βασίλη Μπισμπίκη στο ρόλο του Κρέοντα. 

Ενώ με τον Αίαντα, ο Αργύρης Ξάφης κατεβαίνει για πρώτη φορά ως σκηνοθέτης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με το Εθνικό θέατρο. Και με άλλη μία παράσταση από το Εθνικό, ένα έργο που έρχεται για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου τη Μήδεια του Μποστ, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Καλαβριανού. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κατεβαίνει με την Ελένη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

Στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, μουσική και θέατρο περιλαμβάνει το πρόγραμμα με τους Τακίμ και τον Νίκο Κυπουργό στα νέα του «Κυπο-Θεατρικά».

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης ετοιμάζει ένα έργο για τη Μικρή Επίδαυρο με τίτλο Τουρνέ με το οποίο εξερευνά πτυχές της περιπέτειας και της τέχνης του θεάτρου και, από εκεί, της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας. Στον κύκλο Contemporary Ancients o Σύλλας Τζουμέρκας σκηνοθετεί το έργο Φάκελος Βάνκαου του Ηλία Μαγκλίνη, εμπνευσμένο από την Άλκηστη του Ευριπίδη ενώ μιλώντας για έκδοση ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει το έργο Γίνεται δέντρο το πουλί; εμπνευσμένο από τον Ίωνα του Ευριπίδη.

Moderat

Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, εκεί που συγκεντρώνεται το περισσότερο μουσικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, φέτος σημαντική η επιστροφή του Λεωνίδα Καβάκου με ένα μικρό σχήμα, από έξι εκλεκτούς Έλληνες μουσικούς. Για πρώτη φορά έρχεται στο Ηρώδειο ο πολυβραβευμένος Μαξ Ρίχτερ για να παρουσιάσει δύο δισκογραφικές δουλειές του, το Infra (2010) και το The Blue Notebooks (2004). Πρωτοποριακή περφόρμερ, ποιήτρια, τραγουδίστρια και μουσικός, η Λόρι Άντερσον είναι στα ονόματα που ξεχωρίζουμε στο φετινό πρόγραμμα, ενώ αναμένουμε και την “People have the power!” Patti Smith. Φέτος στο Ηρώδειο εγκαινιάζεται ο νέος κύκλος electronica με τα ονόματα: Jeff Mills, Moderat και Autechre να υπόσχονται ξεχωριστές βραδιές – εμπειρίες.

Ξεχωριστές θα είναι και οι καλοκαιρινές μουσικές βραδιές απ’ ότι φαίνεται στην Πειραιώς 260, αφού τζαζ νότες θα συνοδεύουν φέτος τις φεστιβαλικές νύχτες, με ελεύθερη είσοδο μετά το τέλος των παραστάσεων στην Πειραιώς 260 με την Jazz στην Πλατεία.

Επιστρέφοντας στη χρωματιστή ολοζώντανη αφίσα του φετινού φεστιβάλ που ακτινοβολεί καλοκαίρι στέκομαι στα λόγια του Γιάννη Βαρελά για τη δημιουργία της:

«Πάντα είχα την εντύπωση βλέποντας τους λουομένους να βγαίνουν από τη θάλασσα και να τυλίγονται στις πολύχρωμες πετσέτες τους πως βλέπω μπροστά μου μια παράσταση Κabuki ή θεάτρου Νo ή ακόμα και της δικής μας ελληνικής τραγωδίας… Με έναν τρόπο, αυτοί οι ίδιοι αρχετυπικοί ήρωες εμφανίζονται στις εικόνες που έφτιαξα για το Φεστιβάλ είτε ως πρωταγωνιστές μεταμορφωμένοι σε πορτοκάλια και λεμόνια, παίζοντας κάποιο νοητό ρόλο σε μια φανταστική σκηνή, είτε ως θεατές του ίδιου αυτού φανταστικού έργου, που συρρέουν προσερχόμενοι στην παράσταση με σκοπό να τη μετουσιώσουν σε μια προσωπική και συλλογική εμπειρία.»

Καλό καλοκαίρι με πολύ φεστιβάλ, θάλασσα και μεγάλη επιστροφή στην Επίδαυρο και τη ζωντανή της τέχνη.

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022:

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

PRE-SHOW & POST SHOW TALKS
Πρόλογος – Έξοδος

ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Antigonisms, σειρά συζητήσεων

ADD 2022
Διήμερο ηλεκτρονικής μουσικής – PRE-FESTIVAL

ΘΕΑΤΡΟ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ
Η άλλη πλευρά της καταιγίδας

ΧΟΡΟΣ – Πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα | BEAVER DAM COMPANY – EDOUARD HUE
All I need

ΧΟΡΟΣ – ΕΡΜΙΡΑ ΓΚΟΡΟ
THIRST

ΜΟΥΣΙΚΗ | ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΩΝ
Reactivate music

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΚΥΚΛΟΣ ELECTRONICA | ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΜΕ ΤΟ GOETHE-INSTITUT ATHEN ΚΑΙ ΤΟ CTM FESTIVAL
Μίνι φεστιβάλ ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΟΠΕΡΑ – ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ | NATURE THEATER OF OKLAHOMA
Burt Turrido: an οpera

ΘΕΑΤΡΟ | COMÉDIE-FRANÇAISE – IVO VAN HOVE
Le Tartuffe ou l’Hypocrite του Μολιέρου

ΧΟΡΟΣ | ΙΩΑΝΝΑ ΠΟΡΤΟΛΟΥ
Amazing

ΧΟΡΟΣ  –  ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ | MARTIN ZIMMERMANN
Danse macabre

ΘΕΑΤΡΟ | TEATRO LA RE-SENTIDA – MARCO LAYERA
Oasis de la impunidad / Όαση ατιμωρησίας

ΘΕΑΤΡΟ | ΕΛΕΑΝΑ ΤΣΙΧΛΗ
Οι 7 τρελοί, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Αρλτ

ΧΟΡΟΣ | BODHI PROJECT – PATRICIA APERGI
Newtopia

ΘΕΑΤΡΟ | CHRISTIANE JATAHY
Dusk / Λυκόφως, βασισμένο στην ταινία Dogville του Λαρς φον Τρίερ

ΧΟΡΟΣ, LAYERS OF STREET | ATHENS EPIDAURUS FESTIVAL URBAN DANCE CONTEST
Hip hop battle & All style battle

ΧΟΡΟΣ | MARLENE MONTEIRO FREITAS
Mal – Embriaguez divina / Κακό – Θεϊκή μέθη

ΘΕΑΤΡΟ | ΓΙΟΥΛΑ ΜΠΟΥΝΤΑΛΗ
Άνοιξη

ΘΕΑΤΡΟ, ANTIGONISMS Κύκλος Αντιγόνη | AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΑΠΤΟΤΑΣΙΟΣ
Αντιγόνη του Σοφοκλή (στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος VAST)

ΘΕΑΤΡΟ | CAROLINE GUIELA NGUYEN
FRATERNITÉ, Conte fantastique / ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ, φανταστική ιστορία

ΧΟΡΟΣ | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ
Mοurn baby mοurn

ΘΕΑΤΡΟ | PHILIPPE QUESNE
Farm fatale

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ | ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει
Sonic convergence

ΧΟΡΟΣ, LAYERS OF STREET | ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΝΙΑΔΑΚΗΣ
ΑΞΟΝΕΣ / AXES

ΘΕΑΤΡΟ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΛΗΣ
Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι του Μάριους Φον Μάγενμπουργκ

ΘΕΑΤΡΟ | ΓΙΩΤΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ – BLINDSPOT THEATRE GROUP
Youthquake

ΧΟΡΟΣ | LIA RODRIGUES
Fúria / Μανία
Jazz στην Πλατεία

ΜΟΥΣΙΚΗ, ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ | DIMITRIS TSAKAS QUINTET
Συμμετέχει η BRENDA NAVARRETE

ΗΜΕΡΙΔΑ
Φεστιβάλ Επιδαύρου: παρελθόν και μέλλον

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

ΟΠΕΡΑ | ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ
Ριγολέττος

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ | MONTEVERDI CHOIR – ENGLISH BAROQUE SOLOISTS – JOHN ELIOT GARDINER
Έργα Μπαχ, Συτς, Σάιν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Έξω από το κάδρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ
Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω.
Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ | ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΡΤ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – GUY BRAUNSTEIN
Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

JAN GARBAREK GROUP με τη συμμετοχή του TRILOK GURTU

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ – ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ | ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΖΩΗ ΤΣΟΚΑΝΟΥ – DANIEL LOZAKOVICH
Έργα Μπετόβεν, Ρίμσκι-Κόρσακοφ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | PATTI SMITH

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ | FILARMONICA DELLA SCALA – MYUNG-WHUN CHUNG
Έργα Ροσσίνι, Μπετόβεν, Ντβόρζακ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | MAX RICHTER

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ | DIANA KRALL

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ | ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – LIONEL BRINGUIER – MISCHA MAISKY
Έργα Ευαγγελάτου, Ντβόρζακ, Ραχμάνινοφ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ,  ΚΥΚΛΟΣ ELECTRONICA | AUTECHRE

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΒΑΚΟΣ
Κοντσέρτα για βιολί του Μπαχ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ – 40 ΧΡΟΝΙΑ
Εφ’ όλης της ύλης

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | LAURIE ANDERSON

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | ROSS DALY
40 χρόνια «Λαβύρινθος»

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΚΥΚΛΟΣ ELECTRONICA | JEFF MILLS
Tomorrow comes the harvest

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | IBRAHIM MAALOUF

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ |  GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΚΥΚΛΟΣ ELECTRONICA | MODERAT

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ | ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ – ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ
Το χαμόγελο της Τζοκόντας – Όρνιθες

ΟΠΕΡΑ | ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – PHILIPPE AUGUIN – HUGO DE ANA
Τόσκα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Όλες οι παραστάσεις με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

ΘΕΑΤΡΟ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ | SCHAUSPIELHAUS BOCHUM – JOHAN SIMONS
Άλκηστη του Ευριπίδη

ΘΕΑΤΡΟ | ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΒΡΙΑΝΟΣ
Μήδεια του Μποστ

ΘΕΑΤΡΟ | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ
Πέρσες του Αισχύλου

ΘΕΑΤΡΟ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ | RESIDENZTHEATER – ULRICH RASCHE
Αγαμέμνων του Αισχύλου

ΘΕΑΤΡΟ | ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ
Αίας του Σοφοκλή

ΘΕΑΤΡΟ, ANTIGONISMS Κύκλος Αντιγόνη | Cezaris GrauŽinis
Αντιγόνη του Σοφοκλή

ΘΕΑΤΡΟ | ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ελένη του Ευριπίδη

ΘΕΑΤΡΟ | ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη
Δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ANTIGONISMS Κύκλος Αντιγόνη | RESIDENCY ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟ
Πάροδος

ΜΟΥΣΙΚΗ | ΤΑΚΙΜ
Περιπλανώμενο
Με την Ελένη Βιτάλη, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τη Σοφία Παπάζογλου

ΜΟΥΣΙΚΗ | ΝΙΚΟΣ ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ
Τα Κυπο-Θεατρικά

ΘΕΑΤΡΟ, ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS | ΕΦΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
Ρίζες από βαμβάκι της Κάλλιας Παπαδάκη
Εμπνευσμένο από τον Αίαντα του Σοφοκλή

ΘΕΑΤΡΟ | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΙΟΥ
Επιτρέποντες του Μενάνδρου

ΧΟΡΟΣ | ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ – OSMOSIS
ΤΟΥΡΝΕ

ΘΕΑΤΡΟ, ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS | ΣΥΛΛΑΣ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑΣ
Φάκελος Βάνκαου του Ηλία Μαγκλίνη
Εμπνευσμένο από την Άλκηστη του Ευριπίδη

ΘΕΑΤΡΟ – ΕΚΔΟΣΗ, ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS | ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Γίνεται δέντρο το πουλί; του Χρήστου Χωμενίδη
Εμπνευσμένο από τον Ίωνα του Ευριπίδη

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

Ώρα έναρξης παραστάσεων 21:00, εκτός αν σημειώνεται διαφορετικά.

Όλες οι διεθνείς παραγωγές θεάτρου με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Όλες οι ελληνικές παραγωγές θεάτρου με αγγλικούς υπέρτιτλους και με ελληνικούς στην πρεμιέρα, για άτομα με προβλήματα ακοής.

Εστιάζοντας στην οργανική σχέση ανάμεσα στη σύγχρονη παραστατική δημιουργία και στο Αρχαίο Δράμα, συνεχίζονται και φέτος, σε ανανεωμένη μορφή, οι ιδιαίτερες δράσεις που ξεκίνησαν πέρυσι, όπως «Πάροδος» (Studio Residency στη Μικρή Επίδαυρο) και «Πρόλογος» / «Έξοδος», οι οποίες αντλούν τα ονόματά τους από το αρχαίο θέατρο και τη δομή του, δραματουργική και αρχιτεκτονική.

Το φετινό πρόγραμμα διατρέχει ένας στοχασμός γύρω από τη μορφή της Αντιγόνης (Antigonisms), με ξεχωριστούς σταθμούς δύο παραστάσεις αλλά και μια πληθωρική σειρά συζητήσεων, χωρισμένη σε μικρότερες θεματικές, με τη συμμετοχή ομιλητών και ομιλητριών από όλο το φάσμα των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Η Πλατεία, ο υπαίθριος χώρος ανάμεσα στους Χώρους Α – Β – Ε – Η της Πειραιώς  260, θα λειτουργεί ως χώρος ελεύθερης συνάντησης, όπου το κοινό θα μπορεί, μετά τις παραστάσεις, να απολαμβάνει live τζαζ από ξεχωριστά ελληνικά σχήματα, ενώ θα ανταλλάσσει φεστιβαλικές εντυπώσεις μ’ ένα ποτήρι κρασί.

ΠΛΑΤΕΙΑ

Πρόλογος
Pre-show talks

Νέοι θεατρολόγοι και ειδικοί του χορού μάς εισάγουν στο πνεύμα της παράστασης. Μια πρώτη γεύση της παράστασης, λίγο πριν ανοίξει η αυλαία.

Συνεχίζοντας την πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε, με μεγάλη επιτυχία πέρυσι, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου συνεργάζεται και φέτος με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών στήνοντας μια πολύτιμη γέφυρα ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη στην καρδιά της Πειραιώς 260. Νέοι θεατρολόγοι και ειδικοί του χορού, μισή ώρα πριν από την είσοδό μας στην αίθουσα, διεγείρουν το ενδιαφέρον μας για τις παραστάσεις που θα παρακολουθήσουμε, οξύνοντας την ευαισθησία μας και ξεκλειδώνοντας τους, συχνά ανοίκειους, κώδικες της σύγχρονης σκηνικής δημιουργίας.

ANTIGONISMS Kύκλος Αντιγόνη

7 Ιουνίου – 12 Ιουλίου / 18:00-20:00, ΧΩΡΟΣ Β

Φύλο – Νόμος – Θέατρο
Σειρά συζητήσεων, με επιμέλεια Διονύση Καψάλη

Σε όλη την αρχαία γραμματεία δεν υπάρχει γυναικεία μορφή που να μπορεί να σταθεί ισότιμα δίπλα στην Αντιγόνη – να πλησιάζει το ηθικό ανάστημα και το μεγαλείο εκείνης. Είναι η διάδοχος του Προμηθέα στην επικράτεια της ανθρώπινης ελευθερίας, η Κόρη που με την εθελούσια κάθοδό της στον Άδη καθαγιάζει τον κύκλο της ζωής, η Γυναίκα που αρθρώνει δικό της λόγο απέναντι στον κυρίαρχο ανδρικό.

Η τραγωδία της Αντιγόνης είναι το έδαφος όπου δοκιμάζονται εκ νέου, απέναντι στις σκληρές αντιθέσεις του καιρού μας, οι αξιακές μας βεβαιότητες. Ο τόπος όπου, «παιδιά του Οιδίποδα» κι εμείς, αναδιαπραγματευόμαστε τη νεωτερικότητά μας στις πιο κρίσιμες αξίες της: τον νόμο και την ηθική συνείδηση, την πόλη και τον ξένο, τους θεσμούς και την παραβατικότητα, τον έρωτα και τον θάνατο, την αλληλεγγύη προς τους ζωντανούς και το σέβας των νεκρών.

Γι’ αυτό και δεν έχει υπάρξει εποχή που να μη στάθηκε με δέος και σεβασμό, με θαυμασμό και απορία, μπροστά στη γοητεία της Αντιγόνης: στη φιλοσοφία, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, στο θέατρο, στη μουσική.  Από τον Χέγκελ και τον Κίρκεγκωρ ως τον Ντεριντά, από τον Φήλιξ Μέντελσον ως τον Κάρλ Όρφ και τον Μίκη Θεοδωράκη, από τον Χέλντερλιν ως τον Χάινριχ Μπελ, από τον Λούντβιχ Τηκ ως τον Μαξ Ράινχαρτ, τον Μπέρτολτ Μπρέχτ, τον Ζαν Κοκτώ, τον Ζαν Ανούιγ και τον Άρη Αλεξάνδρου, από τον Φρόυντ ως τον Λακάν, στις πολλές Αντιγόνες που κατοικούν στην τέχνη αλλά και στη ζωή μας, η εμβληματική παρουσία της ηρωίδας του Σοφοκλή είναι μάρτυρας εύγλωττος και αδιάψευστος μιας βαθιάς ακατέναυστης ανησυχίας για την ανθρώπινη κατάσταση.

Η ζωντανή ταφή της Αντιγόνης είναι σπορά του μέλλοντός μας.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου οργανώνει έναν κύκλο διαλέξεων και συζητήσεων, χωρισμένο σε τέσσερις θεματικές ενότητες, στις οποίες θα συμμετάσχουν ομιλητές από όλο το φάσμα των ανθρωπιστικών επιστημών καθώς και από τον κόσμο του Θεάτρου, των Τεχνών και των Γραμμάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σχετικών εκδηλώσεων, θα προβάλλονται μαγνητοσκοπημένες παρεμβάσεις στο διαδίκτυο, διάρκειας τριών έως πέντε λεπτών, στις οποίες επίλεκτοι καλλιτέχνες και επιστήμονες θα αναδεικνύουν επιμέρους όψεις της θεματολογίας.
Διονύσης Καψάλης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

7.6 «Φύλο και Αντίσταση»
22.6 «Ερμηνείες και Ερμηνεύτριες»
30.6 «Νόμος και Δίκαιο»
12.7 «Ποιήσεις και Μεταποιήσεις»

ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Έξοδος
Post-show talks

Συνεχίζονται και φέτος οι πολύτιμες συζητήσεις με σκηνοθέτες, χορογράφους και συντελεστές των παραστάσεων, στις σκηνές της Πειραιώς 260. Με το πέρας της παράστασης, καλλιτέχνες συναντούν το κοινό, απαντούν σε ερωτήσεις και αποκαλύπτουν συναρπαστικές πτυχές της δημιουργικής διαδικασίας.

Οι ακριβείς ημέρες και ώρες θα ανακοινωθούν.

PRE-FESTIVAL

27 & 28 Μαΐου, ΧΩΡΟΣ Α / ΧΩΡΟΣ Β / ΠΛΑΤΕΙΑ

ADD 2022 | Διήμερο ηλεκτρονικής μουσικής

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
© Pinelopi Gerasimou

Η Πειραιώς 260 ανοίγει φέτος τις πύλες της στο κοινό με ένα εκρηκτικό προφεστιβαλικό διήμερο, φιλοξενώντας τη μεγάλη αθηναϊκή γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής: το ADD Festival. Μετά από δύο απανωτές ακυρώσεις λόγω πανδημίας, το εντυπωσιακό lineup του ADD 2022 περιλαμβάνει πάνω από 40 ανερχόμενους και καταξιωμένους διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της house, techno, freestyle, experimental, nu-jazz, όπως τους Anetha | Apollonia | Ben Klock | Egyptian Lover | Hector Oaks | I Hate Models | Kim Ann Foxman | Pantha du Prince Live A/V | Planetary Assault Systems Live | Rebekah | Rhadoo | Tiga | Wallis και άλλους πολλούς.

Οι πόρτες για το κοινό ανοίγουν στις 19:00.

ΘΕΑΤΡΟ

Γιάννης Χουβαρδάς – Η άλλη πλευρά της καταιγίδας

Πρεμιέρα | 1 – 7 Ιουνίου, ΧΩΡΟΣ Δ

Μια φανταστική συνάντηση του Όρσον Ουέλς με τον κόσμο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Στην πρωτότυπη σύνθεση του Γιάννη Χουβαρδά, η σαιξπηρική Καταιγίδα (The Tempest) συναντιέται με το Χόλιγουντ της «Χρυσής Εποχής» και τον ιδιοφυή, επαναστάτη δημιουργό Όρσον Ουέλς. Το κείμενο μεταφέρει την ποίηση του πρωτοτύπου σε ένα μυθικό αλλά κοντινό σ’ εμάς περιβάλλον, αντλώντας από δύο κύκνεια άσματα, το τελευταίο θεατρικό έργο του Άγγλου δραματουργού και την τελευταία, ανολοκλήρωτη ταινία του Όρσον Ουέλς «Η άλλη πλευρά του ανέμου».

