Η πόλη της Ελευσίνας μια εικαστική σκηνή με 5 εκθέσεις και εγκαταστάσεις με ελεύθερη είσοδο

Σε μια μεγάλη εικαστική σκηνή μετατρέπει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την πόλη της Ελευσίνας

Σε μια μεγάλη εικαστική σκηνή μετατρέπει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την πόλη της Ελευσίνας με πέντε εκθέσεις και εικαστικές εγκαταστάσεις με ελεύθερη είσοδο να υποδέχονται το κοινό: τα Μυστήριο 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες και Μυστήριο 17 Μελίνα, υπό τη γενική εποπτεία της Μανουέλλας Παυλίδου και τη γενική επιμέλεια του Νικόλαου Καλτσά, στις ανακαινισμένες Αποθήκες 2 & 3 αντίστοιχα του Παλαιού Ελαιουργείου, το Μυστήριο 177 Visions from the Underworld, μία ομαδική έκθεση υπό την επιμέλεια των Agprognostic Temple (Dome Wood & Sam Steverlynck) στο X – Bowling Art Center, το Μυστήριο 29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, η έκθεση – ωδή στην πόλη της Ελευσίνας στο ανακαινισμένο Παλαιό Δημαρχείο υπό την επιμέλεια της Ερατώς Κουτσουδάκη, καθώς και την εικαστική έκθεση-εγκατάσταση Αποθέματα Inventory II του Βασίλη Γεροδήμου και της Τζένης Αργυρίου στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. 

7 Columns – Goebbels, John Kouskoutis/LDSPRO/2023Eleusis

Με σεβασμό στη μεταβιομηχανική του ιστορία, την αρχιτεκτονική του και τη γενναιόδωρη αισθητική του, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του φωτός, της προβολής, του νερού και του ήχου, ο πολυπράγμων καλλιτέχνης και συνθέτης Heiner Goebbels μετατρέπει με το Μυστήριο 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες (05.02—23.04) την Αποθήκη 2 του Παλαιού Ελαιουργείου σε τελεστήριο: μια κοσμική αίθουσα μύησης, που προσκαλεί ανοιχτά το κοινό να γίνει ο κυρίαρχος παρατηρητής, να αφουγγραστεί ήχους που δεν μπορούν να αποδοθούν σε γνωστά όργανα μουσικής αλλά και φωνές – ακουστικά ντοκουμέντα που συλλέχθηκαν στην Ελλάδα στα μέσα του 20ού αιώνα από τον εθνομουσικολόγο και μουσικό Samuel Baud-Bovy, αλλά και να ανακαλύψει τις εκπληκτικές αντανακλάσεις στους τοίχους και την οροφή, τις εύγλωττες επιφάνειες των λίθων, και τις κινούμενες εικόνες με ερμηνευτές (κυριολεκτικά) να βγάζουν λείψανα της ευρωπαϊκής ιστορίας από το οπλοστάσιο του παρελθόντος. Και οι προσεκτικοί θεατές μπορεί να ανακαλύψουν ακόμη και την έβδομη στήλη.

7 Columns – Goebbels, John Kouskoutis/LDSPRO/2023Eleusis
7 Columns – Goebbels, John Kouskoutis/LDSPRO/2023Eleusis

Στην Αποθήκη 3 του Παλαιού Ελαιουργείου φιλοξενείται το Μυστήριο 17 Μελίνα (05.02—23.04), υπό τη γενική εποπτεία της Μανουέλλας Παυλίδου, τη γενική επιμέλεια και μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του Νικόλαου Καλτσά. Μια σπάνια έκθεση για το έργο ζωής της πολύπλευρης προσωπικότητας της Μελίνας Μερκούρη, της μακροβιότερης Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού μέχρι σήμερα: ένα έργο για την εκστρατεία της για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και τον αγώνα της για τη θεσμική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, για την ίδρυση Δημοτικών και Περιφερειακών Θεάτρων, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για την προώθηση του πολιτισμού στα σχολεία, και φυσικά την ίδρυση της πρωτοβουλίας Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

VIP Event Old Oil Mill, Costas Baltas/LDSPRO/2023Eleusis
VIP Event Old Oil Mill, Costas Baltas/LDSPRO/2023Eleusis

Και ακόμη, μια πλούσια παρουσίαση φωτογραφιών που τεκμηριώνουν τον αγώνα της ενάντια στην ελληνική δικτατορία, πρωτότυπες αφίσες από διάσημες ταινίες της, εμφανίσεις της σε τελετές βραβείων, στιγμές της με αγαπημένα πρόσωπα, καθώς και πρωτότυπα κοστούμια που χρησιμοποιούνται σε θεατρικές παραγωγές-ορόσημα, αλληλογραφία της με εξέχουσες προσωπικότητες, ακόμα και το καμαρίνι της, με τα προσωπικά της αντικείμενα.

