Tην Παρασκευή 12 Ιουνίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος πραγματοποιήθηκαν τα Βραβεία Ελληνικού Animation 2026. Μια βραδιά που διοργάνωσε η ASIFA Hellas – Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων. Δημιουργοί, επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα, εκπρόσωποι πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων, παραγωγοί, φοιτητές και φίλοι του animation συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν ακόμη μία χρονιά δημιουργίας, εξέλιξης και διεθνούς παρουσίας του κλάδου. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκε και το νέο διοικητικό συμβούλιο. Νέα πρόεδρος της Ένωσης είναι η Κλεοπάτρα Κοραή, animator – σκηνοθέτις που πριν αρχίσει η τελετή μοιράστηκε μαζί μου τις σκέψεις της για τη νέα της θέση:

«Μου έλαχε να είμαι πρόεδρος, αλλά ήταν και μια θέση που επιδίωξα. Υπάρχουν πλευρές της θέσης που απολαμβάνω περισσότερο και άλλες λιγότερο. Για παράδειγμα, οι συνεντεύξεις ή οι εμφανίσεις σε βραβεύσεις δεν είναι απαραίτητα το αγαπημένο μου κομμάτι. Αυτό που με γεμίζει πραγματικά είναι η ουσία της δουλειάς: η συνεργασία, η συλλογική προσπάθεια και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θεωρούμε σημαντικές για τον χώρο του animation. Είναι κάτι που δίνει μεγάλη χαρά τόσο σε εμένα όσο και στα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με εξαιρετική συνεννόηση και κοινό όραμα, ενώ έχουμε ήδη θέσει πολλούς στόχους για την κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε τα επόμενα τρία χρόνια της θητείας μας».

Τι είναι η ASIFA Hellas για όσους δεν ξέρουν;

Η ASIFA Hellas είναι η Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων. Είναι ουσιαστικά ο φορέας που ενώνει τους δημιουργούς που ασχολούνται με το κινούμενο σχέδιο, είτε αυτοί είναι σχεδιαστές, σκηνοθέτες, παραγωγοί. Φροντίζει να επικοινωνεί πράγματα με κρατικούς φορείς όπως είναι ο ΕΚΚΟΜΕΔ, το Υπουργείο Πολιτισμού, η ΕΡΤ και τα Φεστιβάλ. Από κει και πέρα κάνει και κάποιες δράσεις εξωστρέφειας και σε σχέση με το εξωτερικό. Και η ASIFA Hellas είναι στην πραγματικότητα παρακλάδι της ASIFA International. Συνδεόμαστε με τη «μαμά» ASIFA, που είναι ένας οργανισμός που έχει δημιουργηθεί από το 1960, είναι παγκόσμιος, έχει βάση του τη Γαλλία και βέβαια από πέρσι έχουμε όμως και Ελληνίδα πρόεδρο και στην ASIFA International, την Αναστασία Δήμητρα.

Πότε μας δέχτηκε η ASIFA International;

Συνδεόμαστε εδώ και 15 χρόνια.

Πριν τους ήμασταν αφανείς ή κινητοποιηθήκαμε αλλιώς.

Η αλήθεια είναι ότι εγώ ας πούμε ξεκίνησα με τον χώρο του animation τη δεκαετία του ’90. Τότε ήμασταν λίγο ο καθένας μας μοναχικός καβαλάρης, δηλαδή μία στις τόσες μπορεί να τύχει να ακούσεις για κάποιον άλλο άνθρωπο να ασχολείται με το animation. Σιγά σιγά άρχισε από μια μικρότερη ομάδα, η οποία έγινε ASIFA Hellas και συνδέθηκε στη συνέχεια και με την Παγκόσμια Ένωση. Μέχρι να δημιουργηθεί ουσιαστικά ASIFA Hellas υπήρχαν κάποιες συναντήσεις που είχαμε ως συνάδελφοι, αλλά δεν υπήρχε αυτή η έννοια της κοινότητας. Βοήθησαν πάρα πολύ βέβαια σε όλο αυτό και τα φεστιβάλ που άρχισαν να γίνονται. Δηλαδή το Αnimasyros και το TAF στη Θεσσαλονίκη και κάποια μικρότερα, άρχισαν να φέρνουν τον κόσμο και τους δημιουργούς σε μια επικοινωνία. Αυτό είναι και το θέμα, το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό αυτό το κομμάτι της επικοινωνίας μεταξύ των δημιουργών.

Οι δημιουργοί δεν σας εκλέξανε στο διοικητικό συμβούλιο έτσι κι αλλιώς;

Ναι, βεβαίως όλη αυτή η κοινότητα των Ελλήνων δημιουργών Κινουμένων Σχεδίων καλούνται κάθε τρία χρόνια να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους, που είναι πέντε άτομα στο Διοικητικό Συμβούλιο και υπάρχει και μια γενική συνέλευση με άλλα επτά άτομα.

Θες να μου πεις τα ονόματα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου;

Αντιπρόεδρος η Ίριδα Ζιόγκα, Γραμματέας Δημήτρης Αρμενάκης, Ταμίας Άννα Οικονόμου, Υπεύθυνος επικοινωνίας / Social Media Στέργιος Κοτσόβουλος και στη Γενική Συνέλευση είναι ο Φωκίωνας Ξένος και ο Δημήτρης Σαββαΐδης ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ που ήταν και στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο και τώρα στέκονται αρωγοί και βοηθοί και συμβουλάτορες και στο καινούργιο και από κει και πέρα είναι ο Γιάννης Λώλης, Ισαβέλλα Αλωπούδη, Δημήτρης Μπέλλος και Νίκος Μπουρλουκάς.

Εσύ τι στόχους έχεις;

Ένας στόχος είναι να συνεχίσουμε και αυτό που έκαναν οι προηγούμενοι, γιατί έχουν γίνει πάρα πολύ μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια από τις προηγούμενες διοικήσεις και είναι κάτι που θέλουμε να συνεχίσουμε στα βήματά τους και να υποστηρίξουμε το έργο που έχει γίνει ως τώρα. Κυρίως τη σχέση και τις γέφυρες που έχουν δημιουργήσει μεταξύ κοινότητας animation και φορέων. Νιώθουμε ότι πέρα από αυτό, χρειάζεται να βρούμε τρόπους να συνδεθούμε ακόμα περισσότερο εμείς ως κοινότητα, διότι ενώ υπάρχουν πάρα πολλά ταλέντα, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος και κόσμος που δεν είναι ακόμα και στην Ένωσή μας ενώ ασχολούνται με το animation.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να ξέρει ένα κομμάτι της παραγωγής, ένα κομμάτι της δημιουργίας. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να δεθούν και να «κουμπώσουν» αυτού του είδους οι παραγωγές, δηλαδή οι μεγάλες παραγωγές που γίνονται στο εξωτερικό, ακόμα και μικρού μήκους θα το δεις και στους τίτλους, θα έχεις 15 άτομα να δουλέψουν. Δεν θα είναι ο ίδιος σκηνοθέτης, ο ίδιος character designer, ο ίδιος μουσικός κοκ. Πιστεύω ότι χρειάζεται να ενισχυθούν οι συνέργειες και η συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου. Στο δημιουργικό και καλλιτεχνικό κομμάτι θεωρώ ότι βρισκόμαστε ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο· διαθέτουμε εξαιρετικούς δημιουργούς και αξιόλογη δουλειά. Εκεί που εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις είναι σε επιμέρους στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Μας λείπουν αρκετά από εκείνα τα μικρά αλλά κρίσιμα «κομμάτια του παζλ» που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον κλάδο να λειτουργήσει πιο ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά. Δεν είναι μόνο το οικονομικό, έχει να κάνει και με κάποιες τεχνογνωσίες. Το πώς γίνεται μια οργάνωση, επειδή έχουμε μάθει όλοι να είμαστε οι παραγωγοί του εαυτού μας, τα κάνουμε όλα όπως τα κάνουμε. Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Συμβαίνει αυτό. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος ήδη μέσα από τα μέλη μας που έχουν δουλέψει σε παραγωγές στο εξωτερικό, φέρνουν τη γνώση τους, αλλά χρειάζεται λίγο πιο συγκροτημένα να στηθεί, θα έλεγα, ένα σύστημα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των επαγγελματιών. Ειδικά σχετικά με τα «ταλέντα» που βγαίνουν από τις σχολές, πώς μπορούν να μπουν και να οργανωθούν ουσιαστικά σε ένα πλαίσιο που να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα πλέον σαν βιομηχανία. Γιατί τώρα είμαστε «βιοτεχνία».

