Φρέσκια πράσινη σαλάτα με καπνιστό σολομό, μανταρίνια και φιστίκια Αιγίνης

Μια εύκολη συνταγή μαζί με συμβουλές για να βάλεις στη διατροφή σου άφθονες και πολύ γευστικές σαλάτες

Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν πως είναι καλό η διατροφή μας να περιλαμβάνει άφθονες σαλάτες. Αν είσαι από εκείνους που θέλουν να τρώνε παραπάνω σπιτικές σαλάτες αλλά στην πράξη δεν το εφαρμόζουν, τότε χρειάζεται να ξεκινήσεις αυτήν την καλή συνήθεια με το να προμηθεύεσαι από την αγορά τα απαραίτητα υλικά. Πιστεύω πως είναι ο μοναδικός τρόπος για να υιοθετήσεις αυτή τη συνήθεια στη δίαιτά σου. Επιπλέον είμαι σίγουρη πως αρκετοί από εσάς θα έχετε αναρωτηθεί γιατί οι περισσότερες, έτοιμες από κάποιο μαγαζί, σαλάτες είναι πιο νόστιμες από εκείνες που εσείς οι ίδιοι ίσως να παρασκευάζετε. Παρακάτω θα διαβάσεις κάποιες συμβουλές, που αν τις ακολουθήσεις, θα απογειώσουν τη γεύση τους!

Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη βασική συμβουλή η οποία είναι σχετικά απλή. Η πρασινάδα που θα χρησιμοποιήσεις επιβάλλεται να είναι φρέσκια. Αν για παράδειγμα έχεις ένα μαρούλι ή ένα σακουλάκι ρόκα ξεχασμένο, από μέρες, στο ψυγείο το πιο πιθανό είναι να έχει μαραθεί οπότε είναι προτιμότερο να το πετάξεις αντί να το καταναλώσεις. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις, για να πετύχεις τη φρεσκάδα της σαλάτας σου, είναι να αγοράζεις τις πρασινάδες σου όταν σκοπεύεις να τις καταναλώσεις. Επίσης, αν οι σαλάτες είναι μέρος των διατροφικών σου επιλογών, άρα σου αρέσει να τις τρως συστηματικά, τότε χρειάζεται να επισκέπτεσαι πιο συχνά την αγορά για να τις προμηθεύεσαι.

Η επόμενη σημαντική συμβουλή αφορά το καλό πλύσιμο αλλά ακόμη περισσότερο το καλό στράγγισμα των πρασινάδων που έχεις επιλέξει για τη σαλάτα σου. Αν κρατάνε νερό, αυτό θα μεταφερθεί στη σαλάτα σου και το αποτέλεσμα θα είναι να έχεις μια άνοστη σαλάτα γιατί θα έχει ακόμη αρκετή υγρασία. Επομένως, χρειάζεσαι άφθονο νερό για να πλένεις καλά τα υλικά σου αλλά μετά χρειάζεται να απομακρύνεις όσο περισσότερο από αυτό μπορείς. Εκτός από το καλό στράγγισμα υπάρχει και ένα ειδικό εργαλείο που βοηθάει για το σκοπό αυτό. Αν το ψάξεις στην αγορά σίγουρα θα το βρεις.

