The Podium – Μια φούξια οροφή για να ατενίζεις την πόλη του Ρότερνταμ

Μια ειδική πλατφόρμα ύψους 29 μέτρων βαμμένη σε έντονο φούξια χρώμα για τον εορτασμό του μήνα αρχιτεκτονικής στο Ρότερνταμ

Φωτογραφίες: © Ossip Van Duivenbode

H εξερεύνηση του αναξιοποίητου χώρου στις οροφές των κτιρίων είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει πολλά αρχιτεκτονικά και σχεδιαστικά γραφεία, ανάμεσά τους και το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV που με αφορμή τον Μήνα Αρχιτεκτονικής που γιορτάζεται στο Ρότερνταμ, σχεδίασαν το Podium, στην κορυφή του Het Nieuwe Instituut στο Ρότερνταμ.

Το Het Nieuwe Instituut είναι ένα πολιτιστικό κέντρο, επικεντρωμένο στην αρχιτεκτονική, το design και την ψηφιακή κουλτούρα, που στεγάζεται σε ένα κτίριο σχεδιασμένο από τον Jo Coenen.

Πρόκειται για μια ειδική πλατφόρμα ύψους 29 μέτρων, βαμμένη σε έντονο φούξια χρώμα. Ένας χώρος 600 περίπου τετραγωνικών μέτρων πάνω στον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την εντυπωσιακή θέα στον αστικό ιστό της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του καθρέφτη Depot Boijmans Van Beuningen που σχεδιάστηκε επίσης από την MVRDV.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος στο κοινό είτε εξωτερικά μέσω μιας εξωτερικής σκάλας 143 σκαλοπατιών είτε εσωτερικά με ανελκυστήρα ή σκάλες.

Οι σχεδιαστές εμπνεύστηκαν από την πανοραμική θέα που προσφέρει το Het Nieuwe Instituut αλλά και από το ίδιο το σχέδιο του κτιρίου από τον Jo Coenen, με τη χαρακτηριστική πέργκολα.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το The Podium θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις όπως συναυλίες τζαζ και μαθήματα γιόγκα. Θα οργανωθούν επίσης διάφορες δραστηριότητες για τα παιδιά, μεταξύ των οποίων και καλοκαιρινή κατασκήνωση.

Το Podium στο Het Nieuwe Instituut μπορεί να θεωρηθεί ως μια λογική συνέχεια σε προηγούμενες εντυπωσιακές εγκαταστάσεις παρόμοιας αισθητικής και φιλοσοφίας που σχεδίασε το γραφείο MVRDV στο παρελθόν. Για παράδειγμα, το 2017, τοποθέτησε μια γιγαντιαία σκάλα στην πλατεία Stationsplein του Ρότερνταμ ως μέρος του εορτασμού των 75 χρόνων ανοικοδόμησης της πόλης και το 2018 σχεδίασε ένα τεράστιο κτίριο με την ευκαιρία του φεστιβάλ BredaPhoto.

Με αυτή την καλοκαιρινή εγκατάσταση, το Het Nieuwe Instituut συνδέεται επίσης με το πρόγραμμα Rooftop Walk του Ρότερνταμ: μια πρωτοβουλία του Rotterdamse Dakendagen που ξεκίνησε στις 26 Μαΐου. Μια διαδρομή που περιλαμβάνει πρόσβαση στις οροφές επιλεγμένων κτιρίων του κέντρου της πόλης για ένα μήνα.

Το σκεπτικό είναι να αντιληφθεί το ευρύ κοινό πώς η χρήση στέγης μπορεί να συμβάλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τις πόλεις και τους κατοίκους των πόλεων.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κάθε βδομάδα μπορείτε να λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc mag με τις προτάσεις μας