Μια ξύλινη πεζογέφυρα στο Gulou Waterfront στην Κίνα ενώνει τον χρόνο και τον χώρο διαθλώντας φως

Η ξύλινη πεζογέφυρα των 25 μέτρων αποτίνει φόρο τιμής στις παραδοσιακές κατασκευαστικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε αγροτικά χωριά της νότιας Κίνας

Φωτογραφίες: © Jin Weiqi

Το Gulou Waterfront, στην Τζιανγκμέν στη νότια Κίνα, είναι ένα οικολογικό τουριστικό θέρετρο που αναπτύχθηκε με βασικό στόχο την οικονομική αναζωογόνηση της υπαίθρου, συνδυάζοντας την αγροτική ανάπτυξη με το πολιτιστικό υπόβαθρο των τοπικών χωριών.

Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η διατήρηση του βασικού τοπικού συστήματος του νερού και η ενσωμάτωσή τους οργανικά στην εκπαίδευση στη φύση, την αναψυχή γονέων-παιδιών και τις δραστηριότητες αλιείας και κτηνοτροφίας.

Η ξύλινη πεζογέφυρα των 25 μέτρων που κατασκευάστηκε στην καρδιά του Gulou Waterfront από το αρχιτεκτονικό γραφείο LUO Studio εξυπηρετεί όλες αυτές τις προϋποθέσεις, και αποτίνει φόρο τιμής στις παραδοσιακές κατασκευαστικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε αγροτικά χωριά της νότιας Κίνας, όπου το υλικό είναι σε άφθονη προσφορά – και ανέλαβε να δημιουργήσει μια νέα πεζογέφυρα στην καρδιά του.

«Κατά την περίοδο του αλιευτικού πολιτισμού, οι δρόμοι ήταν ελάχιστα αναπτυγμένοι, έτσι τα συστήματα ύδρευσης έγιναν η βασική διαδρομή για τις μεταφορές των προϊόντων», αναφέρει ο αρχιτέκτονας Luo Yujie.

Ήταν απαραίτητο η γέφυρα να αφήνει αρκετό χώρο για να περάσουν τα σκάφη από κάτω. Αυτό οδήγησε στον σχεδιασμό ενός σχήματος τόξου, με απόσταση τεσσάρων μέτρων μεταξύ της κάτω πλευράς της γέφυρας και της τυπικής στάθμης του νερού. Στον ξύλινο σκελετό τοποθετούνται μεταλλικές πλάκες, οι οποίες δημιουργούν καταφύγιο και παρέχουν φυσική αποστράγγιση του νερού της βροχής.

«Δεδομένου ότι οι γέφυρες πρέπει να είναι βατές, ενώ παράλληλα παρέχουν περισσότερο χώρο για να περάσουν τα σκάφη από κάτω, οι παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής γεφυρών στην Κίνα υιοθέτησαν καμάρες για να δημιουργήσουν χώρο για τη διέλευση σκαφών κάτω από γέφυρες και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της κατασκευής», συνεχίζει ο Luo Yujie.

Παρά το σχήμα της γέφυρας, πολύ λίγα από τα μέρη της είναι κυρτά. Εκτός από τις τρεις τοξωτές δοκούς που σχηματίζουν την κάτω πλευρά, η κατασκευή είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από ξύλινα κομμάτια πεύκου σε κανονικά μήκη. Το αποτέλεσμα είναι μια περίπλοκη δομή.

Ωστόσο εκτός από την εξυπηρέτηση των σκαφών, ο κατασκευαστικός ιστός της γέφυρας με τα διαπλεκόμενα μέρη της (ξύλο και μέταλλο) να ακολουθούν ένα ανοδικό ρυθμό σχηματίζοντας μια κορυφή στο κέντρο δημιουργούν εσωτερικά μια μαγευτική ατμόσφαιρα για τους πεζούς. Η διάθλαση του νερού πάνω στα μεταλλικά μέρη, οι σκιές  στην κορυφή πλέκουν ένα ambient ηρεμίας και χαλάρωσης.

Ενώ τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατασκευάστηκαν και επεξεργάστηκαν με βάση τα σύγχρονα πρότυπα εκβιομηχάνισης, κατά την εγκατάσταση και την κατασκευή της γέφυρας, μόνο τα τρία κύρια δοκάρια ανυψώθηκαν από μεγάλα μηχανήματα. Όλα τα άλλα βήματα κατασκευής που ακολούθησαν, έγιναν από ανθρώπινα χέρια.

Η όλη διαδικασία κατασκευής όχι μόνο εναρμονίστηκε και εκμεταλλεύτηκε αποτελεσματικά τοπικές βιομηχανοποιημένες μεθόδους, αλλά μετέφερε επίσης την αγροτική ζεστασιά καθώς και τον «τοπικισμό» της κατασκευής.

Όνομα έργου: Timber Bridge in Gulou Waterfront
Αρχιτεκτονικό γραφείο: LUO studio (www.luostudio.cn)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας