Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα – μία Special Edition με φόντο την 2023 Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Βρεθήκαμε στη Συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αισχύλεια που φέτος κλείνει 49 χρόνια συνδυάζοντας τη διαχρονικότητα των Αισχυλείων με τις πρωτότυπες δράσεις της 2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

«Είμαι Αθηναίος, αλλά αγαπώ την Ελευσίνα. Οι Αθηναίοι δεν τη γνωρίζουν. Ούτε καν σήμερα που είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης απολύτως δίκαια. Μια πόλη μυστήριο που θα σας εκπλήξει. Θα σας κάνει να βιώσετε στιγμές που δεν θα τις βρείτε αλλού».

Με αυτά τα λόγια και ελαφρώς συγκινημένος ξεκίνησε τον εναρκτήριο λόγο του ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την ανακοίνωση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αισχύλεια που εγκαινιάζεται «ανεπίσημα» αύριο με την έκθεση Ελευσίνα Mon Amour, φιλοξενώντας 16 διεθνείς καλλιτέχνες από 9 χώρες, υπό την επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΕΜΣΤ, σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ.

Ένα Φεστιβάλ που φέτος μετράει ήδη 49 χρόνια και θεωρείται ένα από τα πλέον συνεπή και μακροβιότερα στην ελληνική επικράτεια, που ειδικά φέτος, είναι ένα Special Edition όπως χαριτολογώντας σημείωσε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, πραγματοποιείται στην Ελευσίνα, καθώς είναι για το 2023 η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Χάρη σε αυτή την συνεργασία με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, διευρύνει φέτος τους «ορίζοντές» του απλώνοντας τις καλλιτεχνικές δράσεις σε πολλαπλούς δημόσιους χώρους και ιδιαίτερες τοποθεσίες της πόλης, ερχόμενο να προσθέσει αίγλη, ζωντάνια και ενέργεια σε αυτή την σύγχρονη πόλη με το πλούσιο ιστορικό και μυθολογικό παρελθόν της που αποτελεί τον απόλυτο πολιτιστικό προορισμός για τη χρονιά που διανύουμε.

«Πριν από 49 περίπου χρόνια, κάποιοι τρελοί, όπως είναι οι οραματιστές κάτοικοι αυτής της ανήσυχης πόλης, θέλησαν να παρηγορηθούν με τον πολιτισμό, σε έναν δυστοπικό για εκείνη την εποχή περιβάλλον. Έτσι ξεκίνησε το Φεστιβάλ Αισχυλείων δειλά, αποδεικνύοντας κάτι για την πολιτιστική θεωρία.

Η Ελευσίνα έχει ένα συνταρακτικό αφήγημα, ως μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Με την ιδιαιτερότητα να είναι το θρησκευτικό κέντρο όλης της οικουμένης τότε (ακόμη και Ρωμαίοι αυτοκράτορες μυήθηκαν τότε), χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβαινε εκεί. Αυτό το μεγάλο ερωτηματικό συνοδεύει την Ελευσίνα και την οδηγεί στο μέλλον. Υπάρχει συνταρακτική βιομηχανική αρχαιολογία σήμερα, ένα άλλο τρομερό μνημείο και λόγος επίσκεψης. Υπάρχει ένα πλέγμα πολιτισμών, που είχαν συγκεντρωθεί τότε για να εργαστούν στις βιομηχανίες. Άνθρωποι που συνθέτουν αυτό το πολιτισμικό μωσαϊκό αυτής της πόλης. Υπάρχει ο Αισχύλος. Είναι η πατρίδα του Αισχύλου. Εκεί γεννήθηκε και έδρασε. Δεν είναι λίγα πράγματα αυτά για μια πόλη. Όταν οι Ευρωπαίοι τη διάλεγαν έναντι άλλων με πολύ περισσότερες ευκολίες και υποδομές, έδιναν ένα στοίχημα και είχαν απόλυτα δίκιο. Αυτό το στοίχημα προσπαθούμε να δικαιώσουμε».