Ο κόσμος του Πρόσπερο, το «μαγικό νησί» του, θα είναι ένα παλιό, μεγάλο στούντιο του Χόλιγουντ, και όλα τα πρόσωπα του έργου θα είναι αναγνωρίσιμες θρυλικές μορφές χολιγουντιανών ταινιών. Και η όλη παράσταση, μια φαντασμαγορική μίξη θεάτρου και κινηματογράφου, μ’ ένα λαμπερό σύνολο ηθοποιών απ’ όλες τις γενιές του ελληνικού θεάτρου, θα εκπέμπει μια αύρα της ύλης που παλεύει να γίνει πνεύμα, το υλικό απ’ το οποίο είναι φτιαγμένα τα όνειρα.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
© Alex Kat

Σύλληψη – Διασκευή – Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς • Συνεργασία στη διασκευή Έρι Κύργια • Σκηνικά Εύα Μανιδάκη • Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη • Μουσική Θοδωρής Οικονόμου • Χορογραφίες Φωκάς Ευαγγελινός • Κίνηση Μαρκέλλα Μανωλιάδη • Φωτισμοί Σίμος Σαρκετζής • Video design Παντελής Μάκκας • Σχεδιασμός ήχου Κώστας Μπώκος • Μακιγιάζ Αχιλλέας Χαρίτος • Κομμώσεις Δημήτρης Αποστολίδης • Διδασκαλία κλακέτας Θάνος Δασκαλόπουλος • Υπεύθυνη παραγωγής Έφη Πανουργιά • Βοηθοί σκηνοθέτη Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Ηλιάνα Καλαδάμη • Β΄ βοηθός σκηνοθέτη Μάγδα Καυκούλα •  Παίζουν Γιάννης Βογιατζής, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Έκτορας Λυγίζος, Άρης Μπαλής, Ελένη Μπούκλη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Παπανικολάου, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Πιατάς, Άλκηστις Πουλοπούλου, Χάρης Φραγκούλης

Ευχαριστούμε θερμά το Εθνικό Θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή για την ευγενική παραχώρηση πρόσβασης σε υλικό από το βεστιάριο και το φροντιστήριο των Οργανισμών τους.

Comédie-Française – Ivo van Hove | Le Tartuffe ou l’Hypocrite / Ταρτούφος ή Ο υποκριτής του Μολιέρου

16 – 18 Ιουνίου, ΧΩΡΟΣ Δ

Μετά την αξέχαστη παράσταση Ηλέκτρα / Ορέστης στην Επίδαυρο το 2019, η Comédie-Française με τον Ivo van Hove επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, αυτή τη φορά στην Πειραιώς 260, με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου. Βασισμένη στο ανέκδοτο κείμενο της απαγορευμένης, πρώτης εκδοχής του Ταρτούφου, η νέα, αριστοτεχνική παράσταση του Ivo van Hove, που θα δούμε αμέσως μετά το ανέβασμά της στο Παρίσι, φέρνει την απολαυστική κωμωδία στο σήμερα, φωτίζοντάς την καυστικά ως κοινωνικό δράμα.

Ενώνοντας για μια ακόμα φορά τις δυνάμεις του με τον λαμπερό σύγχρονο θίασο του Μολιέρου με τον οποίο τον συνδέει δυνατή «χημεία» ήδη από την πρώτη τους συνεργασία στους Καταραμένους του Βισκόντι (2016), ο κορυφαίος σκηνοθέτης στήνει μια ολομέτωπη επίθεση στους παντός είδους υποκριτές. Σύμμαχός του, ο διπλά βραβευμένος με Όσκαρ για τη μουσική του στις ταινίες του Guillermo del Toro και Wes Anderson, Alexandre Desplat, που συνθέτει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης.

Έμμετρη κωμωδία σε τρεις πράξεις, απαγορευμένη εκδοχή του 1664, αποκατεστημένη από τον Georges Forestier, με τη συνεργασία της Isabelle Grellet. Μια παραγωγή της Comédie-Française.

Σκηνοθεσία Ivo van Hove • Δραματουργία Koen Tachelet • Σκηνικά – Φωτισμοί Jan Versweyveld • Κοστούμια An D’Huys • Πρωτότυπη μουσική Alexandre Desplat • Συνεργασία στη μουσική Solrey • Ήχος Pierre Routin • Βίντεο Renaud Rubiano • Βοηθός σκηνοθεσίας Laurent Delvert •  Βοηθός σκηνογράφου Jordan Vincent • Βοηθός φωτισμών François Thouret • Παίζουν Claude Mathieu, Denis Podalydès, Loïc Corbery, Christophe Montenez, Dominique Blanc, Julien Frison, Marina Hands • Η μουσική κυκλοφορεί από τη Galilea Music • Τα σκηνικά και τα κοστούμια υλοποιήθηκαν στα Ατελιέ της Comédie-Française

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 400 χρόνων από τη γέννηση του Μολιέρου, την παράσταση συνοδεύει συζήτηση με επίτιμο προσκεκλημένο τον Georges Forestier, Ομότιμο Καθηγητή Γαλλικής Λογοτεχνίας στη Σορβόννη, ιστορικό του θεάτρου του 17ου αιώνα και συγγραφέα της βιογραφίας του Μολιέρου (Μεγάλο Βραβείο Βιογραφίας της Γαλλικής Ακαδημίας, 2019). Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία του Φεστιβάλ με το Γαλλικό Ινστιτούτο, θα πραγματοποιηθεί στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου, την Τρίτη 14 Ιουνίου.

Με την υποστήριξη Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Υπηρεσία συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα

Teatro La Re-Sentida – Marco Layera | Oasis de la Impunidad / Όαση ατιμωρησίας

22 – 23 Ιουνίου, ΧΩΡΟΣ Δ

Οκτώ σώματα συσπώνται επί σκηνής. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν υποφέρουν ή διασκεδάζουν, εάν οι κινήσεις τους μαρτυρούν περηφάνια ή φόβο. Όλα μαζί συγκροτούν ένα «αστυνομικό σώμα». Αυστηρά πειθαρχημένα, επιτηρούν την τάξη, αλλά η βία που είναι υποχρεωμένα να ασκούν προκαλεί αντιδράσεις. Τα θύματά τους απειλούν να κατακλύσουν τον χώρο και να προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη.

Ο θίασος La Re-Sentida, που ενθουσίασε πέρυσι το κοινό της Πειραιώς 260 με την εκρηκτική ενέργεια των έφηβων κοριτσιών από τη Χιλή, συγχωνεύει για άλλη μια φορά εξεγερσιακά και στοχαστικά στοιχεία, προσεγγίζοντας τη θεατρική δημιουργία ως εργαστήρι κριτικής, περισυλλογής και κοινωνικού οραματισμού. Εδώ, ο Μάρκο Λαγέρα και η ομάδα La Re-Sentida αντλούν έμπνευση από την εμπειρία της κοινωνικής εξέγερσης τον Οκτώβριο του 2019 στη Χιλή και «στήνουν» ένα έργο πάνω στη διαλεκτική της βίας που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας τους και απευθύνεται σε κάθε πολίτη του σύγχρονου κόσμου.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
SANTIAGO (CHILE) 2022. Ensayo de La Compañía de Teatro La Resentida , Director Marco Layera . foto Maglio Pérez

Σκηνοθεσία Marco Layera Navarro • Δραματουργία Elisa Leroy και Martín Valdés-Stauber • Βοηθοί σκηνοθεσίας Humberto Adriano Espinoza και Katherine Maureira • Καλλιτεχνική παραγωγή Victoria Iglesias • Σκηνογραφία Sebastián Escalona και Cristian Reyes • Τεχνική διεύθυνση Karl Heinz Sateler • Ήχος Andrés Quezada • Παίζουν Diego Acuña, Nicolás Cancino, Lucas Carter, Mónica Casanueva, Carolina Fredes, Imanol Ibarra, Carolina de la Maza, Pedro Muñoz • Παραγωγή Teatro La Re-sentida και Münchner Kammerspiele • Συμπαραγωγή Matucana 100 και Schaubühne am Lehniner Platz • Σε συνεργασία με το EVZ Stiftung (Rememberamce, Responsibility and Future Foundation) και χρηματοδότηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας

Ελεάνα Τσίχλη | Οι 7 τρελοί

Πρεμιέρα | 24 – 26 Ιουνίου, ΧΩΡΟΣ Ε

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Αρλτ

Μια μυστική οργάνωση σχεδιάζεται από «7 τρελούς» υπό την καθοδήγηση ενός «Αστρολόγου» –γκροτέσκα συνωμοσία παγκόσμιας κυριαρχίας, που παραπαίει ανάμεσα σε ακραία ιδεολογήματα και αυταπάτες. Γραμμένο το 1929, λίγο πριν ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση και πριν την πρώτη στρατιωτική δικτατορία στην Αργεντινή, το μυθιστόρημα του Αρλτ μας εισάγει σ’ ένα σύμπαν βίας και τρομοκρατίας όπου κυριαρχεί η δυστοπία των μηχανών, η φαντασίωση του εύκολου πλούτου και το φλερτ με την παρανομία και το έγκλημα.

Υπό τη σκιά του ολοκληρωτισμού αλλά και των επαναστατικών θεωριών της εποχής που βράζουν, οι «τρελοί» του έργου, σε ευθεία συνομιλία με τους ήρωες του Ντοστογιέφσκι, φωτογραφίζουν τον άνθρωπο των αχανών μεγαλουπόλεων, αναλώσιμο εξάρτημα σε αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής, που συντρίβεται σ’ ένα εμπρηστικό μίγμα πλήξης και απόγνωσης.

Επτά ηθοποιοί δημιουργούν μια επί σκηνής κοινότητα αποκαλύπτοντας μια επίκαιρη ιστορία που αναδεικνύει τις φιλοσοφικές προεκτάσεις του έργου και διεκδικεί τον χώρο για να ανθίσει ένα διαχρονικό «εμείς», μια νέου τύπου χορικότητα.

Μετάφραση Έφη Γιαννοπούλου • Σκηνοθεσία Ελεάνα Τσίχλη • Σκηνικά – Κοστούμια Τίνα Τζόκα • Κίνηση Κατερίνα Φώτη • Μουσική Θοδωρής Αμπαζής • Σχεδιασμός φωτισμών Στέλλα Κάλτσου  • Βοηθός σκηνοθέτιδας Μαριάνθη Παντελοπούλου • Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου Σταύρος Μπαλής • Διεύθυνση παραγωγής Ρένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή • Παίζουν Μιχάλης Βαλάσογλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Γιάννης Καράμπαμπας, Γιώργος Κριθάρας, Γιώργος Σύρμας, Φιντέλ Ταλαμπούκας

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γιώτα Αργυροπούλου – blindspot theatre group, Youthquake

Πρεμιέρα | 19 – 21 Ιουλίου, 19:00, ΧΩΡΟΣ Ε

Δεκατέσσερις έφηβοι καταλαμβάνουν τη σκηνή και μας οδηγούν στο μέλλον! Από τον «Δεκέμβρη του 2008», τις οικολογικές πορείες σε όλο τον κόσμο και τις «Παρασκευές για το Μέλλον», το #Blacklivesmatter και το Occupy Wall Street, οι νέοι δημιουργούν πλέον νέα μοτίβα συμμετοχής και πολιτικοποίησης. Οι έφηβοι του «Youthquake», έχοντας ολοκληρώσει ένα πολύπλευρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Open Plan, καταλαμβάνουν τώρα την Πειραιώς 260 και μας αφηγούνται τη ζωή, τις συνήθειες, τα γούστα και την κοινωνική δυσαρέσκειά τους για τον κόσμο που κληρονομούν.

Ένα πρωτότυπο έργο, υπό την καθοδήγηση και τη συνεργασία των ενήλικων συνεργατών της θεατρικής ομάδας blindspot, που έρχεται να προκαλέσει έναν καλλιτεχνικό «σεισμό» και να μοιραστεί μαζί μας μια δυνατή εμπειρία. Μια παράσταση με τη συμμετοχή εφήβων όσο και επαγγελματιών ηθοποιών, για κοινό όλων των ηλικιών, που θα μας συγκινήσει με την αμεσότητα και την αλήθεια της.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
© Pinelopi Gerasimou

Σύλληψη / Δημιουργία – Σκηνοθεσία  Γιώτα Αργυροπούλου • Σχεδιασμός & σύνθεση ψηφιακής εικόνας Μιχάλης Κωνσταντάτος • Δραματουργία Igor Dobricic • Επιστημονική σύμβουλος – Θεατροπαιδαγωγός Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση • Μουσική Μαριλένα Ορφανού (Someone who isn’t me) • Χορογράφος Ίρις Καραγιάν • Σκηνογράφος Πουλχερία Τζόβα • Ενδυματολόγος Βασιλεία Ροζάνα • Σχεδιασμός φωτισμών Ελίζα Αλεξανδροπούλου • Graphics AP • Βοηθός σκηνοθέτη Παρασκευή Λυπημένου • Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής LEFOU PRODUCTIONS (Βάσια Ατταριάν, Σεραφείμ Ράδης)

Christiane Jatahy | Dusk / Λυκόφως

27 & 28 Ιουνίου / 20:00, ΧΩΡΟΣ Η

Βασισμένο στην ταινία Dogville του Λαρς φον Τρίερ

Σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το καταπιεστικό, στα όρια του φασισμού, καθεστώς της χώρας της, η νεαρή Γκράσα εγκαταλείπει τη Βραζιλία. Βρίσκει καταφύγιο σε μια κοινότητα καλλιτεχνών του θεάτρου, που ανεβάζουν το Dogville του Λαρς φον Τρίερ εστιάζοντας ακριβώς στο πόσο ανεκτική είναι η κοινωνία μας απέναντι στον Άλλο. Αρχικά η κοπέλα γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό. Στη συνέχεια, όμως, πέφτει θύμα εκμετάλλευσης και υφίσταται κάθε είδους ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές.

Ο ρατσισμός, σε όλες του τις μορφές, επανέρχεται διαρκώς στο έργο της διεθνώς αναγνωρισμένης Christiane Jatahy, που μόλις απέσπασε Χρυσό Λέοντα από την Μπιενάλε της Βενετίας (2022). Στο Dusk (Entre chien et loup στα γαλλικά), οι ερμηνευτές*τριες κινηματογραφούνται μεταξύ τους ζωντανά επί σκηνής, προσφέροντας πολλές διαφορετικές οπτικές αντί της μίας και μοναδικής «αλήθειας».

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
© Magali Dougados

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Κινηματογράφηση Christiane Jatahy­ • Καλλιτεχνική συνεργασία – Σκηνικά – Φωτισμοί Thomas Walgrave • Διεύθυνση φωτογραφίας Paulo Kamacho • Μουσική Vitor Araujo • Κοστούμια Anna van Brée • Σύστημα βίντεο Julio Parente, Charlélie Chauvel • Ήχος Jean Keraudren • Συντονισμός Henrique Mariano • Βοηθός σκηνοθέτιδας Stella Rabello • Κατασκευή σκηνικών Ateliers de la Comédie de Genève • Παίζουν Véronique Alain, Julia Bernat, Élodie Bordas, Paulo Camacho, Azelyne Cartigny, Philippe Duclos, Vincent Fontannaz, Viviane Pavillon, Matthieu Sampeur, Valerio Scamuffa • Συμμετέχει ο Harry Blätter Bordas • Παραγωγή Comédie de Genève • Συμπαραγωγή Odéon-Théâtre de l’Europe, Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa, Théâtre national de Bretagne – Rennes, Maillon Théâtre de Strasbourg – scène européenne • Η Christiane Jatahy είναι συνεργαζόμενη καλλιτεχνίδα με τα Odéon-Théâtre de l’Europe, Centquatre-Paris, Schauspielhaus Zürich, Arts Emerson Boston και Piccolo Teatro de Milano • Η περιοδεία 2021-2022 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Pro Helvetia – Fondation Suisse pour la Culture • Ευχαριστίες Martine Bornoz, Adèle Lista, Arthur Lista

Caroline Guiela Nguyen | FRATERNITÉ, Conte fantastique / ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ, φανταστική ιστορία

6 & 7 Ιουλίου, ΧΩΡΟΣ Δ

Όταν ένα μέρος της ανθρωπότητας εξαφανίζεται στο διάστημα λόγω ενός παράξενου ατυχήματος, της Μεγάλης Έκλειψης, οι εναπομείναντες κάτοικοι της Γης καταφεύγουν στα λεγόμενα «κέντρα φροντίδας», απ’ όπου μπορούν να στείλουν σύντομα μηνύματα στους αγνοούμενους οικείους τους. Μια κοινότητα συναισθηματικά «ακρωτηριασμένων» ανθρώπων συσπειρώνεται γύρω από τα κέντρα αυτά, που μετατρέπονται, έτσι, σε χώρους ιδανικούς για περισυλλογή και ανάρρωση. Μια μέρα, ωστόσο, αναγγέλλεται μια νέα Έκλειψη…

Μετά τη σαγηνευτική ΣΑΪΓΚΟΝ, που απέσπασε θερμό χειροκρότημα στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2019, η Γαλλοβιετναμέζα Καρολίν Γκυελά Ενγκυγέν επιστρέφει με ένα παραμύθι επιστημονικής φαντασίας και ένα πληθωρικό σύνολο επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών, που αναδεικνύει τον πιο πολύτιμο πόρο για το μέλλον του πλανήτη μας: την έννοια της Αδελφοσύνης.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
© Jean Louis Fernandez

Κείμενο Caroline Guiela Nguyen με ολόκληρη την καλλιτεχνική ομάδα • Σκηνοθεσία Caroline Guiela Nguyen • Συνεργαζόμενη καλλιτέχνιδα Claire Calvi • Σκηνικά Alice Duchange • Κοστούμια Benjamin Moreau • Φωτισμοί Jérémie Papin • Ήχος – Μουσική παραγωγή Antoine Richard • Βίντεο Jérémie Scheidler • Δραματουργία Hugo Soubise, Manon Worms • Πρωτότυπη μουσική Teddy Gauliat-Pitois, Antoine Richard • Παίζουν Dan Artus, Saadi Bahri, Hoonaz Ghojallu, Maïmouna Keita, Nanii, Elios Noël, Alix Petris, Lamya Regragui, Saaphyra, Vasanth Selvam, Anh Tran Nghia, Hiep Tran Nghia, Mahia Zrouki • Συνεργασία στον ήχο Orane Duclos • Βοηθός παραγωγής ήχου Thibaut Farineau • Συνεργασία στους φωτισμούς Mathilde Chamoux • Βοηθός βίντεο Marina Masquelier • Διεύθυνση σκηνής Serge Ugolini • Φωνητική διδασκαλία Myriam Djemour • Σύλληψη του «Memo» Sébastien Puech • Διερμηνείς Fabio Godinho και Camille Hummel (αγγλικά), Cao Nguyen (βιετναμέζικα) • Συνεργασία στο casting Lola Diane • Βαφές Magali Poutoux • Μουσική σε στούντιο Quatuor Alternatif: Laura Al Tinaoui, Aurélie Métivier, Lydie Lefebvre, Mathieu Schmaltz • Με τη συμμετοχή των Rosanna Artus, Habib Azaouzi, Majida Ghomari, Lee Michelsen, Ruth Nuesch, Jean Ruimi • Διανομή παραγωγής Isabelle Nougier • Τεχνική διεύθυνση Xavier Lazarini • Συντονισμός Hummel-Zongo • Επικοινωνία Coline Loger • Διαχείριση Stéphane Triolet • Κατασκευή σκηνικών Atelier du Grand T, théâtre de Loire-Atlantique • Κατασκευή κοστουμιών Atelier du Théâtre de Liège με την υποστήριξη του Atelier du Theatre national Wallonie-Bruxelles • Παραγωγή Les Hommes Approximatifs • Εκτέλεση παραγωγής Les Hommes Approximatifs, Festival d’Avignon Coproduction – Odéon Théâtre de l’Europe, ExtraPôle Provence-Alpes-Côte d’Azur, Comédie – CDN de Reims, Théâtre National de Bretagne, Théâtre National de Strasbourg, Châteauvallon scène nationale, Théâtre de l’Union – CDN du Limousin, Théâtre Olympia CDN de Tours, MC2: Grenoble, La Criée – Théâtre national de Marseille, Le Grand T théâtre de Loire Atlantique, Célestins – Théâtre de Lyon, Comédie de Colmar – CDN Grand Est Alsace, La rose des vents – Scène nationale Lille Métropole Villeneuve d’Ascq, Le Parvis – Scène nationale Tarbes Pyrénées, Théâtre National de Nice, Théâtre du Beauvais – Scène nationale, Διεθνής συμπαραγωγή PROSPERO – Extended Theatre, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Théâtre de Liège, Les théâtres de la ville de Luxembourg, Centro Dramatico Nacional – Madrid, Dramaten – Stockholm, Schaubühne – Berlin, Teatro Nacional D. Maria II – Lisbonne, Thalia Theater – Hambourg, RomaEuropa Festival • Με την εξαιρετική υποστήριξη του DGCA • Με τη συμμετοχή των Jeune théâtre national, ENSATT και του Institut français Paris • Ευχαριστίες Christophe Floderer, Cathy Bouvard, Juliette Alexandre, Juliette Kramer, Béatriz Coutrot, Fabrice Di Falco, Avril Tembouret, Malone Artus, Farah Beguin El Fekkak, Adeline Guillot, Charlesse Tekabanza Diampova, Judith Leimann, Ossem, Shaina Bensalah, Maream El Araishy, Salvador Noël, Mathilde Rochais-Gensac, Badr Boukikaz, Boney Fields, Maria Rosa Yvon, Charles Berling, Alfredo Canavaten, Youssouf Gueye, Claire Rolland, Carl Holland στη La Chartreuse – Centre national des écritures du spectacle – Villeneuve lez Avignon, Les Ateliers Médicis, Fondation Minkowska, Fondation Teresa Pontès και Μονάδα Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών του Ερυθρού Σταυρού, Comédie – CDN de Reims, Théâtre National de Bretagne, Théâtre National Wallonie- Bruxelles, Théâtre de Liège, Festival d’Avignon καθώς και Voix des Outre-Mer, La Comédie-Française, Equinoxe, Scène Nationale de Châteauroux, le Théâtre Nouvelle Génération – Lyon, La Comédie de Valence, l’Αssociation Filigrane, Traces Migrations

Συνεργασία επικοινωνίας Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Υπηρεσία συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα

Γιούλα Μπούνταλη | Άνοιξη

Πρεμιέρα | 2 – 4 Ιουλίου, ΧΩΡΟΣ E

Υπάρχει αντρικός και γυναικείος «προορισμός», έμφυλες κλίσεις και ταλέντα; Είναι οι θετικές επιστήμες, η μηχανολογία, η αρχιτεκτονική, η φαρμακευτική κατάλληλες για ένα κορίτσι; Άνοιξη 1960, Μεσολόγγι. Μια ομάδα μαθητριών του Γυμνασίου Θηλέων διασχίζει τους δρόμους της πόλης αντιδρώντας στην ίδρυση Πρακτικού Γυμνασίου Αρρένων που θα απέκλειε τις ίδιες από τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης. Μια ιστορία γυναικών που γεννήθηκαν αμέσως μετά τον πόλεμο σε μια κλειστή επαρχιακή κοινωνία και οραματίστηκαν έναν ρόλο ισότιμο με τους άντρες. Κορίτσια αυτόφωτα και γι’ αυτό παράξενα για την εποχή τους αλλά και για τη δική μας, με τους έμφυλους ρόλους να ορίζουν ακόμη, παρά τον επιδερμικό τους μετασχηματισμό, το κυρίαρχο εθνικό αφήγημα. Μια πρωτότυπη παράσταση, βασισμένη σε μια αληθινή (κι αληθινά ελληνική) ιστορία.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
© Myrto Tzima

Κείμενο – Σκηνοθεσία Γιούλα Μπούνταλη •  Δραματουργός – Βοηθός σκηνοθέτιδας Βασιλική Λαζαρίδου •  Σκηνογραφία Κωνσταντίνος Κωτσής • Σχεδιασμός φωτισμών Τάσος Παλαιορούτας • Κοστούμια Μάρλι Αλειφέρη • Μουσική Γιάννης Τσάλλας, Κώστας Ζάμπος •  Make up artist Εύη Ζαφειροπούλου • Παίζουν Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Έλη Δρίβα, Βασίλης Καραμπούλας, Εριέττα Κέλλη, Χριστίνα Κυπραίου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Ζωή Σιγαλού, Θάνος Τοκάκης  • Ηχογραφημένα κείμενα Κώστας Μπερικόπουλος • Εκτέλεση παραγωγής LeFou Productions / Βάσια Ατταριάν, Σεραφείμ Ράδης

Ακουστική περιγραφή για άτομα με προβλήματα όρασης.

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Philippe Quesne | Farm fatale

10 & 11 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΧΩΡΟΣ Η

Μια μετα-αποκαλυπτική συνθήκη στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον: πέντε σκιάχτρα που έχουν μείνει χωρίς δουλειά λόγω της κλιματικής αλλαγής αποφασίζουν να συγκροτήσουν μια νέα κοινότητα. Οι αφοπλιστικά αστείοι χαρακτήρες του έργου μας ωστόσο, δεν πτοούνται από τη δύσκολη κατάσταση. Καταγράφουν μεθοδικά τους ήχους της ετοιμοθάνατης φύσης για τις επόμενες γενιές, ετοιμάζουν πανό και σλόγκαν για διαδηλώσεις, παίζουν ποπ μουσική στον πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό τους, συζητάνε για την εξαφάνιση των εντόμων και τα φυτοφάρμακα.

Με την παράσταση Farm fatale, ο διεθνής Γάλλος δημιουργός Φιλίπ Κεν, γνωστός για τις υβριδικές – εικαστικές παράστασεις του, οραματίζεται ένα εξωφρενικό όσο και γοητευτικό σύμπαν, το οποίο κατοικείται από ευγενείς ονειροπόλους ακτιβιστές, λακωνικούς σχολιαστές της πραγματικότητάς μας.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
© Martin Argyroglo

Σύλληψη – Σκηνικά – Σκηνοθεσία Philippe Quesne • Συνδημιουργία – Ερμηνεία Léo Gobin, Sebastien Jacobs (δημιουργία ρόλου από τον Stefan Merki), Nuno Lucas (δημιουργία ρόλου από τον Damian Rebgetz), Anne Steffens (δημιουργία ρόλου από την Julia Riedler), Gaëtan Vourc’h • Συνεργασία στα σκηνικά Nicole Marianna Wytyczak • Συνεργασία στα κοστούμια Nora Stocker • Μάσκες Brigitte Frank • Διεύθυνση σκηνής Loïc Even • Φωτισμοί Fabien Bossard • Ήχος Félix Perdreau • Δραματουργία Martin Valdés-Stauber • Συνεργασία στη δραματουργία Camille Louis • Παραγωγή περιοδείας Vivarium Studio • Παραγωγή Münchner Kammerspiele – Munich • Συμπαραγωγή Nanterre-Amandiers – Centre dramatique national – France • Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 29 Μαρτίου 2019 στο Münchner Kammerspiele

Συνεργασία επικοινωνίας Γαλλικό Ινστιτούτο Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος – Υπηρεσία συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα

Γιώργος Κουτλής, «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του Μάριους φον Μάγενμπουργκ

Πρεμιέρα | 18 – 21 Ιουλίου, ΧΩΡΟΣ Η

Ένας εφιάλτης με σπλάτερ και κωμικά στοιχεία, μια παρανοϊκή και ωμά διασκεδαστική κούρσα, παραβολή της παράλογης πραγματικότητάς μας. Ο Γιώργος Κουτλής, νεαρός σκηνοθέτης που συνεπήρε το αθηναϊκό κοινό με τους ξέφρενους Παίχτες του Γκόγκολ, αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία ενός σύγχρονου έργου με την υπογραφή του ανατρεπτικού δραματουργού της Σάουμπυνε Marius von Mayenburg.

Ο «Μ» βρίσκεται στο αδιέξοδο ενός εγκαταλελειμμένου δρόμου. Δεν έχει ιδέα πώς βρέθηκε εδώ. Το μόνο πράγμα που θυμάται είναι ότι έφαγε μύδια. Η νύχτα πέφτει βαριά και ώσπου να ξημερώσει ο «Μ» θα έχει μαχαιρωθεί, θα έχει μαχαιρώσει, θα έχει γνωρίσει ανθρώπους που θέλουν να τον φάνε, θα έχει δει τον χρόνο να στέκει ακίνητος και μόνο στο τέλος, για πρώτη φορά, θα νιώσει πως δεν φοβάται.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
© Christos Symeonidis

Σκηνοθεσία Γιώργος Κουτλής • Μετάφραση Γιώργος Δεπάστας • Σκηνικά – Κοστούμια Εύα Γουλάκου • Πρωτότυπη μουσική – Σχεδιασμός ήχου Jeph Vanger • Φωτισμοί Τάσος Παλαιορούτας • Επιμέλεια κίνησης Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου • Βοηθός σκηνοθέτη Ελένη Κουτσιούμπα • Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Σοφία Βάσου • Φωτογραφίες Χρήστος Συμεωνίδης • Παίζουν (αλφαβητικά) Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Θάνος Λέκκας, Βασίλης Μαγουλιώτης • Εκτέλεση παραγωγής POLYPLANITY Productions / Βίκυ Στρατάκη

ΧΟΡΟΣ

Beaver Dam Company – Edouard Hue, All I need

1 & 2 Ιουνίου | ΧΩΡΟΣ Η – ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Υπάρχει ελπίδα να ανακοπεί η πορεία της ανθρωπότητας προς την ολοκληρωτική καταστροφή; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί την καινούργια (2021) χορογραφία του Edouard Hue (Swiss Dance Awards 2019), διακεκριμένου χορευτή του Hofesh Shechter, και της ομάδας του, Beaver Dam Company. Οι χορευτές και οι χορεύτριές του μοιάζουν βυθισμένοι*ες σε ένα περίπλοκο, συναρπαστικό μπαλέτο που υφαίνεται από λεπτές ισορροπίες, οπισθοχωρήσεις, προελάσεις. Θα βρουν διέξοδο οι πρωταγωνιστές μας στον εχθρικό αυτό κόσμο; Αντλώντας έμπνευση από το παιχνίδι στρατηγικής γκο, ο χορογράφος αφήνεται να παρασυρθεί από τη δύναμη του επείγοντος και στρέφει την προσοχή μας σε μια θεμελιώδη ανάγκη: την ανάγκη να ακούμε ο ένας τον άλλον. Το μόνο που χρειαζόμαστε.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
© David Kretonic

Χορογραφία Edouard Hue • Σύνθεση Jonathan Soucasse • Κοστούμια Sigolène Pétey • Φωτισμοί David Kretonic • Ερμηνεύουν Louise Bille, Alfredo Gottardi, Tilouna Morel, Jaewon Jung, Lou Landré, Neal Maxwell, Rafaël Sauzet, Angélique Spiliopoulos, Yurié Tsugawa • Καλλιτεχνικός βοηθός Alfredo Gottardi • Βοηθός ενδυματολόγου Diane Seguy • Σύμβουλος δραματουργίας Hugo Roux • Παραγωγή Beaver Dam Company • Συμπαραγωγή Festival de Danse de Cannes – Cote d’Azur France, Salle du Lignon – Vernier Culture, Le Dôme Théâtre – Albertville, Equilibre-Nuithonie – Fribourg, Centre Chorégraphique National de Mulhouse – Opéra National du Rhin, L’Auditorium Seynod – Scène Régionale Auvergne – Rhône-Alpes • Residencies Château-Rouge, L’Auditorium Seynod – Scène Régionale Auvergne – Rhône-Alpes, L’Imprimerie – Genève, Théâtre du Vellein – CAPI, Salle du Lignon – Vernier, Centre Chorégraphique National de Mulhouse – Opéra National du Rhin • Οικονομική υποστήριξη Loterie Romande, Ville de Vernier – Vernier Culture, Ville de Genève, Ville d’Annecy, Fondation Sophie and Karl Binding, Pro-Helvetia – Fondation Suisse pour la Culture, DRAC Auvergne-Rhône-Alpes, Fondation Stanley Thomas Johnson, Conseil Départemental de la Haute-Savoie, Fondation Ernst Göhner, Fondation Anne-Marie Schindler, République et Canton de Genève, CORODIS – Commission Romande de Diffusion des Spectacles, Région Auvergne-Rhône-Alpes (Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτισμού της Ωβέρνης-Ρον-Αλπ) • Εταίροι Binding First Dance μαζί με Fondation Sophie and Karl Binding

Συνεργασία επικοινωνίας Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Υπηρεσία συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα

Ερμίρα Γκόρο – THIRST

3 – 5 Ιουνίου, ΧΩΡΟΣ Ε

Η καταξιωμένη χορογράφος και παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ, Ερμίρα Γκόρο, επιστρέφει με το νέο έργο της, μια παράσταση-εμπειρία πάνω στην πανάρχαια, πάντα πολύτιμη σύλληψη της τελετουργίας. Με όχημα μια ομάδα έξι χορευτών και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου, το έργο εξερευνά το πώς η σύγχρονη τέχνη μπορεί να συμμετάσχει στην αναζήτηση ή καλύτερα, την ίδια την επινόηση «νέων» τελετών, αναγκαίων για την επιβίωσή μας. Όπως τοποθετεί το ερώτημα ο δραματουργός της παράστασης, Αναστάσιος Κουκουτάς: «Σε μια εποχή κατά την οποία τα ‘τελετουργικά’ έχουν εξατομικευτεί, αποσπαστεί από τον ιστό της κοινότητας, πώς ανιχνεύουμε τη σωματική μνήμη που ενυπάρχει σε κάθε αυθεντική τελετουργία και τι ακριβώς επιβιώνει;»

Σύλληψη / Χορογραφία Ερμίρα Γκόρο • Ερμηνεία Ηρώ Κόντη, Δήμητρα Μερτζάνη, Μάρθα Πασακοπούλου, Έλτον Πέτρη, Σοφία Πουχτού, Θάνος Ραγκούσης • Δραματουργία Αναστάσιος Κουκουτάς • Μουσική Σταύρος Γασπαράτος • Σκηνικά – Κοστούμια Χρήστος Δεληδήμος • Φωτισμοί Βαγγέλης Μούντριχας • Εκτέλεση παραγωγής Delta pi  • Oργάνωση παραγωγής Removement

Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ

Ιωάννα Πορτόλου | Amazing

Πρεμιέρα | 15 – 16 Ιουνίου / 22:00, 17 – 18 Ιουνίου / 21:00, ΧΩΡΟΣ E

Τι συμβαίνει όταν αλλάζει ριζικά το γνώριμο κοινωνικό περιβάλλον μας; Πώς μας επηρεάζει μια βίαιη αλλαγή που ανατρέπει ό,τι μας όριζε μέχρι τώρα; H Ιωάννα Πορτόλου με την Ομάδα χορού Griffόn, που γνωρίζουμε στο Φεστιβάλ από τις πρόσφατες παραστάσεις της στην Πειραιώς 260 (Πορνό, 2017) και τη Μικρή Επίδαυρο (KAOS, 2018) επανέρχεται με τη νέα της δημιουργία, ανοίγοντας το κρίσιμο θέμα του ορίου ανάμεσα στο «καλύτερο» και το «χειρότερο» της ανθρώπινης φύσης. Μετά από ένα πρώτο διάστημα συλλογικής δραματουργικής έρευνας, το Amazing θα σχεδιαστεί ως χορογραφικό ντοκιμαντέρ για το ανθρώπινο είδος, που, όσο κι αν εξελίσσεται, παραμένει βίαιο και αδηφάγο. Παρόλη την περιρρέουσα ανθρωποφαγία όμως, πρέπει να υπάρχει και κάτι amazing / υπέροχο στον άνθρωπο, που η ομάδα αναζητά στην περιοχή της Υπέρβασης, τόσο σωματικής όσο και ψυχικής.

Χορογράφος Ιωάννα Πορτόλου • Πρωτότυπη μουσική Αντώνης Παλάσκας  • Κοστούμια – Σκηνικός χώρος Ιωάννα Τσάμη • Φωτισμοί Τάσος Παλαιορούτας • Boηθός χορογράφου Δήμητρα Μητροπούλου  •  Χορευτές Γιάννης Νικολαΐδης, Ιωάννα Αποστόλου, Θεανώ Ξυδιά, Σταυρούλα Σιάμου, Αλέξανδρος Λασκαράτος • Διεύθυνση παραγωγής Χριστίνα Πολυχρονιάδου

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Martin Zimmermann | Danse macabre

Πρεμιέρα, 21 & 22 Ιουνίου, ΧΩΡΟΣ Η

Άραγε στον αγώνα της επιβίωσης υπάρχει τίποτα που μπορεί να μας σώσει εκτός από το χιούμορ; Μετά την απολαυστική περσινή παράστασή του Ένα Δύο Τρία, που ενθουσίασε το κοινό της Πειραιώς 260, ο Μάρτιν Τσίμμερμαν (Μέγα Ελβετικό Βραβείο για τις Παραστατικές Τέχνες 2021) επανέρχεται με τους ερμηνευτές του στο εξίσου ξεκαρδιστικό Danse macabre, τη νέα του παράσταση, που αψηφά, για μια ακόμα φορά, τις ταξινομήσεις. Εντός ενός σκηνικού που παραπέμπει σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, τρεις κωμικοτραγικοί χαρακτήρες, απόκληροι της κοινωνίας, προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Μια παράξενη φιγούρα αιωρείται, ωστόσο, πάνω από αυτή την ευάλωτη κοινότητα χαρακτήρων: πρόκειται για τη μορφή του Θανάτου, τον οποίον υποδύεται ο ίδιος ο Τσίμμερμαν, παρεμβαίνοντας στη σκηνική δράση ως σκανδαλιάρης μαριονετίστας που κινεί τα νήματα των σωμάτων τους.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
Martin Zimmermann, Création 2021 © Basil Stuecheli

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Χορογραφία Martin Zimmermann • Συνδημιουργοί – Ερμηνευτές Tarek Halaby, Dimitri Jourde, Methinee Wongtrakoon, Martin Zimmermann • Μουσική σύνθεση Colin Vallon • Δραματουργία Sabine Geistlich • Σκηνικά Simeon Meier, Martin Zimmermann • Καλλιτεχνική συνεργασία Romain Guion • Σκηνικός και τεχνικός συντονισμός Ingo Groher • Κατασκευή σκηνικών maisondelaculture de Bourges (Nicolas Bénard, Lucas Bussy, Jules Chavigny, Jean-Christophe David, Luc Renard, Joao De Sousa, Eric Vincent), Andy Hohl • Κοστούμια  Susanne Boner, Martin Zimmermann • Σχεδιασμός φωτισμού Sarah Büchel • Σχεδιασμός ήχου Andy Neresheimer • Μηχανοκίνητο σκηνικό Thierry Kaltenrieder • Κατασκευή κοστουμιών Susanne Boner • Βαφή σκηνικών Michèle Rebetez-Martin • Διεύθυνση σκηνής Roger Studer, Mateu Pascual Labourdette • Διεύθυνση φωτισμών Sarah Büchel, Jan Olieslagers • Διεύθυνση ήχου Franck Bourgoin, Andy Neresheimer • Διεύθυνση σκηνής Roger Studer • Φωτογραφίες Nelly Rodriguez, Basil Stücheli • Γραφιστική επιμέλεια Marietta Eugster • Διεύθυνση παραγωγής, Διανομή Alain Vuignier • Διεθνής παραγωγός Claire Béjanin • Επικοινωνία Manuela Schlumpf • Τεχνικό γραφείο Sarah Büchel, Ueli Kappeler • Λογιστικά Conny Heeb • Παραγωγή MZ Atelier • Συμπαραγωγή Fund of Reso – Dance Network Switzerland, με την υποστήριξη των Pro Helvetia, Fondation Suisse pour la Culture, Kaserne Basel, Kurtheater Baden, Le Volcan – scène nationale du Havre, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg, L’Odyssée – Périgueux, maisondelaculture de Bourges / scène nationale, Opéra Dijon, Theater- und Musikgesellschaft Zug, Théâtre de Carouge, Zürcher Theater Spektakel • Υποστήριξη BvC Stiftung, Elisabeth Weber Stiftung, Ernst Göhner Stiftung, Fachausschuss Tanz & Theater BS / BL, Stiftung Corymbo • Ειδικές ευχαριστίες Leoné-Sophie Kündig, Daniel Kündig, Schauspielhaus Zürich • Τελικές δοκιμές στο Kurtheater Baden • Πρεμιέρα 19 Αυγούστου 2021 στο Φεστιβάλ Zürcher Theater Spektakel (Ζυρίχη)

Ο Martin Zimmermann λαμβάνει την υποστήριξη μιας συνεργατικής συμφωνίας επιχορήγησης μεταξύ των Fördervereinbarung der Stadt Zürich Kultur, Fachstelle Kultur Kanton Zürich και Pro Helvetia Schweizer. Είναι  συνεργαζόμενος καλλιτέχνης στο maisondelaculture de Bourges – Scène Nationale και το Tanzhaus Zürich.

BODHI PROJECT – Patricia Apergi | Newtopia

25 & 26 Ιουνίου, ΧΩΡΟΣ Δ

Με έντονο το αποτύπωμά της, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή σκηνή του σύγχρονου χορού, η χορογράφος Πατρίσια Απέργη παρουσιάζει στο Φεστιβάλ ένα νέο έργο πάνω στη θεματική της Ουτοπίας. Στο Newtopia, που δημιούργησε σε συνεργασία με την αυστριακή ομάδα BODHI PROJECΤ, οι θεατές θα έρθουν σε επαφή με μια απρόσμενη χώρα, που ξαναφαντάζεται τις συντριβές και τις ήττες μας σαν θριάμβους. Φωτίζοντας το χιούμορ που κρύβεται ακόμα και στις μεγαλύτερες τραγωδίες της ζωής, η παράσταση μετατρέπει την αποδοχή της πραγματικότητας σε καύσιμο για τη δημιουργία μιας ουτοπίας, όπου κυριαρχούν η δικαιοσύνη, η ισορροπία και η ομορφιά. Ένας απρόσμενος σκηνικός τόπος αναδύεται μέσα από την ομάδα των χορευτών της BODHI PROJECΤ, που ξεχωρίζουν για τη θεατρικότητα και την έντονη σκηνική παρουσία τους. Ένας τόπος όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους αντίστασης, να φανταστούμε την ανεξαρτησία μας, να αντέξουμε την αποτυχία μας και να σταθούμε πάλι όρθιοι. Η ομάδα BODHI PROJECT θεωρείται από τις κορυφαίες στην Ευρώπη για νέους επαγγελματίες χορευτές. Εστιάζει στην πρωτοπορία, σε νέες χορογραφικές «φωνές» στη διεθνή σκηνή του σύγχρονου χορού και στην καλλιτεχνική και τεχνική αρτιότητα του σύνθετου κινησιολογικού ρεπερτορίου των χορευτών της.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
© Bernhard Mueller

Σύλληψη & χορογραφία Πατρίσια Απέργη • Χορευτές Alec Letcher, Andréa Givanovitch, Dylan Brahim Labiod, Jaeger Wilkinson, Jeanne Procureur, Luisa Heilbron, Paola Taddeo • Διεύθυνση προβών Maja Poturovic • Φωτισμοί Frank Lischka • Κοστούμια Patricia Apergi, Birke van Maartens • Βοηθός ενδυματολογίας Celina Mayr • Μουσική Godspeed You! Black Emperor, Marihiko Hara & Hildur Guðnadóttir με τους Hauschka, Sam Slater, Jóhann Jóhannsson, BJ Nilsen & Stilluppsteypa • Επεξεργασία μουσικής Clelia Patrono • Διεύθυνση παραγωγής Maja Poturovic • Παραγωγή blackmountain/BODHI PROJECT, SEAD • Residencies SQFARM./DE, SZENE/AUT • Με την υποστήριξη των Stadt Salzburg, Land Salzburg, Bundesministerium für Kunst, Kultur, öffentlichen Dienst und Sport

Κατερίνα Ανδρέου | Mourn baby mourn

Πρεμιέρα | 8 & 9 Ιουλίου, ΧΩΡΟΣ Ε

Τι απομένει σήμερα απ’ όσα οραματίστηκαν οι δεκαετίες του ’60 και του ’70; Τι κάνουμε με τη μελαγχολία και το αδιέξοδο μιας απογοήτευσης που έρχεται από την ακύρωση του μέλλοντος που υποσχέθηκαν; Έχοντας διακριθεί με το Prix Jardin d’Europe 2016, μετά την παράσταση A Kind of Fierce, διεθνή συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, και με σημαντική πορεία στην ευρωπαϊκή σκηνή του χορού, η Ελληνίδα Κατερίνα Ανδρέου ταράζει και πάλι τα νερά με μια γαλλοελβετική, πολλά υποσχόμενη παραγωγή που απορροφά τους κραδασμούς του παρόντος. Με όχημα την ιδέα του θρήνου, η δημιουργός εξερευνά τη δική της, αυθεντικά γυναικεία και πολιτική φωνή σ’ ένα χορογραφικό σόλο που ζητά να ξορκίσει την κατάθλιψη μιας εποχής ολόκληρης. Mourn baby mourn / Θρήνησε, μωρό μου, θρήνησε.

Σύλληψη – Ερμηνεία – Κείμενο – Ηχητική σύλληψη Κατερίνα Ανδρέου • Ηχητικός σχεδιασμός – Ενορχηστρώσεις Κατερίνα Ανδρέου & Cristian Sotomayor • Φωτισμοί – Χώρος Yannick Fouassier • Σύμβουλος χώρου και βιντεοπροβολής Jocelyn Cottencin • Εξωτερικός παρατηρητής Μυρτώ Κατσίκη • Τεχνική διεύθυνση Thomas Leblanc • Παραγωγή – Περιοδεία Elodie Perrin • Παραγωγή BARK • Συμπαραγωγή Centre chorégraphique national de Caen en Normandie / διεύθυνση Alban Richard, στο πλαίσιο του Artiste associé, Les SUBS – lieu vivant d’expériences artistiques – Lyon, ADC Genève, Rencontres chorégraphiques internationales de Seine-Saint-Denis, La Soufflerie de Rézé, La Place de la Danse – CDCN Toulouse-Occitanie, στο πλαίσιο του Accueil Studio, centre chorégraphique national Montpellier – Occitanie / διεύθυνση Christian Rizzo, Centre Chorégraphique National d’Orléans στο πλαίσιο του l’accueil studio • Υποστήριξη Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτιστικών Υποθέσεων της Γαλλίας • Με τη συμβολή του RAMDAM, UN CENTRE D ‘ART

Lia Rodrigues | Fúria / Μανία

20 & 21 Ιουλίου, ΧΩΡΟΣ Δ

Το σώμα σε κατάσταση μανίας. Εκστασιάζεται, γιορτάζει ξέφρενα, μπορεί και να οδηγηθεί στην πιο βίαιη εξέγερση. Οι εννέα χορευτές της Λία Ροντρίγκες συνδιαλέγονται με αρχετυπικές ανάγκες του ανθρώπου, σε μια χορογραφία μεγάλης ακρίβειας, όπου ο σύγχρονος Χορός συναντά τη βραζιλιάνικη παράδοση.

Η Λία Ροντρίγκες –που ξεκίνησε από την ομάδα Μαγκύ Μαρέν– ζει εδώ και χρόνια στη Βραζιλία, όπου έχει ιδρύσει μέσα στη μεγαλύτερη φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο μια σχολή χορού για νέους χορευτές. Τα «μαχητικά» έργα κινούνται στα όρια μεταξύ περφόρμανς, πλαστικών τεχνών και χορού σε μια σκηνική γλώσσα που φέρει τον δυναμισμό και την επείγουσα εκφορά ενός αληθινού μανιφέστου.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
© Sammi Landweer

Δημιουργία Lia Rodrigues • Συνδημιουργοί – Ερμηνευτές Leonardo Nunes, Carolina Repetto, Valentina Fittipaldi, Andrey da Silva, Larissa Lima, Ricardo Xavier, Joana Lima, David Abreu, Matheus Macena, Tiago Oliveira, Raquel Alexandre • Συνεργασία Felipe Vian, Karoll Silva, Clara Cavalcante • Βοηθός χορογράφου Amalia Lima • Δραματουργία Silvia Soter • Καλλιτεχνική συνεργασία – Φωτογραφίες Sammi Landweer • Φωτισμοί Nicolas Boudier • Διεύθυνση σκηνής Magali Foubert, Baptistine Méral • Διεθνής διανομή Colette de Turville • Συντονισμός παραγωγής Astrid Toledo • Διαχείριση Jacques Segueilla • Μουσική φυλής Κανάκ Νέας Καληδονίας (αποσπάσματα παραδοσιακών τραγουδιών και χορών) • Ευχαριστίες Zeca Assumpçao, Inês Assumpçao, Alexandre Seabra, Mendel • Παραγωγή Chaillot – Théâtre national de la Danse (Παρίσι), Festival d’Automne à Paris, Centquatre-Paris, MA cene nationale (Μονμπεγάρ), Künstlerhaus Mousonturm (Φρανκφούρτη), στο πλαίσιο του φεστιβάλ Frankfurter Positionen 2019, Kunstenfestivaldesarts (Βρυξέλλες), Teatro Municipal do Porto, Festival DDD – dias de dança (Πόρτο, Ματοσίνιος, Γκάια), Theater Freiburg, Muffatwerk (Μόναχο), Lia Rodrigues Companhia de Danças • Υποστήριξη Fondation d’entreprise Hermès, στο πλαίσιο του προγράμματος New Settings & Redes da Maré – Centro de Artes da Maré (Ρίο ντε Τζανέιρο) • Η Lia Rodrigues είναι συνεργαζόμενη καλλιτέχνιδα των Chaillot – Théâtre national de la Danse και Centquatre-Paris

ΧΟΡΟΣ – LAYERS OF STREET

Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest

28 & 29 Ιουνίου, ΠΛΑΤΕΙΑ

28.6 Hip hop battle
29.6 All styles battle

Μετά το περσινό, δυναμικό ντεμπούτο του στο Φεστιβάλ Αθηνών Eπιδαύρου, όπου μύησε το κοινό της Πειραιώς 260 στο σύμπαν του hip hop και του street dance, το Athens Epidaurus Festival Urban Dance Contest επανέρχεται με νέες χορευτικές «μάχες», υποσχόμενο ακόμα πιο ηλεκτρισμένες αναμετρήσεις.

Φέτος, οι κατηγορίες είναι δύο: την πρώτη μέρα, δεκαέξι από τους καλύτερους*ες χορευτές*τριες στην Ελλάδα διαγωνίζονται ατομικά 1vs1 στην κατηγορία hip hop. Τη δεύτερη ημέρα, η αγωνία κορυφώνεται με ένα all styles battle: break, hip hop, popping, locking, house, krump, waacking, voguing και dancehall είναι τα είδη στα οποία θα διαγωνιστούν 32 εκρηκτικοί*ες χορευτές*τριες από όλη την Ελλάδα σε ζευγάρια 2 vs 2.

Στις θέσεις των κριτών μερικοί*ες από τους*τις καλύτερους*ες χορευτές*τριες της hip hop και street dance κουλτούρας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μαζί τους, για ακόμα μια χρονιά, ο Dj AmazeMe στα decks και ο Sifu Versus στον ρόλο του host.

Αντώνης Φωνιαδάκης | ΑΞΟΝΕΣ / AXES

14 – 16 Ιουλίου, ΧΩΡΟΣ Δ

Στο πλαίσιο του κύκλου Layers οf Street, που είναι αφιερωμένος στη hip hop και street χορευτική κουλτούρα, ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης έρχεται στο Φεστιβάλ για να συναντήσει οκτώ από τους καλύτερους χορευτές*τριες της ελληνικής χιπ χοπ σκηνής. Μια εκρηκτική, απρόσμενη παράσταση που θα ταράξει τα νερά του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα!

«Tο street dance είναι πλέον μια παγκόσμια σύγχρονη τέχνη, που δεν απέχει, κατά τη γνώμη μου, από τον κλασικό χορό, αφού και τα δύο απαιτούν μια τεχνική που ξεπερνάει τα όρια του σώματος, και τα δύο υπερβαίνουν το συναίσθημα μέσω της εξώθησης της φόρμας σε κάτι εξωπραγματικό, σχεδόν μεταφυσικό. Ο χορός είναι διέξοδος, μάς διδάσκει το χιπ χοπ, είναι μια επανάσταση εκτός Σχολών, ένα μέσο έκφρασης έξω από κάθε μίμηση της φύσης, μια σχεδόν πολιτική κιναισθητική κατασκευή, που δεν γνωρίζει φύλα, ένα περιβάλλον πλήρους αποδοχής, ένας αγωγός αισθητικών πληροφοριών και μια μετάγγιση προκλήσεων και προσκλήσεων από τον κόσμο του περιθωρίου, εκεί όπου γεννήθηκε το είδος αυτό.

Κι όμως, η παράσταση δεν ενδιαφέρεται να παρουσιάσει τον κόσμο αυτόν εν είδει ντοκιμαντέρ, αλλά να εγείρει ερωτηματικά, όπως: ποιοι είναι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που δονούν έτσι τους δρόμους στις πόλεις μας, τι έχουν να μας πούνε, ποιος είναι ο ρόλος μας, ως κοινό, απέναντί τους; Πρόκειται για μια παράσταση – πρό(σ)κληση να ανοιχτούμε απέναντι σε κάτι, να συντονιστούμε με αυτό το κάτι…» – Αντώνης Φωνιαδάκης

Χορογραφία Αντώνης Φωνιαδάκης • Πρωτότυπη μουσική σύνθεση Julien Tarride • Κοστούμια Τάσος Σοφρωνίου • Σχεδιασμός φωτισμών Σάκης Μπιρμπίλης • Σκηνικό περιβάλλον Αλέξανδρος Τζάννης • Βοηθός χορογράφου Pierre Magendie • Δραματουργία Έρι Κύργια • Οργάνωση & Εκτέλεση παραγωγής Goodheart Productions  • Χορεύουν Χάρης Χατζηανδρέου (haribo), Lucky Spyridis, Νάντια Τομαζένκο, Aidi Ormeni, Δανάη Αργυράκη Marques do Rosario, Klaus Shehaj, Δημήτρης Dwave Καραγεώργος, Πέτρος Νικολίδης

ΧΟΡΟΣ – ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

Marlene Monteiro Freitas | Mal – Embriaguez divina / Κακό – Θεϊκή μέθη

30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου, ΧΩΡΟΣ Δ

Στο νέο της έργο, η αντισυμβατική χορογράφος Marlene Monteiro Freitas (Αργυρός Λέοντας για τον Χορό, Μπιεννάλε της Βενετίας, 2018), που είχε ξεσηκώσει το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο παρελθόν με τις παραστάσεις Βάκχες και of ivory and flesh – statues also suffer, επιστρέφει με ακόμα ένα έργο, όπου κυριαρχούν το δαιμονικό στοιχείο, η μεταμόρφωση, ο σουρεαλισμός, αλλά και το άφθονο χιούμορ. Τοποθετημένη σε μια εξέδρα, ως χορωδία, η ομάδα χορευτών*τριών της εξερευνά το Κακό ως θεϊκή μέθη, όπως υποδηλώνει ο τίτλος του έργου, αλλά και ως συνθήκη έκστασης, καλλιτεχνικής δημιουργίας και κοινωνικής ανατροπής, με τη σκηνή του θεάτρου να γίνεται ο κατεξοχήν χώρος αποκάλυψής του.

Χορογραφία Marlene Monteiro Freitas • Βοηθός χορογραφίας Lander Patrick de Andrade • Ερμηνεύουν Francisco Rolo, Henri “Cookie” Lesguillier, Hsin-Yi Hsiang, Joãozinho da Costa, Kyle Scheurich, Mariana Tembe, Marlene Monteiro Freitas, Miguel Filipe, Tonan Quito • Φωτισμοί Yannick Fouassier • Χειρισμός φωτισμών João Chicó • Σκηνικός χώρος Marlene Monteiro Freitas, Yannick Fouassier, Miguel Figueira • Σκηνικά αντικείμενα Marlene Monteiro Freitas, Flávio Martins • Ήχος Rui Antunes • Έρευνα Marlene Monteiro Freitas, João Francisco Figueira • Δραματουργία Marlene Monteiro Freitas, Martin Valdés-Stauber • Κοστούμια Marlene Monteiro Freitas, Marisa Escaleira • Παραγωγή P.OR.K (Sandra Azevedo, Soraia Gonçalves – Λισαβόνα) και Münchner Kammerspiele (Μόναχο) • Διανομή Key Performance (Στοκχόλμη) • Συμπαραγωγή Biennale de la danse de Lyon 2020 και Pôle européen de création – Ministère de la Culture / Maison de la Danse en soutien à la Biennale de la danse de Lyon 2020 (Λυόν), Culturgest (Λισαβόνα), Festival d’Automne (Παρίσι), HAU Hebbel am Ufer (Βερολίνο), Kunstenfestivaldesarts (Βρυξέλλες), Internationales Sommerfestival (Αμβούργο), Künstlerhaus Mousonturm (Φρανκφούρτη), Les Spectacles Vivants / Centre Pompidou (Παρίσι), NEXT festival (Eurometropolis Λιλ, Κόρτραϊκ, Τουρναί & Βαλανσιέν), Ruhrtriennale (Μπόχουμ), TANDEM Scène nationale (Ντουαί – Αρράς), Teatro Municipal do Porto (Πόρτο), Wiener Festwochen (Βιέννη) • Υποστήριξη CML – Câmara Municipal de Lisboa, Dançando coma diferença (Φουνσάλ), Fabbrica Europa – PARC- Performing Arts Research Center (Φλωρεντία), La Gare – Fabrique des arts en mouvement (Λε Ρελέκ – Κερυόν), Polo Cultural Gaivotas – Boavista (Λισαβόνα), Reykjavík Dance Festival (Ρέικιαβικ), Theater Freiburg (Φράιμπουργκ)

Η P.OR.K Associação Cultural χρηματοδοτείται από την Κυβέρνηση της Πορτογαλίας – Υπουργείο Πολιτισμού / Γενική Διεύθυνση για τις Τέχνες.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ένωση Ελλήνων Μουσουργών | Reactivate music

6 & 7 Ιουνίου, ΧΩΡΟΣ Η

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών συστάθηκε πριν από 91 χρόνια για να στηρίξει και να προβάλει την εγχώρια δημιουργία, δίνοντας βήμα σε νέους καλλιτέχνες. Φέτος, γιορτάζει τα 90χρονά της, έναν χρόνο αργότερα λόγω πανδημίας, μ’ ένα πληθωρικό εορταστικό διήμερο που περιλαμβάνει αφιερώματα στον Ιάννη Ξενάκη –με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (σε συνεργασία με το Centre Iannis Xenakis– καθώς και στο έργο του μοντερνιστή δασκάλου του, Olivier Messiaen, έργα ιστορικών μελών της ΕΕΜ για το Αρχαίο Δράμα (Δ. Μητρόπουλου, Α. Ευαγγελάτου, Κ. Παξινού, Μ. Χατζιδάκι, Θ. Αντωνίου, Γ. Κουρουπού, Δ. Δραγατάκη, Μ. Θεοδωράκη και Γ. Σισιλιάνου) σε συνεργασία με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, συναυλίες που αναδεικνύουν τη σύνδεση της σύγχρονης δημιουργίας με τη μουσική μας παράδοση, με κορυφαίους δεξιοτέχνες αλλά και συζητήσεις, προβολή του αρχείου και των εκδόσεων της Ένωσης και πολλά άλλα. Μια γιορτή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας που αφηγείται το παρελθόν κι αντικρύζει δυναμικά το μέλλον με 60 μουσικά έργα, 46 σε πρώτη εκτέλεση!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η ημέρα

Ενότητα: Αφιερώματα

Ιάννης Ξενάκης – 100 χρόνια από τη γέννησή του / 19:00 – 20:00
Εόντα (Eonta), για πιάνο και πέντε χάλκινα πνευστά, 1963
Ψάπφα (Psappha), για σολίστ κρουστών, 1975
Ευρυάλη (Evryali), για πιάνο, 1973
Παλίμψηστο (Palimpsest), για 10 ερμηνευτές, 1979

Ενότητα: Μέλλον
Ψηφιδωτό Ι / 20:15 – 21:15

20 έργα Ελλήνων συνθετών για σόλο όργανο έως και κουιντέτο διάρκειας έως 3 λεπτών για φλάουτο, άλτο σαξόφωνο, τρομπόνι, κρουστά (βιμπράφωνο / μαρίμπα), κοντραμπάσο

Ενότητα: Ώσμωση
Μέλισμα / 21:30 – 22:30

Για παραδοσιακό όργανο και μουσικό σύνολο
Σολίστ παραδοσιακής μουσικής Χάρης Λαμπράκης νέυ, Μάρθα Μαυροειδή λάφτα, τραγούδι, Σωκράτης Σινόπουλος πολίτικη λύρα, Αγγελίνα Τκάτσεβα τσίμπελ

2η ημέρα

Ενότητα: Μέλλον
Ψηφιδωτό II / 19:00 – 20:00

20 έργα Ελλήνων συνθετών για σόλο όργανο έως και κουιντέτο διάρκειας 3 λεπτών για όμποε, κλαρινέτο, κόρνο, τσέλο και άρπα.

