«Οι βεράντες της Σεντσέν» βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας στην καρδιά μιας πανεπιστημιακής γειτονιάς στην Κίνα

Το "Shenzhen Terraces" - ένας πολυλειτουργικός χώρος σχεδιασμένος με επίκεντρο τη βιωσιμότητα που μοιάζει να κρέμεται αιθέριο από τους ουρανούς

Θυμίζει κάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ένα «τρισδιάστατο πάρκο» που μοιάζει να κρέμεται αιθέριο από τους ουρανούς. Αυτός είναι ένας πολυδιάστατος και πολυλειτουργικός χώρος στην καρδιά της πανεπιστημιακής γειτονιάς Σεντσέν στην περιοχή Longgang της Κίνας.

Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV, το Shenzhen Terraces, είναι ένας χώρος μεικτής χρήσης 95.000 τ.μ. που περιλαμβάνει 20 διαφορετικά προγράμματα και λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών, εμπορικών και δημόσιων μεταφορών, μέσα σε υπαίθριους χώρους πρασίνου. Όλη η επικοινωνία πραγματοποιείται στις σκιασμένες βεράντες για να μεγιστοποιηθεί η δημόσια ζωή.

Σχεδιασμένοι με επίκεντρο τη βιωσιμότητα, οι πράσινοι υπαίθριοι χώροι του έργου αναμειγνύονται μαζί με μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων – συμπεριλαμβανομένου ενός θεάτρου, μιας βιβλιοθήκης, ενός μουσείου, ενός συνεδριακού κέντρου και λιανικής πώλησης – για να καταστήσουν τον χώρο, κόμβο συνάντησης, μάθησης, αναψυχής, πολιτισμού και χαλάρωσης. Ένα αίθριο βρίσκεται στη μέση του μεγαλύτερου κτιρίου, ενώ η βιβλιοθήκη, χωρισμένη σε δύο μέρη, γεφυρώνει κατά κάποιο τρόπο τους λοιπούς χώρους, ένας ενδιαφέρων συμβολισμός.

Οι ακανόνιστες καμπύλες των χαμηλών κτιρίων και των υπαίθριων δημόσιων χώρων έρχονται σε αντίθεση με τις κάθετες γραμμές των πολυκατοικιών που βρίσκονται κοντά. Γέφυρες ενώνουν τους όγκους στο επίπεδο του δεύτερου ορόφου, δημιουργώντας μια συνέχεια των διαδρομών με τις γύρω κατασκευές. Ο σχεδιασμός είναι έντονα προσανατολισμένος σε κριτήρια βιωσιμότητας, χρησιμοποιώντας σκυρόδεμα που ανακυκλώνεται ως αδρανές υλικό, μεγάλες προεξοχές, φωτοβολταϊκά πάνελ, πράσινο, λίμνες και συστήματα συλλογής βρόχινου νερού.

©Atchain
©Atchain
©Atchain

«Σε πόλεις όπως η Shenzhen, είναι σημαντικό να σκεφτούμε προσεκτικά πώς ο δημόσιος χώρος και το φυσικό τοπίο μπορούν να ενσωματωθούν σε μια πυκνοδομημένη πόλη. Δροσεροί χώροι, προστατευμένοι από τις καιρικές συνθήκες, δημιουργούν μια διαφυγή από τους κλιματιζόμενους εσωτερικούς χώρους», αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο.

«Οι βεράντες της Shenzhen μπορούν να θεωρηθούν ως ένα τρισδιάστατο πάρκο που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να περπατούν έξω για τις διαλέξεις τους με ζεστό καιρό αντί να είναι κλειδωμένοι μέσα. Σε αυτό το έργο δεν δουλεύουμε ενάντια στο κλίμα, αλλά με το κλίμα. Οι φυσικά αεριζόμενες ταράτσες, που προστατεύονται από τον ήλιο με προεξοχές, θα γίνουν σύντομα φανταστικά στέκια για να συναντιούνται και να μελετούν οι άνθρωποι».

©Atchain

Οι αρχιτέκτονες, θέλοντας να τονίσουν τον εξωτερικό, αίθριο χώρο, συνεργάστηκαν με την openfabric για να δημιουργήσουν ένα ποικίλο, φιλικό προς τους πεζούς τοπίο που περιλαμβάνει θύλακες υποτροπικής βλάστησης, λόφους, δημόσια τέχνη, πισίνες και ζώνες δραστηριοτήτων για αναρρίχηση ή πινγκ πονγκ.

Οι στέγες αποτελούν επίσης μέρος του τοπίου, καθώς χρησιμοποιούνται όχι μόνο για φωτοβολταϊκά πάνελ και συλλογή βρόχινου νερού, αλλά και για μεγάλους, προσβάσιμους πράσινους χλοοτάπητες. Εκτός από το να φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά στη φύση, το πλούσιο πράσινο και τα υδάτινα χαρακτηριστικά χρησιμεύουν στη μείωση της τοπικής θερμοκρασίας και παρέχουν ενδιαιτήματα για την άγρια ζωή της πόλης.

©lightstudio

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας