Ρε MAZOHA τελικά «Είναι Ωραία να Πεθαίνουμε Παρέα»;

Κείμενο: Στέλιος Παρρής

Ο MAZOHA εξηγεί γιατί θέλει να δικαιωθούν τα "underdogs" και το πάρτι που διοργανώνει στο Playground 260 να γράψει ιστορία

Ένα από τα underground ονόματα της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής, ο MAZOHA, οργανώνει ένα πάρτι με το Plisskën Festival, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών δίνοντάς μας την ευκαιρία να Mazohιστούμε στο Playground 260.

Συνομίλησα με τον Τζίμη στο τηλέφωνο για να μου λύσει κάποιες απορίες γι’ αυτό το live: «Είναι ωραία να πεθαίνουμε παρέα».


Να σε αποκαλώ ΜΑΖΟΗΑ ή Τζίμη Πολιούδη;

Τζίμη …και μην με ρωτήσεις από πού βγήκε το Mazoha.

Δεν θα σε ρωτήσω τίποτε περιττό.

Ωραία, ωραία τότε. Πάμε, φύγαμε.

 

 

Το Είναι Ωραία Να Πεθαίνουμε Παρέα με τον MAZOHA που θα δούμε στις 11 Ιουνίου τι φάση είναι;

Είναι μια παραγωγή του Plisskën, στα πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, γιατί κάποιος πρέπει να μπει και στα πλαίσια που μας δίνουν την ευκαιρία να παίξουμε.

Ναι, είναι μια καλή ευκαιρία αυτή που σας δίνεται, όπως και υποθέτω το να σας ακούσουν και περισσότεροι.

Ε, θα δείξει την ημέρα του live αν είναι περισσότεροι. Aν είναι περισσότεροι από ποια άποψη;

Κοινό που δεν σε έχει ακούσει live ή που αγνοεί και την ύπαρξη σου ακόμα.

Μακάρι να γίνει, αλλά δεν νομίζω ότι ο κόσμος που ενδιαφέρεται για το Φεστιβάλ Αθηνών θα ‘ρθει να δει εμάς. Εμάς θα ‘ρθει να μας δει ο κόσμος που ενδιαφέρεται να μας δει ούτως ή άλλως. Το line up είναι πάρα πολύ τρελό, οπότε θέλουμε κι εμείς να πάει καλά , γιατί το «τρέχουμε» όλο, παρά τα πλαίσια που λέγαμε.

Εσύ τώρα τόσα χρόνια ως MAZOHA έχεις μπει στο πλαίσιο, έχεις χτίσει το κοινό σου.

Όχι μόνο εγώ, όλα τα παιδιά που παίζουμε.

Ποια θα είναι αυτά τα παιδιά που θα παίξετε στο live;

Είναι οι The Boy, Eddie Dark, Stolen Mic, Dolly Vara, Libys και θ’ ανοίξει με dj set ο Μάκης Παπασημακόπουλος.

Δεν γνωρίζω για σένα τίποτε Τζίμη παρά μόνο κάποια τραγούδια σου.

Τι να σου πω; Είμαι ένα άτομο μόνος μου με το Mazoha πρότζεκτ.

Νόμιζα ότι ήσουν Σαλονικιός.

Ναι, ζω στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία πολλά χρόνια.

Άρα εσένα είδα όταν είχα πάει Θεσσαλονίκη με κάτι σκυλιά να κυκλοφορείς.

Α ναι μπράβο, εγώ είμαι αυτός.

΄Επρεπε εκεί να σε σταματήσω και να σε ρωτήσω ποιος είσαι ρε Τζίμη.

Ανάλογα πως θα με πετύχεις, μπορεί να πετύχεις σε καμιά δύσκολη φάση. Καλά έκανες πάντως και δεν με σταμάτησες.

Καλά έκανα πιστεύω.

Εκεί στη γειτονιά θα με πέτυχες με παντόφλες, βερμούδα και τα σκυλιά.

Έτσι ακριβώς σε πέτυχα. Εν τω μεταξύ σ’ έχω κόψει ως καλλιτέχνη ότι είσαι πανκ κουίρ φεμινιστής.

Ναι, όλα μαζί, γιατί δεν μπορείς να είσαι ένα πράμα. Κουίρ με την έννοια της σεξουαλικότητας δεν είμαι.

Πανκ είσαι; Γιατί θυμάμαι σε είχα πετύχει στο Bad Tooth να τραγουδάς.

Ε, πανκ δεν θα το πω εγώ αν είμαι. Είναι πανκ η ιδεολογία, η αισθητική και το vibe. Τώρα έχω και τραγούδια που δεν είναι πανκ με τη μουσική έννοια, αλλά έχω και τραγούδια που είναι όντως πανκ. Όσον αφορά το πανκ στοιχείο, το πανκ είναι ιδεολογία έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, δηλαδή ελευθερία στην έκφραση χωρίς περιορισμούς. Πανκ ήθος να το πούμε πιο σωστά και πολύ έντονης αμφισβήτησης. Αμφισβητώ τα πάντα 24/7. Ακόμα και μένα αμφισβητώ. Δεν πιστεύω τίποτα.

Είσαι δύσκολος τύπος;

Τώρα τελευταία, ας πούμε η νέα μου ατάκα που είναι πολύ περιγραφική βέβαια είναι «ό,τι έχεις ακούσει για μένα, είτε καλό είτε κακό είναι όλα αλήθεια και κυρίως τα κακά».

Κακό δεν έχω ακούσει για σένα ακόμα.

Δεν είμαι τόσο στραβός όσο ακούγομαι. Με κράζουν πολλοί επειδή λέω τα πράγματα με το όνομά τους, εγώ θεωρώ ότι δεν είμαι κακός άνθρωπος.

Φεμινιστής είσαι; Γιατί ένα τραγούδι σου που αγάπησα ήταν το Αρρενωτίποτα.

Προφανώς και είμαι, όπως θα έπρεπε όλοι να είμαστε τώρα με την έννοια αυτή, η οποία είναι και αυτή πλέον παρεξηγημένη αλλά είμαι ρε φίλε. Πιστεύω στην ισότητα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, θρησκεία κτλ κτλ. Προφανώς και είμαι.

Για πες τι καλό μας έχετε ετοιμάσει με την παρέα σου στο «Είναι ωραία να πεθαίνουμε παρέα»;

Είναι ένα πάρτι που θέλαμε να στήσουμε γύρω από εμένα με μουσικούς που μου αρέσουν. Είμαι ο currator του πάρτι μου να το πούμε κι έτσι. Με ένα πάρα πολύ φθηνό εισιτήριο, είχαμε 9 ευρώ τα early birds, τώρα είναι στα 12 ευρώ και είμαστε έξι acts.

 

 

Και το εισιτήριο των 45ευρώ που είδα τi είναι;

Είναι κάτι που αφορά εμένα. Με τα 45 ευρώ παίρνεις την είσοδο και μπλουζάκι δικό μου, 7ιντσο βινύλιο και τατουάζ ένα τίτλo τραγουδιού.

Για 45 ευρώ πολύ τίμια παροχή, σχεδόν τζάμπα θα έλεγα.

Και μεις το στήσαμε κάπως έτσι ώστε να προσφέρουμε κάτι ξεχωριστό. Όπως και στο line up μας είχα και δύο γυναικείες προσθήκες, οι οποίες δεν μπόρεσαν δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων, οπότε θα το πάμε έτσι ψιλοmale. Θα είναι μαζί μας η Dolly Vara που είναι queer και φίλος μου πολλά χρόνια. Κι εμείς όλοι οι υπόλοιποι, εντασσόμαστε σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν είναι αυτό της ματσίλας προφανώς.

Στο επόμενο πάρτι σου θα ‘ρθουν και τα κορίτσια που δεν μπόρεσαν να ‘ρθουν σε αυτό.

Στο επόμενο ναι, στο επόμενο που θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο θα ‘μαστε δυο αγόρια και δυο κορίτσια.

Ένας που δεν σε ξέρει καθόλου, που δεν έχει ξανακούσει τη μουσική σου, ποια τραγούδια σου ν’ ακούσει;

Ε, το Αρρενωτίποτα, το Είναι ωραία να πεθαίνουμε παρέα, το Φρίκες, επίσης Το Λούτρινο, είναι αντιπροσωπευτικό για Mazoha λόγω του στίχου κυρίως, αλλά οκ. Τα θεωρώ πιο αντιπροσωπευτικά γιατί είναι σε εισαγωγικά τα χίτς, αλλά υπάρχουν κι άλλα αντιπροσωπευτικά.

Πες μου κάποια από αυτά τα τραγούδια που ‘χεις δώσει ψυχή αλλά δεν έχουν γίνει πολύ γνωστά.

Πάρα πολλά, αλλά εντάξει, αυτό το ξέρω εγώ. Από την ώρα που κυκλοφορούν ξέρω τι αφορά τον πιο πολύ κόσμο και τι όχι. Το Ένας ίσον κανένας από τον δίσκο Πρωταθλητή. Το «Ονειρεύομαι μωρό μου, το Σκιάχτρο. Το Κάτω απ’ το νερό θα ζήσουμε για πάντα.

Έχω πάρα πολλά, βέβαια, βγάζω πολύ συχνά εγώ, όποτε κάποια τραγούδια αδικούνται. Και επειδή αλλάζω και ύφος, αρκετά συχνά όπως και τώρα, τα επόμενα που θα βγάλω είναι power τραγούδια. Αλλά γενικά, θεωρώ ότι έχω τον δικό μου ήχο, το δικό μου στυλ, ανεξάρτητα από τα είδη που παίζω μπάλα.

Η πρώτη φορά που άκουσα την περίπτωσή σου ήτανε με το Άνοιξη της Σοφίας Βόσσου.

Ναι α να, μπράβο! Το Άνοιξη βέβαια, είναι πραγματική διασκευή, δηλαδή άμα δεν υπήρχαν οι στίχοι δε θα καταλάβαινες ότι είναι αυτό.