Ενότητα: Αφιερώματα
Olivier Messiaen – 30 χρόνια από τον θάνατό του / 20:15 – 21:15

Κουαρτέτο για το Τέλος του Χρόνου

Ενότητα: Παρελθόν
Έργα ιστορικών μελών της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών

με θέμα το Αρχαίο Δράμα / 21:30 – 22:40

Μουσική των Μ. Χατζιδάκι, Κ. Παξινού, Θ. Αντωνίου, Δ. Δραγατάκη, Δ. Μητρόπουλου, Α. Ευαγγελάτου, Γ. Σισιλιάνου, Γ. Κουρουπού, Μ. Θεοδωράκη

Συμμετέχει η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, μουσικό σύνολο και σολίστ

Καθόλη τη διάρκεια του διημέρου θα προβάλλονται μαγνητοταινίες και Πολύτοπα (πολυμεσικές εγκαταστάσεις) του Ξενάκη σε συνεχή ροή, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα:  La Légende d’Eer, 1977 – Μυκήνες Άλφα (Mycènes Alpha), Πολύτοπο, 1978 – Concret PH, για μαγνητοταινία, 1958 – Bohor, για μαγνητοταινία, 1962 – Hibiki Hana-Ma, για μαγνητοταινία, 1969-70 – Περσέπολις (Persepolis), για μαγνητοταινία, 1971 – Πολύτοπο του Cluny (Polytope de Cluny), 1972 – Gendy 3, για μαγνητοταινία, 1991

Sonic convergence

13 Ιουλίου, ΧΩΡΟΣ Η

Ένα πολύχρωμο σύμπαν, που συνενώνει μυημένους και μη, παρασύροντάς μας στη χαρά και τη σαγήνη της μουσικής. Ο Χρήστος Χατζής, ο Χρήστος Ραφαηλίδης, ο Πέτρος Κλαμπάνης και ο Αντώνης Σουσάμογλου αναμειγνύουν τις συνθέσεις και τη δεξιοτεχνία τους σε μια κοινή μουσική γλώσσα, που υπερβαίνει τις ταξινομήσεις. Αυτή είναι η γλώσσα του Sonic convergence (Ηχητική σύγκλιση) όπως τη μιλούν οι κορυφαίοι μουσικοί της, σε μια αναπάντεχη μουσική συνομιλία.

Σύνθεση Χρήστος Χατζής, Χρήστος Ραφαηλίδης, Αντώνης Σουσάμογλου, Πέτρος Κλαμπάνης • Παίζουν Χρήστος Ραφαηλίδης βιμπράφωνο, Πέτρος Κλαμπάνης μπάσο, φωνητικά, Αντώνης Σουσάμογλου βιολί, David Bogorad βιολί, Θανάσης Σουργκούνης βιόλα, Βασίλης Σαΐτης, τσέλο

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΚΥΚΛΟΣ ELECTRONICA

Συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το Goethe-Institut Athen και το CTM festival
Μίνι φεστιβάλ ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής

10 Ιουνίου, ΧΩΡΟΣ Η

Μετά την περσινή, συναρπαστική συνεργασία ανάμεσα στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το διεθνώς αναγνωρισμένο φεστιβάλ ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής CTM Festival και το Ινστιτούτο Γκαίτε, η επιτυχημένη αυτή συνέργεια συνεχίζεται. Για ακόμα μια χρονιά, το πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου στην Πειραιώς 260, που έχει καθιερωθεί ως χώρος συνάντησης του κοινού με πρωτοποριακές παραστάσεις από όλο τον κόσμο, δίνει ξανά βήμα διαλόγου στις νέες τάσεις της πειραματικής και ηλεκτρονικής μουσικής, προσκαλώντας δυναμικούς καλλιτέχνες, καταξιωμένους και ανερχόμενους, που θα μας παρασύρουν σε ρηξικέλευθες ηχητικές περφόρμανς.

Headliner της βραδιάς η Nene H, «από τις πιο ανήσυχες νέες μορφές της πειραματικής κλαμπ σκηνής του Βερολίνου» (Crack Magazine). Η καλλιτέχνιδα ενώνει τις δυνάμεις της με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Γεωργιανή χορωδία Ensemble Basiani, που έχει συμβάλει καθοριστικά στην αναβίωση της παραδοσιακής πολυφωνικής μουσικής της Γεωργίας. Μαζί θα παρουσιάσουν το μουσικό έργο Chela.

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ

30 Ιουνίου – 20 Ιουλίου / 23:00

ΠΛΑΤΕΙΑ

Jazz στην Πλατεία

Τζαζ νότες συνοδεύουν φέτος τις φεστιβαλικές νύχτες, με ελεύθερη είσοδο. Πέντε ξεχωριστά ελληνικά τζαζ σχήματα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διακεκριμένου σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα, δίνουν την επίγευση των παραστάσεων και ζωντανεύουν μαγικά τις βραδιές μας στην Πειραιώς 260.

Εκτέλεση παραγωγής Ομάδα Θεάματος Η Άλλη Πλευρά / Χρήστος Αλεξόπουλος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

30 Ιουνίου, 1 & 2 Ιουλίου / Αλεξάνδρα Σιετή Quartet
5 – 7 Ιουλίου / Μάνος Θεοδοσάκης Quartet
10, 11 & 13 Ιουλίου / Alexandros Affolter Quartet
14 – 16 Ιουλίου / Melina Paxinos Quartet
18 – 20 Ιουλίου / Δημήτρης Σεβδαλής Quartet
21 Ιουλίου / 23:00, ΠΛΑΤΕΙΑ

Dimitris Tsakas Quintet

Συμμετέχει η Brenda Navarrete

Το φετινό πρόγραμμα της Πειραιώς 260 κλείνει με μια εκρηκτική βραδιά: μια συναυλία του αγαπημένου σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα, που μετράει σημαντικές συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και του σχήματός του, Dimitris Tsakas Quintet. Μαζί τους, το ανερχόμενο αστέρι της κουβανέζικης τζαζ σκηνής, η τραγουδίστρια, συνθέτρια και μουσικός κρουστών Brenda Navarrete. «Ρίχνοντας αυλαία» στον βιομηχανικό χώρο της Πειραιώς, μετά από ένα εικοσαήμερο μουσικής ευφορίας στην Πλατεία, η συναυλία αυτή, με ελεύθερη είσοδο, είναι το καλύτερο αποχαιρετιστήριο δώρο για τους πιστούς φίλους του Φεστιβάλ.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022

Παίζουν Δημήτρης Τσάκας σαξόφωνο • Κωστής Χριστοδούλου πιάνο, keys • Yoel Soto μπάσο, vocals • Κώστας Λιόλιος ντραμς • Brenda Navarrete batá, vocals • Εκτέλεση παραγωγής ARTος & Θέαμα – Αναστασία Ταμουρίδου

ΟΠΕΡΑ – ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ

Nature Theater of Oklahoma | Burt Turrido: an opera / Μπερτ Τουρρίντο: μια όπερα

15 & 16 Ιουνίου / 19:00, ΧΩΡΟΣ Η

Το ανατρεπτικό δίδυμο των Nature Theater of Oklahoma (Kelly Copper και Pavol Liška) επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με μια διεθνή συμπαραγωγή κορυφαίων οργανισμών, στην οποία συμμετέχει το Φεστιβάλ, τέσσερα χρόνια μετά Το κυνήγι της ευτυχίας (2018), με το οποίο τους ανακάλυψε το ελληνικό κοινό. Η νέα τους παράσταση είναι μια κάντρι όπερα, που αποδομεί ξεκαρδιστικά τη σύγχρονη ποπ αμερικανική κουλτούρα.

Η πλοκή του Μπερτ Τουρρίντο: μια όπερα εκτυλίσσεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο. Κλιματολογικές καταστροφές και γενοκτονίες έχουν αφήσει ελάχιστους ανθρώπους ζωντανούς. Δανειζόμενη αναφορές από εμβληματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας, όπως Ο ιπτάμενος Ολλανδός, η καφκική, δυστοπική, όσο και ξεκαρδιστική ιλαροτραγωδία των Nature Theater of Oklahoma, που έκανε πρεμιέρα το 2021, παντρεύει αβίαστα το «υψηλό» με το «χαμηλό», αψηφώντας τις αυστηρές ταξινομήσεις των ειδών.

 

Κείμενο – Σκηνοθεσία Kelly Copper, Pavol Liška • Μουσική Robert M. Johanson • Σκηνικά – Φωτισμοί Luka Curk • Κοστούμια Anna Sünkel • Δραματουργία για το Künstlerhaus Mousonturm Marcus Dross • Δραματουργία για το Schauspiel Frankfurt Katja Herlemann • Διεύθυνση παραγωγής για το Künstlerhaus Mousonturm Anne Kleiner • Σχεδιασμός ήχου Leon Curk, Daniel Groß • Τεχνικός για σκηνικά και σκηνικά αντικείμενα Hanna Marlene Schnell • Βοηθός σκηνογράφου Nastja Miheljak • Παίζουν Gabel Eiben, Anne Gridley, Robert M. Johanson, Bence Mezei, Kadence Neill • Παραγωγή Nature Theater of Oklahoma (Νέα Υόρκη), Künstlerhaus Mousonturm (Φρανκφούρτη), Schauspiel Frankfurt (Φρανκφούρτη) • Συμπαραγωγή Arctic Arts Festival (Χάρσταντ), Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Espoo City Theatre (Έσποο), HAU Hebbel Am Ufer (Βερολίνο), Kampnagel (Αμβούργο), Wiener Festwochen (Βιέννη), Zürcher Theater Spektakel (Ζυρίχη) and Noorderzon Festival of Performing Arts & Society (Χρόνινγκεν) • Διαχείριση – Διανομή Something Great (Βερολίνο) • Ανάθεση του Φεστιβάλ Frankfurter Positionen 2021, πρωτοβουλία του BHF-Bank-Stiftung. Υποστήριξη από το Kulturstiftung des Bundes και το Adolf und Luisa Haeuser-Stiftung für Kunst und Kulturpflege, στο πλαίσιο του πρότζεκτ UNLIMITED II, με στόχο την ανάδειξη εξαιρετικών ταλέντων στις σύγχρονες παραστατικές τέχνες.

ANTIGONISMS Κύκλος Αντιγόνη

Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος | Αντιγόνη του Σοφοκλή

5 – 7 Ιουλίου, ΧΩΡΟΣ Η

Η Αντιγόνη του Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου, με ειδική ανάθεση στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος VAST στο οποίο συμμετέχει το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, διερευνά τη σχέση της Πόλης με την εξουσία, διαχρονικό ζήτημα του τραγικού έργου. Εστιάζοντας στον καταλυτικό ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, η θεατρική δράση τοποθετείται σ’ ένα τηλεοπτικό στούντιο, σ’ ένα απροσδιόριστο μέλλον, όπου κάθε πολιτική διαπραγμάτευση και απόφαση πραγματοποιούνται σε ζωντανό χρόνο. Ο Χορός των γερόντων γίνεται εδώ Χορός πολιτών που εκφράζουν εκφάνσεις του κυρίαρχου λόγου (πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών κλπ.), οι οποίοι παρακολουθούν, με την ενεργή συμμετοχή του κοινού, πάντα σε live σύνδεση, την ανελέητη σύγκρουση κοσμικού και ηθικού δικαίου.

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος • Δραματουργία Or Benezra-Segal • Σκηνογραφία – Σχεδιασμός φωτισμών – Πολυμέσα Marco Turcich • Κοστούμια – Αντικείμενα Μαρία-Σεσίλ Ιγγλέση • Επιμέλεια λόγου Νίκος Παναγιωτόπουλος • Μουσική – Σχεδιασμός ήχου Christiano Sossi • Βοηθός σκηνογράφου – φωτιστή Μαρίζα Σουλιώτη • Βοηθός σκηνοθέτη Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου • Παίζουν Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (Κρέων), Κίττυ Παϊταζόγλου (Αντιγόνη),  Ελένη Καραγιώργη (Ευριδίκη), Χριστίνα Δαλαμάγκα (Ισμήνη), Φοίβος Παπακώστας (Αίμων), Βίκυ Κυριακουλάκου (Τειρεσίας), Λάμπρος Γραμματικός (Φύλακας), Δανάη Λουκάκη (Χορός), Ζωή Δρακοπούλου (Χορός), Ντέμπορα Οντόνγκ (Χορός), Ιωάννα Αθανασίου (Χορός), Γιώργος Μπινιάρης (Χορός), Ντίνος Γκελαμέρης (Χορός)

Το VAST («Values Across Space and Time») είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο τη μελέτη των θεμελιωδών αξιών για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού και τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, διάλογος, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κράτος δικαίου. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί συνεργασία μεταξύ οκτώ εταίρων από πέντε χώρες: το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (Ελλάδα), το Università degli Studi di Milano (Ιταλία), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Universidade NOVA de Lisboa – NOVA (Πορτογαλία), το Μουσείο Παραμυθιού (Κύπρος), το Semantika (Σλοβενία), το Museo Galileo – IMSS (Ιταλία) και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Ελλάδα)

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει

12 Ιουλίου, ΧΩΡΟΣ Ε

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας –με το ελληνικό, το διεθνές και το σπουδαστικό διαγωνιστικό του πρόγραμμα– είναι ένας κόμβος καλλιτεχνικής επικοινωνίας και διαμοιρασμού κινηματογραφικών γνώσεων και εμπειριών. Αποτελεί κατεξοχήν θεσμό για την προβολή και ανάδειξη των ταινιών μικρού μήκους στη χώρα μας και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ως πύλη μέσα από την οποία οι κινηματογραφιστές προωθούν το έργο τους σε επίπεδο ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές, κάθε χρόνο δέχεται πάνω από 2.000 συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Οι καλύτερες «ταξιδεύουν» σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού μέσω της συμμετοχής του Φεστιβάλ σε πολλές σημαίνουσες διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις. Στο πλαίσιο του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος, θα προβληθεί επιλογή βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους των τελευταίων ετών στις θεματικές «Ελευθερία» και «Γυναίκα και κοινωνία».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ
«Ελευθερία»

Θανάσης Τσιμπίνης, «Απόδραση από τον εύθραυστο πλανήτη»
Μυθοπλασία, διαρκ. 17΄, 2020

Δημήτρης Ζάχος, «Βούτα»
Μυθοπλασία, διαρκ.  18΄, 2020

Μέμη Κούπα, «Όλα τα πλάσματα της νύχτας»
Μυθοπλασία, διαρκ. 15΄, 2021

Γιώργος Τελτζίδης, «Souls all unaccompanied»
Μυθοπλασία, διαρκ. 26΄, 2021

Εύη Καλογηροπούλου, «Motorway 65»
Μυθοπλασία, διαρκ. 15΄, 2020 ////   Και μια ταινία έκπληξη…

«Γυναίκα και κοινωνία»

Σπύρος Σκάνδαλος, «Horsepower»
Μυθοπλασία, διαρκ. 15΄, 2021

Θέλγια Πετράκη, «Bella»
Μυθοπλασία/Ντοκιμαντέρ, διαρκ. 24΄, 2020

Χάρης Ραφτογιάννης, «Πρώτος Έρωτας»
Μυθοπλασία, διαρκ. 15΄, 2020

Μανώλης Μαυρής, «Brutalia: εργάσιμες μέρες»
Μυθοπλασία, διαρκ.  26΄, 2021

Άρης Καπλανίδης, «Από το μπαλκόνι»
Κινούμενα Σχέδια, διαρκ. 12΄, 2020

ΗΜΕΡΙΔΑ

Φεστιβάλ Επιδαύρου: παρελθόν και μέλλον

17 Ιουνίου, 18:00 – 20:00

Επιμέλεια: Διονύσης Καψάλης – Δήμητρα Κονδυλάκη

Tι αντιπροσωπεύει το Φεστιβάλ Επιδαύρου στα σχεδόν 70 χρόνια της διαδρομής του; Πόσο επέδρασε στην πρόσληψη του Αρχαίου Δράματος στη χώρα μας και στο εξωτερικό και πώς καθόρισε το αφήγημα της ελληνικότητας εντός των συνόρων; Πώς το οραματιζόμαστε τον 21ο αιώνα; Συντηρούμε ή αναθεωρούμε τη φιλοσοφία και τη φυσιογνωμία του και μέχρι ποιου σημείου; Πόσο τοπικό θέλουμε να είναι και πόσο διεθνές; Άραγε η διεθνής διάσταση ζητά την εξειδίκευση στο Αρχαίο Δράμα ή προϋποθέτει τη διεύρυνση του ρεπερτορίου του;

Αυτά είναι ορισμένα από τα πολλά ερωτήματα που θέτει η λέξη «Επίδαυρος» στους ανθρώπους του θεάτρου. Σ’ αυτή τη φλέγουσα προβληματική θα είναι αφιερωμένη η Ημερίδα, φιλοδοξώντας να καλύψει τόσο την ιστορική και τη θεωρητική όσο και την πολιτική διάσταση του θέματος, με καλεσμένους θεωρητικούς του θεάτρου αλλά και πρόσωπα-κλειδιά στη διαδρομή του Φεστιβάλ τα τελευταία είκοσι χρόνια, πρώην καλλιτεχνικούς διευθυντές και καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας αρθρώνεται σε δύο συνεδρίες:

Α. Η πρόσληψη του Αρχαίου Δράματος με αφετηρία την Επίδαυρο από τις απαρχές του θεσμού έως σήμερα

Β. Φιλοσοφία και σύγχρονος προσανατολισμός του Φεστιβάλ Επιδαύρου

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

ΟΠΕΡΑ

Εθνική Λυρική Σκηνή – Λουκάς Καρυτινός – Κατερίνα Ευαγγελάτου | Ριγολέττος του Τζουζέππε Βέρντι

ΠΡΕΜΙΕΡΑ| 2, 5, 8, 11 Ιουνίου

Η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2022 είναι το σκοτεινό αριστούργημα του Τζουζέππε Βέρντι Ριγολέττος, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Η πολυαναμενόμενη παραγωγή της ΕΛΣ, η οποία αναβλήθηκε δύο φορές λόγω της πανδημίας, θα κάνει την πρεμιέρα της τον Ιούνιο στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Από το 1851, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βενετία, έως σήμερα, ο Ριγολέττος έχει χειροκροτηθεί από χιλιάδες θεατές σε όλον τον κόσμο και δικαίως έχει χαρακτηριστεί μια από τις δημοφιλέστερες όπερες όλων των εποχών. Ο Βέρντι θέτει στο επίκεντρο έναν άνθρωπο του περιθωρίου, τον αυλικό γελωτοποιό Ριγολέττο, και με τη μουσική του εξερευνά όλες τις όψεις της σύνθετης προσωπικότητάς του. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, στη δεύτερή της συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή, θα δώσει τη δική της οπτική στο πολυαγαπημένο έργο.

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός • Σκηνοθεσία Κατερίνα Ευαγγελάτου • Σκηνικά Εύα Μανιδάκη • Κοστούμια Alan Hranitelj • Xoρογραφία – Κινησιολογία Πατρίσια Απέργη • Φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ • Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος • Ερμηνεύουν Δημήτρης Πακσόγλου (Δούκας της Μάντοβας), Δημήτρης Τηλιακός (Ριγολέττος), Χριστίνα Πουλίτση (Τζίλντα), Πέτρος Μαγουλάς (Σπαραφουτσίλε), Μαίρη-Έλεν Νέζη (Μανταλένα) κ.ά. • Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και μονωδούς της ΕΛΣ

Εθνική Λυρική Σκηνή – Philippe Auguin – Hugo de Ana | Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι

28 – 31 Ιουλίου

Τόσκα, μια ντίβα της όπερας, που ζηλεύει παθολογικά τον σύντροφό της. Σκάρπια, ένας ισχυρός άντρας, που ηδονίζεται με τον πόνο των θυμάτων του. Ανάμεσά τους, ο αγνός πατριώτης Μάριο Καβαραντόσσι, που οδηγείται στον θάνατο. Όχι για τις ιδέες του, αλλά επειδή έχει δική του την Τόσκα, την οποία ποθεί ο Σκάρπια.

Στη δημοφιλέστατη όπερα-θρίλερ του Τζάκομο Πουτσίνι, η άκρως υποβλητική μουσική υπογραμμίζει τα παράφορα πάθη. Οι θεατές θα απολαύσουν μια Τόσκα συναρπαστική, δραματική και απολύτως συνεπή στο πνεύμα του συνθέτη, πλαισιωμένη από εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, σε μια αναβίωση της επιτυχημένης παραγωγής, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2012, με την υπογραφή του διάσημου Αργεντινού σκηνοθέτη Ούγκο ντε Άνα. Διευθύνει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν και πρωταγωνιστούν διεθνώς αναγνωρισμένοι μονωδοί.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
GNO – Tosca © Vassilis Makris

Μουσική διεύθυνση Philippe Auguin • Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια Hugo de Ana • Αναβίωση σκηνοθεσίας Κατερίνα Πετσατώδη • Σχεδιασμός προβολών Ideogamma S.R.L. – Sergio Metalli • Φωτισμοί Vinicio Cheli  • Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος • Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Κωνσταντίνα Πιτσιάκου • Ερμηνεύουν Kristine Opolais / Τσέλια Κοστέα (Φλόρια Τόσκα), Ramón Vargas / Giorgio Berrugi (Μάριο Καβαραντόσσι), Δημήτρης Πλατανιάς / Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Σκάρπια) κ.ά. • Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, τους Μονωδούς και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

6 Ιουλίου | Λεωνίδας Καβάκος

Μετά τη μαγική στιγμή ανάτασης στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το «δύσκολο» καλοκαίρι του 2020, ο κορυφαίος, παγκοσμίου φήμης Έλληνας βιολονίστας επιστρέφει, αυτή τη φορά στο Ηρώδειο. Στο ρωμαϊκό Ωδείο, ο Λεωνίδας Καβάκος θα παρουσιάσει κοντσέρτα για βιολί του Μπαχ με ένα μικρό σχήμα, από έξι εκλεκτούς Έλληνες μουσικούς (δύο βιολιά, μία βιόλα, ένα τσέλο, ένα κοντραμπάσο, ένα τσέμπαλο).

