Παιδικά και νεανικά βιβλία που αξίζει να διαβάσετε με αφορμή τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Βιβλία μυθοπλασίας, γνώσεων, πορτρέτα ηρώων αλλά και χρονικά της Επανάστασης του 1821

Έχουν περάσει 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τα σημάδια, οι μνήμες της έκδηλα στην καθημερινή μας ζωή. Ονόματα και πρόσωπα ηρώων σε δρόμους και πλατείες αλλά κυρίως το αίσθημα ελευθερίας και δικαιοσύνης που απολαμβάνουμε σήμερα όταν τότε ήταν μόνο άπιαστες έννοιες και αξίες που κάθε άλλο παρά υπαρκτές ήταν και για τις οποίες έπρεπε όλοι να αγωνιστούν. Φέτος κλείνουν 200 χρόνια από εκείνες τις στιγμές που έγιναν σταθμός στην ιστορία του ελληνικού έθνους και ποικίλες δράσεις οργανώνονται, δυστυχώς υπό το σκοτεινό βλέμμα ενός αμείλικτου ιού. Μια μεγάλη αφορμή για πολυάριθμες εκδόσεις από παιδικά και νεανικά βιβλία. Μερικές προτάσεις που έχουμε λοιπόν ξεχωρίσει, παρουσιάζονται εδώ:

Βιβλία μυθοπλασίας

21+1 για το 1821 – Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το βιβλίο 21+1 συγγραφείς γράφουν, καλλιτέχνες εικονογραφούν για το 1821 από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος  δεν είναι αμιγώς ιστορικό αλλά ένα πολυσύνθετο λογοτεχνικό και εικαστικό βιβλίο που έχει ξεχωρίσει από την πρώτη κιόλας στιγμή της κυκλοφορίας του.

Διαφορετικοί καλλιτέχνες συμμετέχουν στην έκδοση. Είκοσι συγγραφείς παιδικών και νεανικών βιβλίων, δύο κομίστες, είκοσι εικονογράφοι. Κάθε ιστορία ένα διήγημα 400-500 λέξεων και πλάι του, η εικονογράφηση από εξαιρετικούς καλλιτέχνες. Λογοτεχνία και εικονογράφηση σε διάλογο με πρωταγωνιστές στις περισσότερες από τις ιστορίες τα παιδιά. Παιδιά που δεν έγιναν γνωστά, δεν γνωρίζουμε το όνομά τους. Μπορεί ο ρεαλισμός να μην ήταν το ζητούμενο, όμως υπάρχουν ψήγματα ιστορικής ακρίβειας που δυνητικά μπορεί να γίνουν η αφορμή για περαιτέρω διερεύνηση των πραγματικών γεγονότων. Χρονολογικά, οι 21 ιστορίες εκτείνονται από τους προεπαναστατικούς χρόνους και φτάνουν μέχρι το σήμερα. (Την έκδοση συνοδεύει και ένα σχετικό χρονολόγιο).

Οι συγγραφείς και οι εικονογράφοι έχουν παραιτηθεί των δικαιωμάτων τους και τα έσοδα των πωλήσεων διατίθενται στο «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού», ως δωρεά.

Επιμέλεια τόμου: Μαρίζα Ντεκάστρο – Ελένη Σβορώνου

Συγγραφείς: Άγγελος Αγγέλου & Έμη Σίνη, Κυριάκος Αθανασιάδης, Μιράντα Βατικιώτη, Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ελένη Κατσαμά, Άννα Κοντολέων, Θοδωρής Κούκιας, Πολυχρόνης Κουτσάκης, Λίλη Λαμπρέλλη, Λίνα Λυχναρά, Φίλιππος Μανδηλαράς, Μαρίζα Ντεκάστρο, Μαρία Παπαγιάννη, Θοδωρής Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Πατσαρός, Εύη Πίνη, Ελένη Σβορώνου, Πάνος Τσερόλας, Πάνος Χριστοδούλου.

Εικονογράφοι: Δημήτρης Αναστασίου, Ευαγγελία Γουτιάνου, Βασίλης Γρίβας, Γιώργος Δημητρίου, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Μάρω Κατσίκα, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Χρήστος Κούρτογλου, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Στέλιος Λιβανός, Little polkadot., Άνα Μάτεγιτς, Πέτρος Μπουλούμπασης, Αλέξια Οθωναίου, Θανάσης Πέτρου, Axιλλέας Ραζής, Βασίλης Σελιμάς, Ντανιέλα Σταματιάδη, Zafouko Yamamoto, Φίλιππος Φωτιάδης, Κατερίνα Χαδουλού, Χρύσω Χαραλάμπους.