Είναι σαν το πρόβλημα που υπάρχει με το θέατρο, δεν υπάρχει μια μετεκπαίδευση, αυτό που λέμε το περίφημο πανεπιστήμιο τέχνης που θα μπορούσε να ενταχθεί και το animation.

Και μιλάμε και για μια τέχνη που μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν στο χέρι ακόμα και κάποιοι που να συνδυάζουν και σκίτσα με νέες τεχνολογίες. Δεν είναι κάτι που περιορίζεται σε όσα έμαθες όταν ξεκίνησες. Είναι μια διαδικασία συνεχούς εξέλιξης και μάθησης που δεν σταματά. Έτσι κι αλλιώς χρειάζεται μία συνεχή εκπαίδευση και υπάρχουν τρόποι και μπορούμε με την ASIFA Hellas και με το Aegean Hub που είναι ένας οργανισμός ευρύτερος, στο οποίο είναι και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να βρεθούν τρόποι – έχω ήδη δηλαδή σκεφτεί – ουσιαστικά με masterclass, με ημερίδες, με Σαββατοκύριακα, με workshops, ώστε να μπορεί να ζωντανέψει αυτό το κομμάτι και να αναπτυχθεί το κομμάτι της παραγωγής περισσότερο.

Τη μέρα που εκλέχθηκες λοιπόν, έπεσες και κοιμήθηκες χαρούμενη. Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο που σε τρία χρόνια θα μπορούσες να μου πεις ότι το έσπειρα και θα δω τους καρπούς του; Σκέψου ελεύθερα, χωρίς μπάτζετ.

Αλήθεια το πιο τρελό μου όνειρο, το οποίο δεν ξέρω αν θα είναι δικιά μου ή δικιά μας επιτυχία. Γιατί θα είναι κάποιου δημιουργού η επιτυχία, είναι να έχει δημιουργηθεί μια ταινία, η οποία πραγματικά να λάμψει πέρα από τον εσωτερικό χώρο, να μπορέσει να λάμψει και στο εξωτερικό σαν μια ξεχωριστή δημιουργία στο παγκόσμιο animation.

Να δείξουμε στους ξένους ότι μπορούμε και στο animation.

Aν σε αυτό υπάρχει έστω και «τοσοδά» τρόπος να έχουμε βοηθήσει, τουλάχιστον στο πώς θα οργανωθεί για να φτάσει μια ταινία εκεί, τότε θα είμαι πάρα πολύ ευτυχής και χαρούμενη.

Εντωμεταξύ σήμερα δίνετε βραβεία, πιστεύεις στον θεσμό των βραβείων; Γιατί οι καλλιτέχνες συνήθως δεν πιστεύουν, αλλά χρειαζόμαστε και αυτές τις επιβραβεύσεις.

Νομίζω ότι τα βραβεία είναι μια καλή αφορμή να βρισκόμαστε.