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

14 Ιουνίου
Εnglish Baroque Soloists – Monteverdi Choir – John Eliot Gardiner | Έργα Μπαχ, Συτς, Σάιν

Ο σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ, πολυβραβευμένος αρχιμουσικός, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Χορωδίας Μοντεβέρντι και των Άγγλων Σολίστ Μπαρόκ θεωρείται πρωτοπόρος στην αναβίωση της πρώιμης μουσικής και στην ιστορικά τεκμηριωμένη απόδοσή της. Το πρόσφατο έργο του με τα σύνολα Μοντεβέρντι περιλαμβάνει βραβευμένες ερμηνείες Μπαχ, Μπερλιόζ, Βέρντι κ.ά. σε συναυλίες ανά τον κόσμο. Στο Ηρώδειο θα διευθύνει τη χορωδία και την ορχήστρα σ’ αυτά τα κορυφαία έργα του Μπαχ και των προαγγέλων του, Συτς και Σάιν, που αντλούν την έμπνευσή τους από το βίωμα του πένθους και την καθαρτική του δύναμη. Στα έργα των τελευταίων, η χορωδία συνοδεύεται από τον πλούσιο ήχο πρώιμων χάλκινων οργάνων.

Heinrich Schütz (1585-1672)
Ευφραίνου με τη γυναίκα της νιότης σου, SWV 453
Ο Εφραίμ ο γιος μου ο αγαπητός; SWV 40
Φωνή στο όρος ακούστηκε, SWV 396
Πένθιμη μουσική, SWV 279-281

Johann Hermann Schein (1586 -1630)
Κι αφού ο Ιακώβ συμβούλεψε τα παιδιά του

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Ο χρόνος του Κυρίου είναι ο καλύτερος (Actus Tragicus), BWV 106
Ω, Ιησού Χριστέ, φως της ζωής μου, BWV 118

24 Ιουνίου
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Ζωή Τσόκανου – Daniel Lozakovich
Έργα Μπετόβεν, Ρίμσκι-Κόρσακοφ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με τον εξαίρετο Σουηδό βιολονίστα Daniel Lozakovich. Ο νεαρός –μόλις 20 ετών– βιρτουόζος έχει κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του και την καθαρότητα του ήχου του, με τους ειδικούς να τον συγκρίνουν με μυθικές μορφές του παρελθόντος, όπως οι Christian Ferras και Jascha Heifetz.

Στο ρωμαϊκό Ωδείο, ο Lozakovich ερμηνεύει το πνευματώδες και απαιτητικό Κοντσέρτο για βιολί του Μπετόβεν, ίσως το σημαντικότερο κοντσέρτο για βιολί του ρεπερτορίου, το οποίο στοχάζεται πάνω σε έννοιες όπως η Ελευθερία, η Δημοκρατία, ο Έρωτας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την ατμοσφαιρική συμφωνική σουίτα Σεχραζάντ του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, που είναι βασισμένη στη διάσημη συλλογή παραμυθιών Χίλιες και μια νύχτες. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει η Καλλιτεχνική της Διευθύντρια, Ζωή Τσόκανου.

Συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα, σε ρε μείζονα, έργο 61

Nikolai Rimsky-Korsakov (1844-1908)
«Σεχραζάντ», συμφωνική σουίτα, έργο 35

26 Ιουνίου
Filarmonica della Scala – Myung-Whun Chung
Έργα Ροσσίνι, Μπετόβεν, Ντβόρζακ

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου, υπό τον περίφημο αρχιμουσικό Μιουνγκ Χουν Τσουνγκ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εισαγωγή της όπερας του Ροσσίνι Μια Ιταλίδα στο Αλγέρι, τη Δεύτερη συμφωνία του Μπετόβεν και την Ενάτη συμφωνία («Του Νέου Κόσμου») του Ντβόρζακ.

Ο διεθνής μαέστρος Μιουνγκ Χουν Τσουνγκ έχει διατελέσει μουσικός διευθυντής της Εθνικής Όπερας του Παρισιού (Βαστίλη), κύριος αρχιμουσικός της Ορχήστρας της Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας στη Ρώμη και κύριος προσκεκλημένος αρχιμουσικός της Στάατσκαπελλε της Δρέσδης. Εμφανίζεται στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου με διάσημες ορχήστρες, όπως οι Κονσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, Φιλαρμονική του Βερολίνου, Φιλαρμονική της Βιέννης, Φιλαρμονική του Τόκιο κ.ά.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
©Filarmonica Silvia Lelli

Gioacchino Rossini (1792-1868)
Η Ιταλίδα στο Αλγέρι, εισαγωγή

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Συμφωνία αρ. 2 σε ρε μείζονα, έργο 36

Antonín Dvořák (1841-1904)
Συμφωνία αρ. 9 σε μι ελάσσονα, «Του Νέου Κόσμου», έργο 95

Filarmonica della Scala
Μουσική διεύθυνση: Myung-Whun Chung

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

16 Ιουνίου | Δημήτρης Παπαδημητρίου – Έξω από το κάδρο

Aπό τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, o Δημήτρης Παπαδημητρίου παρουσιάζει μια αντιπροσωπευτική επιλογή τραγουδιών από το σύνολο του έργου του, μεγάλες επιτυχίες αλλά και κρυμμένα διαμάντια που μας καλεί να γνωρίσουμε. Μια ξεχωριστή συναυλία υψηλής αισθητικής, με ανεξίτηλες μελωδίες, σπουδαίο ποιητικό λόγο και υπέροχες ερμηνείες.

Τραγουδούν Kώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Βερόνικα Δαβάκη, Γιώργος Φλωράκης, Μπάμπης Βελισσάριος, Θοδωρής Βουτσικάκης, Αιμιλιανός Σταματάκης • Έκτακτη συμμετοχή Aργύρης Μπακιρτζής • Εκτέλεση παραγωγής PROSPERO

18 Ιουνίου | Γιώργος Νταλάρας – Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω

Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας

Ο σπουδαίος ερμηνευτής αποτίνει φόρο τιμής στον μεγάλο λαϊκό συνθέτη και δάσκαλο του, Απόστολο Καλδάρα, διατρέχοντας το έργο του μέσα από τραγούδια- σταθμούς,σ με την πολύτιμη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Μαζί τους στη σκηνή του Ηρωδείου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ασπασία Στρατηγού και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης. Μια μεγάλη συναυλία με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επέτειο γέννησης του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Απόστολου Καλδάρα. Θα ακουστούν τα έργα του Μικρά Ασία σε στίχους Πυθαγόρα και Βυζαντινός εσπερινός σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου καθώς και τα μεγάλα λαϊκά τραγούδια του.

Τραγουδούν Ελένη Tσαλιγοπούλου, Ασπασία Στρατηγού, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας • Εκτέλεση παραγωγής MINOS EMI

4 Ιουλίου | Μαρία Φαραντούρη – Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

To Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και η Μαρία Φαραντούρη προσκαλούν το κοινό σε μια κατανυκτική μουσική βραδιά, αφιερωμένη στη μνήμη και την πολύτιμη παρακαταθήκη του Μίκη. Η «ιέρεια» του Θεοδωράκη συμπράττει με τον εξαίρετο βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, υπό την μπαγκέτα του σπουδαίου διευθυντή ορχήστρας Μίλτου Λογιάδη. Έχοντας ερμηνεύσει τα σημαντικότερα έργα του Θεοδωράκη, σε κάθε γωνιά του κόσμου, η Φαραντούρη έχει συνδέσει άρρηκτα μαζί του την καλλιτεχνική πορεία της γνωρίζοντας στο διεθνές κοινό τα μελοποιημένα από τον ίδιο ποιητικά έργα των σημαντικότερων Νεοελλήνων λογοτεχνών (Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Καμπανέλλη κ.ά.).

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας – φόρου τιμής στον εθνικό μας μουσικοσυνθέτη παρουσιάζονται αποσπάσματα από το εμβληματικό Canto General, σε ποίηση του Πάμπλο Νερούδα που, στα χείλη της Φαραντούρη και του Πέτρου Πανδή, των πρώτων ερμηνευτών του, αγαπήθηκε από το διεθνές κοινό στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Το κοινό του Ηρωδείου θα το ανακαλύψει εκ νέου στην αυθεντική ενορχήστρωσή του για 15μελές μουσικό σύνολο και δύο χορωδίες (Χορωδία της ΕΡΤ και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων). Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η Μαρία Φαραντούρη και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, πάντα υπό την μπαγκέτα του Μίλτου Λογιάδη, θα ερμηνεύσουν έργα-σταθμούς που σημάδευσαν ανεξίτηλα πάνω από μισό αιώνα ελληνικής ιστορίας, σε ενορχήστρωση του πιανίστα Αχιλλέα Γουάστωρ.

Διεύθυνση ορχήστρας Μίλτος Λογιάδης • Τραγουδούν Μαρία Φαραντούρη, Τάσης Χριστογιαννόπουλος • Μουσικοί Αχιλλέας Γουάστωρ πιάνο, ενορχηστρώσεις, Ηρακλής Ζάκκας μπουζούκι, Γιώργος Παπαδόπουλος κιθάρα, Δημήτρης Κουφογιώργος κιθάρα, Τεό Λαζάρου ηλεκτρικό μπάσο, κοντραμπάσο, David Lynch σαξόφωνο, Δημήτρης Παπαγγελίδης κιθάρα, Μιχάλης Πορφύρης βιολοντσέλο • Με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών • Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων • Εκτέλεση παραγωγής Cantabile Events / Μαρίνα Μπουρδάρα

8 Ιουλίου | Νίκος Πορτοκάλογλου – 40 χρόνια, Εφ’ όλης της ύλης

Η καλλιτεχνική πορεία του κορυφαίου Έλληνα τραγουδοποιού μέσα από τα σημαντικότερα τραγούδια του, με αφετηρία την εμφάνισή του ως ιδρυτικό μέλος των Φατμέ το 1982 έως και τη σημερινή του ενεργή παρουσία και προσφορά στη μουσική δημιουργία: 40 συναπτά έτη δημιουργίας και τραγουδοποιίας, σπουδαίες καλλιτεχνικές συνεργασίες και αξιοσημείωτη συμβολή στο πολιτιστικό έργο της χώρας μέσα από τη δισκογραφία του.

Η συναυλία θα παρουσιάσει «εφ’ όλης της ύλης» τα σημαντικότερα τραγούδια από τη δισκογραφία του Νίκου Πορτοκάλογλου, με μια σύγχρονη ενορχηστρωτική ματιά. Μια επετειακή συναυλία – γιορτή γι’ αυτό το υπέροχο μουσικό ταξίδι, με εκλεκτούς προσκεκλημένους, συνοδοιπόρους και μη, από τους Φατμέ ως το «Μουσικό κουτί»!

Καλεσμένοι Διονύσης Σαββόπουλος, ΦΑΤΜΕ, Ρένα Μόρφη • Συμμετέχουν Βίκυ Καρατζόγλου, Βύρων Τσουράπης • Εκτέλεση παραγωγής 360° Entertainment

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

21 Ιουνίου | Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ – Μιχάλης Οικονόμου – Guy Braunstein
Παγκόσμια ημέρα μουσικής, Έργα Ντβόρζακ, Μπραμς

Κάθε χρόνο, στις 21 Ιουνίου, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και προσκαλεί το κοινό σε μια μεγάλη, δωρεάν συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η λαμπρή ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου, θα συμμετάσχει στον καθιερωμένο εορτασμό με δύο από τα πλέον αγαπημένα και μελωδικά συμφωνικά έργα: Την 8η Συμφωνία του Αντονίν Ντβόρζακ και το Κονσέρτο για βιολί του Γιοχάννες Μπραμς. Σολίστ στο βιολί, ένας εξαιρετικός προσκεκλημένος, ο επί δέκα χρόνια εξάρχων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, Guy Braunstein.

Antonín Dvořák (1841-1904)
Συμφωνία αρ. 8 σε σολ μείζονα, έργο 88

Johannes Brahms (1833-1897)
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε μείζονα, έργο 7

2 Ιουλίου | Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Lionel Bringuier – Mischa Maisky
Έργα Ευαγγελάτου, Ντβόρζακ, Ραχμάνινοφ

Η συναυλία ανοίγει με ένα από τα σημαντικότερα συμφωνικά έργα του επιφανούς εκπροσώπου της ελληνικής Εθνικής Σχολής, Αντίοχου Ευαγγελάτου. Στη συνέχεια, ο θρυλικός τσελίστας Μίσα Μάισκυ ερμηνεύει το επικών διαστάσεων Κοντσέρτο του Τσέχου Ρομαντικού Αντονίν Ντβόρζακ. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, ο ραγδαία ανερχόμενος Γάλλος μαέστρος Λιονέλ Μπρινγκέ διευθύνει την επική και διαχρονικά δημοφιλή 2η Συμφωνία του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, κορωνίδα του συμφωνικού του έργου.

Συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Αντίοχος Ευαγγελάτος (1903-1981)
Εισαγωγή σ’ ένα δράμα

Antonín Dvořák (1841-1904)
Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε σι ελάσσονα, έργο 104

Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943)
Συμφωνία αρ. 2 σε μι ελάσσονα, έργο 27

Kρατική Oρχήστρα Aθηνών
Μουσική διεύθυνση: Lionel Bringuier
Σολίστ: Mischa Maisky βιολοντσέλο

18 Ιουλίου | Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Λουκάς Καρυτινός
Το χαμόγελο της Τζοκόντας – Όρνιθες

Φέτος, συμπληρώνονται ογδόντα χρόνια από την ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, του παλαιότερου ελληνικού συμφωνικού συνόλου. Στο πλαίσιο των εορτασμών αυτής της σημαντικής επετείου, η Ορχήστρα αποτίνει φόρο τιμής στον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι, παρουσιάζοντας δύο διάσημα έργα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν της ανεκτίμητης αξίας του συνθετικού έργου του Χατζιδάκι, που σφράγισε ανεξίτηλα τη μεταπολεμική μουσική μας ζωή, ο ίδιος είχε στενούς δεσμούς με την Κ.Ο.Α., της οποίας διετέλεσε Διευθυντής κατά την περίοδο 1976-1982.

Ερμηνεύουν Χριστίνα Πουλίτση υψίφωνος, Τάσης Χριστογιαννόπουλος βαρύτονος •  Με τη συμμετοχή της Χορωδίας της ΕΡΤ, της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων και της Παιδικής Χορωδίας Rosarte • Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός • Συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

25 Ιουνίου | Patti Smith

Η ιέρεια του πανκ, η αιώνια ρομαντική της νεοϋορκέζικης σκηνής, πνευματική επίγονος του Ρεμπώ, του Μπολάνιο, του Γκίνσμπεργκ και της Γενιάς Μπητ, έρχεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για μια μοναδική συναυλία, όπου θα παντρέψει τη μουσική και την ποίησή της με τον δικό της, απαράμιλλο τρόπο. Έχοντας σφραγίσει το μουσικό στερέωμα με τραγούδια-ύμνους όπως το «Because the Night» και έχοντας διακριθεί για το λογοτεχνικό της έργο (National Book Award για τα απομνημονεύματά της, Πάτι και Ρόμπερτ), η πολυσχιδής μουσικός, συγγραφέας, εικαστικός και ακτιβίστρια θα μας εμπνεύσει, θα μας συγκινήσει και θα ξυπνήσει πάλι την πίστη στη δύναμή μας ν’ αλλάξουμε τον κόσμο: «People have the power!»

Παραγωγή Temple Productions

28 Ιουνίου | Ibrahim Maalouf

Με δεκαπέντε χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας στα διεθνή μουσικά δρώμενα και με συναυλίες σε πάνω από 40 χώρες, ο πολυβραβευμένος Γαλλολιβανέζος τρομπετίστας Ιμπραΐμ Μααλούφ αναγνωρίζεται στη Γαλλία αλλά και παγκοσμίως ως ένας από τους σημαντικότερους τρομπετίστες της γενιάς του. Ο Μααλούφ παντρεύει απρόσμενα τον μοναδικό ήχο του με την παράδοση, διασχίζοντας χωροχρονικά σύνορα.

Το ρεπερτόριό του, στο οποίο κυριαρχούν οι ιδιαίτεροι αυτοσχεδιασμοί, διατρέχει μουσικά είδη και παραδόσεις των «μουσικών του κόσμου»: τζαζ ενορχηστρώσεις αφήνουν χώρο σε αραβικές κλίμακες αλλά και ποπ ήχους ή διασκευές, ενώ άλλοτε συνυφαίνονται με λάτιν και αφροκουβανικούς ρυθμούς.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022

29 Ιουνίου | Max Richter

Ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους συνθέτες της τελευταίας εικοσαετίας, ο πολυβραβευμένος Μαξ Ρίχτερ εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο. Δημιουργός με φανατικό κοινό από όλα τα είδη μουσικής, θεωρείται πρωτεργάτης της σύγχρονης ορχηστρικής νεοκλασικής μουσικής και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς, ενώ πολύ γνωστές και αγαπημένες είναι οι συνθέσεις του που ακούστηκαν σε κινηματογραφικές ταινίες.

Στο ρωμαϊκό Ωδείο, ο Ρίχτερ θα παρουσιάσει δύο δισκογραφικές δουλειές του, το Infra (2010) και το The Blue Notebooks (2004). Σύμφωνα με τον Guardian, ανήκουν στα σημαντικότερα «instant classic» έργα των τελευταίων είκοσι ετών. Το Infra είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα, που προέκυψε από συνεργασία του Ρίχτερ με τον χορογράφο Γουέην ΜακΓκρέγκορ και τον εικαστικό Τζούλιαν Όπι. Η ποίηση του Τ.Σ. Έλιοτ και οι επιρροές από το έργο του Σούμπερτ το καθιστούν διαχρονικό. Ο συνθέτης θα παρουσιάσει, επίσης, το αριστουργηματικό The Blue Notebooks, που έχει περιγράψει ως στοχασμό πάνω στη βία του πολέμου ‒ γράφτηκε το 2003 με αφορμή την εισβολή στο Ιράκ. Στο απόγειο της μινιμαλιστικής δεξιοτεχνίας του Ρίχτερ, το έργο μας παρασύρει σε μια καλοκεντημένη ατμόσφαιρα μουσικής δωματίου, διάστικτης από αποσπάσματα του Κάφκα, που διατηρεί έντονο το άρωμα της πρώτης ηχογράφησής του με τη φωνή της Τίλντα Σουίντον.

Mουσικοί Max Richter πιάνο, κίμπορντς, electronics, Ian Burdge βιολοντσέλο, Christopher Worsey βιολοντσέλο, Natalia Bonner βιολί, Louisa Fuller βιολί, Nicholas Barr βιόλα • Αφήγηση Sarah Sutcliffe • Παραγωγή Archangel Events

10 Ιουλίου | Laurie Anderson

Πρωτοποριακή περφόρμερ, ποιήτρια, τραγουδίστρια και μουσικός, η Λόρι Άντερσον παραμένει ακατάτακτη, καθώς με την πληθωρική ενέργειά της και μια απροσδόκητα ευφάνταστη μείξη λόγου και πολυμέσων επί σκηνής, γλιστράει επιδέξια ανάμεσα στα είδη. Ζυμωμένη καλλιτεχνικά με τη νεοϋορκέζικη σκηνή της δεκαετίας του ’70 και τους αντισυμβατικούς εκφραστές της, από τον Άντι Γουόρχολ ως τον Γουίλιαμ Μπάροουζ και τον Φίλιπ Γκλας και από τον Λου Ρηντ ως τον Άλεν Γκίνσμπεργκ, παντρεύει την καταγγελία με την ποίηση, το αίτημα της χειραφέτησης με το σπάσιμο κάθε κανόνα και την αναζήτηση μιας απόλυτης ελευθερίας στην τέχνη. Με όπλο τον ρυθμό και την αφήγηση και με τη χαρισματική φωνή της πάντα σε πρώτο πλάνο, αυτή η «πολυμεσική επίθεση από λούπες, κείμενα, φωνές και εικόνες» όπως την έχει περιγράψει ο Ίγκυ Ποπ, συνομιλεί μοναδικά με την ψυχή μας. Το κοινό του Φεστιβάλ θα έχει φέτος την ευκαιρία να την απολαύσει σε μια ακόμη περφόρμανς στο Ηρώδειο, που αναμένεται να μας μείνει αξέχαστη.

Παραγωγή: Temple Productions

11 Ιουλίου | Ross Daly – 40 χρόνια «Λαβύρινθος»

Μια  συναυλία προς τιμήν του κορυφαίου μουσικού, συνθέτη και δασκάλου, Ρος Ντέιλι, που αγκαλιάζει τον κόσμο ολόκληρο από το «Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος» του στο Χουδέτσι της Κρήτης, με την ευκαιρία των 40 χρόνων λειτουργίας του στην Ελλάδα. Δημιουργός του όρου «σύγχρονη τροπική μουσική», συνένωσε με την ευρηματικότητά του αχανείς μουσικούς τόπους λαϊκών και κλασικών παραδόσεων από τη δυτική Αφρική έως τη Μογγολία και συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη μιας νέας αισθητικής που έχει άξονα τη δημιουργική προσέγγιση των παραδόσεων αυτών και όχι τη στατική φολκλορική αναπαραγωγή τους.

