“Elefsina Mon Amour”, Μυστήρια και η επανανακάλυψη της Ελευσίνας: Όλα όσα θα βιώσουμε στην «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»

Η Ελευσίνα 2023 ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι πλέον γεγονός και ο Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής της, Μιχαήλ Μαρμαρινός μας ανακοίνωσε το πρόγραμμα

Το κτήριο απέξω γράφει Χ-BOWLING ART CENTER. Φρεσκοβαμμένο και τα φώτα του κατά μήκος πέφτουν στα γράμματα: 2023 EΛΕVΣΙΣ MYSTERIES of TRANSITION EUROPEAN CAPITAL of CULTURE. Μπαίνοντας στον χώρο, όπου έγινε η παρουσίαση της Συνέντευξης Τύπου του Προγράμματος «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», ακούγεται το «Καίγομαι ρίξε κι άλλο λάδι στη φωτιά» κι αμέσως το βλέμμα εστιάζει στις μεγάλες φωτογραφίες από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας και το ατμοσφαιρικό θαλασσινό τοπίο της.

Ο χώρος που βρισκόμαστε είναι πλέον ένας σύγχρονος πολυχώρος των 900 τ.μ. και αποτελεί έναν από τους 30 συνολικά, εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, υπαίθριους και δημόσιους που ανακαινίστηκαν ή επαναλειτούργησαν με νέα ταυτότητα, αυτή τη φορά πολιτιστική. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και: το Παλαιό Δημαρχείο, το Πρώην Αναψυκτήριο στο παραλιακό μέτωπο, το πρώην εργοστάσιο χρωμάτων ΙΡΙΣ, οι αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου, το Ε.Κ.Ε.Δ.Α. – Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας Δυτικής Αττικής, ενώ έχει ήδη εγκαινιαστεί το ΕΛΕVΣΙΣ Innovation Lab by 2023 Eleusis εντός του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ενεργοποιούνται τα τοπόσημα της Ελευσίνας, όπως ο Αρχαιολογικός Χώρος και το Ρολόι αλλά και οι υπαίθριοι χώροι όπως η Όαση – Πρώην Camping.

X- Bowling Art Center ©John Stathis

Η Ελευσίνα 2023 ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι πλέον γεγονός και ο Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής της, Μιχαήλ Μαρμαρινός, μας καλωσορίζει στο:

«Πολύ μακρύ αυτό το Ταξίδι!…Αλλά, στη χώρα του Οδυσσέα βρισκόμαστε… Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε στη στιγμή που ο ήρωας πάτησε μόλις το πόδι του στην Ιθάκη. Δεν τελείωσε. Μπροστά υπάρχει η μάχη με 40 μνηστήρες.

Πόσοι άνθρωποι χρειάζεται να βρεθούν μαζί (να ομονοήσουν) για να λάβει χώρα ένα τέτοιο εγχείρημα! Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικότερο κρυφό γεγονός, του γεγονότος που ονομάζεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Και ακριβώς εδώ μάλλον έγκειται το βαθύ, ουμανιστικό μήνυμα ενός τέτοιου θεσμού: Γιατί, Η Τέχνη ενώνει! Έτσι ώστε εμείς τώρα εδώ, να είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε –για καλό– μια τίμια κατάργηση ορίων, συνόρων – όλων των ειδών. Για λίγο, για έναν μόλις χρόνο, δίνεται η ευκαιρία μέσα απ’ τον πολιτισμό να δείχνουμε εμείς τον δρόμο, τον τρόπο: Η Τέχνη ενώνει!».

