Ελευσίνα – Ένας τόπος που ετοιμάζεται να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023

Μόλις 21km_ από την Αθήνα, η Ελευσίνα είναι ένας τόπος που αναγεννιέται, που θυμάται την ιστορία του, δέχεται την αλήθεια του κάθε ανθρώπου - ένας τόπος που τους χωράει όλους

Μόλις 21km_ από την Αθήνα, η Ελευσίνα είναι ένας τόπος που αναγεννιέται, που θυμάται την ιστορία του, δέχεται την αλήθεια του κάθε ανθρώπου, ένας τόπος που τους χωράει όλους.

Στην καμπάνια 21km_ της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η κ. Μαρίκα, η Κατερίνα, ο Γιάννης, ο Μπάμπης, η Κωνσταντίνα, η Γωγώ, η Δανάη, ο Σωτήρης είναι οι άνθρωποι που δίνουν φωνή σε μια πόλη που ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον πολιτισμό. Άνθρωποι αληθινοί, γνήσιοι, που η φωνή τους χωράει τους διαφορετικούς κόσμους που υπάρχουν στην Ελευσίνα.

Κάτι μαγικό έχει αυτή η πόλη, κάτι όχι πάντα κατανοητό με την πρώτη ματιά. Η συνάντησή μας με αυτούς τους ανθρώπους είναι ένα δώρο. Ένα από τα πολλά δώρα που μπορεί να χαρίσει αυτή η πόλη σε όποιον/α την επισκεφτεί. Πάντα προορισμός είναι οι άνθρωποι.

Άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους που όμως τους συνδέει ένα κοινό. Αγαπούν την Ελευσίνα με όλη τους την καρδιά, με όλο τους το είναι. Καθένας από τους πρωταγωνιστές σκιαγραφεί και μια άλλη διάσταση της Ελευσίνας. 21km_ από την Αθήνα ανακαλύψαμε οκτώ διαφορετικούς κόσμους, οκτώ διαφορετικά σύμπαντα:

Ελευσίνα όπως λέμε παράδεισος

Η κυρία Μαρίκα, γέννημα θρέμμα Ελευσίνια, περιγράφει μια Ελευσίνα γοητευτική, που την προτιμά κι από τον παράδεισο. Θυμάται τη Νικολαΐδου γεμάτη κόσμο, να πηγαίνουν στα ζαχαροπλαστεία δίπλα στον Άγιο Ζαχαρία για παγωτό και το καλοκαίρι στην παραλία.

Από τις εικόνες που μας μεταφέρει, γοητεύεται όποιος την ακούσει. Μιλάει με πάθος, χαμογελάει γλυκά και οι λέξεις της κρύβουν μια σχέση ερωτική με την πόλη. Μας εκμυστηρεύεται πως ο σύζυγός της είχε δύο αγάπες, την ίδια και την Ελευσίνα. Ο άντρας της ένιωθε πιο πολύ Ελευσίνιος παρά Λημνιώτης, λάτρευε αυτόν τον τόπο. Για αυτό το ζευγάρι, ο τόπος είναι συνδεδεμένος με τον Πολιτισμό. Ένας τόπος όπου η τέχνη εξαπλώνεται.

Ελευσίνα όπως λέμε μέλλον

Η Κατερίνα Καρσάκη βλέπει την Ελευσίνα ως όνειρο παιδικό. Ως νηπιαγωγός, θεωρεί τη μεγαλύτερη πρόκληση να μάθουμε στα παιδιά σε ποιον τόπο μεγαλώνουν. Τη ρωτάμε πόσο περήφανη είναι για τα παιδιά της, τους μαθητές της, χαμογελά. Πολύ περήφανη, μας λέει. Τα κοιτά με τρυφερότητα, με νοιάξιμο, με μια διάθεση να τα κάνει καλύτερα.

Το μέλλον της πόλης κρύβεται στα παιδικά μάτια. Η Ελευσίνα είναι για εκείνη μια πόλη μυστήρια και τα μυστήριά της είναι ώρα να αποκαλυφθούν. Ένας τόπος που θυμάται την ιστορία του.

Ελευσίνα όπως λέμε ένωση

Ο Γιάννης Φιλίππου, Πρόεδρος του Πανελευσινιακού, συνδέει την πόλη της Ελευσίνας και την ιστορία της με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Για αυτόν άλλωστε τα δύο αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Θυμάται παιχνίδια που δεν έπεφτε καρφίτσα στο γήπεδο, ολόκληρη η πόλη στήριζε τους αγώνες του Πανελευσινιακού και ακόμα τους στηρίζει. Μας δείχνει φωτογραφίες από παιχνίδια, τους αθλητές ενωμένους, το γήπεδο γεμάτο, και οι εφημερίδες να γράφουν για τις νίκες που καταφέρνει η ομάδα.