Δίπλα του ο δήμαρχος Ελευσίνας κ. Αργύρης Οικονόμου θα ενδυναμώσει τη σημασία αυτής της φετινής συνεργασίας και του αποτυπώματός της 2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με το Φεστιβάλ Αισχύλεια αναφέροντας ότι «φέτος λοιπόν, είναι μία ιδιαίτερη χρονιά για τη διοργάνωση, η οποία συνδυάζει τη διαχρονικότητα των Αισχυλείων με την πρωτοτυπία που συνοδεύει τις δράσεις της 2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Όλα αυτά, μαζί με το ποιοτικό πρόγραμμα που θα μας συντροφεύσει αυτό το καλοκαίρι, θα έχουν ως σημείο αναφοράς όχι μόνο το εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο αλλά και τον Αρχαιολογικό χώρο, τον χώρο της Βλύχας και υπαίθριους, δημόσιους χώρους. Είναι γεγονός πως το πολιτιστικό καλοκαίρι έχει ως προορισμό την Ελευσίνα, η οποία κάθε χρόνο γίνεται τόπος καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης, προσελκύοντας κοινό από όλη την Αθήνα και όχι μόνο».

Το φετινό πρόγραμμα, του 49ου Φεστιβάλ Αισχύλεια έχει διαμορφωθεί με σεβασμό στην ιστορία του αλλά και στις επιταγές της σύγχρονης δημιουργίας. Περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μια όπερα δρόμου, υψηλής αισθητικής και ποιότητας πολιτιστικά γεγονότα, που αναδεικνύουν την σύγχρονη έκφραση και δημιουργία μέσα από αυστηρά επιλεγμένες προτάσεις. Οι εκδηλώσεις κατά κύριο λόγο θα πραγματοποιηθούν στο εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο, με φόντο την παραλία της Ελευσίνας, έναν χώρο, που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τα Αισχύλεια και έχει αγαπήσει το φιλότεχνο κοινό.

«Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Σενέκας ”Η Ελευσίνα κρατά πάντα κάτι κρυφό γι’ αυτούς που θα την επισκεφθούν ξανά”. Ένα απόφθεγμα που βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην Ελευσίνα του σήμερα, η οποία καθημερινά αναδεικνύεται, μετεξελίσσεται και αναδιαμορφώνεται», θα σχολιάσει ο δήμαρχος Ελευσίνας κ. Αργύρης Οικονόμου ο οποίος και θα αναφερθεί και στην σημαντική παρακαταθήκη, υλική και άυλη που θα αφήσουν στην πόλη της Ελευσίνας οι δράσεις της 2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

«Υλική παρακαταθήκη είναι όλα τα κτίρια που διαμορφώθηκαν από το 2019 και μετά, μετά δηλαδή από την ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και είναι το μέλλον της Ελευσίνας. Σε συνδυασμό με την άυλη παρακαταθήκη, τους ανθρώπους δηλαδή του πολιτισμού, τους ανθρώπους δηλαδή που καθημερινά εργάζονται και αγωνίζονται για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα με όραμα, η Ελευσίνα θα καταφέρει να μεταλλαχθεί από ένας τόπος γκρίζος όπως έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν, σε ένα τόπο αξιοσημείωτο που επιβεβαιώνει το όνομά του, το «Ελευσίς», και κυρίως σε έναν τόπο ξεχωριστό για τους ανθρώπους που θα ζήσουν σε αυτή».

Ένα πρόγραμμα με θεατρικές, μουσικές και εν γένει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, το οποίο και κλείνει με την καθιερωμένη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου Αγώνα στις 24 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Κυριακή 27.8 – Μουσική

Μαρία Φαραντούρη & Μανώλης Μητσιάς
Opening act: Αιμίλιος Μπάρτζης & Μαργαρίτα Κολάση – ΜΥΣΤΗΡΙΟ 154

«Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης…», «στην Ελευσίνα μια φορά», για μία και μοναδική συναυλία, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς ενώνουν τις φωνές τους, στις 27 Αυγούστου, και μας θυμίζουν μερικά από τα αριστουργήματα του έντεχνου και του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού των μεγάλων συνθετών και των μεγάλων ποιητών: των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μικρούτσικου, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου, Αναγνωστάκη και άλλων. Δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες, σταθεροί και συνεπείς στο ποιοτικό τραγούδι, εμφανίζονται σε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους και ερμηνεύουν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια πλαισιωμένοι από εξαίρετους μουσικούς.

