Οι Fundracar μιλούν στο ελc για παράλληλα σύμπαντα, ελεύθερες υπάρξεις και μυσταγωγικές τελετές

Η τζαμαϊκανή στωικότητα κουμπώνει ακριβώς στο αργόσυρτο της Ηπείρου και οι ρίμες μπλέκουν με τα τέλια, τους αμανέδες και την ska σε ένα ατελείωτο ηχητικό rollercoaster

Κείμενο: Μύριαμ Παρασκευοπούλου

 

Συγκρούστηκα μετωπικά με την μουσική οντότητα των Fundracar. Οι πρώτες νότες του «Αμανίτα» δημιούργησαν στο μυαλό μου αυτά τα αστεράκια, την ζάλη και το παραπάτημα των πρωταγωνιστών κόμικς της δεκαετίας του ’80, με όλα αυτά τα ζωηρά χρώματα και την εν είδει σουρεαλιστική βία που απεικόνιζαν οι σελίδες τους. Αναρωτιέμαι πώς μετά από αυτή τη σύγκρουση με την καθαρότητα της μουσικής τους μπορεί κάποι@ να βγει ίδι@; Αν συνεχίζει δηλαδή να ακούει με σκεπτικισμό και παρωπίδες κάτι που το παίρνει από την comfort zone του, την οποία έχει ευλαβικά χτίσει και όσο ίπταται περιπλανώμεν@ το αφήνει πάνω σε ένα τεράστιο ηχοσύννεφο, που όσο ξένο του φαίνεται, τόσο εθιστικά οικείο γίνεται στην πορεία.

Οι Fundracar μια μεγάλη παρέα φίλων, συσπειρώθηκε το 2008 υπό το πνεύμα και το όραμα του Μάριου Νταβέλη, στο οποίο τα υπόλοιπα μέλη έβαλαν τη μουσική. Από τότε η σύνθεση τους αλλάζει, ενώ η τωρινή είναι ενεργή τα τελευταία πέντε χρόνια. Νομίζω πως ενώθηκαν για να μας φέρουν κοντά με μορφές ζωής σε άλλους πλανήτες. Όταν εμείς οι γήινοι τους ακούμε εξερευνούμε τα μουσικά ψυχεδελικά σοκάκια της Σελήνης, η οποία προσφάτως ασφαλτοστρώθηκε. Και όταν τους ακούν οι εξωγήινοι ζηλεύουν την τζαμαϊκανή στωικότητα που κάπως πάει και κουμπώνει ακριβώς στο αργόσυρτο της Ηπείρου. Τις ρίμες που μπλέκουν με τα τέλια, τους αμανέδες και την ska σε ένα ατελείωτο ηχητικό rollercoaster. To όνομα τους εμπνεύστηκε από μια ακόμα ζοφερή εποχή που ζήσαμε πρόσφατα. Την εποχή των funds, των ταμείων ενίσχυσης και των δανεικών που σε μια νύχτα ανακαλύψαμε και ότι μαζί δεν τα φάγαμε αλλά και ότι ολομόναχοι θα τα ξεπληρώσουμε. Έτσι λοιπόν εμπνεύστηκαν αυτό το ταμείο επένδυσης συναισθημάτων, χρόνου και κόπου της μουσικής τους, το οποίο μετά από 14 χρόνια έγινε ταμείο έκφρασης και αποσυμπίεσης όλων.

Η μουσική τους δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητ@. Προσωπικά θεωρώ πως στο κομμάτι «Στροφή στο λαϊκό» με το σχεδόν αυτόνομο μέρος από το 05:10 ως το τέλος μπορεί οποιοσδήποτε να καταλάβει όλη τη φιλοσοφία της μουσικής τους. Εκτός από τον «Αμανίτα» αγάπησα το «Είμαστε ακατάλληλοι», το «Λέει θα βρέξει», ολόκληρο το «Πλακώσου» και φυσικά τα ολοκαίνουρια «Βάσανα». Με κάθε καλλιτέχνη ή μπάντα ή το κάθε ον που συνδιαλέγεται με την τέχνη και παράγει με την ψυχή και τα χέρια, οφείλεις να είσαι ανοιχτός και άγραφος σαν πίνακας, για να πάρεις όλα εκείνα που θα σε οδηγήσουν στην επόμενη διασταύρωση. Από τους Fundracar, θα ήθελα να μετουσιώσω την τωόντι ελευθερία τους αλλά και την πραγμάτωσή της πάνω στην τέχνη τους. Λίγο πριν το εκστασιακό live που ετοιμάζουν στις 17 Δεκεμβρίου στο Gagarin, μίλησα μαζί τους για παράλληλα σύμπαντα, ελεύθερες υπάρξεις και μυσταγωγικές τελετές.

Μου δίνεται την εντύπωση πως ζείτε ήδη στο δικό σας παράλληλο σύμπαν. Πώς είναι τα πράγματα εκεί;

Ζούμε όλοι βράζοντας στο ίδιο καζάνι της παράνοιας που ζούμε. Η δημιουργία λοιπόν ενός δικού μας σύμπαντος είναι απαραίτητη έτσι ώστε να μην μας ρουφήξει η μαύρη τρύπα της εποχής.

