Αrt Athina 2023 -Από το 1993 η αθηναϊκή φουάρ αντέχει στον χρόνο και γιορτάζει τα 30 χρόνια της στο Ζάππειο

1993-2023 Art Athina έγινες 30 χρονών: Πήγαμε στη φετινή αθηναϊκή φουάρ στο Ζάππειον Μέγαρο που γιορτάζει με εξήντα επτά χώρους τέχνης από την Ελλάδα και εννέα από το εξωτερικό

Αrt Athina 2023 έχει λόγο να γιορτάζει αφού γίνεται 30 χρονών. Από το 1993 δηλαδή, ξεκίνησε και πλέον σήμερα σε ένα πολύ ωραίο περίπτερο στον χώρο του Ζαππείου μπορεί κανείς να ξεφυλλίσει την ιστορία της μέσα από ένα επετειακό λεύκωμα για την πορεία της στα χρόνια. Το περίπτερο αυτό, μπορείς να το συνατήσεις καθώς περιδιαβαίνεις τους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου ανάμεσα στα έργα των γκαλερί. Αυτό λοιπόν είναι ντυμένο με τεράστιες φωτογραφίες από διάφορες εποχές της Art Athina, όμως αυτή που δεσπόζει και μου τράβηξε το μάτι είναι οι δύο εργαζόμενοι που μεταφέρουν έναν μεγάλο πίνακα κατά το στήσιμο της έκθεσης.

Αυτή μου μοιάζει τελικά να είναι και η αλήθεια αυτής της φουάρ τέχνης που έχει αντέξει στον χρόνο, η κοπιαστική δουλειά από μια μικρή ομάδα, όπως μας ενημερώνει η Γιάννα Γραμματοπούλου, Πρόεδρος του ΔΣ ΠΣΑΤ. Τόνισε στη συνέντευξη Τύπου στον κήπο του Ζαππείου ότι η Art Athina ανήκει σε ένα πολύ μικρό Σύλλογο με λίγα άτομα κι έχει καταφέρει να αντέξει στον χρόνο, δουλεύοντας πάρα πάρα πολύ για αυτήν. Χαρακτηριστικά είπε ότι η Αrt Athina είναι το «παιδί του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης».

Από αριστερά Αντώνης Κούρκουλος (Γενικός Συντονιστής Art Athina), Γιάννα Γραμματοπούλου (Πρόεδρος ΠΣΑΤ) , Βαγγέλης Χαράλαμπους ( Be Best)

Η πρώτη αθηναϊκή φουάρ γεννήθηκε από την ανάγκη που υπήρχε τότε για τις γκαλερί να προβάλουν και να αναδείξουν το έργο των καλλιτεχνών-συνεργατών τους σε ένα κοινό που θα χρειαζόταν να το εκπαιδεύσει κι ένας πολύ βασικός λόγος ήταν ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, οπότε η ανάγκη ήταν επιτακτική. Όπως σημειώνει η κ. Γραμματοπούλου:

«Έπρεπε και οι γκαλερί να δείξουν τον ρόλο τους μέσα σε αυτόν τον χώρο της τέχνης, στην αλυσίδα της τέχνης: τον τρόπο που δουλεύουν, τη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά κι ένας άλλος βασικός λόγος ήταν να γνωρίσουν και οι ίδιοι την αυτογνωσία τους, να κάνουν και οι ίδιες οι γκαλερί την περισυλλογή τους μέσα σε μία έκθεση που συμμετέχουν όλες οι γκαλερί. Αλλά κι ένα μεγάλο βήμα για να προβάλουν τους νέους καλλιτέχνες – συνεργάτες, να μπορέσει να γίνει ένας διάλογος μεταξύ των καλλιτεχνών και μεταξύ των γκαλερί. Αυτός ήταν ένας σκοπός που ξεκίνησε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης».

Σκοπός της Art Athina είναι να γίνει ακόμα μεγαλύτερη προσελκύοντας γκαλερί από ξένες χώρες. Ήδη φέτος δίνουν το «παρών» στην επετειακή φετινή φουάρ εννέα χώρες του εξωτερικού (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Κύπρο, Βρετανία, Ελβετία, Ουρουγάη, Πολωνία και Ρουμανία) -κι εξήντα επτά χώροι τέχνης από την Ελλάδα. Οι δημιουργίες των Κύπριων καλλιτεχνών ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και μου άρεσε που είδα και συμμετοχή εκτός Αθηνών, από τη Βέροια και την Ύδρα.

Έως την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου οι αίθουσες του Ζαππείου είναι γεμάτες τέχνη, σύγχρονη, με νέες ιδέες και ματιές από καλλιτέχνες. Η ζωγραφική δεν είναι το μόνο μέσο που συναντάμε, αντιθέτως θα έλεγα αυτό που μου άρεσε πολύ είναι ότι είδα πολλά διαφορετικά καλλιτεχνικά μέσα και τεχνικές.

Οι γκαλερί από τις ξένες χώρες επίσης πολύ ενδιαφέρουσες, όπως και των booths των ανεξάρτητων χώρων τέχνης, αυτών που δηλαδή δίνουν προτεραιότητα στο ερευνητικό -ακαδημαϊκό πεδίο κι άλλοτε λειτουργούν ως residencies, είτε για καλλιτέχνες είτε για εκθέσεις άλλων επιμελητών, άλλοτε ως εργαστήρια και άλλοτε ως πρώιμες γκαλερί -και φέτος έχουν επιλεχθεί από την Ολυμπία Τζώρτζη για την ενότητα Projects της Art Athina.

Mare studio, Filolaos Tloupas, ΤΗ Robsjohn Gibbings

Η αθηναϊκή φουάρ εντάσσοντας και το design στη φετινή της «ύλη» παρουσιάζει ένα μικρό αφιέρωμα στην καρέκλα -από το παραδοσιακό έως το σύγχρονο μέσα από το “In Conversation with a Chair” του Mare Studio παρουσιάζοντας καρέκλες από την ελληνική παράδοση, το design και το craftsmanship (μαστοριά) που συνοψίζουν πάνω από 100 χρόνια ιστορίας, με την υπογραφή Ελλήνων δημιουργών.

Mην ξεχάσετε να αράξετε -κατά προτίμηση όταν έχει πέσει ο ήλιος- στον εσωτερικό κήπο του Ζαππείου Μεγάρου που με τον τίτλο Zappeion Garden x BlueCycleproject μπορείτε να απολαύσετε ένα garden project με έπιπλα και αντικείμενα που φέρουν το εικαστικό και το περιβαλλοντικά θετικό αποτύπωμα της BlueCycle. Ιδανικός τόπος για να συζητήσετε για όλα αυτά που είδατε, τι άρεσε και τι δεν σας άρεσε. Στα στατιστικά πάντως στοιχεία από την έρευνα στους επισκέπτες της Art Athina 2022, το 41% αφιέρωσε 2 έως 3 ώρες και το 37% 1 έως 2 ώρες. Και μιας και αναφερθήκαμε πιο πάνω και στα καλλιτεχνικά μέσα βάσει της έρευνας: Από τα είδη τέχνης το 80% τους ενδιαφέρει περισσότερο η ζωγραφική, το 50% η γλυπτική, το 46% η φωτογραφία, το 38% οι εγκαταστάσεις, το 22% η χαρακτική και το 19% το βίντεο.

Έτσι εορταστικά λοιπόν, χαθείτε στα «δωμάτια» του Ζαππείου, μπείτε σ’ όποια πόρτα βρείτε γύρω από το συντριβάνι, μέσα από τους κίονες του Μεγάρου, μόνο δημιουργίες ανθρώπων θα συναντήσετε και κάποιες από αυτές θα ταρακουνήσουν τη σκέψη σας. 1993 – 2023 Art Athina έγινες 30 χρονών. Χρόνια πολλά κι ακόμα μεγαλύτερη…

 

 

Πρόγραμμα Performances

Curated by Panos Giannikopoulos

14/9
17:00
Δημοσθένης Αγραφιώτης
Εντυπώσεις, εκτυπώσεις.
(Μικρή επιτελεστική Οδύσσεια),
 2023

Τechnohoros art gallery
Διάρκεια: 20 λεπτά

18:00
Γιώργος Τσεριώνης | Περφόρμερς: Στέλλα Δημητρακοπούλου, Ανδρέας Ασημακόπουλος
Unstable, 2023
με την υποστήριξη της Callirrhoë
Διάρκεια: 15 λεπτά
 
19:30
Μανώλης Δασκαλάκης Λεμός & Noff
Ashes from the Sea, 2023
CAN Christina Androulidaki Gallery
Διάρκεια: 30 λεπτά

20:00
Νάνα Σαχίνη
Λακρυφάγοι (αποσπάσματα), 2023
Περφόρμερς: Ευγενία Γραμμένου, Ιορδάνης Παπαδόπουλος, Νάνα Σαχίνη
Ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Λούκος
Η παρουσίαση των αποσπασμάτων γίνεται σε συνεργασία με τη Wild Reeds
*Η περφόρμανς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλάισιο της έκθεσης Revolution is not a one time event, στο Tavros / Locus Athens, σε επιμέλεια της Μαρίας-Θάλειας Καρρά, με την υποστήριξη του προγράμματος Outset Partners Grants.
Διάρκεια: 20 λεπτά

20:30
Γιάννης Λούκος
Τρισδιάστατος Διαλογισμός /3D Meditation
Με την υποστήριξης της
Wild Reeds
Διάρκεια: 20’


15/9

16:30 
Άγγελος Παπαδημητρίου
Χειροκίνητος Κινηματογράφος
agathi – kartalos
Διάρκεια: 5 λεπτά, σε επανάληψη
 
18:30 
Μαρία Μιχαηλίδου
Καιρός αίθριος, 2023
με την υποστήριξη της Wild Reeds
Διάρκεια: 5 λεπτά, σε επανάληψη

19:30
Φίλιππος Τσιτσόπουλος
Στην αναζήτηση του θαύματος
Μια stand up τραγωδία, 2023
ekfrasi – yianna grammatopoulou
Διάρκεια: 20 λεπτά

16/9
18:30
Κλεοπάτρα Χαρίτου | Περφόρμερς:Δημήτρης Αμελαδιώτης, Κατερίνα Σπυροπούλου, Μαρκέλλα Ξυλογιαννοπούλου, Pablo Soto
Μύγες, 2023
Wilhelmina’s
Διάρκεια: 60 λεπτά

19:30  
Λένα Αθανασοπούλου
Ένας «τόπος» για να ακουμπήσω τη σκέψη μου, 2023
zina athanassiadou gallery
Διάρκεια: 23 λεπτά

17/9
19:30  
Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης
One Filter Time (Third attempt), 2023
Kalfayan Galleries
Διάρκεια: 10 λεπτά, σε επανάληψη

20:00
Chrysanne Stathacos
Red, 2023
THE BREEDER
Διάρκεια: 40 λεπτά

Πρόγραμμα Talks

Talks, curated by Danai Giannoglou

Η σύγχρονη τέχνη και ο τομέας της φιλοξενίας – Μια διαφορετική εμπειρία του έργου τέχνης

  1. Γιώτα Δημητρίου – Director Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη
  2. Αναστασία Σγουμποπούλου – Συνιδιοκτήτρια ξενοδοχείου Perianth / Συλλέκτρια
  3. Αλίκη Τσιρλιάγκου – Founder ArtSpark / Σύμβουλος Τέχνης

15/9 − 17.00

Νέες αναθέσεις: Τα ιδρύματα ως αφορμές και συνοδοιπόροι του έργου τέχνης

1.Φάνης Καφαντάρης – Επικεφαλής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού ΝΕΟΝ, Αρχιτέκτονας ΜΔΕ ΕΜΠ

2.Κίκα Κυριακάκου– Καλλιτεχνική διευθύντρια του πολιτιστικού οργανισμού PolygreenCulture&ArtInitiative (PCAI) και επιμελήτρια της Συλλογής Σύγχρονης Τέχνης του

3.Κώστας Στασινόπουλος – Επιμελητής, Live Προγράμματα, Serpentine

16/9 − 17.00

Απονομή Βραβείου Art Athina 2023

16/9 − 19.00

Εκδόσεις: Kαλλιτεχνικά αντικείμενα, περιβάλλοντα παραγωγής συζήτησης, αρχειακά πεδία

1.ΕλένηΣαρόγλου– Cube Art Editions

2.Θεόφιλος Τραμπούλης – Σύμβουλος Εκδόσεων ΕΜΣΤ

3.Μαρίνα Φωκίδη– Επιμελήτρια, Θεωρητικός

17/9 − 17.00

Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια των προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών

1.Αριστείδης Λογοθέτης – Ιδρυτής & Γενικός Διευθυντής του ARCAthens

2. Νεφέλη Μυρωδιά – Επικεφαλής του Προγράμματος OnassisAiR

3. Δήμητρα Νικολού – Συνιδρύτρια ARTWORKS/ Διευθύντρια Προγράμματος

17/9 − 19.30, Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

 

Αrt Athina 2023 | 14-17 Σεπτεμβρίου 2023 | Ζάππειον Μέγαρο

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.