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 154 LIVE MUSIC ACTS – Συναυλία Μουσικής Δωματίου για Βιολί και Πιάνο
Ρεσιτάλ με βιολί και πιάνο του νέου Ελευσίνιου καλλιτέχνη Αιμίλιου Μπάρτζη (βιολί) και της βραβευμένης σολίστ πιάνου Μαργαρίτας Κολάση σε έργα κλασικού ρεπερτορίου.
Συνδιοργάνωση : Εφορία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής
Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας,

Είσοδος ελεύθερη
Ώρα έναρξης 21.00

Τετάρτη 30.8 & Πέμπτη 31.8 – Θέατρο

Συμμετοχικό έργο
ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΛΟΙΑ- ΜΥΣΤΗΡΙΟ 115
Στα όρια του θεάτρου και της μουσικής, μια παράσταση σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη, κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου και μουσική του The Boy (Αλέξανδρου Βούλγαρη)· ένας μονόλογος που διακόπτει τραγούδια και διακόπτεται από αυτά. Στη σκηνή θα παρευρίσκονται ταυτόχρονα καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης ο μουσικός-συνθέτης The Boy μαζί με τον αφηγητή και μια μεικτή τοπική χορωδία.

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Κείμενο: Ευθύμης Φιλίππου
Μουσική: The Boy
Σχεδιασμός Φωτισμού: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Κατερίνα Κώτσου
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Δούρου, VASISTAS
Βλύχα- Νεκροταφείο Πλοίων
Γενική είσοδος 12 €
Μειωμένο 5 €
Ώρα έναρξης 21.00

Δευτέρα 4.9 – Μουσική

Ελευσίνια Πειστήρια- ΜΥΣΤΗΡΙΟ 202

Μια πολυμεσική, οπτικοακουστική παράσταση με τίτλο Ελευσίνια Πειστήρια από τον Μιχάλη Μυτακίδη (B.D. Foxmoor των Active Member) και την ομάδα Ανάληψις. Ένα ιδιαίτερο project όπου η μουσική είναι φτιαγμένη αποκλειστικά από ήχους της πόλης της Ελευσίνας, πλαισιωμένη από δραματοποιημένο κινηματογραφικό υλικό, δεμένο με μια ρυθμικά λυρική αφήγηση που θα συνδέει την ιστορία του ελευσίνιου τόπου με το σήμερα. Οι ηχογραφήσεις του έργου λαμβάνουν χώρα σε σημεία της πόλης: από τις βιομηχανικές περιοχές και την καρδιά της πόλης και τους συνοικισμούς της έως τη θάλασσα. Ένας ιδιαίτερος και πρωτόγνωρος τρόπος καλλιτεχνικής δημιουργίας, προσέγγισης και παρουσίασης αναδύεται και φιλοδοξεί να αναδείξει την ιερότητα και την ιστορία της Ελευσίνας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των νέων κατοίκων της.

Μουσική σύνθεση – Στίχοι – Ερμηνεία – Ηχογραφήσεις: B.D. Foxmoor (aka Μιχάλης Μυτακίδης)

FIELD RECORDING – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ: Ομάδα ΑΝΑΛΗΨΙΣ
Συμμετοχή: Jamoan, Μαρία Πεΐδη, Δημήτρης Αιγινίτης
Ήχος: Μιχάλης Σκαράκης
Φωτισμοί: Αλέξης Προδρόμου