Elefsina © Pinelοpi Gerasimou

Στη συνέχεια μνημόνευσε αφιερώνοντας ένα «επίμονο ευχαριστώ προς τη Μελίνα Μερκούρη και τον Jack Lang, για τη δύναμη που είχαν να κάνουν έναν τέτοιο οραματισμό Ευρωπαϊκή Πράξη – να θεσπίσουν τα Όνειρα.» -αφού για την ιστορία η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ξεκίνησε το 1985 ως πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, και χάρη και στον Τζακ Λανγκ με τον οποίο μοιράστηκαν το κοινό αυτό ευρωπαϊκό όραμα αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα. Με την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Ελευσίνα εντάσσεται στην οικογένεια των 70 και πλέον ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν λάβει τον τίτλο μέχρι σήμερα, όντας συγχρόνως μία από τις μικρότερες πληθυσμιακά πόλεις στην ιστορία του θεσμού. Για το 2023, τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης φιλοξενούν, επίσης, οι πόλεις Τιμισοάρα της Ρουμανίας και Βέσπρεμ της Ουγγαρίας.

Elefsina © Petros Chytiris

Μία άλλη πρωτοτυπία της είναι ότι αποτελεί και την αρχαιότερη πόλη που έχει λάβει τον τίτλο, ενώ ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επισημαίνει και το μικρό αριθμό της σε ανθρώπινο δυναμικό μόλις 28 άτομα, την ώρα που 112 απαρτίζουν την ομάδα του Βέσπρεμ, τονίζοντας όμως ότι το έργο τους δεν είναι καθόλου αντιστοίχως μικρό, αντιθέτως.

Μια άλλη εύστοχη επισήμανση του καλλιτεχνικού διευθυντή πριν περάσει στις πιο σημαντικές στιγμές της διοργάνωσης, είναι η διευκρίνιση του στόχου του θεσμού, καθώς δεν μιλάμε για μία μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση ή ένα μεγάλο φεστιβάλ αλλά ο στόχος αυτού του υψηλού κύρους θεσμού είναι να προαχθεί η πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης και να προαχθεί η πολιτιστική ταυτότητα της οικοδέσποινας πόλης/χώρας. Να καταφέρουν να μείνουν έργα στον τόπο της Ελευσίνας, καθώς μας ενδιαφέρει το «μετά» τους, η συνέχειά τους, αυτή ακριβώς είναι η πρόκληση, όπως ανέφερε, να είναι βιώσιμα και να καταστήσουν την Ελευσίνα ως ένα, όντως, τοπόσημο πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΕΛΕVΣΙΣ Innovation Lab by 2023 Eleusis © John Stathis
Jule Despreries performance at Elefsina. Photographer: Pantelis Ladas

Με 15% το ποσοστό που αντιστοιχεί στο εκπαιδευτικό χαρακτήρα του προγράμματος τα «Μυστήρια Μετάβασης» παρουσιάζονται και ξετυλίγονται σε 130 καλλιτεχνικά έργα, 465 εκδηλώσεις σε 30 διαφορετικούς χώρους της πόλης, με 17 είδη τέχνης, από 192 Έλληνες και 137 διεθνείς δημιουργούς από 30 χώρες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 οι 465 συνολικά παραγωγές αναπτύσσονται σε τρεις κεντρικούς θεματικούς άξονες: Άνθρωπος | Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία, δημιουργώντας μια βιώσιμη κληρονομιά πέρα από τα όρια της χρονιάς του τίτλου. 

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:00 είναι η μέρα για το Μυστήριο_0, η ημερομηνία που σημειώνουμε στο ημερολόγιό μας για να είμαστε οπωσδήποτε εκεί στην επίσημη Τελετή Έναρξης του συνολικού προγράμματος της 2023 Ελευσίς. Η κεντρική εκδήλωση – Μυστήριο, σε ιδέα/σύλληψη του Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή της διοργάνωσης Μιχαήλ Μαρμαρινού και σκηνοθεσία του διακεκριμένου Βρετανού σκηνοθέτη, Chris Baldwin, θα διεξαχθεί στο παραλιακό μέτωπο της πόλης σηματοδοτώντας την Άφιξη του Αξιοσημείωτου, ενώ τέσσερις ανθρώπινες πομπές από την Ελλάδα και την Ευρώπη θα φτάνουν στην Ελευσίνα από στεριά και θάλασσα.