Η καρδιά της Ελευσίνας πάλλεται στον αθλητισμό. Μια πόλη που γίνεται ένα, δεν χάνει ποτέ. Ένας τόπος ενωμένος στη νίκη και στην ήττα.

Ελευσίνα όπως λέμε νότες

Ο Μπάμπης Τζανιδάκης, μουσικός θεωρεί την Ελευσίνα σπίτι του. Η σχέση του με τη μουσική υπάρχει από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Από μικρό παιδί, τα μουσικά ερεθίσματά του ήταν τόσο έντονα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μεγάλωσε με τον Στέλιο Καζαντζίδη στο οικογενειακό του περιβάλλον. Η ίδια σχέση αγάπης υπάρχει και με την πόλη του.

Στην Ελευσίνα υπάρχει μια ολόκληρη κοινωνία καλλιτεχνών, μουσικών των οποίων η φωνή είναι ευκαιρία να ακουστεί με την Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Ένας τόπος χωρίς μουσικά σύνορα.

Ελευσίνα όπως λέμε βιωσιμότητα

Η Κωνσταντίνα Ζερβού, χημικός, πολύ γρήγορα μας λέει ότι η Ελευσίνα δεν είναι μόνο ό,τι φαίνεται από την Εθνική Οδό, δεν είναι μόνο τα εργοστάσια. Η Κωνσταντίνα στο χημείο της κάνει μικρά θαύματα, φροντίζει μια ολόκληρη κοινωνία με ηθικά καλλυντικά, φτιαγμένα από αγνά υλικά, που σέβονται τόσο τον άνθρωπο που θα τα χρησιμοποιήσει όσο και το περιβάλλον.

Η Ελευσίνα για εκείνη είναι ένα μέρος, όπου μπορεί να δημιουργήσει. Ένα μέρος που αξίζει τον σεβασμό και την αγάπη. Ένας τόπος που αναγεννιέται.

Ελευσίνα η μικρή αλλά και μεγάλη

Η Γωγώ Τριαντοπούλου ονειρεύεται το μέλλον της σε αυτήν την πόλη. Ακόμα μαθήτρια, η Γωγώ ετοιμάζεται να πλάσει το μέλλον της εμπνεόμενη από την πόλη στην οποία μεγαλώνει. Βλέπει την πόλη ως έναν τόπο μικρό αλλά με μεγάλες δυνατότητες, πλούσια ιστορία. Είναι άλλωστε μία από τις επτά ιερές πόλεις της αρχαιότητας. Μας εξηγεί πως θα ήθελε να το ξέρουν περισσότεροι άνθρωποι αυτό, είναι σημαντικό για εκείνη να τη γνωρίζουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι.

Η Ελευσίνα. Ένας τόπος μικρός με μεγάλες δυνατότητες.

Ελευσίνα όπως λέμε έμπνευση και καλλιτεχνικότητα

Η Δανάη Χριστούδη είναι φοιτήτρια Παραστατικών Τεχνών και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 ήταν μια αφορμή για να ανακαλύψει τον καλλιτεχνικό της εαυτό. Γνωρίζουμε τον παππού της, τον Ντίνο, που είναι για εκείνη ο πιο γλυκός παππούς στο πλάι του οποίου γνώρισε την Ελευσίνα.

Η Δανάη μας μιλάει με αγάπη για τους φίλους της που συναντιόντουσαν στα δεντρόσπιτα, ενώ κάνουμε βόλτα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό όπου συναντιέται η ομάδα Cultterra, ομάδα νεαρών καλλιτεχνών. Για εκείνη είναι πολύ σημαντικό που η Ελευσίνα γίνεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.

Εκεί γεννιέται η τέχνη. Ένας τόπος που εκφράζεται μέσα από τον πολιτισμό.

Ελευσίνα όπως λέμε αλήθεια

Ο Σωτήρης Χατζιδάκις είναι η τελευταία συνάντηση. Άνθρωπος γλυκός, από το κομμωτήριό του περνάνε όλοι. Έχει δημιουργήσει έναν χώρο ζεστό που δέχεται κάθε άνθρωπο. Όπως άλλωστε και η πόλη στην οποία ζει.

«Ήπιες νερό στην Ελευσίνα, θα μείνεις», μας λέει και γελά. Στο κομμωτήριό του οι άνθρωποι επικοινωνούν, μοιράζονται, αισθάνονται ασφαλείς. Κάνουμε βόλτα μαζί του και με τον υπέροχο τρίποδο σκύλο του στην πόλη, στη Νικολαΐδου, μας δείχνει τα αρχαία, χαμογελά εγκάρδια. Μας μιλά για αυτόν τον τόπο.

Ένας τόπος που τους χωράει όλους.

Τα οκτώ βίντεο που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της καμπάνιας 21km_ είναι διαθέσιμα στα κοινωνικά δίκτυα του θεσμού 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.