Παλαιό Ελαιουργείο,
Γενική είσοδος 12 €
Μειωμένο 5 €
Ώρα έναρξης 21.00

Τετάρτη 6.9 – Μουσική

Συναυλία Σταύρος Ξαρχάκος, ερμηνεύουν Ηρώ Σαϊα & Γιάννης Κότσιρας

Ο Σταύρος Ξαρχάκος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τα ωραιότερα τραγούδια του, χρωματισμένα με την διακριτική και ακριβή ερμηνεία των τραγουδιστών Γιάννη Κότσιρα και Ηρώς Σαΐα.
Ο Σταύρος Ξαρχάκος, έχοντας στο πλευρό του αυτούς τους δύο σπουδαίους τραγουδιστές και διευθύνοντας ο ίδιος επί σκηνής πολυμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, μας χαρίζει ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά του έργα.
Σε αυτήν την μοναδική συναυλία θα ακουστούν τραγούδια όπως «Ήτανε μια φορά» , «Το Δίχτυ» , «Πως να σωπάσω» , «Στη Σαλαμίνα» , «φτωχολογιά» , « Όνειρο δεμένο στο μουράγιο» , «Μάτια βουρκωμένα» , «Υπομονή» , «Άπονη Ζωή» , «Καίγομαι» , κ.α

Διεύθυνση ορχήστρας: Σταύρος Ξαρχάκος
Ερμηνεύουν: Γιάννης Κότσιρας & Ηρώ Σαΐα
Παλαιό Ελαιουργείο
Γενική είσοδος 12 €
Μειωμένο 5 €
Ώρα έναρξης 21.00

Πέμπτη 7.9 – Παιδικό Θέατρο

Παραμύθι χωρίς όνομα, της Πηνελόπης Δέλτα
Σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη

Από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα. Ένα έντεχνο, διαχρονικό παραμύθι, όπου η πατρίδα και τα δεινά της, μεταφέρονται με έναν εύληπτο και μαγικό τρόπο. Το βασιλόπουλο, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, θα μπορούσε να είναι ο νέος Έλληνας που βρίσκει τη δύναμη και τον τρόπο ώστε να ξαναγεννηθεί η πατρίδα του. Είναι ένα έργο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή, που σίγουρα θα διασκεδάσει τα παιδιά, αλλά συγχρόνως θα τα διδάξει με έμμεσο τρόπο, μια που μιλάει για τις αξίες της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας, της ανδρείας, της συλλογικότητας σε αντίθεση με την τεμπελιά, την αδικία, την παραίτηση, τη δειλία και τον ατομισμό.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Χριστίνα Κουλουμπή, Ελένη Ζιώγα, Γιάννης Νικολάου, Μελίνα Σπετσιέρη, Νεκτάριος Φαρμάκης, Κατερίνα Γεωργάκη, Αυγουστίνος Ρεμούνδος κ.α.
Κείμενο-Αφήγηση: Κάρμεν Ρουγγέρη Σκηνοθεσία: Χριστίνα Κουλουμπή, Κάρμεν Ρουγγέρη Κατάλληλη για παιδιά από 4 ετών.
Η παράσταση είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής.
Παλαιό Ελαιουργείο
Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου και προσκλήσεις*
Προσκλήσεις διατίθενται από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, τηλ. 2132047003, 2132047117
Ώρα έναρξης 21.00

Παρασκευή 8.9 – Μουσική

Το Φεστιβάλ Συστήνει: Το Σφάλμα & Frank the Zapper

Στις 8 Σεπτεμβρίου, το Σφάλμα και ο Frank the Zapper με full μπάντα, φέρνουν το hip hop στο Φεστιβάλ Αισχύλεια. Στον βιομηχανικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου στην παραλία της Ελευσίνας, θα παρουσιάσουν σε εκδοχές που θα ακουστούν για πρώτη φορά, ένα πρόγραμμα από πρόσφατα αλλά και παλιότερα αγαπημένα κομμάτια από το δικό τους hip hop, που δεν μοιάζει με κάτι άλλο στην ελληνική σκηνή.
Το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα που θα φιλοξενήσει τη συναυλία, με φόντο το λιμάνι της Ελευσίνας, συνδυάζεται οργανικά με τη μουσική που μιλάει για τη σκέψη, τη βιοπάλη, την αλληλεγγύη, την επιμονή και τη μαχητικότητα, που πλαισιώνεται από ένα τρόπο ζωής και σε καλεί να πάρεις θέση.
Σας καλούμε λοιπόν, σε μια ιδιαίτερη συναυλία για όσες και όσους έχουν βαρεθεί την πεπατημένη, τόσο στην τέχνη όσο και στην καθημερινότητα.