MYSTERY 99 Time Circus The Ark

Ανάμεσά τους η μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή των 3.500 χρόνων ιστορίας της Ελευσίνας. Η καλλιτεχνική κολεκτίβα από την Αμβέρσα (Βέλγιο), διασχίζει την Ευρώπη με ένα πλοίο ξηράς, το Landship, που κινείται μόνο με την ανθρώπινη δύναμη, εκπέμποντας ένα ζωντανό σχόλιο στον 21ο αιώνα της ύφεσης, της κλιματικής αλλαγής και της άμετρης κατανάλωσης φυσικών πόρων. Μετά την άφιξή τους θα κατασκευάσουν το ARK, ένα ενεργό πολιτιστικό κέντρο από ανακυκλώσιμα υλικά, με απώτερο στόχο την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την αλληλεπίδραση με διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, τον πειραματισμό με νέες μεθόδους και πρακτικές, τη γνωριμία με καινοτόμες προσεγγίσεις και μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης.

Festival Synoikismos 19 // Eleusis 2021, European Capital of Culture https://eleusis2021.eu Photographer: Pantelis Ladas

Γι’ αυτή την ανοιχτή σε όλους γιορτή οι Στέρεο Νόβα (Κωνσταντίνος Βήτα και Μιχάλης Δέλτα) επανενώνονται ειδικά για την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και επιστρέφουν για μία και μοναδική ζωντανή εμφάνιση στην καρδιά της δυτικής Αττικής, εκεί απ’ όπου άντλησαν έμπνευση, με τους ποιητικούς τους στίχους. Οι εορτασμοί της Τελετής Έναρξης θα συνεχιστούν και την επόμενη μέρα, στις 5 Φεβρουαρίου, με ελεύθερη περιήγηση στην πόλη της Ελευσίνας, στα μουσεία, στην αγορά και στις εκδηλώσεις της.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, στις 9 Ιανουαρίου 2023 πρόκειται να πραγματοποιηθεί επίσημη παράδοση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από τις πόλεις που απέρχονται προς τις επερχόμενες. Μια ξεχωριστή στιγμή για τη διοργάνωση, αλλά και για την ίδια τη χώρα μας, καθώς η πόλη που επελέγη να φιλοξενήσει την εκδήλωση είναι η Αθήνα. Η πρωτοβουλία, που θα λάβει χώρα στο Μουσείο Ακρόπολης, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια ετήσια ευρωπαϊκή παράδοση στη χώρα γέννησης του θεσμού.

X- Bowling Art Center Elefsina © John Stathis
2023ELEUSIS photo: JohnStathis

Πάμε τώρα στο ΜΥΣΤΗΡΙΟ 3 και το “Elefsina Mon Amour”, τη διεθνής ομαδική έκθεση σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ένα έργο, υπό την επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου και τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών σε διάφορα σημεία της πόλης. Αποτελεί μια εξερεύνηση σε συγκεκριμένα κεφάλαια της ιστορίας και του παρόντος της Ελευσίνας, στα τραύματα και τις ελπίδες της, και στο πώς αυτά συχνά συνδέονται μεταξύ τους.

Μεγάλη στιγμή για το πρόγραμμα είναι η νέα παράσταση του Romeo Castellucci σε παγκόσμια πρεμιέρα στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας παρουσιάζοντας μια –ειδικά σχεδιασμένη για τον εμβληματικό αυτόν χώρο– βιωματική περιπατητική περφόρμανς. Ενώ στο ΜΥΣΤΗΡΙΟ 14, χορός, μουσική και εικόνα συναντιούνται στο Αρχαίο Ιερό και τα Ελευσίνια Μυστήρια αποτελούν την εννοιολογική αφετηρία για το Human Requiem της καταξιωμένης χορογράφου Sasha Waltz και του διακεκριμένου σκηνοθέτη Jochen Sandig, με βάση το έργο του Johannes Brahms Ein Deutsches Requiem (Γερμανικό ρέκβιεμ).

Elefsina © Pinelipi Gerasimou

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ακούγεται το «ΜΥΣΤΗΡΙΟ 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας του Juan Sandoval», ένα σύγχρονο μνημείο αφιερωμένο στο εργατικό δυναμικό της Ελευσίνας, το οποίο θα εκτεθεί στον χώρο του πρώην εργοστασίου ΙΡΙΣ. Το έργο περιλαμβάνει ενεργούς ή συνταξιούχους εργάτες διαφορετικών εργοστασίων· για καθέναν από αυτούς θα δημιουργηθεί ένα χειροποίητο κεραμικό κράνος. Μετά το πέρας της έκθεσης, τα κράνη θα μοιραστούν στους εργάτες που συμμετείχαν, ως προσωπική ανάμνηση αυτού του τιτάνιου έργου και ως τμήματα αυτού του μνημείου διασπαρμένα μέσα στην κοινότητα.

Στο προσεχώς αποκατεστημένο χώρο του Σινέ – Ελευσίς θα μυηθούμε στο ΜΥΣΤΗΡΙΟ 23 με το φεστιβάλ Σινέ – Ελευσίς: IN SITU realities, αφού το πρώτο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δυτικής Αττικής είναι γεγονός για τον Νοέμβριο του 2023. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν νέα αλλά και παλαιότερα φιλμ, που εστιάζουν σε περιβαλλοντικά, πολιτικά και εργατικά θέματα, ενώ θα πλαισιωθεί και από παράλληλες δράσεις. Μέρος του προγράμματος των προβολών θα πραγματοποιείται και σε απροσδόκητους χώρους της πόλης. Ένα φεστιβάλ που σκοπός είναι να ανήκει στο «μετά», να έχει συνέχεια και να γίνει θεσμός.

IRIS © Angelos Christofilopoulos Fos Photos

Παραμένοντας στα φεστιβάλ, οι «ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΙ», που ήδη γνωρίζουμε δεν θα λείψουν από το κεντρικό πρόγραμμα με την Τέχνη στον δημόσιο χώρο να είναι ο πρωταγωνιστής και το διεθνές φεστιβάλ πολυμέσων θα απλωθεί σε σημεία της πόλης αφιερωμένο στο εκρηκτικό κοινωνικοπολιτικό τοπίο της σύγχρονης Ευρώπης, που εστιάζεται στα ζητήματα της ταυτότητας, του εθνικισμού και της δημοκρατίας. Σημείο εκκίνησης τρία διαφορετικά σημεία εισόδου: τα Βαλκάνια, την υπόλοιπη Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο.

Για το τέλος υπάρχει ένα μη ανακοινώσιμο όνομα για ένα μουσικό γεγονός – έκπληξη κι ένα άλλο με όνομα και ιστορία συνυφασμένο με τον πιο γλαφυρό τρόπο στον τόπο της Ελευσίνας. Το πρώτο αφορά μία μεγάλη συναυλία καλλιτέχνη διεθνούς βεληνεκούς στο τέλος της άνοιξης, στον υπαίθριο χώρο του πρώην εργοστασίου ΙΡΙΣ, υπόσχοντάς μας μια βραδιά που δεν θα ξεχάσουμε.

Φίλιππος Κουτσαφτής

Και το άλλο όνομα φυσικά λέγεται Φίλιππος Κουτσαφτής, ο οποίος μετά τον ύμνο – ντοκιμαντέρ Αγέλαστο Πέτρα, επιστρέφει με νέο ντοκιμαντέρ που πλέον καταγράφει τη σύγχρονη Ελευσίνα και τους κατοίκους της και ο τίτλος αυτού: «Οι Ελευσίνιοι». Με έναυσμα το παλιό υλικό, με το οποίο καταπιανόταν επί 12 συναπτά χρόνια, ο Φίλιππος Κουτσαφτής έρχεται για να συναντήσει το σήμερα της πόλης, μέσα από τη νέα ταινία του που αποτυπώνει τα χρόνια που μεσολάβησαν. Δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερο φινάλε ή αλλιώς τελετή λήξης από τους «Ελευσίνιους» του για τη 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αφήνοντας σίγουρα το πιο αληθινό κομμάτι της πόλης παρακαταθήκη αιώνια μέσα από την τέχνη του σινεμά.

Elefsina © Pantelis Ladas

Γιατί τι είναι μια πόλη χωρίς τους ανθρώπους της, αυτούς που πέρασαν, που έμειναν, που έφυγαν, που συνέπραξαν και άφησαν το αποτύπωμά τους, αυτό μένει άλλωστε, άυλο και υλικό, φανερό και μυστικό κυλάει στον τόπο, υπάρχει στις πέτρες του, στο χώμα του, στις γειτονιές του. Το πρόγραμμα έχει δώσει πολύ σημασία στο κομμάτι των ανθρώπων του τόπου και από τα λόγια του Μιχαήλ Μαρμαρινού δείχνει να ‘χει φτιαχτεί με ψυχή και πολύ θαυμασμό για την Ελευσίνα και την επανανακάλυψη της που μας καλεί όλους να βιώσουμε. Σαν το «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» να είναι μόνο μία πολύ ωραία καλοστημένη αφορμή για να αρχίσει η Ελευσίνα να μην συνδέεται μόνο με τη μητέρα – γη αλλά με όλη την ιστορία αυτού του αιώνα που συντέλεσαν οι άνθρωποί της, μαζί με τη βιομηχανική της ταυτότητα και τη μεταναστευτική της ιστορία.

Με άλλα λόγια να μπει στον χάρτη μας, η σαγηνευτική Ελευσίνα, γιατί είναι πολύ κοντά μας σε χιλιόμετρα από την κεντρική Αθήνα για ένα καλό φευγιό που έχει να μας δώσει άλλες εικόνες, εμπειρίες και ματιές. Γιατί όντως το «μετά» είναι και το πιο σημαντικό, τι θα αφήσει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023, όταν θα ‘χει αφαιρεθεί ο τίτλος και θα ‘χει μείνει στην ιστορία της. Ας είναι μια αρχή… Για την ώρα όμως αναμένω πώς και πώς να γίνουμε μέρος της ακούγοντας Στέρεο και τα λόγια της Γουλφ ο καλύτερος οδηγός μας στη θάλασσα και τα στενά της, στους δρόμους και στα περπατήματά της: 

«Ταξιδιώτες που αργήσαν είμαστε εμείς: έχουν καταρρεύσει τα ιερά, έχουν σωπάσει οι χρησμοί.[…] Φτάσαμε, θα ’λεγα, στην Ελευσίνα, με καθυστέρηση κάπου δύο χιλιάδων χρόνων».  –Virginia Woolf, από τα ημερολόγιά της, 1897-1909.

ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΜΥΣΤΗΡΙΟ_0 Μυστήρια Μετάβασης
Τελετή Έναρξης
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, στις 19:00 | Παράκτιο μέτωπο Ελευσίνας

Τελετή Παράδοσης Τίτλου | Handover
9 Ιανουαρίου 2023 | Μουσείο Ακρόπολης | ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
Σε συνεργασία με Esch 2022, Novi Sad 2022, Kaunas 2022, Timișoara 2023, Veszprém 2023

ΜΥΣΤΗΡΙΟ_29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο -Photο: Γιώργης Γερόλυμπος