 

Το χελιδόνι της 25ης Μαρτίου 1821 – Εκδόσεις Πατάκη

Ένα χελιδόνι επιστρέφει στη φωλιά του, στο καμπαναριό της Αγίας Λαύρας. Το ημερολόγιο δείχνει Μάρτιο του 1821. Συναντάει και πάλι τους παλιούς αγαπημένους φίλους του που μοιάζουν αναστατωμένοι ενώ γίνεται μάρτυρας μιας περίεργης σκηνής. Μια παρέα κλεφτών κάτω από ένα δέντρο τραγουδάει: «Πιάστε τους φίλους τους ’μπιστούς και τους παλιούς κουμπάρους, ώστε να πάρει η άνοιξη, να ’ρθει το καλοκαίρι, ν’ ανοίξει ο γράβος κι η οξιά, ν’ ανθίσει το σφεντάμι, να βγουν οι βλάχοι στα βουνά, να βγουν οι βλαχοπούλες, να βγουν και τα βλαχόπουλα λαλώντας τις φλογέρες».

Το κείμενο περιέχει πολύ πετυχημένες αναφορές σε στίχους δημοτικών τραγουδιών και το χελιδόνι λειτουργεί ως προάγγελος της ελευθερίας. Το κείμενο γράφτηκε πριν από εβδομήντα περίπου χρόνια όταν η συγγραφέας του Αγγελική Βαρελά ήταν ακόμα μαθήτρια και έκτοτε παρέμεινε ξεχασμένο μέσα σε ένα συρτάρι. Λυρικά γραμμένο, με συναισθηματικες αναφορές στα δημοτικά τραγούδια της επανάστασης και του ξεσηκωμού. Ένα νοσταλγικό βιβλίο από τα παλιά, πολύ κοντά στην παράδοση, που θα γλυκάνει μικρούς και μεγάλους.

Συγγραφέας: Βαρελλά Αγγελική
Εικονογράφηση: Αχιλλέας Ραζής

Έντεκα μέρες του Απρίλη 1826 – Εκδόσεις Πατάκη

Μικρό σε έκταση αλλά δυνατό στον λόγο το βιβλίο της Λιλής Λαμπρέλλη που εντάσσεται στη νεανική λογοτεχνία. Ένα μικρό χρονικό μιας μεγάλης στιγμής της Ελληνικής Επανάστασης και της ευρωπαϊκής ιστορίας: εννιά μέρες πριν και δυο μέρες μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου μέσα από τη ματιά ενός εφήβου, του Μάρκου, του Γελεκτσή που μέσα σε λίγες μόλις ημέρες όπως και πολλά άλλα παιδιά σαν εκείνον, ανδρώθηκε υπό το βάρος των σκληρών γεγονότων της γενέτειράς του εκείνες τις μέρες του Απρίλη της θανατερής χρονιάς του 1826.

Η ιστορία ακολουθεί τη ροή των γεγονότων στηριζόμενη σε μαρτυρίες αγωνιστών (κυρίως των Κασομούλη και Σπυρομήλιου) και παραλυμένοι παρακολουθούμε την ένταση, τον πόνο, την οδύνη, τον ηρωισμό και συγχρόνως τη μυθική αγριότητα που βίωσαν οι ήρωες και οι ηρωίδες της Εξόδου.

Το κείμενο διαβάζεται απνευστί και κάθε του λέξη προκαλεί ρίγος, συγκίνηση και βαθύ πόνο για εκείνες τις μαύρες ημέρες, για εκείνους τους θαρραλέους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, που δεν είχα ακόμα επίγνωση του τεράστιου αντίκτυπου της γενναίας τους πράξης.

– «Τι είναι πιο σπουδαίο από την ελπίδα;
– «Την ελπίδα για ποιο πράγμα;», ρώτησε ο Μάρκος
– «Ας πούμε την ελπίδα για τη λευτεριά»
– «Η πίστη για τη λευτεριά», αποκρίθηκε το αγόρι

«Όλα τα πρόσωπα εκτός από τον Μάρκο και τον Άγγελο είναι ιστορικά και πολλοί διάλογοι μεταφέρονται επί λέξει, όπως καταγράφηκαν», αναφέρει η συγγραφέας. «Όσο για τους Γελεκτσήδες, τους εφήβους που σχεδόν όλοι έχασαν τη ζωή τους για τη λευτεριά, είναι για μένα οι πιο γενναίοι απ’ τους γενναίους. Θυμίζουν επικούς ήρωες μαγικών παραμυθιών που προχωρούν ίσια εμπρός σε δρόμους που δεν έχουν γυρισμό. Δε λιγοψυχούν ποτέ, δεν παραδίδονται ποτέ, δεν αυτοκτονούν. Σ’ έναν κόσμο που μεταλλάσσεται αλλά τα ανθρώπινα δεινά ζουν και βασιλεύουν, ας τους κρατήσουμε στη μνήμη μας. Όσο τους μνημονεύουμε, αυτοί παραμένουν ζωντανοί κι εμείς γινόμαστε πιο αυθεντικοί, πιο γενναιόδωροι, πιο θαρραλέοι, δηλαδή ολοζώντανοι», αναφέρει στο οπισθόφυλλο.

Συγγραφέας: Λιλή Λαμπρέλλη
Εικονογράφηση: Βερούτσου Κατερίνα

Εικαστικά βιβλία

24 Εικόνες για την Επανάσταση του 1821, Μακρυγιάννης & Ζωγράφος, – Εκδόσεις Καπόν

Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι είκοσι τέσσερις πίνακες που δημιουργήθηκαν με την καθοδήγηση του στρατηγού Μακρυγιάννη από τον λαϊκό ζωγράφο Δημήτριο Ζωγράφο και αφηγούνται γεγονότα της Επανάστασης, από την έναρξή της μέχρι την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1830. Είναι οι εικόνες που φιλοτέχνησε ο λαϊκός ζωγράφος και αγωνιστής της Επανάστασης Δημήτριος Ζωγράφος με την καθοδήγηση και τις υποδείξεις του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη, για να μην ξεχαστούν όσα συνέβησαν εκείνα τα ταραγμένα χρόνια του αγώνα για την Ανεξαρτησία. Στα χρόνια του Μακρυγιάννη, η φωτογραφία έκανε μόλις τα πρώτα της βήματα, έτσι εκτός από τα γραπτά, η ζωγραφική ήταν ο μόνος τρόπος που διέθεταν για να τεκμηριώσουν ένα γεγονός.

Η Μαρίζα Ντεκάστρο έμπειρη παιδαγωγός, μεταφράστρια παιδικών μυθιστορημάτων, αλλά και κριτικός παιδικής λογοτεχνίας, καταφέρνει να μετατρέψει τον δύσκολο, ιδιωματικό λόγο του Μακρυγιάννη σε μια ζωντανή γλώσσα με το εύρημα της διαλεκτικής μορφής του κειμένου ανάμεσα σε εκείνη και μερικούς φανταστικούς αναγνώστες που θέτουν καίρια ερωτήματα με αφορμή τους πίνακες και τις λεζάντες τους ενώ παράλληλα, παρακολουθώντας τον κάθε διάλογο, ο αναγνώστης περιηγείται με μοναδικό τρόπο στον Αγώνα του 1821, ανακαλύπτοντας αθέατες πτυχές της Επανάστασης και της εποχής της.

Μέσα από τις συζητήσεις τον στρατιωτικό και πολιτικό βίο της Επανάστασης καταφέρνει να φωτίσει και την καθημερινή ή την κοινωνική της ζωή: γιατί και ποιες φουστανέλες φορούσαν οι αγωνιστές, ποια μέτρα έπαιρναν (αν όντως έπαιρναν κάποια μέτρα) για την υγιεινή τους, γιατί δεν πολεμούσαν έφιπποι, πώς ήταν χωρισμένοι σε οικογένειες και σόγια, πώς εμψύχωναν οι μουσικοί τους στρατιώτες στη μάχη.

Διαλογική κειμενική μορφή και πλούσιες εικόνες αφιερωμένες σε ένα λαμπρό μυαλό που ο Γιώργος Σεφέρης τον έχει χαρακτηρίσει ως τον μεγαλύτερο πεζογράφο μαζί με τον Παπαδιαμάντη. Ένα περίτεχνο βιβλίο με εξαιρετικής αξίας και ιστορικότητας εικόνες που «διαβάζονται» με γνώση, και ιστορικό σεβασμό από τη Μαρίζα Ντεκάστρο η οποία και βασιζόμενη στη φυσική περιέργεια και την παρατηρητικότητα των παιδιών, αξιοποίησε τον πλούτο των λεπτομερειών κάθε εικόνας παραδίνοντας μας ένα άρτιας αισθητικής και γνώσης βιβλίο.

Μυθιστορηματικές βιογραφίες

Τα βιβλία που κυκλοφορούν ποικίλουν σε περιεχόμενο, αφηγηματική μορφή και κοινό που απευθύνονται φυσικά. Έτσι έχουμε τα βιβλία που βασίζονται στην παρουσίαση των πορτρέτων κάποιων σημαντικών για την επανάσταση προσώπων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση Οι Μεγάλοι… μικροί… Οι αγωνιστές του 1821 που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Οι Μεγάλοι… μικροί… Οι αγωνιστές του 1821 – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Aγγελική Δαρλάση με τη διεισδυτική και τρυφερή ματιά της αφιερώνει στην πένα της τον χρόνο που δυστυχώς όλοι έχουμε στερήσει από τα παιδικά χρόνια των μεγάλων αγωνιστών του 1821.

Με δημιουργική φαντασία, ανοίγει μια μικρή έστω χαραμάδα, όσο τις επιτρέπει η γνώση που έχει στα χέρια της, στο παρελθόν, στα παιδικά χρόνια τους, για να κρυφοκοιτάξουμε τον Θοδωρή (Κολοκοτρώνη) να κατεβαίνει με το γαϊδουράκι του από το βουνό επιστρέφοντας από την Τριπολιτσά με αλεύρι για να φτιάξει η μητέρα του ψωμί σκεπτόμενος συνεχώς ως «μόνο όταν χορτάσουμε ελευθερία, θα μπορούμε να χορτάσουμε και όλα τα άλλα», τη Λασκαρίνα (Μπουμπουλίνα) να κλέβει μια βάρκα και να ξανοίγεται στη θάλασσα για να κερδίσει ένα στοίχημα υπερασπιζόμενη τον εαυτό της αλλά και την ικανότητα των κοριτσιών να γίνουν καπετάνιοι, τον Γιώργη (Καραϊσκάκη) να χάνει ένα πρόβατο από το κοπάδι που βοσκάει, τον Κωσταντή (Κανάρη) να παίρνει μια απόφαση στα κρυφά από τη μητέρα του και μέσα του να εύχεται να γίνει κάποτε τρανός καπετάνιος και τη Μαντώ (Μαυρογένους) να κρύβεται σε μια ντουλάπα και να κρυφακούει μια συζήτηση αναρωτώμενη αν πρόκειται για μια μυστική υπηρεσία.

Σε αυτές τις 5 καλογραμμένες ιστορίες εκτός από την απόλαυση της ανάγνωσης,   μας προσγειώνει με λυρικό τρόπο στο σημείο που έδωσε το έναυσμα ώστε τα παιδιά αυτά (ορφανά και τα 5 από πατέρα) να αφιερώσουν τη ζωή τους στον υπέρτατο αγώνα της ελευθερίας του ταλαιπωρημένου υπόδουλου Έθνους μας, να σηκώσουν ανάστημα, και να γίνουν σύμβολα αξιοπρέπειας, θάρρους και τόλμης για περισσότερα από 200 χρόνια.

Η Δαρλάση μας παρουσιάζει αριστοτεχνικά την παιδική ηλικία μεγάλων αγωνιστών δείχνοντας με ειλικρίνεια ότι όλοι οι μεγάλοι έχουν κάποτε υπάρξει παιδιά. Κάθε ιστορία, με εύρημα ένα περιστατικό της παιδικής ιστορίας του ήρωα ρίχνει φως σε εκείνο το στοιχείο της προσωπικότητας του ήρωα που στάθηκε ίσως καθοριστικό για τη συμμετοχή του στον αγώνα.

Ένα συγκινητικό και άκρως ενδιαφέρον βιβλίο που ξεφεύγει από ιστορικά στεγανά, και προσφέρει έμπνευση στους μικρούς (και όχι μόνο) αναγνώστες. Ξεχωριστή θέση έχει η εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου με μια «μεταμοντέρνα» θα έλεγα προσέγγιση που ξεχειλίζει φρεσκάδα.

Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου

Βιβλία γνώσεων

Τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821 – Εκδόσεις Ψυχογιός

Και από τις εκδόσεις Ψυχογιός το βιβλίο «Τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821»της Βασιλικής Μαρκάκη και του Ζήνωνα Ζαμπακίδη έχουμε μια νέα πρόταση. Εδώ σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση μαθαίνουμε για τη ζωή πενήντα ανθρώπων που η ζωή τους και το έργο τους στάθηκαν καθοριστικά για την έκβαση της ελληνικής επανάστασης. Όλοι τους –αγωνιστές, υποστηρικτές, φιλέλληνες, αντίπαλοι, άντρες αλλά και γυναίκες– ξεχώρισαν και συνέδεσαν τη ζωή και το όνομά τους με ένα από τα κρισιμότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και έβαλαν το λιθαράκι τους για τη δημιουργία της Ελλάδας που γνωρίζουμε και στην οποία ζούμε σήμερα.

Ποια ήταν η πρώτη κατάσκοπος στον Αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας; Το όνομα ποιου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης έχει δοθεί σε σταθμό του μετρό στο Παρίσι; Ποιον αποκαλούσαν «μπουρλοτιέρη των ψυχών»;

Συγγραφείς: Βασιλική Μαρκάκη, Ζήνωνας Ζαμπακίδης
Εικονογράφηση: Δημήτρης Ευστρατιάδης

 

21 Ήρωες του 1821, Εκδόσεις Μίνωας

Σύντομα πορτρέτα σπουδαίων, ηρωικών προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επανάστασης παρουσιάζονται μέσα από μια δισέλιδη σύνθετη παρουσίασή τους που φωτίζει άγνωστες πλευρές της ζωής τους. Το βιβλίο του Βασίλη Κουτσιάρη και του Γιάννη Διακομανώλη είναι μια αξιόλογη πρόταση για τα παιδιά. Σε κάθε πρόσωπο αφιερώνεται ένα δισέλιδο που περιλαμβάνει μια σύντομη αναφορά στη ζωή τους, τη δράσης τους, μια άγνωστη ενδιαφέρουσα πληροφορία και φυσικά  βασίστηκαν στην τελευταία άποψη που κυκλοφορεί διεθνώς για τη συγγραφή τόμων με σύντομα πορτρέτα σπουδαίων προσώπων: εικόνα, ταυτότητα, λίγα λόγια για τη ζωή και τη δράση τους, ένα ενδιαφέρον παραλειπόμενο, πρόσθετες πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα.

Στο βιβλίο διαβάζουμε μια συνθετική παρουσίαση για τα μεγάλα κεφάλια της Επανάστασης, για τους συνηθισμένους γνωστούς αγωνιστές, αλλά και για κάποιους λιγότερο γνωστούς στα παιδιά (Πλαπούτας, Γεωργάκης Ολύμπιος, Εμμανουήλ Παπάς, Πανουργιάς, κ.ά.). Στην καλοσχεδιασμένη ελληνική αναπαραγωγή της πρωτότυπης ιδέας, σε κάθε πρόσωπο αφιερώνεται ένα δισέλιδο (σαν μεγάλο λήμμα εγκυκλοπαίδειας) που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.

Συγγραφείς: Βασίλης Κουτσιάρης, Γιάννης Διακομανώλης
Εικονογράφηση: Σάρα Λαμπραντά

1821 – Ένα εικονογραφημένο ταξίδι προς την ελευθερία – Εκδόσεις Διόπτρα

Με τις εικόνες και τους χάρτες του, το βιβλίο της πρωτοεμφανιζόμενης Μάρως Βασιλειάδου μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που υπήρξε πριν από διακόσια χρόνια και μας περιγράφει σημαντικά γεγονότα.

Μέσα από δισέλιδες παρουσιάσεις και όμορφες εικόνες, ταξιδεύουμε στην ιστορία και τη γεωγραφία για να συναντήσουμε τα πρόσωπα και τις ιδέες εκείνων που οραματίστηκαν την Ελλάδα ως ελεύθερο κράτος και κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα αποκτώντας μια σφαιρική εικόνα της πολυσήμαντης και πολυσύνθετης ιστορικής αυτής περιόδου για την Ελλάδα. Το βιβλίο έχει επιμεληθεί ιστορικά ο καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Κολοβός.