Έχεις πάρει ποτέ βραβείο;

Έχω πάρει βραβείο, έχω καταφέρει να πάω και ταινία μου σε διεθνή φεστιβάλ, αλλά παρόλα αυτά το θεωρώ περισσότερο αφορμή να βρισκόμαστε. Για μένα, ειδικά αν μιλάμε για τα φεστιβάλ του εξωτερικού ή ακόμα και του εσωτερικού, το γεγονός ότι επιλέγεται η ταινία σου να παρουσιαστεί μέσα στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ ή ενός πλαισίου βραβείων είναι ήδη μια νίκη ότι έχει φτάσει η ταινία σε ένα επίπεδο. Από κει και πέρα, στο υπόλοιπο κομμάτι του ανταγωνισμού δεν είμαι πάρα πολύ φίλη, γιατί καταλήγεις να βραβεύσεις μια ταινία. Πολλές φορές, όλες οι πέντε ταινίες που έχουν φτάσει σε αυτό το στάδιο είναι πραγματικά αξιόλογες. Και συχνά υπάρχουν ακόμη και ταινίες που δεν κατάφεραν να φτάσουν εκεί, αλλά παραμένουν εξαιρετικές και ξεχωριστές δημιουργίες.

Αν κάποιος θέλει να σε γνωρίσει πιο πολύ καλλιτεχνικά, ποια ταινία σου κινουμένων σχεδίων να αναζητήσει;

Την επόμενη, αυτή που κάνουμε τώρα. Προσωπικά έχω ασχοληθεί αρκετά με ταινίες κατά παραγγελία και σε στούντιο. Μια γνωστή ταινία που να είμαι περήφανη είναι ότι είχα κάνει το βίντεο για την έναρξη των Para Games της Ασίας το 2016, στη Σιγκαπούρη. H ταινία που προέκυψε από εκεί, πήγε σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ και στο Annecy και στην Οτάβα και στην Κορέα, έκανε ένα πολύ ωραίο ταξίδι στο κομμάτι των commission films.

Κι η ταινία που κάνεις τώρα;

Η ταινία τώρα που κάνουμε είναι μικρού μήκους, ο τίτλο της είναι Swinging Hands και είμαστε στο τέλος της δημιουργίας.

Τι είπες στο πρώτο μίτινγκ που κάνατε με το νέο διοικητικό συμβούλιο;

Δεν θα το έβαζα σε ένα πλαίσιο λόγου ή οτιδήποτε, γιατί όσοι είμαστε στο Διοικητικό Συμβούλιο γνωριζόμαστε χρόνια, έχουμε συνεργαστεί, έχουμε βρεθεί σε άλλες δράσεις της ASIFA και στο παρελθόν. Η σχέση μας δεν είναι η τυπική σχέση ενός Διοικητικού Συμβουλίου που συνεδριάζει όταν χρειάζεται. Συναντιόμαστε πέντε φίλοι και συνεργάτες και συζητάμε τους επόμενους στόχους, τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε, το πώς θα λειτουργήσουμε. Επισήμως μιλάμε κάθε εβδομάδα, ανεπισήμως πρέπει να μιλάμε γύρω στις τρεις φορές την ημέρα. Αυτή είναι η αλήθεια. Άρα δεν έχει καμία μεγάλη ανακοίνωση, έχει αυτή την αίσθηση παρέας.

Για τους Έλληνες δημιουργούς που ασχολούνται με το κινούμενο σχέδιο και τα visual arts που θέλουν να γίνουν μέλη του ASIFA Ηellas, τι πρέπει να κάνουν;

Στέλνουν email στο [email protected] και λένε ότι ενδιαφερόμαστε να γίνουμε μέλη της ASIFA. Τους στέλνουμε πίσω μία φόρμα που θα γράψουν το βιογραφικό τους, κάποιες πληροφορίες για αυτούς και ποια είναι η σχέση τους με το animation και μετά θα πληρώσουν την ετήσια συνδρομή που πληρώνουν τα μέλη. Μέρος αυτής πηγαίνει ουσιαστικά στην ASIFA Ιnternational.

Και τώρα λοιπόν, εγώ πρέπει να σε αφήσω γιατί έχεις να βγάλεις και τον πρώτο σου λόγο, ουσιαστικά ως πρόεδρος. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;

Δεν νιώθω καθόλου καλά. Στεγνώνει ο λαιμός μου. Είναι αυτό που είπα στην αρχή. Για όλα τα άλλα ήμουν χαρούμενη, αλλά αυτή η στιγμή μου είναι δύσκολη. Μου αρέσει πολύ να δουλεύω, να συνεργάζομαι σε όλο το δημιουργικό κομμάτι της θέσης που έχω αναλάβει. Αnimator είμαι και κάποιοι είμαστε λίγο πιο εσωστρεφείς άνθρωποι.

