CUBE – Το πρώτο κτίριο στον κόσμο κατασκευασμένο από ανθρακούχο σκυρόδεμα

Το γερμανικό αρχιτεκτονικό γραφείο HENN και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης ολοκλήρωσαν το πρώτο κτίριο στον κόσμο από ανθρακούχο σκυρόδεμα

Το γερμανικό αρχιτεκτονικό γραφείο HENN και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης ολοκλήρωσαν το πρώτο κτίριο στον κόσμο από ανθρακούχο σκυρόδεμα – μια μορφή σκυροδέματος ενισχυμένη με ίνες άνθρακα αντί για χάλυβα.

Το κτίριο με την ονομασία Cube, έκτασης 243 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται στην καρδιά της πανεπιστημιούπολης και κατασκευάστηκε για τη δοκιμή αυτού του νέου υλικού. Στόχος να αποτελέσει έναν πολυχώρο που θα στεγάζει λειτουργίες εργαστηρίου και συναρμολόγησης ενώ παράλληλα θα προωθεί τη διάδοση και ανταλλαγή πληροφορίας αυξάνοντας την προσβασιμότητα στην έρευνα.

Elevation north © Stefan Müller Meeting room © Stefan Müller

Η οροφή και οι τοίχοι του έργου είναι συγχωνευμένοι, αποδίδοντας μια ενιαία μορφή, συνθέτοντας στοιχεία της μελλοντικής αρχιτεκτονικής, στην οποία ο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος σχεδιασμός συνδυάζεται με τη μορφική ελευθερία και μια ριζική επανεξέταση των βασικών αρχιτεκτονικών στοιχείων.

Ο τοίχος και η οροφή δεν είναι πλέον ξεχωριστά στοιχεία, αλλά συγχωνεύονται λειτουργικά το ένα με το άλλο ως οργανική συνέχεια. Ένα στενό άνοιγμα διατρέχει διαγώνια ολόκληρο τον όγκο, τονίζοντας τη γεωμετρία του κτιρίου, συνθέτοντας φωτεινούς φεγγίτες σε όλους τους χώρους.

Meeting room © Stefan Müller

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι μια λεπτή, στριφτή πρόσοψη που παραπέμπει οπτικά στην υφή των ανθρακονημάτων και ταυτόχρονα είναι τυπικά δυνατή από το υλικό, το οποίο είναι ελαφρύτερο και ισχυρότερο από το παραδοσιακό σκυρόδεμα.

Σύμφωνα με τον Giovanni Betti, επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας του αρχιτεκτονικού γραφείου HΕΝΝ, η λεπτή γραμμή της πρόσοψης του Cube κατέστη δυνατή χάρη στη χρήση ανθρακονήματος, ο οποίος είναι ανθεκτικός στη σκουριά και έτσι δεν χρειάζεται να καλυφθεί με πολύ σκυρόδεμα. Οι ίνες άνθρακα είναι τέσσερις φορές ελαφρύτερες και έξι φορές ισχυρότερες από τον χάλυβα και δεν υπόκεινται σε διάβρωση.

Έτσι, τα εξαρτήματα και οι κατασκευές μπορούν να σχεδιαστούν λεπτότερα, με εξοικονόμηση υλικών κατά 50% ή και περισσότερο, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 και την κατανάλωση άλλων πολύτιμων πόρων, όπως το νερό και η άμμος.

Το Cube εκμεταλλεύεται επίσης μια άλλη ιδιότητα των ανθρακονημάτων: την αγωγιμότητά τους. Οι τσιμεντένιοι τοίχοι του κτιρίου είναι εξοπλισμένοι με μονωτικά μαξιλάρια, θερμαντικά στοιχεία και διαδραστικές επιφάνειες αφής.

Roof top view © Stefan Gröschel, IMB, TU Dresden

Καινοτόμα υλικά για βιώσιμη δόμηση

Βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, η παγκόσμια βιομηχανία σκυροδέματος πρέπει να μειώσει τις εκπομπές κατά 16% έως το 2030 και 100% έως το 2050 για να παραμείνει εντός του προϋπολογισμού του άνθρακα κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η προσπάθεια θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές σε όλη τη συγκεκριμένη αλυσίδα αξίας. Μια εύκολη και οικονομική λύση είναι η χρήση λιγότερου υλικού ενώ πληρούνται οι απαιτήσεις του έργου.

Το CUBE είναι ένα δοκιμαστικό έργο που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος για καινοτόμα υλικά στην κατασκευή κτιρίων με την ονομασία «C3 – Σύνθετα υλικά άνθρακα-σκυροδέματος», το οποίο χρηματοδοτείται από το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, και εξετάζει τις πιθανές εφαρμογές του ανθρακικού σκυροδέματος.

Το ανθρακούχο σκυρόδεμα θα μπορούσε να συμβάλει σε πιο ευέλικτες κατασκευές με εξοικονόμηση πόρων σε διαδικασίες, και η μετάβαση σε σκυρόδεμα άνθρακα θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές CO2 από την κατασκευή έως και 50%.

Το ανθρακούχο σκυρόδεμα αναπτύχθηκε στο TU Δρέσδης μαζί με πολλά άλλα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μελέτες έδειξαν ότι για έναν συγκρίσιμο σχεδιασμό γέφυρας, έχει περίπου 30% μικρότερο δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη (GWP) από τη συμβατική κατασκευή. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι ίνες άνθρακα από μόνες τους έχουν υψηλό αποτύπωμα άνθρακα – περιέχουν περίπου οκτώ φορές περισσότερο άνθρακα από τον χάλυβα ανά μονάδα βάρους. Αλλά λόγω της αντοχής του, απαιτείται λιγότερο υλικό κατά την κατασκευή ενός έργου.

Η αντισκωριακή φύση των ινών άνθρακα δίνει επίσης στο σκυρόδεμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής που, όπως λένε οι ερευνητές, είναι «σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με τα παραδοσιακά κτίρια από σκυρόδεμα, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος άνθρακα με την πάροδο του χρόνου».

Elevation south © Stefan Müller

Με το The CUBE, η HENN συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και εφαρμογή των αυριανών κατασκευαστικών τεχνολογιών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.