Θέλω να αναφερθώ σε δύο απλά και οικονομικά υλικά τα οποία απογειώνουν τις πράσινες σαλάτες και είναι ο άνηθος και το φρέσκο κρεμμύδι. Μπορείς εύκολα να βρεις και τα δύο υλικά σε όλα τα supermarket και λαϊκές αγορές. Τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις για τον άνηθο είναι να τον πλύνεις καλά, να τον αφήσεις να στραγγίξει, να τον στεγνώσεις με χαρτί κουζίνας (όσο λιγότερα νερά κρατάει τόσες περισσότερες μέρες θα σου αντέξει), να τον ψιλοκόψεις και να τον τοποθετήσεις σε ένα μπολ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί εύκολα να διατηρηθεί για 1 εβδομάδα στην συντήρηση του ψυγείου σου. Επομένως, θα είναι έτοιμος προς χρήση κάθε φορά που θα θέλεις να φτιάξεις την πράσινη σαλάτα σου χωρίς βέβαια η χρήση του να περιορίζεται μόνο για τέτοιες παρασκευές. Ο άνηθος ταιριάζει για παράδειγμα πολύ ωραία και σε σούπες, όπως κόκκινη φακή, σε σαλάτες ζυμαρικών ή σε ομελέτες. Επίσης, αν σου αρέσει η σπιρτάδα του φρέσκου κρεμμυδιού στις σαλάτες, τότε αξίζει να το βάλεις στη λίστα με τα ψώνια σου. Αν είναι να το χρησιμοποιήσεις αμέσως, τότε χρειάζεται να το πλύνεις καλά, να το στεγνώσεις και να το ψιλοκόψεις. Σε περίπτωση που θέλεις να το χρησιμοποιήσεις άλλη στιγμή, τότε ακολουθείς τα προηγούμενα βήματα χωρίς όμως να το ψιλοκόψεις και το αποθηκεύσεις στη συντήρηση του ψυγείου έως περίπου 5 μέρες.

Θέλοντας να εμπλουτίσεις τη σαλάτα σου με επιπλέον υλικά μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις ξηρούς καρπούς, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, τόνο σε κονσέρβα ή καπνιστό σολομό. Όσον αφορά απλές βινεγκρέτ, στις πράσινες σαλάτες ταιριάζει ο χυμός φρέσκου λεμονιού, το μηλόξυδο, η μουστάρδα, το βαλσάμικο ξύδι ή σόγια σως και συνδυασμός αυτών. Επίσης, πολύ ενδιαφέρον έχει και ο χυμός από φρέσκα εσπεριδοειδή. Όλα τα παραπάνω είναι κάποιες μόνο από τις πολλές επιλογές που έχεις για να δημιουργήσεις τη δική σου φρέσκια σαλάτα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προμηθεύεσαι τα κατάλληλα υλικά, ίσως κάπως πιο συστηματικά, να έχεις όρεξη και χρόνο.

Παρακάτω θα διαβάσεις τις οδηγίες για την παρασκευή μιας πράσινης σαλάτας με καπνιστό σολομό, φρέσκα μανταρίνια και βινεγκρέτ με χυμό μανταρινιού. Καλή επιτυχία!

Προετοιμασία 15 λεπτά, μερίδες 2

Υλικά για τη σαλάτα

2 μαρούλια ( ή άλλη πρασινάδα της επιλογής σου όπως ρόκα, βαλεριάνα κ.α.)

100gr καπνιστός σολομός

20gr φιστίκια Αιγίνης

2 μέτρια μανταρίνια

2 φρέσκα κρεμμύδια

μισό ματσάκι φρέσκος άνηθος

φύλλα από φρέσκο δυόσμο (προαιρετικά)

Υλικά για τη βινεγκρέτ μανταρινιού

100ml ελαιόλαδο

Χυμός από 3 φρέσκα μανταρίνια

2κς μουστάρδα

10ml μηλόξυδο (προαιρετικά)

Αλάτι και θυμάρι (όσο χρειαστεί)

Εκτέλεση

Πλένεις και στραγγίζεις καλά τις πρασινάδες σου, τον άνηθο και τα φρέσκα κρεμμύδια. Ψιλοκόβεις τον άνηθο και τα κρεμμύδια και τα μεταφέρεις μαζί με τις υπόλοιπες πρασινάδες σου σε ένα μεγάλο μπολ.

Κόβεις τον σολομό σε μεγάλα κομμάτια και τον προσθέτεις μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Καθαρίζεις τα δύο μανταρίνια και αφαιρείς τυχόν κουκούτσια που μπορεί να έχουν. Τα κόβεις σε μέτριες ροδέλες χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι και τα προσθέτεις στο μπολ.

Φτιάχνεις τη βινεγκρέτ μεταφέροντας όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ ανακατεύοντας τα καλά. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείς να χρησιμοποιήσεις και έναν πολυκόφτη.

Προσθέτεις τα φιστίκια Αιγίνης και τη βινεγκρέτ και ανακατεύεις καλά ώστε να πάνε παντού τα υλικά. Στη συνέχεια σερβίρεις και απολαμβάνεις!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.