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 29 Ελευσίνα – Ωμό μουσείο | Επιμέλεια: Ερατώ Κουτσουδάκη
Οκτώβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023 | Μουσείο Μπενάκη & Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας
(Έκθεση)
Μία έκθεση-ύμνος στην Ελευσίνια πόλη και ιστορία, από την αρχαιότητα έως σήμερα

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 99 The Ark των TimeCircus
Μάιος 2022 – Δεκέμβριος 2023 | Μάτσου Πίτσου
(Αρχιτεκτονική) 
Η μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή 3.000 χλμ. από την Αμβέρσα στην Ελευσίνα με… τα πόδια. Ένα έργο-δράση για το περιβάλλον

MYSTERY 111 Eleusis Terracotta Army Photo: John Stathis

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας του Juan Sandoval
Μάιος – Ιούλιος 2023 | ΙΡΙΣ
(Εικαστικά)
Ένα σύγχρονο μνημείο για το εργατικό δυναμικό της Ελευσίνας 

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 3 Elefsina Mon Amour | Επιμέλεια: Κατερίνα Γρέγου
Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2023 | Σημεία της πόλης
(Εικαστικά) 
Μια διεθνής ομαδική έκθεση σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΙ – Ένα Φεστιβάλ
Ιούνιος 2023 | Σημεία της πόλης
(Φεστιβάλ)
Η τέχνη βγαίνει στον δρόμο!

MYSTERY 11 -Romeo Castellucci

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 11 Ma – Romeo Castellucci
Σεπτέμβριος 2023 | Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας
(Θέατρο)
Η νέα παράσταση του διακεκριμένου Ιταλού σκηνοθέτη σε παγκόσμια πρεμιέρα

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 14 Human Requiem – Sasha Waltz & Jochen Sandig
Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2023 | Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας
(Παραστατικές Τέχνες)
Χορός, μουσική και εικόνα συναντιούνται στο Αρχαίο Ιερό

Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού
Σεπτέμβριος 2023 | Όαση – Πρώην Camping
(Φεστιβάλ)
Ένα πρότυπο φεστιβάλ για το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιώσιμη ανάπτυξη

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 400 Μεγάλο μουσικό γεγονός
Μάιος 2023
(Μουσική)
Μία μεγάλη συναυλία καλλιτέχνη διεθνούς βεληνεκούς

cine Eleusis | Photo: John Stathis
Parking Old Olive Mill © John Stathis

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 23 Σινέ – Ελευσίς: IN SITU realities
Νοέμβριος 2023 | Σινέ – Ελευσίς
(Κινηματογράφος/ντοκιμαντέρ)
Το πρώτο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Δυτικής Αττικής είναι γεγονός

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 56 Συνάντηση Πολιτισμός 2030 | Επιμέλεια: Κέλλυ Διαπούλη
Νοέμβριος 2023
(Συναντήσεις/Συνέδρια)
Μια διεθνής συνάντηση αφιερωμένη στους επαγγελματίες του πολιτισμού

Οι Ελευσίνιοι – Φίλιππος Κουτσαφτής
Νοέμβριος 2023 | Σινέ – Ελευσίς | Επίσημη Τελετή Λήξης
(Κινηματογράφος) 
Μετά την εμβληματική Αγέλαστο Πέτρα, ένα νέο ντοκιμαντέρ καταγράφει τη σύγχρονη Ελευσίνα και τους κατοίκους της.

Χρήσιμες πληροφορίες

Προκράτηση θέσεων για την Τελετή Έναρξης από 20 Δεκεμβρίου εδώ.
Προκράτηση θέσεων για τη συναυλία των Στέρεο Νόβα από 9 Ιανουαρίου.

Δυνατότητα μετακίνησης από το κέντρο της Αθήνας στην Ελευσίνα μετ’ επιστροφής. Πληροφορίες δρομολογίων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Elefsina © John Stathis

Πρόσβαση στην Ελευσίνα
#21χλμ


Μόλις 21 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό «Αγ. Μαρίνα» του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση «Μαγούλα» και στη συνέχεια με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.