Ποια χρώματα είχε η επαναστατική σημαία του Ρήγα Φεραίου; Ποιο ήταν το συνωμοτικό όνομα που έδωσε η Φιλική Εταιρεία στον Αλέξανδρο Υψηλάντη; Ποια καπετάνισσα κυβέρνησε το ιστιοφόρο «Αγαμέμνων» και ποια το «Καλομοίρα»; Πώς γινόταν ένα σκάφος πυρπολικό και τι τραγούδησε ο στρατηγός Μακρυγιάννης στους συμπολεμιστές του μια βραδιά μέσα στην πολιορκημένη Ακρόπολη; Οι απαντήσεις βρίσκονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που αφηγείται ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός, την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Συγγραφέας: Μάρω Βασιλειάδου & Ηλίας Κολοβός
Εικονογράφος: Θέντα Μιμηλάκη

Βιβλία για μικρότερα παιδιά

Το 1821 παρουσιάζεται μέσα από βιβλία και για μικρότερα παιδιά, στο νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Για να ζούμε ελεύθεροι – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Τι σημαίνει επανάσταση και απέναντι σε ποιον επαναστάτησαν οι Έλληνες; Πως ήταν η καθημερινότητα των Ελλήνων κατά τη διάρκεια των 200 χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τι γινόταν σε άλλες χώρες του κόσμου εκείνη την περίοδο;

Αυτά και πολλά άλλα τα ερωτήματα θέτει το βιβλίο της Ελένης Σβορώνου και με απλό και κατανοητό τρόπο απαντάει αποκαλύπτοντας σταθμούς ορόσημα για την εξέγερση των Ελλήνων, ρίχνοντας φως στα γεγονότα, τα σχέσεις, τις συνθήκες που σταδιακά οδήγησαν στην εξέγερση των Ελλήνων, όχι πολλά χρόνια πριν ώστε σήμερα όλοι εμείς να απολαμβάνουμε το δώρο της ελευθερίας. Μια συνθετική προσέγγιση της Επανάστασης, γραμμένη απλά, κατάλληλη για παιδιά που δεν έχουν διδαχθεί ακόμη Ιστορία. Αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά που αναζητούν τα «γιατί» πίσω από τις σπουδαίες μάχες και τα γεγονότα.

Η εικονογράφηση του Χρήστου Κούρτογλου συνοδεύει χωρίς εντάσεις το κείμενο με ήπιες παραστατικές εικόνες γεμάτες χρώμα και παιδικότητα σε μια απόπειρα να αποφορτίσει το γεγονός από τον θρήνο, και την αγριότητα.

Συγγραφέας: Ελένη Σβορώνου
Εικονογράφηση: Χρήστος Κούρτογλου

Μικρές ελληνικές ιστορίες – Εκδόσεις Καστανιώτη

Τα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής δίνονται με απλό τρόπο και με χαρούμενη εικονογράφηση, για να είναι κατανοητά από τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Οι διαθέσιμοι τίτλοι είναι Κλέφτες και αμαρτωλοί, Φιλική εταιρία, Σουλιώτες, Ρήγας Φεραίος ενώ πριν από μερικές ημέρες προστέθηκαν και οι τίτλοι Μπουμπουλίνα και  Αθανάσιος Διάκος.

Στόχος να τους κάνει μια πρώτη εισαγωγή στα μεγάλα γεγονότα αλλά και στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην Ελληνική Επανάσταση. Οι μικροί αναγνώστες διαβάζουν για την Ιστορία και γνωρίζουν εκείνα τα γεγονότα που οδήγησαν στον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Στο τέλος του κάθε βιβλίου υπάρχει γλωσσάρι με πρόθεση να βοηθήσει τα παιδιά να εμπεδώσουν όσα διάβασαν.

Είναι σαφώς δύσκολο και απαιτητικό να μιλήσει κανείς σε μικρότερα παιδιά για μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Και εδώ έχουμε μια αξιόλογη προσπάθεια.

Συγγραφέας: Γιολάντα Χατζή
Eικονογράφηση: Πέτρος Χριστούλιας

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.