Μαζί του, θα έχουμε την ευκαιρία να αφεθούμε στα μελωδικά καλέσματα πολλών και αγαπημένων Ελλήνων και ξένων μουσικών μέσα από μια αναδρομή σε συνεργασίες του Ρος Ντέιλι από το 1982 έως σήμερα με αφετηρία την Κρήτη και τον Βασίλη Σταυρακάκη μαζί με μια ιστορική παρέα Κρητών καλλιτεχνών έως την Περσία με τον Bijan Chemirani, που απολαύσαμε πέρυσι στη Μικρή Επίδαυρο, αλλά και μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών, μαθητών του «Λαβυρίνθου» που αποτελούν τη μαγιά για τη συνέχεια αυτού του διαχρονικού ταξιδιού έμπνευσης που δε γνωρίζει σύνορα.

Μουσικοί Κέλυ Θωμά λύρα, Γιώργος Παπαϊωάννου βιολί, Mayu Shviro βιολοντσέλο, Yasamin Shahhosseini ούτι,  Παύλος Σπυρόπουλος κοντραμπάσο, Βασίλης Σταυρακάκης φωνή, Γιώργος Ξυλούρης φωνή, λαούτο, Γιώργος Μανωλάκης φωνή, λαούτο, Χάρης Λαμπράκης νέυ, Bijan Chemirani ζαρμπ, μπεντίρ, Περικλής Παπαπετρόπουλος λάφτα, σάζι, Tugce Albayrak νέυ, Χρυσάνθη Γκίκα πολίτικη λύρα, Muhittin Kemal κανονάκι, Ballaké Sissoko κορά, Efren Lopez έγχορδα, Zohar Fresco μπεντίρ, Şakir Ozan Uygan κρουστά • Παραγωγή S. HILL – ΑΘΥΡ

15 Ιουλίου | Godspeed You! Black Emperor

Η καλλιτεχνική κολλεκτίβα-φαινόμενο της διεθνούς post-rock σκηνής Godspeed You! Black Emperor έρχεται στην Ελλάδα για μια μυσταγωγική συναυλιακή εμπειρία. Από την ίδρυσή του στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 –από τους Efrim Menuck, Mauro Pezzente και Mike Moya– έως και σήμερα, το σχήμα αναζητά διαρκώς νέες μουσικές φόρμες, καταρρίπτοντας θεαματικά όλες τις βεβαιότητες της post-rock σκηνής. Ο πειραματισμός χωρίς όρια και «ταμπέλες», οι μεγάλες ενορχηστρώσεις και τα ονειρικά άμπιεντ ηχητικά τοπία των Godspeed You! Black Emperor συνθέτουν ένα πρωτοποριακό μουσικό σύμπαν, που μαγεύει εδώ και δύο δεκαετίες το φανατικό κοινό τους και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Παραγωγή: Temple Productions

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | ΚΥΚΛΟΣ ΤΖΑΖ

22 Ιουνίου | Jan Garbarek Group
Με τη συμμετοχή του Trilok Gurtu

Ο Νορβηγός σαξοφωνίστας Γιαν Γκαρμπάρεκ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Το όνομά του έχει πλέον ταυτιστεί με αυτό που ονομάζουμε «ευρωπαϊκή τζαζ», αλλά και με τον περίφημο «ήχο» της ECM, της δισκογραφικής εταιρίας που έχει εκδώσει το σύνολο σχεδόν της ηχογραφημένης μουσικής του, η οποία χαρακτηρίζεται από λυρισμό και ποιητική διάθεση. Εδώ και 50 χρόνια, το πλούσιο έργο του αγκαλιάζει ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα, από την τζαζ ως την world αλλά και την κλασική μουσική. Σημαντικό κεφάλαιο στην καριέρα του αποτελεί το Jan Garbarek Group, στο οποίο συμμετέχουν ο επί δεκαετίες βασικός συνεργάτης του Γερμανός πιανίστας Ράινερ Μπρένινγκχάους, ο Βραζιλιάνος μπασίστας Γιούρι Ντάνιελ και ο Ινδός «μάγος» των κρουστών Τρίλοκ Γκούρτου.

Μουσικοί Jan Garbarek σαξόφωνο, Rainer Brüninghaus πιάνο, Yuri Daniel μπάσο, Trilok Gurtu κρουστά • Παραγωγή Super Nova Productions

30 Ιουνίου | Diana Krall

Παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ, η αγαπημένη τραγουδίστρια της τζαζ και πιανίστρια Diana Krall, που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία Grammy για τις ερμηνείες της και την πλούσια δισκογραφία της, έρχεται για μία και μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο. Μετά από παρότρυνση του συζύγου της, Elvis Costello, γράφει και τους στίχους των τραγουδιών της, ενώ πλέον ενσωματώνει και μουσικές επιρροές από τη Βραζιλία αλλά και ποπ αναφορές. Η συναυλία της στο φετινό Φεστιβάλ διοργανώνεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση για την καταπολέμηση της λευχαιμίας και άλλων αιματολογικών νόσων Aurora.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022

Eκτέλεση παραγωγής: Λάβρυς

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | ΚΥΚΛΟΣ ELECTRONICA

5 Ιουλίου | Autechre

Τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη τους κυκλοφορία, οι Autechre, το θρυλικό δίδυμο της ηλεκτρονικής μουσικής που αποτελείται από τους Rob Brown και Sean Booth, εξακολουθούν να διατηρούν μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές ακροατών και κριτικών. Οι πρώτες πειραματικές ηχογραφήσεις τους, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, εντυπωσίασαν με την πρωτοτυπία και τη φρεσκάδα τους. Από τα πιο γνωστά σχήματα της Warp Records, της δισκογραφικής εταιρείας που καθόρισε τη βρετανική πειραματική και ηλεκτρονική σκηνή, οι Autechre έβαλαν στον παγκόσμιο χάρτη το λεγόμενο intelligent dance music (IDM) και συνεχίζουν, ακόμα και σήμερα, να το επαναπροσδιορίζουν, επανεφευρίσκοντας διαρκώς τη δημιουργική τους ταυτότητα και μαγεύοντας το κοινό με το όραμά τους για την avant-garde electronica.

Παραγωγή: HUB EVENTS

12 Ιουλίου | Jeff Mills, Tomorrow comes the harvest

Ο Τζεφ Μιλλς, από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της αμερικανικής τέκνο, παρουσιάζει για πρώτη φορά ζωντανά σε αθηναϊκό κοινό το πρωτοπόρο Tomorrow Comes the Harvest, μια αυτοσχεδιαστική σύλληψη που δημιούργησε το 2018 με τον Tony Allen, θρύλο της άφροτζαζ και ντράμερ του Fela Kuti! Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι χωρίς τον Τζεφ Μιλλς, η ηλεκτρονική μουσική πιθανώς θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα. Από τα αντεργκράουντ κλαμπ του Ντητρόιτ στα ’80s και μετέπειτα, στα πιο ψαγμένα κλαμπ όλου του κόσμου, υπογράφοντας έως συνεργασίες με συμφωνικές ορχήστρες, εικαστικά και fashion projects, ο Μιλλς έχει χαράξει μια αξιοζήλευτη και εντελώς ιδιοσυγκρασιακή καλλιτεχνική πορεία.

Στο Ηρώδειο θα εμφανιστεί συνοδευόμενος από τον κιμπορντίστα και μακρόχρονο συνεργάτη του Jean-Phi Dary, συνομιλώντας εκ νέου με το εγχείρημα Tomorrow comes the harvest, αυτή τη φορά με νέους «συνεργούς» στον αυτοσχεδιασμό τη μπασίστρια Divinity Roxx και τη φλαουτίστα Rasheeda Ali.

16 Ιουλίου | Moderat

Μετά από έξι ολόκληρα χρόνια σιωπής, οι θρυλικοί Moderat επιστρέφουν στη δισκογραφία και τις συναυλίες με το άλμπουμ More D4ta. Όλα ξεκίνησαν το 2002, όταν οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Aparrat και Modeselektor αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, στο απόγειο της δημιουργικότητάς τους. Το αποτέλεσμα: τρεις δίσκοι που καθόρισαν την ηλεκτρονική μουσική χάρη σε μια μοναδική συνταγή, που περιλάμβανε «ψαγμένους» στίχους, κινηματογραφική αισθητική και επικά, χορευτικά μπητ.

Σήμερα, οι Γερμανοί σούπερ σταρ θεωρούνται από πολλούς το κορυφαίο σχήμα της βερολινέζικης σχολής της ηλεκτρονικής μουσικής του 21ου αιώνα. Σταθμός της πολυαναμενόμενης παγκόσμιας περιοδείας τους είναι και η Αθήνα, όπου θα μας συνεπάρουν με τις μεγάλες επιτυχίες τους και ένα state-of-the-art οπτικό θέαμα, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική εμπειρία.

Συμπαραγωγή Detox Events με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ

Schauspielhaus Bochum – Johan Simons | Άλκηστη του Ευριπίδη

1 & 2 Ιουλίου

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ | ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Ένα αλλόκοτο έργο: μια γυναίκα θυσιάζει τη ζωή της για να σώσει τη ζωή του ετοιμοθάνατου άντρα της. Θρήνοι, διαπραγματεύσεις, διαφωνίες· ποιος δεν φοβάται να πεθάνει, ποιος δικαιούται περισσότερο να ζήσει. Εντέλει, ο Ηρακλής κατεβαίνει στον Άδη για να φέρει πίσω την Άλκηστη, μόνο που τώρα η ηρωίδα είναι μια ξένη για την οικογένειά της.

Η μετάκληση στην Επίδαυρο του ιδρυτή του διάσημου Theater Hollandia (1985) και από τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής θεατρικής πρωτοπορίας, Ολλανδού Γιόχαν Σίμονς είναι γεγονός διεθνούς εμβέλειας. Ο Σίμονς, που επισκέφθηκε πρώτη φορά το Φεστιβάλ το 2002 με τις Βάκχες του Ευριπίδη και επανήλθε το 2009 με το Καζιμίρ και Καρολίνα του Χόρβατ σε συν-σκηνοθεσία με τον συνεργάτη του Paul Koek, είναι γνωστός για τη μουσική προσέγγισή του στα κείμενα και την εντυπωσιακά μινιμαλιστική αισθητική του. Στο νέο αυτό έργο επιχειρεί μια σύγχρονη μεταγραφή της Άλκηστης με όχημα τη μουσική της ομώνυμης όπερας του Γκλουκ, τοποθετώντας τέσσερις τραγουδιστές και ένα εκκλησιαστικό όργανο στη θέση του Χορού.

Σκηνοθεσία Johan Simons • Σκηνικά Johannes Schütz • Κοστούμια Greta Goiris • Δραματουργία Susanne Winnacker • Παίζουν Anne Rietmeijer, Steven Scharf, Elsie de Brauw, Pierre Bokma, Stefan Hunstein, Victor IJdens
Συμπαραγωγή Schauspielhaus Bochum – Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Residenztheater – Ulrich Rasche | Αγαμέμνων του Αισχύλου

22 & 23 Ιουλίου

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ | ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Στο πρώτο κεφάλαιο της αισχύλειας τριλογίας, η επιστροφή του Αγαμέμνονα στην πατρίδα σηματοδοτεί ένα νέο αιματηρό κεφάλαιο βίας, όταν ο ίδιος πέφτει θύμα δολοφονίας από τη γυναίκα του, Κλυταιμνήστρα. Από τους πιο συναρπαστικούς νέους Γερμανούς σκηνοθέτες, ο Ούλριχ Ράσε διακρίνεται για την ασυνήθιστη και εντυπωσιακή σκηνική του γλώσσα. Οι ηθοποιοί του εξωθούνται προς μια βαθιά υπαρξιακή όσο και «μανιακή» ερμηνεία, που συνδυάζει κείμενο, κίνηση και ρυθμό. Το κοινό μένει με κομμένη την ανάσα μπροστά σε μια απολύτως καλοκουρδισμένη χορογραφία που εκτελείται πάνω σε μηχανοκίνητες περιστρεφόμενες σκηνές, με ζωντανή μουσική υπόκρουση.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
© Simon Koy

Σκηνοθεσία – Σκηνικά Ulrich Rasche • Μουσική σύνθεση – Μουσική διεύθυνση Nico van Wersch • Κοστούμια Romy Springsguth • Διεύθυνση Χορού Jürgen Lehmann • Φωτισμοί Gerrit Jurda • Δραματουργία Michael Billenkamp

Συμπαραγωγή Residenztheater – Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen

Εθνικό Θέατρο – Γιάννης Καλαβριανός | Μήδεια του Μποστ

Πρεμιέρα | 8 & 9 Ιουλίου

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει ένα έργο-σταθμό της νεοελληνικής δραματουργίας για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Καλαβριανού. Γραμμένη το 1993 σε δεκαπεντασύλλαβο, η Μήδεια, του Μέντη Μποσταντζόγλου ή Μποστ, με τη χαρακτηριστική σκωπτική μαεστρία του δημιουργού της, είναι μια εκρηκτική παρωδία για τη σύγχρονη πραγματικότητα αυτής της χώρας. Εδώ, η τραγική ηρωίδα σκοτώνει τα παιδιά της όχι από ερωτική ζήλεια, αλλά από απογοήτευση για τις κακές μαθησιακές επιδόσεις και τον άσωτο βίο τους. Ο πολυσχιδής Μποστ κεντάει με παιγνιώδη και κωμικό τρόπο πάνω στο αρχαίο δράμα για να «επικρίνει τους επικριτάς, να προβληματίσει τους κριτάς και να ελευθερώσει τους θεατάς».

Σκηνοθεσία Γιάννης Καλαβριανός • Σκηνικά Εύα Μανιδάκη • Κοστούμια Βάνα Γιαννούλα • Μουσική Θοδωρής Οικονόμου • Χορογράφος Μαριάννα Καβαλλιεράτου • Φωτιστής Νίκος Βλασόπουλος • Βοηθός σκηνοθέτη Κέλλυ Παπαδοπούλου • Δραματολόγος παράστασης Εύα Σαραγά • Βοηθός σκηνογράφου Κατερίνα Βλάχμπεη • Βοηθός ενδυματολόγου Αλέξανδρος Γαρνάβος • Παίζουν (αλφαβητικά) Γιώργος Γλάστρας, Θανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Στέλιος Ιακωβίδης, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Κοσκινά, Σταύρος Σβήγκος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη • Χορός Μαρία Κωνσταντά, Ειρήνη Μακρή, Λυγερή Μητροπούλου, Ελπίδα Νικολάου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ματίνα Περγιουδάκη, Μαριάμ Ρουχάτζε, Θεοδοσία Σαββάκη, Νιόβη Χαραλάμπους

Δημήτρης Καραντζάς | Πέρσες του Αισχύλου

Πρεμιέρα | 15 & 16 Ιουλίου, Επίδαυρος // 30 & 31 Ιουλίου, Ελευσίνα

Οι Πέρσες ως τραγωδία της ανθρωπότητας, ως μικροσύστημα που αντανακλά ζητήματα ύπαρξης και συνύπαρξης, άλυτα ανά τους αιώνες. Στελεχωμένη από μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών, η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το τι συνιστά «κοινωνία» και τι ισότιμη συμπερίληψη όλων των πολιτών, τι σημαίνει η επίμονη προσκόλληση στην εξουσία και η ανάγκη της πίστης σ’ έναν οδηγό, άνθρωπο ή θεό, σε έναν συντετριμμένο κόσμο.

Το κοίλον και η ορχήστρα ενώνονται για να «συμμετάσχουν» σε μια κοινή συζήτηση για την ήττα, τη δυσκολία της παραδοχής της και την αμηχανία της συνέχειας, με τη συμμετοχή εθελοντών που εισέρχονται σταδιακά στον χώρο αναζητώντας το νήμα της ύπαρξής τους μετά την καταστροφή, σαν αντικατοπτρισμός της παρούσας, ιστορικής συγκυρίας.

Μετάφραση Παναγιώτης Μουλλάς • Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς • Συνεργάτις στη δραματουργία Γκέλυ Καλαμπάκα • Σκηνικό Κλειώ Μπομπότη • Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη • Κίνηση Τάσος Καραχάλιος • Μουσική Γιώργος Πούλιος • Φωνητική προετοιμασία – σύνθεση Ανρί Κεργκομάρ • Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος • Βοηθός σκηνοθέτη Μαρίσσα Φαρμάκη • Παίζουν Ρένη Πιττακή, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Γάλλος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κλίνης, Αλεξία Καλτσίκη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Ηλίας Μουλάς, Μάνος Πετράκης, Τάσος Καραχάλιος, Βασίλης Παναγιωτόπουλος κ.ά.

Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – Εταιρεία «Το Θέατρο» – 2023 ΕΛΕVΣΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Εθνικό Θέατρο – Αργύρης Ξάφης | Αίας του Σοφοκλή

Πρεμιέρα | 29 & 30 Ιουλίου

Ο Αίας, έργο που κατέχει κεντρική θέση ανάμεσα στις σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή, γράφτηκε εν καιρώ ειρήνης, ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος ήδη επωαζόταν. Ο Αίας, πολεμιστής ισάξιος του Αχιλλέα, καταλήγει θανάσιμος εχθρός των αρχηγών του στρατεύματος και παιχνίδι στα χέρια των θεών, αδυνατώντας να ακολουθήσει το πνεύμα μιας νέας, αναδυόμενης εποχής. Πρόκειται για μια τραγωδία που δεν εξιστορεί την πτώση του ήρωα, αλλά την ιδιότυπη, μετά θάνατον, αποκατάσταση και εξύψωσή του. Με τον Αίαντα, ο Αργύρης Ξάφης κατεβαίνει για πρώτη φορά ως σκηνοθέτης στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Μετάφραση Νίκος Παναγιωτόπουλος • Σκηνοθεσία Αργύρης Ξάφης • Σκηνικά Μαρία Πανουργιά • Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη • Μουσική Κορνήλιος Σελαμσής • Χορογράφος Χαρά Κότσαλη • Φωτιστής Αλέκος Αναστασίου • Βοηθός σκηνοθέτη Ιουλία Σταμούλη • Δραματολόγος παράστασης Ασπασία-Μαρία Αλεξίου • Β΄ βοηθός σκηνοθέτη Μάγια Κυριαζή • Βοηθός σκηνογράφου Σοφία Θεοδωράκη • Παίζουν (αλφαβητικά) Δημήτρης Ήμελλος, Δέσποινα Κούρτη, Γιάννης Νταλιάνης, Εύη Σαουλίδου, Στάθης Σταμουλακάτος, Χρίστος Στυλιανού, Νίκος Χατζόπουλος • Χορός Ασημίνα Αναστασοπούλου, Δημήτρης Γεωργιάδης, Αφροδίτη Κατσαρού, Ερατώ Καραθανάση, Φάνης Κοσμάς, Λάμπρος Κωνσταντέας, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ειρήνη Μπούνταλη, Φώτης Στρατηγός

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Βασίλης Παπαβασιλείου | Ελένη του Ευριπίδη

12 & 13 Αυγούστου

Γραμμένη λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελική Εκστρατεία, η Ελένη του Ευριπίδη διακρίνεται, ως έργο, τόσο για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του όσο και για την ανάδειξη αρετών όπως ο σεβασμός του όρκου και η ευφυΐα, που προσωποποιούνται στη μορφή της κεντρικής ηρωίδας. Αντλώντας από την εκδοχή του μύθου που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος και όχι από την ομηρική, ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή που έγινε χάριν ενός «ειδώλου» και όχι μιας πραγματικής γυναίκας. Από τα λιγότερο γνωστά έργα του τραγικού ποιητή, που σχεδόν καταχρηστικά ταξινομείται ως «τραγωδία», καθώς διακρίνεται για τα κωμικά στοιχεία του, η Ελένη σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ήταν από τις παραστάσεις του περσινού προγράμματος που ακυρώθηκαν λόγω των πυρκαγιών. Θα την απολαύσουμε φέτος!