Μικρή σκήνη Παλαιό Ελαιουργείο

Γενική Είσοδος 5€

Ώρα Έναρξης 21.00

Κυριακή 10.9 Θέατρο

Ιππόλυτος του Ευριπίδη Εθνικό Θέατρο

Σκηνοθεσία: Κατερίνας Ευαγγελάτου

Η Αφροδίτη στήνει ένα παιχνίδι εκδίκησης και παρακολουθεί με ηδονοβλεπτική ματιά πώς το ανθρώπινο είδος γίνεται άθυρμα των επιθυμιών της. Το μάτι της γίνεται μάτι μας και τα πρόσωπα απογυμνώνονται. Τα γυμνά σώματα μεταφέρουν την έκρηξη, τον πόθο, τη λαγνεία αλλά και την αγνότητα του γένους των ανθρώπων. Μια σκηνοθεσία που βουτάει στο άγριο σύμπαν του έργου του Ευριπίδη βλέποντάς το σαν έναν σύγχρονο εφιάλτη μέσα σε ένα ποιητικό σκηνικό, όπου τα πρόσωπα παλεύουν με τις αδυναμίες τους και ο έρωτας είναι τόσο παράφορος που δεν μπορεί παρά να είναι μοιραίος. Ένας δυνατός θίασος 24 ηθοποιών και τεσσάρων μουσικών θα βρίσκεται συνεχώς επί σκηνής.

Μετάφραση Κώστας Τοπούζης Δραματουργική επεξεργασία – Διασκευή –Σκηνοθεσία Κατερίνα Ευαγγελάτου

Παίζουν (αλφαβητικά) Κόρα Καρβούνη, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Ορέστης Χαλκιάς

Χορός Διαμαντής Αδαμαντίδης, Γεώργιος Βασιλόπουλος, Νίκος Γονίδης, Νίκος Γρηγοριάδης, Χρήστος Διαμαντούδης, Μάριος Κρητικόπουλος, Ηρακλής Κωστάκης, Αμαλία Νίνου, Αλέξανδρος Πιεχόβιακ, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Μάριος Χατζηαντώνη, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Αναστασία Κονίδη, Ιωάννα Λέκκα, Μελίνα Πολυζώνη, Ηρώ Χαλκίδη
Μουσικοί επί σκηνής Γιάννος Γιοβάνος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Παρασκευαΐδης, Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Παλαιό Ελαιουργείο
Γενική είσοδος 12 €
Μειωμένο 5 €
Ώρα έναρξης 21.00

Τετάρτη 13.9 – Θέατρο

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Σίμου Κακάλα
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχουμε «δει» τόσο μακριά μέσα στο σύμπαν και τόσο βαθιά μέσα στον άνθρωπο. Πολύ συχνά στο χείλος μιας καταστροφής διαπιστώνουμε ότι το κακό που πολεμάμε είμαστε οι ίδιοι. Το πρόσωπο του Οιδίποδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα στον καθρέφτη. Έχοντας βρει τον υπαίτιο, βρίσκεται στο σημείο να πρέπει επιτακτικά να κάνει μια επιλογή έστω την τελευταία στιγμή, έστω έχοντας ήδη κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα. Σ’ αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας. Σημείωμα σκηνοθέτη Σίμου Κακάλα.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας

Διανομή: Οιδίπους -Γιάννης Στάνκογλου, Ιοκάστη- Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Κρέων-Γιάννης Νταλιάνης, Τειρεσίας- Χρήστος Μαλάκης, Αγγελιοφόρος- Γιώργος Αμούτζας, Εξάγγελος-Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Υπηρέτης- Πανάγος Ιωακείμ