VIP Event Old Oil Mill, Costas Baltas/LDSPRO/2023Eleusis

Το Μυστήριο 177 Visions from the Underworld (03.02—08.04), υπό την επιμέλεια των Agprognostic Temple (Dome Wood & Sam Steverlynck), φιλοξενείται στο X-Bowling Art Center. Αντλώντας  ελεύθερα στοιχεία από τα Ελευσίνια Μυστήρια, η ομαδική αυτή έκθεση εκκινεί από τον μύθο και τον μυστικισμό που τα περιβάλλει, ώστε να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα. Στόχος της είναι να καταδείξει τη συνάφεια των Μυστηρίων με τη σύγχρονη εποχή και να τα ερμηνεύσει μέσω διάφορων φωνών σε μια γλώσσα για τον 21ο αιώνα.

Visions from the Underworld, John Stathis/LDSPRO/2023Eleusis
Visions from the Underworld, John Stathis/LDSPRO/2023Eleusis

Η έκθεση είναι στημένη μέσα σε μια αρχιτεκτονική κατασκευή ενός υπερκύβου, ως αναφορά στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο, κάτι ανάμεσα σε ένα ερείπιο που μπορεί να υπήρξε πριν από χιλιετίες και σε ένα ακαθόριστο μετα-αποκαλυπτικό μέλλον. Με την είσοδό του ο επισκέπτης καλείται να ξεκινήσει ένα ταξίδι ανακάλυψης – μια συμβολική κατάβαση στον Κάτω Κόσμο μετ’ επιστροφής. Στα ερείπια αυτού του ναού υπάρχουν διάσπαρτα ποικίλα έργα τέχνης που απηχούν ορισμένα από τα θέματα και τα μοτίβα των Μυστηρίων –τον κύκλο θανάτου και αναγέννησης, τη γονιμότητα και τη θνητότητα, τις τελετές μύησης και τις τελετουργίες, τις παραισθήσεις και τα οράματα–, ενώ παράλληλα κυριαρχεί το αποκρυφιστικό, το σκοτεινό και το ψυχεδελικό στοιχείο.

Visions from the Underworld, John Stathis/LDSPRO/2023Eleusis
Visions from the Underworld, John Stathis/LDSPRO/2023Eleusis

Ως απόηχος του Ελευσίνιου Κινήματος, της εμβληματικής πομπής των εθνοτοπικών συλλόγων, που διέσχισαν, στο πλαίσιο της Τελετής Έναρξης της 2023 Ελευσίς, σαν ποτάμια τον αστικό ιστό της πόλης κι ενώθηκαν σε έναν μεγάλο χορό που εξέβαλε στο λιμάνι, αλλά και ως ανάμνηση του ομότιτλου project τους (2018), η εικαστική έκθεση-εγκατάσταση του Βασίλη Γεροδήμου και της Τζένης Αργυρίου Αποθέματα Inventory ΙΙ (04.02—26.02) βρίσκεται στην πλατεία του παραλιακού μετώπου.

Κατά τη νεότερη ιστορία, η Ελευσίνα συγκέντρωσε πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς, οι οποίοι μετανάστευσαν στον τόπο αυτό για εύρεση εργασίας, μεταφέροντας παράλληλα ήθη και παραδόσεις. Δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο ένα ανθρώπινο μωσαϊκό, που συνιστά σημαντικό μέρος της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης. Στόχος της έκθεσης, η οποία έχει στηθεί μέσα σε τρία container, με βίντεο-ντοκουμέντα και δημιουργική παράθεση τεκμηρίων, είναι να αναδειχθεί για μια ακόμη φορά το ισχυρό αποτύπωμα του εργατικού κινήματος στον ελευσίνιο τόπο.

CULTURE2030 Photographer: John Kouskoutis

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της εμβληματικής Έκθεσης για τα μυστήρια και τη μοναδικότητα της Ελευσίνας, το Μυστήριο 29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο (13.12—26.03), υπό την επιμέλεια της αρχιτέκτονος και μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, παρατείνεται στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας έως τις 26 Μαρτίου.

Με πρώτο της σταθμό το Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138 σε συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίς με το Μουσείο Μπενάκη, και τη μεταφορά της στην Ελευσίνα, στον τόπο αναφοράς της, η έκθεση επιχειρεί να ερμηνεύσει την πόλη ως Έκθεμα προσκαλώντας το κοινό σε μια διαδρομή στον πυρήνα της ύπαρξής της· από την αρχαιότητα και τους νεότερους χρόνους, στην παράδοση και την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, τη βιομηχανική ανάπτυξη, την πολύπαθη εργασιακή πραγματικότητα, τη σχέση της πόλης με τις τέχνες και τον Αισχύλο, του οποίου είναι γενέτειρα, στους ανθρώπους αλλά και τις κοινότητες που τη συνθέτουν. Φωτογραφικά ντοκουμέντα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, λιθογραφίες, σπάνια εκθέματα συλλεκτών, καθώς κι ένα αφηγηματικό ντοκιμαντέρ ομιλούντων πορτρέτων σε μια σπάνια διαδρομή στη θεατή και αθέατη Ελευσίνα. 

