«ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ – Η τριπλή απελευθέρωση»: Το νέο ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού στον Κινηματογράφο Τριανόν

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ - Η τριπλή απελευθέρωση

Είκοσι δύο αγωνίστριες καταθέτουν αυτά που έζησαν από τη δεκαετία του 1930 έως το 1949

Το νέο ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ – Η τριπλή απελευθέρωση» θα προβάλλεται στον Κινηματογράφο Τριανόν από την Πέμπτη 31 Μαρτίου.

Είναι οι γυναίκες εκείνες που σαν αφανείς ήρωες των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων του ελληνικού λαού στη διάρκεια του 20ου αιώνα, είδαν τους άνδρες τους, τους αδελφούς και τις αδελφές τους, τους γονείς τους να παίρνουν το δρόμο της φυλακής, της εξορίας κάποτε και του εκτελεστικού αποσπάσματος. Πολλές από αυτές ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, τιμωρούμενες με αυτόν τον τρόπο για τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή για τον λαό αυτής της χώρας, για τον αγώνα τους ενάντια στους κατακτητές, για τον αγώνα τους για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι γυναίκες που πηγαινοέρχονταν στα επισκεπτήρια των φυλακών και των τόπων εξορίας, που αποχαιρετούσαν τους αγαπημένους τους, τους προορισμένους για το εκτελεστικό απόσπασμα, αντιμέτωπες ταυτόχρονα με τα προβλήματα της επιβίωσης, με την υποχρέωση να μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ - Η τριπλή απελευθέρωση

Από την μεταξική δικτατορία του 1936 μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου του 1967 ήταν αντιμέτωπες με τον πολιτικό αποκλεισμό των «κοινωνικών φρονημάτων» στην επαγγελματική τους ζωή, με τις πιέσεις που ασκούνταν στις γυναίκες των φυλακισμένων αγωνιστών να αποκηρύξουν τους άντρες τους ώστε να τους επιτραπεί το μεροκάματο σε ένα εργοστάσιο για να ζήσουν αυτές και τα παιδιά τους.

Μια ζωή κάτω από την επιτήρηση του αστυνόμου, δεκαετίες ολόκληρες ενός καθημερινού αγώνα με σκληρό προσωπικό τίμημα και με έπαθλο μόνο μια λέξη: αξιοπρέπεια.

Είκοσι δύο αγωνίστριες καταθέτουν αυτά που έζησαν από τη δεκαετία του 1930 έως το 1949.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ - Η τριπλή απελευθέρωση

Το ντοκιμαντέρ «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ – Η τριπλή απελευθέρωση», προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε μια γεμάτη αίθουσα και είχε συγκινητική αποδοχή από το κοινό.

Παρεμβαίνουν οι ιστορικοί Τασούλα Βερβενιώτη και Λη Σαράφη. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Λεωνίδα Βαρδαρού.

Μοντάζ: Αγγελική Χατζή
Μουσική: Μιχάλης Γούτης
Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός
Ήχος: Αντρέας Γκόβας

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ - Η τριπλή απελευθέρωση

Πληροφορίες

Από τις 31 Μαρτίου στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος και Πατησίων).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε κάθε Τετάρτη στο e-mail σας

τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!