Χορός (αλφαβητικά): Γιώργος Αμούτζας, Μάρκος Γέττος, Πανάγος Ιωακείμ, Σίμος Κακάλας, Απόστολος Καμιτσάκης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιώργος Λόξας, Χρήστος Μαλάκης, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Γιάννης Νταλιάνης, Παύλος Παυλίδης, Γιάννης Στάνκογλου Μουσικός επί σκηνής: Φώτης Σιώτας

Η παράσταση είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής.
Παλαιό Ελαιουργείο
Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου και προσκλήσεις*

Προσκλήσεις διατίθενται από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, τηλ. 2132047003, 2132047117
Ώρα έναρξης 21.00

Παρασκευή 15.9 – Μουσικό θέατρο

ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ- ΜΥΣΤΗΡΙΟ 113
Μια αλλόκοτη συμμορία καλλιτεχνών, χορευτών, τραγουδιστών, ηθοποιών και μουσικών αρχίζουν να στήνουν κάτι παράξενο στην άκρη της πόλης. Η ομάδα μουσικού θεάτρου oper(o) αντλεί έμπνευση από το καλλιτεχνικό κίνημα νταντά, και την επανάσταση των σουρεαλιστών, χρησιμοποιεί κοινά εργαλεία, μεθόδους, στόχο και σκοπό. Με τεχνικές όπως το κολάζ, η ανασύνθεση και η ανασκευή μουσικών, λογοτεχνικών και θεατρικών κειμένων, εικόνων και γεγονότων που προϋπάρχουν, δημιουργούν ένα νέο ενιαίο έργο που ονειρεύεται την αλλαγή του κόσμου.

Βασικές δομικές έννοιες της παράστασης είναι η αμεσότητα, ο αυθορμητισμός, η καλλιτεχνική ελευθερία, η αμφισβήτηση και τελικά η ρήξη με έννοιες και συνθήκες που μας περιορίζουν.

Μια παράσταση σαν έκρηξη. Μια έκρηξη προσωπική, συναισθηματική και απελπισμένη. Μια έκρηξη συλλογική, αστεία, καυστική και τρομακτική. Μια έκρηξη για την αλλαγή, για την ανάγκη, για την υπεράσπιση της ποίησης, του έρωτα, της τέχνης. Μια έκρηξη γεμάτη ελευθερία, γεμάτη οξυγόνο.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Εριφίλη Γιαννακοπούλου
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Γεωργαλάκη, Εριφίλη Γιαννακοπούλου
Κείμενο: Νεφέλη Μαϊστράλη
Μουσική: Φάνης Ζαχόπουλος, Δημήτρης Τάσαινας

Εικαστική επιμέλεια – Σκηνογραφία: Κατερίνα Χάρου
Χορογραφία – Κίνηση: Κατερίνα Φώτη
Ηχοληψία: Brian Coon

Οι επί σκηνής καλλιτέχνες (μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές) θα ανακοινωθούν.
Δημόσιος χώρος (Πεζόδρομος Νικολαΐδου)
Ελεύθερη Συμμετοχή
Ώρα έναρξης 21.00