Μετάφραση Παντελής Μπουκάλας • Σκηνοθεσία Βασίλης Παπαβασιλείου • Συνεργάτις σκηνοθέτις – Δραματουργία Νικολέτα Φιλόσογλου • Σκηνικά – Κοστούμια Άγγελος Μέντης • Μουσική Άγγελος Τριανταφύλλου • Χορογραφία Δημήτρης Σωτηρίου • Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος • Ενορχήστρωση – Μουσική διδασκαλία Γιώργος Δούσος • Μουσική διδασκαλία Χρύσα Τουμανίδου • Βοηθός χορογράφου Σοφία Παπανικάνδρου • Βοηθός σκηνοθέτη Άννα-Μαρία Ιακώβου • Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου Έλλη Ναλμπάντη • Οργάνωση παραγωγής Αθανασία Ανδρώνη • Οδηγοί σκηνής Γιάννης Παλαμιώτης, Μαρίνα Χατζηιωάννου • Παίζουν Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α΄), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β΄), Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι) • Χορός Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Νατάσσα Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα, Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου • Μουσικοί επί σκηνής Γιώργος Δούσος φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, καβάλ, Δάνης Κουμαρτζής κοντραμπάσο, Θωμάς Κωστούλας κρουστά, Παύλος Μέτσιος τρομπέτα, ηλεκτρική κιθάρα, Χάρης Παπαθανασίου βιολί, Μανώλης Σταματιάδης πιάνο, ακορντεόν

Θέμης Μουμουλίδης | Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη

19 & 20 Αυγούστου

Στην τραγωδία Ιφιγένεια εν Αυλίδι, η κεντρική ηρωίδα πεθαίνει για έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο. Μια κοινωνία σε παρακμή θυσιάζει την Ιφιγένεια, στην οποία ενσαρκώνεται μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων. Έπειτα από είκοσι χρόνια Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Ευριπίδης μοιάζει να αναρωτιέται: Είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος; Δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα, και ενώ αντικρίζουμε τα πρώτα σημάδια ενός δυστοπικού μέλλοντος, εξακολουθούμε κι εμείς να αναρωτιόμαστε: Είναι άραγε δυνατόν να αλλάξουν τα πράγματα; Ο Θέμης Μουμουλίδης δημιουργεί μια παράσταση που στοχάζεται πάνω στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, με όχημα τη νέα μετάφραση του έργου από την Παναγιώτα Πανταζή. Την παράσταση διατρέχει ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο του συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου, ο οποίος εμπνέεται από τη μορφή της Ιφιγένειας, δημιουργώντας μια παράλληλη, δική του αφήγηση, σε διάλογο με τη σκηνοθεσία.

Μετάφραση Παναγιώτα Πανταζή • Σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης • Σκηνικό Γιώργος Γαβαλάς • Κοστούμια Νίκη Ψυχογιού • Μουσική – Μουσική διδασκαλία Σταύρος Γασπαράτος • Κίνηση Σεσίλ Μικρούτσικου • Φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος • Σύμβουλος δραματολόγος Καίτη Διαμαντάκου • Επιστημονική συνεργάτιδα Κατερίνα Διακουμοπούλου • Φωτογραφίες Ελίνα Γιουνανλή • Artwork Ιφιγένεια Βασιλείου • Διεύθυνση – Οργάνωση παραγωγής Σταμάτης Μουμουλίδης • Παίζουν Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Ιωάννα Παππά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Παντελής Δεντάκης κ.ά. • Χορός Ιουλία Γεωργίου, Άλκηστις Ζηρώ, Σοφία Κουλέρα, Ιωάννα Λέκκα, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Νοέα, Δανάη Πολίτη, Σάντυ Χατζηιωάννου • Παραγωγή 5η Εποχή Τέχνης, Εταιρεία Τέχνης Ars Aeterna, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας

ANTIGONISMS Κύκλος Αντιγόνη

5 & 6 Αυγούστου
Cezaris Graužinis | Αντιγόνη του Σοφοκλή

Tην επομένη του εμφυλίου στη Θήβα, οι χθεσινοί προστάτες της πόλης γιορτάζουν τη νίκη τους, προσπαθώντας να σβήσουν από τη μνήμη τους τις μέρες της ανασφάλειας και της δυστυχίας. Ο νέος ηγεμόνας, ο Κρέοντας, συμμετέχει στη γιορτή με στόχο να εδραιώσει την εξουσία του, εκφοβίζοντας τους συμπολίτες του με απειλές. «Γιορτάζει» και η νεαρή Αντιγόνη, μια γιορτή ανυπακοής, που την φωτίζει ο ενθουσιασμός της αντίστασης στον πολιτικό πραγματισμό της τυραννίας. Ο καταξιωμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας. Ο θίασος αποτελείται από εξαιρετικούς ηθοποιούς της νέας γενιάς, με την Έλλη Τρίγγου στον ρόλο της Αντιγόνης και τον Βασίλη Μπισμπίκη στο ρόλο του Κρέοντα.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022

Σκηνοθεσία Cezaris Graužinis • Σκηνογραφία – Ενδυματολογία Kenny McLellan • Μουσική σύνθεση Δημήτρης Θεοχάρης • Χορογραφία Edgen Lame • Φωτισμοί Αλέκος Γιάνναρος • Παίζουν Έλλη Τρίγγου (Αντιγόνη), Βασίλης Μπισμπίκης (Κρέων), Ιεροκλής Μιχαηλίδης (Κορυφαίος του Χορού), Γιώργος Παπαγεωργίου (Άγγελος), Δανάη Μιχαλάκη (Ισμήνη), Χρήστος Σαπουντζής (Τειρεσίας), Κώστας Κορωναίος (Φύλακας), Στρατής Χατζησταματίου (Αίμων), Μαρίνα Αργυρίδου (Ευριδίκη), • Χορός Τάσος Σωτηράκης, Γιάννης Μαστρογιάννης, Περικλής Σιούντας • Παραγωγή Λυκόφως

Δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο

1 Ιουλίου – 20 Αυγούστου

Το επιτυχημένο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα, που διακόπηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας, φέτος ξεκινάει πάλι, φέρνοντας κοντά στα παιδιά το υπέροχο και μυστηριώδες σύμπαν των αρχαίων μύθων. Ενώ οι μεγάλοι παρακολουθούν την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου απερίσπαστοι, τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά, προσεγγίζοντας το περιεχόμενο του ίδιου έργου. Το πρόγραμμα συντονίζει η θεατρολόγος Έλλη Γαβριήλ, σε συνεργασία με ομάδα έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και δασκάλων μουσικοκινητικής και αισθητικής αγωγής (Αγγελική Τσάκωνα, Ελπίδα Κομιανού, Άλκηστη Βασιλάκου, Βασίλης Καλαγκιά, Αναστασία Κορδάρη).

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Για παιδιά 5 – 12 ετών

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.

*(Όλες οι παραστάσεις με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους)

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ANTIGONISMS Κύκλος Αντιγόνη
STUDIO RESIDENCY

7 – 28 Ιουνίου
Πάροδος

Η Πάροδος, το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα που εγκαινιάστηκε πέρυσι με στόχο την ανανεωτική προσέγγιση στη δραματουργία του Αρχαίου Δράματος επιστρέφει το καλοκαίρι του 2022, με αφετηρία την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου διοργανώνει το studio residency στη Μικρή Επίδαυρο, επιθυμώντας να δώσει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία να προχωρήσουν υπό ιδανικές συνθήκες την έρευνά τους in situ.

Συντονισμός Παναγιώτα Κωνσταντινάκου θεατρολόγος – δραματουργός

Φέτος θα δημιουργηθούν δύο ομάδες:

– Ομάδα Κίνησης, με έμφαση στην κινητική έρευνα και τη δραματουργία του εν σκηνή σώματος, απευθυνόμενη σε χορευτές (8-10 άτομα)

7 – 13 Ιουνίου Πειραιώς 260 Β
15 – 21 Ιουνίου Μικρή Επίδαυρος

– Ομάδα Κειμένου, με έμφαση στη δραματουργία λόγου, απευθυνόμενη σε ηθοποιούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες (6-7 άτομα).

Προσκεκλημένοι Ελένη Βαροπούλου και Piotr Gruszczyński

14 – 20 Ιουνίου Πειραιώς 260 Β
21 – 28 Ιουνίου Μικρή Επίδαυρος

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΤΑΚΙΜ | Περιπλανώμενο
Με την Ελένη Βιτάλη, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τη Σοφία Παπάζογλου

2 Ιουλίου

Το μουσικό σχήμα ΤΑΚΙΜ, που αποτελείται από πέντε σημαντικούς δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, επανέρχεται στο Φεστιβάλ, αυτή τη φορά στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου. Οι Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Κώστας Μερετάκης (παραδοσιακά και λαϊκά κρουστά) και Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο) συμπράττουν φέτος με τρεις αγαπημένους ερμηνευτές: την Ελένη Βιτάλη, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τη Σοφία Παπάζογλου. Με τους ΤΑΚΙΜ συνεργάζεται ο μουσικός Ηλίας Μαντικός (κανονάκι). Οι ΤΑΚΙΜ καλούν το φεστιβαλικό κοινό σε μια περιπλάνηση στις μουσικές της Ελλάδας, από τον διονυσιασμό των πανηγυριών μέχρι τις πιο ήσυχες γιορτές μας. Στην παράσταση θα γίνουν δύο ξεχωριστές «στάσεις», στη μουσική του Πόντου και στη μουσική που γεννήθηκε στα παράλια της Μικρασίας, αλλά και στα τραγούδια που γέννησε ο διωγμός.

Παραγωγή: Pure Art

Νίκος Κυπουργός | Τα Κυπο-Θεατρικά

9 Ιουλίου

Μια ατμοσφαιρική βραδιά, αφιερωμένη στο πολύπλευρο έργο του Νίκου Κυπουργού για το θέατρο, που εκτείνεται από το Αρχαίο Δράμα ως το μιούζικαλ. Μέσα από απρόσμενες συναντήσεις, εκλεκτοί προσκεκλημένοι θα μας αποκαλύψουν τα πολλά πρόσωπα της μακρόχρονης πορείας του, μέσα από αγαπημένα, αλλά και άγνωστα τραγούδια του.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
© Elina Giounanli

Διεύθυνση ορχήστρας Νίκος Κυπουργός • Τραγουδούν Γιάννης Διονυσίου, Χρήστος Θηβαίος, Μαρία Κατριβέση, Δημήτρης Πακσόγλου, Μαρίνα Σάττι με την Ερασμία Μαρκίδη και την Έλενα Παπαδημητρίου • Μουσικοί Μαρίνος Γαλατσινός κλαρινέτο, σαξόφωνο, φλάουτο, Μιχάλης Καλκάνης κοντραμπάσο, Σταύρος Λάντσιας πιάνο, κρουστά, Τάσος Μισυρλής βιολοντσέλο, Μιλτιάδης Παπαστάμου βιολί • Ηχοληψία Γιώργος Καρυώτης • Εκτέλεση παραγωγής Cricos Events

ΚΥΚΛΟΣ CONTEMPORARY ANCIENTS

Έφη Θεοδώρου | Ρίζες από βαμβάκι της Κάλλιας Παπαδάκη

15 & 16 Ιουλίου

Εμπνευσμένο από τον Αίαντα του Σοφοκλή

Καλοκαίρι του 1978, σ’ ένα χωριό του Έβρου. Ο Αίαντας επιστρέφει στη γενέτειρά του πιστεύοντας ότι θα αναλάβει τα στρέμματα γης που του αναλογούν. Ο πατέρας του, όμως, έχει ορίσει μοναδικό του κληρονόμο τον μικρό του γιο, Οδυσσέα. Εκείνον που έμεινε κοντά του, έκανε οικογένεια και δούλεψε τη γη, όσο ο μεγάλος σπούδαζε φιλόλογος μακριά τους. Ο Αίαντας, θολωμένος από θυμό, βάζει φωτιά στο πατρικό του, να τους κάψει όλους στον ύπνο. Μόνο που ο άνεμος αλλάζει ρότα και τα σχέδιά του δεν ευοδώνονται. Δεν του απομένει τίποτα άλλο πέρα από την αυτοχειρία. Ένας οικογενειακός εμφύλιος ξεσπά γύρω από την ταφή του σώματός του.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
© Γκέλυ Καλαμπάκα

Σκηνοθεσία Έφη Θεοδώρου • Σκηνικά Μυρτώ Λάμπρου • Κοστούμια Βασιλεία Ροζάνα • Μουσική Jan Van Angelopoulos, Φώτης Σιώτας • Κίνηση Γιάννης Νικολαΐδης, Ιωάννα Πορτόλου • Φωτισμοί Χριστίνα Θανάσουλα • Βοηθός σκηνοθέτη Γεωργία Κανελλοπούλου • Βοηθός σκηνογράφος Δάφνη Αηδόνη • Παίζουν Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Πατέρας), Βαγγέλης Αμπατζής (Οδυσσέας), Γιώργος Βαλαής (Σέργιος), Μαρία Κεχαγιόγλου (Μάνα), Δημήτρης Μοθωναίος (Αίαντας), Χάρης Τζωρτζάκης (Αργύρης) • Διεύθυνση  παραγωγής Ρένα Ανδρεαδάκη, Ζωή Μουσχή

Σύλλας Τζουμέρκας, Φάκελος Βάνκαου του Ηλία Μαγκλίνη

5 & 6 Αυγούστου

Εμπνευσμένο από την Άλκηστη του Ευριπίδη

Η περίπτωση Βάνκαου (Wahncau): μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε όρθια στάση. Η συνήθης μεταθανάτια μυϊκή παράλυση αντικαταστάθηκε από μια σπάνια, ακαριαία πτωματική ακαμψία. Επειδή έχουμε συνηθίσει τους νεκρούς οριζοντιωμένους, παραιτημένους από κάθε δικαίωμα και παρουσία, αυτή η γυναίκα μοιάζει να μας απειλεί. Ή να μας υπόσχεται το θαύμα. Σαν την Άλκηστη, που «έχει και δεν έχει ξανάρθει, είναι και δεν είναι η Άλκηστη. Μπορείς και ζωντανή και πεθαμένη να την πεις». Μια έκλειψη ηλίου θα ρίξει το αλλόκοτο φως της σε μια ήσυχη γη στο μέλλον, στα πρόσωπα των ανθρώπων και τα ερείπια των ναών.

Σκηνοθεσία Σύλλας Τζουμέρκας • Δραματουργία Βάσια Ατταριάν • Σχεδιασμός φωτισμών Ελίζα Αλεξανδροπούλου • Κοστούμια Μάρλι Αλειφέρη • Μουσική και ήχοι Μάκης Κεντεποζίδης a.k.a. Quetempo • Σχεδιασμός κομμώσεων και μακιγιάζ Εύη Ζαφειροπούλου • Παίζουν Βασίλης Κανάκης, Στέφανος Μουαγκιέ, Νίκη Παπανδρέου, Άννα Τσακουρίδου, Μαρία Φιλίνη κ.ά.

ΘΕΑΤΡΟ

Βασίλης Μαυρογεωργίου | Επιτρέποντες του Μενάνδρου

Πρεμιέρα | 22 & 23 Ιουλίου

Οι Επιτρέποντες είναι από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Μενάνδρου. Η υπόθεση πλέκεται γύρω από μια ερωτική συνεύρεση που συντελείται σε κάποια νυχτερινή γιορτή αφιερωμένη στη θεά Άρτεμη. Σε μια εποχή που η έννοια της συναίνεσης εκ μέρους της γυναίκας είναι αμφισβητήσιμη και η αντρική επιβολή θεωρείται θεμιτή, η ηρωίδα της ιστορίας αναζητά ισότητα, ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση, όπως ακριβώς και οι γυναίκες του σήμερα. Τα πάντα, όμως, τείνουν να γίνονται κρυφά και μυστικά, δημιουργώντας παρεξηγήσεις και μπερδέματα που μοιάζουν κωμικά ή τραγικά, ανάλογα με την οπτική γωνία.

Μέσα από τα παιχνίδια της τύχης, της κοινωνίας και των θεών, οι δυο ήρωες παντρεύονται και… τέλος καλό, όλα καλά. Αυτό το τέλος, που προσπαθεί να καθαγιάσει ό,τι έχει προηγηθεί, φωτίζει με αμφίσημο τρόπο τα πρόσωπα και τις πράξεις τους και αποτελεί το κεντρικό ζήτημα της παράστασης. Μια μουσική κωμωδία που ανοίγει, με όχημα το χιούμορ, έναν χώρο συζήτησης για τον έρωτα και τις σχέσεις των δύο φύλων στην εποχή μας.

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2022
©Patroklos Skafidas

Απόδοση – Διασκευή – Σκηνοθεσία Βασίλης Μαυρογεωργίου • Μουσική Νίκος Κυπουργός • Σκηνικά Θάλεια Μέλισσα • Κοστούμια Βασιλική Σύρμα • Φωτισμοί Στέλλα Κάλτσου • Κίνηση Πάρης Μαντόπουλος • Βοηθός σκηνοθέτη Καλή Βοϊκλή • Φωτογραφίες Πάτροκλος Σκαφίδας • Εκτέλεση παραγωγής Polyplanity Productions • Παίζουν Δάφνη Δαβίδ, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μάριος Σαραντίδης, Λυδία Τζανουδάκη, Ιώβη Φραγκάτου και τρεις μουσικοί

ΧΟΡΟΣ

Ευριπίδης Λασκαρίδης – OSMOSIS | ΤΟΥΡΝΕ

Πρεμιέρα | 29 & 30 Ιουλίου

Ο περφόρμερ-δημιουργός, στο μεταίχμιο μεταξύ χορού, θεάτρου και εικαστικών τεχνών, ετοιμάζει ένα έργο για τη Μικρή Επίδαυρο, με το οποίο εξερευνά πτυχές της περιπέτειας και της τέχνης του θεάτρου και, από εκεί, της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας. Ένα βλέμμα πάνω στις αλλοπρόσαλλες ιστορίες που λέμε για μας και την αρχαιότητα, μέσα σ’ ένα αμφιθέατρο αφιερωμένο στον Διόνυσο. Και, ταυτόχρονα, μια ανασκαφή στην προσωπική μυθολογία του Ευριπίδη Λασκαρίδη, που ανασύρει μνήμες, εικόνες και συναισθήματα από την κουλτούρα των θερινών θεατρικών περιοδειών (τουρνέ). Κάτω από την έναστρη νύχτα της Επιδαύρου ξετυλίγεται μια νέα κωμική τραγωδία.

Σύλληψη – Σκηνοθεσία Ευριπίδης Λασκαρίδης • Κείμενο – Χορογραφία Η ομάδα • Ερμηνεύουν Ευριπίδης Λασκαρίδης, Ευθύμιος Μοσχόπουλος, Έλενα Τοπαλίδου • Κοστούμια Άγγελος Μέντης • Πρωτότυπη μουσική – Ηχητικός σχεδιασμός Γιώργος Πούλιος • Σκηνογραφία Λουκάς Μπάκας • Συνεργάτης σκηνογράφος Φιλάνθη Μπουγάτσου • Σύμβουλος φωτισμών Ελίζα Αλεξανδροπούλου • Συνεργάτης φωτιστής Βαγγέλης Μούντριχας • Σκηνικά αντικείμενα Όλγα Βλάσση • Ειδικές κατασκευές Κωνσταντίνος Χαλδαίος • Σύμβουλος δραματουργίας Αλέξανδρος Μιστριώτης • Καλλιτεχνικοί Συνεργάτες Αμαλία Κοσμά, Δημήτρης Ματσούκας, Τατιάνα Μπρε • Βοηθός σκηνοθέτη Δήμος Κλιμενώφ • Βοηθός ενδυματολόγου Άελλα Τσιλικοπούλου • Τεχνικός διευθυντής Κωνσταντίνος Μαργκάς • Ηχολήπτες Κωστής Παυλόπουλος, Γιώργος Χανός • Φωτογράφος Ελίνα Γιουνανλή • Υπεύθυνος παραγωγής Νίκος Μαυράκης – TooFarEast • Οργάνωση παραγωγής διεθνούς περιοδείας Simona Fremder – EdM Productions • Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ομάδα OSMOSIS

Μια ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021 & 2022.
Ένα έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της Ομάδας OSMOSIS.
Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ. Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΘΕΑΤΡΟ – ΕΚΔΟΣΗ

Γίνεται δέντρο το πουλί; του Χρήστου Χωμενίδη

Εμπνευσμένο από τον Ίωνα του Ευριπίδη

Εκκινώντας από τον Ίωνα, τη «λιγότερο τραγική» από τις τραγωδίες του Ευριπίδη     –περισσότερο θα του ταίριαζε ίσως ο χαρακτηρισμός «ειρωνικό δράμα»–, ο Χρήστος Χωμενίδης γράφει ένα έργο που διαλαμβάνει –ανάλαφρα, μα καίρια– θεμελιώδη, διαχρονικά ζητήματα: Τις ρίζες κάθε ανθρώπου και τη σχέση του με τους γονείς του, βιωμένη ή φαντασιακή, την εξουσία και την ανάγκη της να προεκτείνεται στο μέλλον, τον γάμο ως φρίκη και ως φωλιά, τον έρωτα που φθίνει και τον πόθο που αναπάντεχα ανθίζει.

Κορφολογώντας σύμβολα, αρχέτυπα, κοινούς τόπους, πλουτίζοντας το έργο με τραγούδια και χορούς, ο Χωμενίδης παραδίδει ένα έργο ευφρόσυνο, λαμπερό, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να στηθεί ένα λαϊκό γλέντι. Σε αυτό ακριβώς ελπίζει. Οι θεατές να φύγουν από το θέατρο λυτρωμένοι, χαρούμενοι. Ξέχειλοι από λαχτάρα να πιουν, να φάνε, να βουτήξουν γυμνοί στη θάλασσα ή στο κρεβάτι.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.