Η Ελένη Τασοπούλου μιλάει για το νέο της εφηβικό μυθιστόρημα και τη μεταμορφωτική δύναμη των βιβλίων

«Η μαγεία και συνάμα η τρομακτική δύναμη της εφηβικής ηλικίας, τότε που όλα είναι δύσκολα αλλά και δυνατά, ανοιχτά, ρευστά με έλκει στην εφηβική λογοτεχνία»

Το νεανικό μυθιστόρημα Αυτό που κρύβεται στα δέντρα είναι μια ιστορία για την ενηλικίωση, για την οδύνη της απώλειας και τη συγκλονιστική, απέραντη δύναμη της νεανικής φιλίας. Πρωταγωνίστριες τρεις φίλες που αν και αρχικά δεν ταιριάζουν καθόλου, η φιλία τους θα είναι αδιαμφισβήτητη, τουλάχιστον αρχικά. Γιατί σύντομα θα έρθει το μεγάλο χτύπημα. Κι αυτή τη φορά θα είναι από μέσα, από την ίδια τους την παρέα. Κάποια από τις τρεις θα προδώσει. Κάποιας από τις τρεις η ζωή θα κινδυνέψει. Έχει αυτή η παρέα τη δύναμη και κυρίως την ωριμότητα να διορθώσει τα λάθη, να επουλώσει τις πληγές; Και τι ρόλο θα παίξει σε όλα αυτά ένας άνθρωπος που δεν είναι ποτέ παρών, κάποιος που έφυγε για πάντα;

Με αφορμή το νέο, εφηβικό μυθιστόρημα Αυτό που κρύβεται στα δέντρα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, μιλήσαμε με τη συγγραφέα του, Ελένη Τασοπούλου.

Μιλήστε μας λίγο για τη διαδρομή, αφορμή και πορεία συγγραφής του βιβλίου «Αυτό που κρύβεται στα δέντρα.»

Η αφετηρία ήταν η διαφορετικότητα και μέχρι ποιο σημείο αυτή μπορεί να εμφιλοχωρήσει σε μια παρέα εφήβων. Διάλεξα λοιπόν τρία κορίτσια διαφορετικά όχι μόνο στον χαρακτήρα και την προσωπικότητα αλλά και την κοινωνική τους προέλευση, το οικογενειακό περιβάλλον, την επίδοση στο σχολείο, τα ενδιαφέροντα. Με λίγα λόγια, τρία πρόσωπα που μοιάζουν να μην συγκλίνουν σε τίποτα σχεδόν. Οι έφηβοι έχουν κοινωνικοποιηθεί και άθελά τους προσεταιρισθεί τα δικά μας στερεότυπα, των ενηλίκων, επομένως η κεντρική ηρωίδα, η Εύα, στην αρχή είναι ακραία απορριπτική στην προσέγγιση των άλλων δύο, θεωρώντας τις a priori άτομα ξένα ως προς τον δικό της κοινωνικό ορίζοντα. Η πορεία και η δυναμική της σχέσης τους θα έρθει να συντρίψει αυτά τα στερεότυπα και να αλλάξει σε κάποιες από αυτές ακόμα και τη συνολικότερη θέαση του κόσμου και των πραγμάτων.

Τι αίσθηση θέλετε να αφήσει το βιβλίο σας στον αναγνώστη;

Μπορώ στ΄ αλήθεια να διαλέξω; Τότε θα έλεγα μια αίσθηση ελευθερίας, αυτή που φέρνει η απαγκίστρωση από τις δεσμεύσεις που πλέκουν μέσα μας τα κοινωνικά στερεότυπα. Και συνάμα ένα μικρό αίσθημα ανακούφισης απέναντι στη συντριβή της απώλειας, όταν ο αήττητος που τα σαρώνει όλα, αποδεικνύεται ανίκανος να μας πάρει κάτι σπουδαίο: τις μνήμες που φωλιάζουν βαθιά μέσα μας κι έχουν γίνει ένα μαζί μας.

Πώς διαμορφώνετε τους χαρακτήρες σας ώστε να μιλήσουν στον δύσκολο και απαιτητικό έφηβο αναγνώστη; Τον έχετε στο μυαλό σας όταν γράφετε;

Έχω στο μυαλό μου την κόρη μου Εύα και μαζί τους φίλους και συμμαθητές της στη διάρκεια της εφηβείας, τους προβληματισμούς, τις μεταξύ τους σχέσεις, τη δύσκολη αναζήτηση ταυτότητας, τα όνειρα, τις απογοητεύσεις, τους φανερούς ή καλυμμένους φόβους τους.

Πριν από αυτό το βιβλίο μας παραδώσατε το ξεχωριστό Λουζεράκι. Τι είναι αυτό που σας έλκει στην εφηβική λογοτεχνία;

Η μαγεία και συνάμα η τρομακτική δύναμη της εφηβικής ηλικίας, τότε που όλα είναι δύσκολα αλλά και δυνατά, ανοιχτά, ρευστά, κι εσύ καλείσαι να κάνεις επιλογές που πιθανόν θα καθορίσουν όλη την υπόλοιπη ζωή σου.

Τελικά η αστάθεια ενός εφήβου προκύπτει από τον ίδιο ή από το περιβάλλον του, οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό που αδυνατεί να αναλάβει τον ρόλο του υπεύθυνα ως ενήλικας;

Ο έφηβος κοινωνικοποιείται σε ένα περιβάλλον όπου οι πληροφορίες και τα μηνύματα που προσλαμβάνει είναι πολλά, αντιφατικά και συχνά λανθασμένα. Το ίδιο συμβαίνει με τα παραδείγματα συμπεριφοράς των ενηλίκων του στενού οικογενειακού αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντός του. Όλα αυτά συντελούν σε μια διαρκή εσωτερική σύγκρουση του ίδιου, καθώς προσπαθεί να βρει θέση και ρόλο και να διαμορφώσει τη δική του στάση ζωής. Αυτό που κάθε φορά διαλέγει μοιάζει -και είναι- επιλογή του, αλλά συνάμα είναι και αντικαθρέφτισμα αυτών που του δώσαμε εμείς οι ενήλικες, η κοινωνία μέσα στην οποία ζει και της οποίας τα διδάγματα, τις αξίες και τα πρότυπα εσωτερικεύει. Πιστεύω λοιπόν πως η «αστάθεια» των εφήβων είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του δικού μας χωλού υποδείγματος.

Έχει το βιβλίο πιστεύετε μεταμορφωτική δύναμη στους ανθρώπους;

Τα βιβλία εμπνέουν, ανοίγουν νέους ορίζοντες στη σκέψη και καινούριους δρόμους κατανόησης των άλλων, οπότε ναι, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι θετική.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.