Κυριακή 17.9 – Συναυλία

Βασίλης Παπακωνσταντίνου

50 χρόνια κλείνει φέτος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στην ελληνική δισκογραφία. Μια συναυλία αναδρομή στο παρελθόν με την προβολή σπάνιου οπτικού υλικού από την πενηντάχρονη πορεία του Βασίλη.
Ένα ταξίδι στο χρόνο με πυξίδα τη λυρική, δυναμική, βαθιά αισθαντική φωνή του Βασίλη και συνοδοιπόρους τους σπουδαιότερους συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς που γέννησε αυτός ο τόπος: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Λοΐζο, Θάνο Μικρούτσικο, Τάσο Λειβαδίτη, Κώστα Καρυωτάκη, Νίκο Καββαδία, Νικόλα Άσιμο, Σταμάτη Μεσημέρη, Κώστα Τριπολίτη, Γιάννη Νεγρεπόντη, Άλκη Αλκαίο, Οδυσσέα Ιωάννου, Γιώργο Κλεφτογιώργο, Απόστολο Μπουλασίκη, Λίνα Δημοπούλου και τόσους άλλους.
Συνοδοιπόροι στο μουσικό ταξίδι του Βασίλη πάντα οι μόνιμοι συνεργάτες του, με τον Ανδρέα Αποστόλου στις ενορχηστρώσεις και στο πιάνο, τον Βαγγέλη Πατεράκη στο ηλεκτρικό μπάσο, τον Στέφανο Δημητρίου στην drums, την Μαίρη Μπρόζη στο βιολί, τον Γιάννη Αυγέρη στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Απόστολο Μόσιο στην ακουστική κιθάρα. Μετά από πολλά χρόνια στην σκηνή μαζί με τον Βασίλη θα βρεθούν και δυο αγαπημένοι φίλοι, ο Χριστόφορος Κροκίδης και η Τάνια Κικίδη για να γιορτάζουν μαζί του και να τραγουδήσουν.

Παλαιό Ελαιουργείο
Γενική είσοδος 12 €
Μειωμένο 5 €
Ώρα έναρξης 21.00

Κυριακή 24.9 – 8ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού»

Διαδρομή Αθήνα-Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού

Αγώνας 21 χλμ. Εκκίνηση: Κεραμεικός. Ώρα 08:30
Αγώνας 5 χλμ. Εκκίνηση: Ελευσίνα. Ώρα 09:00
Δήλωση συμμετοχής: eleusisimimarathon.gr

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ – ΜΥΣΤΗΡΙΟ 3
ELEFSINA MON AMOUR ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ
ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ & X-BOWLING ART CENTER

Η κεντρική έκθεση σύγχρονης τέχνης της 2023 Ελευσίς σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), με τη συμμετοχή 16 καλλιτεχνών από εννέα χώρες. Η έκθεση προτείνει μια κοινωνικοπολιτική ανάγνωση της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου, εμπνευσμένη από το βιβλίο Storming the Gates of Paradise: Landscapes for Politics (2008) της συγγραφέως, ιστορικού, περιβαλλοντολόγου και ακτιβίστριας Rebecca Solnit, η οποία προσεγγίζει την πολιτική μέσω της κοινωνικής ανάλυσης του τόπου και του τοπίου. Λαμβάνει επίσης υπόψη της το ιστορικό παρελθόν, το οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά στη σημερινή ταυτότητα της πόλης. Συρράπτει μνήμη και εμπειρία, χώρο και χρόνο, παρελθόν και παρόν, και προτείνει επιπλέον μια ψυχογεωγραφική ανάλυση της πόλης.
Μέσα στην έκθεση θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα μια αρχειακή έκθεση, σε επιμέλεια της Δώρας Βασιλάκου, με τίτλο Αισχύλεια: Ένα Αρχείο Μνήμης που εστιάζει στη σύνδεση του φεστιβάλ Αισχυλείων με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ: Κατερίνα Αποστολίδου, Βαγγέλης Βλάχος, Μαρίνα Γιώτη, Αναστασία Δούκα, Mahdi Fleifel, Ιgor Grubic, Aglaia Konrad, Ναταλία Μαντά, Adrian Paci, Serban Savu, Sphinxes (Ιωάννα Τσάκαλου & Μάνος Φλέσσας), Μαρία Τσάγκαρη, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Μαριάννα Χριστοφίδου, Maarten Vanden Eynde

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ & ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κατερίνα Γρέγου

Βοηθός επιμελήτρια: Δώρα Βασιλάκου
Σύμβουλος έρευνας: Γιώργος Σκιάνης
Εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Ευσταθουλίδης – Constructivist Exhibitions & Αντωνία Χαντζή

Είσοδος Ελεύθερη

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας στο 2023eleusis.eu & aisxylia.gr
*Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του πρώην Δημάρχου Ελευσίνας & ιδρυτή του Φεστιβάλ Αισχύλεια Μιχάλη Λεβέντη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.