Μα εκεί ήταν το μαγικό που έκανες διασκευάρα και μετά εντάξει, με τράβηξε πολύ το Αρρενωτίποτα και σ’ έψαξα παραπάνω. Προσπάθησα μάλιστα να μετρήσω πόσες φορές λες το «είναι ωραία» στο τραγούδι Είναι ωραία να πεθαίνουμε παρέα.

Νομίζω 43 ή 44.

Εμένα μου βγήκαν 45. Έχεις κάτι να δηλώσεις όχι στο κοινό σου που σε αγαπά και σε γνωρίζει και σε ακολουθεί αλλά σε κείνους που δεν σε ξέρουν καθόλου και σ’ έχουν δει στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών;

Ναι, έχω να δηλώσω ρε φίλε ότι νομίζω ότι έχουμε στήσει ένα πολύ ωραίο line up που απασχολεί ας πούμε την πιο ανεξάρτητη φάση. Όλοι είμαστε γνωστοί στον κύκλο μας, αλλά κανείς δεν είναι γνωστός με την έννοια του mainstream. Είναι ένα line up που έχει τη διάθεση τού όλοι να περάσουμε πάρα πολύ ωραία, όντως όμως χωρίς να είναι η κλισέ ατάκα και να γεμίσουμε με όλα τα συναισθήματα που μπορεί να σου προσφέρει ένα live.

 

 

Θα είναι ωραία να χορεύουμε παρέα.

Θα είναι ωραία να δείξουμε ότι υπάρχουμε κι εμείς, ότι υπάρχει αυτή η πλευρά που είναι και στην ουσία η μεγαλύτερη της εναλλακτικής φάσης της δικιάς μας, να το πω σε εισαγωγικά αυτό. Ναι, δηλαδή δεν είμαστε μόνο αγάπες και λουλούδια και… να μην πω περισσότερα. Κι αυτά στο πρόγραμμα είναι, αλλά είμαστε και κάτι πιο…πιο βαθύ …που λερώνει.

Μ’ αρέσει η προσέγγισή σου και πολύ δυνατός ο τίτλος «Είναι ωραία να πεθαίνουμε παρέα» ειδικά σε τέτοιους καιρούς που ζούμε.

Είναι δυνατός τίτλος. Επίσης θα ήθελα να πω ότι το ηλικιακό εύρος του line up είναι μεγάλο, δηλαδή από 20 μέχρι 40+ εγώ και ο The Boy που είμαστε οι μεγάλοι και τα παιδιά που είναι το «νέο αίμα», ας το πω έτσι. Γενικά εγώ πιστεύω ότι είναι κάτι το ιστορικό αυτό το line up..

Μια ιστορική πρόταση λοιπόν στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Ναι, το λέω ας πούμε και στα παιδιά και στον κόσμο, ότι θέλω να γίνει αυτό το live, ώστε να γράψουμε ιστορία, γιατί είμαστε όλοι πολύ αουτσάιντερ μουσικά. Εντασσόμαστε στα πλαίσια είτε του Plisskën είτε του Φεστιβάλ Αθηνών πες το όπως θες, αλλά το τρέχουμε εμείς τόσο καιρό.

Εύχομαι να γραφτεί ιστορία και να είναι εκείνη η βραδιά που άφησαν το στίγμα τους και δικαιώθηκαν οι αουτσάιντερς.

Ναι, τα underdogs καλύτερα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ Τζίμη για τον χρόνο σου και περιμένω ν’ απολαύσω το πάρτι σου σε λίγες μέρες που εύχομαι να γράψει ιστορία.

Έγινε, κι εγώ σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

 

Έκλεισα το τηλέφωνο και σκεφτόμουν πως ο Τζίμης με την αμεσότητά του και τον λόγο του τον καθαρό με έψησε πολύ να πάω στο πάρτι του, για πολλούς λόγους. Θα ξεκινήσω απ’ τα χαμηλά με την ύλη. Το εισιτήριο των 45 ευρώ με είσοδο, βινύλιο και μπλούζα είναι ένα πάρα πολύ καλό deal. Θα συνεχίζω με την ουσία. Είναι ωραία να πεθαίνουμε παρέα αλλά πιο ωραία είναι να διασκεδάζουμε, να χορεύουμε και να περάσουμε παρέα μια βραδιά που έχει στηθεί με κόπο και αγάπη. Και θα κλείσω με το ιδεατό, γιατί πού ξέρεις; Όπου λαλούν πολλά underdogs μπορεί να ξημερώσει μια βραδιά που γράφτηκε ιστορία και ήμουν και γω και συ εκεί.

Είναι ωραίο να πειραματιζόμαστε στη ζωή σας με νέους ήχους και εμπειρίες αν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, του χρήματος μα πάνω απ’ όλα της διάθεσης. Το Φεστιβάλ Αθηνών έχει δώσει χώρο να εκφραστούν αρκετοί καλλιτέχνες και μεις είναι ωραίο ν’ αρπάζουμε τέτοιες ευκαιρίες. Μία από αυτές είναι και το Είναι ωραία να πεθαίνουμε παρέα με τον Mazoha.

 

Info:

Είναι Ωραία να Πεθαίνουμε Παρέα με τον MAZOHA | Playground 260

tags / MAZOHA

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.