Χρήσιμες πληροφορίες

Μυστήριο 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες
εικαστικά

Σύλληψη: Heiner Goebbels 
Καλλιτεχνική συνεργασία: René Liebert 
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Χρήστος Τσενές / Phormigx Concerts
Ημερομηνίες 05.02—23.04
Χώρος: Αποθήκη 2 Παλαιό Ελαιουργείο (Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα)
Μέρες & Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Παρασκευή: 17.00 – 21.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 – 20.00

7 Columns – Goebbels, John Kouskoutis/LDSPRO/2023Eleusis

Μυστήριο 17 Μελίνα
έκθεση
Γενική Εποπτεία: Μανουέλλα Παυλίδου
Γενική Επιμέλεια–Μουσειολογική & Μουσειογραφική Μελέτη: Νικόλαος Καλτσάς
Συγγραφή Κειμένων & Λεζαντών: Φώτης Απέργης
Προέλευση Μέρους των Εκθεμάτων:
Ιδιωτική συλλογή Γιώργου Πηλιχού
Διοικητική-οικονομική υποστήριξη Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη: Γιώργος Λιόντος, Πωλίνα Τζειράνη, Ιρις Αθανασιάδου
Ημερομηνίες: 05.02—23.04
Χώρος: Αποθήκη 3 Παλαιό Ελαιουργείο (Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα)
Μέρες & Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή: 17.00 – 21.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 – 20.00

VIP Event Old Oil Mill, Costas Baltas/LDSPRO/2023Eleusis

Μυστήριο 177 Visions from the Underworld
εικαστικά

Επιμελητική Ομάδα: The Agprognostic Temple (Dome Wood & Sam Steverlynck)
Εκτέλεση Παραγωγής: Αντωνία Χαντζή
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δανάη Ανεσιάδου, Lysandre Begijn, Serene Blumenthal, Kimsooja, Joris Van de Moortel, Shana Moulton, Πάνος Τσαγκάρης, Filip Vervaet McCloud Zicmuse, Θεόδωρος
Mε την υποστήριξη: Flanders State of the Art
Ημερομηνίες: 03.02—08.04
Χώρος: X-Bowling Art Center (Χαριλάου 12, Ελευσίνα)
Μέρες & Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Παρασκευή: 17.00 – 21.00, Σάββατο & Κυριακή: 12.00 – 20.00

Visions from the Underworld, John Stathis/LDSPRO/2023Eleusis

Αποθέματα Inventory II
Εικαστικά

Εικαστική εγκατάσταση: Βασίλης Γεροδήμος, Τζένη Αργυρίου
Eπεξεργασία οπτικοακουστικού υλικού: Ερατώ Τζαβάρα
Σχεδιασμός ήχου: Λάμπρος Πηγούνης
Βοηθός Εικαστικής Εγκατάστασης: Μαίρη Βόσσου
Φωτογραφίες–Αρχεία–Έγγραφα: Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, Αρχείο ΕΡΤ, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αρχείο Τσάκου, Καλομενιδης Γιάννης, Καλυμνάκης Γιάννης, Λίγγος Αθανάσιος, Λυκίδης Κωνσταντίνος, Μελεμένης Τάσος, Μουρούτσος Γιώργος, Συλλογή Ευαγγελία Νοδάρα Facebook page Η Παλιά Γωνιά της Ελευσίνας, Σκιάνης Γιώργος, Τσακίρογλου Ευάγγελος, Φιλίππου Γιάννης
Υποστήριξη Παραγωγής: Delta Pi
Παραγωγή: Αμορφη αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία
Ευχαριστίες στον Γιάννη Καλυμνάκη, τον Γιάννη Μαλατάντη και το Εργατοΰπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας.
Ημερομηνίες: 04.02—26.02
Χώρος: Πλατεία Παραλιακού Μετώπου (Νικολαΐδου και Κανελλοπούλου, Ελευσίνα)
Μέρες & Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 17.00 – 21.00

Μυστήριο 29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο
έκθεση

Επιμέλεια: Ερατώ Κουτσουδάκη
Οργάνωση & Εκτέλεση παραγωγής: Delta Pi
Ημερομηνία 13.12—26.03
Χώρος: Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας (Νικολαΐδου 39 & Λάσκου, Ελευσίνα)
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή: 17:00-21:00, Σάββατο – Κυριακή: 12:00-20:00
Η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις/εικαστικές εγκαταστάσεις είναι ελεύθερη.
Δευτέρα-Τρίτη και Αργίες κλειστά.

Πρόσβαση στην Ελευσίνα

Μόλις 21 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα είναι η τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

– Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

– Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό «Αγ. Μαρίνα» του μετρό και 878 από Αχαρνές)

– Με προαστιακό (στάση «Μαγούλα» και στη συνέχεια με το λεωφορείο 863)

– Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.