Θα υπάρξουν όμως και φορές εξωστρέφειας.

Ναι, θα πάμε στη Γαλλία στο Annecy για το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων στον κόσμο. Η ελληνική αποστολή, όπως συμβαίνει από το 2017 και μετά, έχει δικό της περίπτερο το Β50. Εκεί μέσω καταλόγου και συζητήσεων που θα γίνουν στην περίμετρο, ουσιαστικά αντιπροσωπεύουμε 27 ελληνικά πρότζεκτ, τα οποία είναι ή υπό ανάπτυξη ή είναι στο στάδιο της παραγωγής τώρα, είτε μόλις έχουν τελειώσει και ψάχνουν διανομείς. Θα είμαστε εκεί όλη την εβδομάδα. Ξεκινά το φεστιβάλ 21 με 27 Ιουνίου και θα έχουμε φέτος και την ταινία “How Smart Are Crows”, η οποία διαγωνίζεται στο κομμάτι του commission films της αντιπροέδρου μας, Ίριδας Ζιόγκα.

Οπότε και εκεί θα βγάζεις λόγους.

Όχι, εκεί θα κάνω συζητήσεις, είναι άλλο πράγμα να συζητάς.

Τελικά τον λόγο της τον έβγαλε μια χαρά, παρά το άγχος της πρώτης φοράς της, όταν ανέβηκε στο βήμα να μας καλωσορίσει. Εκτός από τα Βραβεία στο πλαίσιο της τελετής απονεμήθηκαν επίσης τιμητικές διακρίσεις σε προσωπικότητες που έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και ανάδειξη του ελληνικού animation. Τιμητικό Βραβείο απονεμήθηκε από την Κλεοπάτρα Κοραή, στον προκάτοχό της, απερχόμενο πρόεδρο της ASIFA Hellas, Κωνσταντίνο Κακαρούντα. Τιμήθηκαν για τη συνολική τους προσφορά οι πρωτοπόροι των ελληνικών κινουμένων σχεδίων Γιάννης Γεωργαρίου και Μανώλης Σακαδάκης. Τα Βραβεία Ελληνικού Animation 2026 απένειμε η παραγωγός, animator και ακαδημαϊκός Αναστασία Δημητρά, ιδρυτικό μέλος της ASIFA Hellas και από το 2025 πρόεδρος της ASIFA International.

Φυσικά η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα πάρτι στον χώρο της Ταινιοθήκης όπου όλοι μαζί σαν μια ομάδα γιόρτασαν τα επιτεύγματά τους για μια ακόμα χρονιά. Είθε το όνειρο της Κλεοπάτρας Κοραή για μια ελληνική παραγωγή που θα ξεχωρίσει παγκόσμια να γίνει πραγματικότητα θα πω εγώ κλείνοντας.

Οι νικητές των Βραβείων Ελληνικού Animation 2026 είναι:

Τα Βραβεία Ελληνικού Animation 2026 διεκδίκησαν συνολικά 60 ελληνικές παραγωγές. Οι υποψηφιότητες προέκυψαν μετά από την αξιολόγηση των ενεργών μελών της ASIFA Hellas, ενώ την τελική επιλογή ανέλαβε η Κριτική Επιτροπή που αποτελούνταν από τη Χρύσα Γκούμα, Programmer & Festival Coordinator στο Thessaloniki Animation Festival (TAF), την animator Αναστασία Παπαδοπούλου, την παραγωγό Δανάη Σπαθάρα, τον animator Γιάννη Χριστοφόρου και τη Laure Goasguen, International Curator της Αγοράς του ANIMASYROS.

Μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε ο Δημήτρης Αρμενάκης, καθώς η ταινία του “The Synthetic Age” απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation «Στράτος Στασινός» 2026 και το Βραβείο Σκηνοθεσίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμμετοχική δράση «Θέλω το Καρέ σου», μέσα από την οποία 84 δημιουργοί, από φοιτητές μέχρι πρωτοπόροι του ελληνικού animation, σχεδίασαν ο καθένας από έναν χαρακτήρα και συνέβαλαν στη δημιουργία μιας συλλογικής animated ακολουθίας, που συμβολίζει τη συνεργασία, την ενότητα και την πορεία του κλάδου.

The Synthetic Age – Δημήτρης Αρμενάκης

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation «Στράτος Στασινός» 2026:
The Synthetic Age – Δημήτρης Αρμενάκης

Ειδική Μνεία:
Dream – Σεμίραμις Μαμάτα

Βραβείο Καλύτερης Σπουδαστικής Ταινίας Animation:
Προικοσύμφωνο – Έλενα Γαζή, Dolan Bailey, Alejandra Diaz, Leonardo Dal Fabbro

Βραβείο Σκηνοθεσίας:
The Synthetic Age – Δημήτρης Αρμενάκης

Βραβείο Σεναρίου:
Dream – Σεμίραμις Μαμάτα

Βραβείο Character Design:
The Synthetic Age – Δημήτρης Αρμενάκης

Ειδική Μνεία:
How Smart Are Crows? – Κώστας Φιρινίδης

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής:
The Water of The Sun – Αποστόλης Κουτσογιάννης

Βραβείο Ηχητικού Σχεδιασμού:
Sins – Αντώνης Γεωργού, Στράτος Διαμαντής

Βραβείο Καλύτερης Κατά Παραγγελία Ταινίας & Τηλεοπτικής Σειράς Animation:
TIFF 66 – Στέφανος Ρόκος, Φωκίων Ξένος

Προικοσύμφωνο – Έλενα Γαζή, Dolan Bailey, Alejandra Diaz, Leonardo Dal Fabbro

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η πρώτη απονομή του νέου Βραβείου Character Design, το οποίο θεσμοθετήθηκε φέτος, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο του σχεδιασμού χαρακτήρων ως βασικού δημιουργικού πυλώνα της τέχνης του animation. Το πρώτο βραβείο της νέας αυτής κατηγορίας απένειμε ο καταξιωμένος δημιουργός comics, εικονογράφος και animator Αλέκος Παπαδάτος.

Η ελληνική αποστολή του 2026 συμμετέχει στο MIFA, στην Αγορά του Φεστιβάλ του Annecy, με το δικό της περίπτερο (Pavilion B.50), αποτελείται από 15 διαπιστευμένους επαγγελματίες και παρουσιάζει έναν κατάλογο με 26 ελληνικά projects, ταινίες μικρού μήκους, σειρές και commissioned productions που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, παραγωγής ή έχουν ολοκληρωθεί. Ξεχωρίζουν η συμμετοχή της Ίριδας Ζιόγκα στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του φεστιβάλ, στην κατηγορία Commissioned Films, με το project “How Smart Are Crows” που δημιουργήθηκε για το TED-Ed, η επιλογή του συνθέτη Γιάννη Κονσολάκη στο πρόγραμμα Meet the Composers, καθώς και η συμμετοχή του Funny Tales studio στο MIFA Invest, ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στις νέες μορφές χρηματοδότησης και ανάπτυξης της βιομηχανίας του animation.

Παράλληλα, παρουσιάζεται, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το ANIMASYROS Mediterranean Spotlight, μια πρωτοβουλία του ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, που δίνει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς από την Ελλάδα και χώρες της Μεσογείου να παρουσιάσουν τα projects τους στο MIFA και να προσελκύσουν διεθνείς συνεργασίες. Τα δύο ελληνικά έργα που συμμετέχουν στο ANIMASYROS Mediterranean Spotlight είναι η τηλεοπτική σειρά “Lafcadio Hearn Disappeared from the World” του Πάνου Βούλγαρη και η ταινία μικρού μήκους “Coffee’s Fresh” της Ασπασίας Καζέλη.