Αυτοπροσδιορίζεστε ως «αντικαθεστωτικοί στον ήχο». Αλλά αν δεν ήσασταν αντικαθεστωτικοί στην ουσία σας, αυτό δεν θα μπορούσε να αντικατοπτριστεί στον ήχο, πόσο μάλλον στον στίχο σας. Πώς δημιουργείται και ανατροφοδοτείται η ουσία των Fundracar;

Μας βάφτισαν αντικαθεστωτικούς και μας άρεσε. Η ουσία μας είναι όσο βαρετή και προβλεπόμενη είναι όλων. Παλεύουμε όλοι μας με την αδυσώπητη καθημερινότητα. Οπότε για να ισορροπήσει η κατάσταση το βγάζουμε στη μουσική και στον στίχο μας.

Δεδομένου ότι κάθε φράση που μπορεί να εκφέρει κάποιος ή να γράψει, εμπεριέχει ένα πολιτικό/κοινωνικό εκτόπισμα, ο καλλιτέχνης τι θέση πρέπει να έχει μέσα σε αυτόν το νέο αιώνα τον διαρκών κρίσεων;

Όλα είναι μουσική αποδεδειγμένα με την έννοια της κυματομορφής. Η χρήση είναι υποκειμενική. Η μουσική μας διαμορφώνει και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης.

Σας φαντάζομαι σαν μια φυλή και το χωριό σας να διέπεται από την αρχή του «ζῆν ελευθέρως». Καταργώντας τις βαθιά πατριαρχικές δομές που δεν γνωρίζουν φύλο, πώς θα δημιουργούσατε μια νέα κοινωνική συνθήκη;

Το μέλλον είναι εδώ. Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και πρέπει να είμαστε μέρος της αλλαγής. Φανταζόμαστε έναν κόσμο ενεργειακά ελεύθερο χωρίς πόλεμο και διαίρεση.

«Μεγαλώνει το παιδί, κάποιος πρέπει να του πει…». Ένα τρίπτυχο που οφείλουμε να πούμε σε κάθε παιδί για να ατσαλώσουμε το μυαλό του σε αυτό τον νέο πολύπλευρο και ταχύτατο κόσμο;

Παρατηρούμε παντού μια ηθική έκπτωση. Η χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι πλήρως χειραγωγουμένη και πελατειακή. Η αλήθεια είναι κατακερματισμένη και ο καθένας ψάχνει μόνος. Παράλληλα τέρατα και αρρώστιες που αφήσαμε πίσω είναι πάλι εδώ.

Είστε ένα μουσικό χωνευτήρι που μέσα του ζουν αυτόνομα και ανεξάρτητα funky ήχοι, βουκολικά πνευστά, rave syths, psych reggae. Όλα όμως καταφέρνουν να κρατούν τον χαρακτήρα τους κάτω από την αυτοκέφαλη punk αισθητική. Υπάρχει ένα απ’ όλα αυτά τα είδη το οποίο σας κάνει να νιώθετε πιο οικεία;

Παίζουμε ότι μας αρέσει κλέβοντας τα καλύτερα από κάθε είδος μουσικής. Η ρέγκε και η πανκ μουσική είναι αυτή που πειράζουμε περισσότερο.

Τα προηγούμενα χρόνια μεγαλώσαμε με την ζύμωση της ενοχοποίησης του εμπορικού και της ανάμειξης των ήχων. Πώς καταφέρατε να βγείτε από αυτή την κακιά λούπα σκέψης;

Είναι υποκειμενικά όλα αυτά. Η αλήθεια είναι πως το underground μπορεί να γίνει εμπορικό ενώ το εμπορικό ποτέ δεν θα γίνει underground. Ποτέ δεν ακολουθήσαμε κάποιο μουσικό ρεύμα. Φτιάξαμε κάτι από την αρχή πιστεύοντας στη σύγκρουση των διαφορετικών στυλ.

Χρησιμοποιείτε μια έντονη θρησκευτική ορολογία. «Αιρετικοί», «θρησκευτική εμπειρία», «καλύτερο από κάθε εκκλησία», «κόλαση». Η σχέση σας με αυτό που συνεχίζουμε να προσδιορίζουμε για θεό ως σύγχρονα πλάσματα επί γης, το σωτήριον έτος του 2022 ποια είναι;

Η πίστη είναι προσωπικό θέμα. Οι θεοί είναι πολλοί ανάλογα με την θρησκεία και την γεωγραφική θέση. Η σήψη επίσης πίσω από όλα αυτά κοινή παγκόσμια. Για μας θρησκεία είναι η αγάπη και Θεός μας τα παιδιά.

Υμνείτε κάποιο ανώτερο ον στις τελετές σας;

Τον Μεξικανό Θεό Μεσκαλίτο.

Πώς θα μυήσετε εμάς τους νεοφώτιστους στην εκστατική σας τελετουργία το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στη σκηνή του Gagarin;

Θα τα καταλάβετε όλα κατά την άφιξη σας στο Gagarin… Στήνουμε ένα τρελό σόου τόσο οπτικά όσο και ηχητικά με guests και κομμάτια που δεν έχουν ξαναπαιχτεί και σας θέλουμε εκεί.

Info

Oι Fundracar για ένα εορταστικό live στο Gagarin στις 17 Δεκεμβρίου

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.