Η …δυστυχία να μένεις απέναντι από ένα μεγάλο μουσείο σαν την Tate Modern

Η Tate έβαλε ειδοποιήσεις με τις οποίες ζητούσε από τους επισκέπτες να σεβαστούν τους γείτονές τους

Οι ιδιοκτήτες που αγόρασαν τα πανάκριβα διαμερίσματα στο ανερχόμενο Neo Bankside θεωρούνται από τους πιο προνομιούχους κατοίκους του Λονδίνου. Τα μεγάλα πολυτελή οικιστικά τετράγωνα έχουν θέα προς το St Paul’s ή το Shard και οι κάτοικοί τους ευτυχισμένοι απολάμβαναν τη θέα από τα διαμερίσματα που τους κόστισαν πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Όλα αυτά μέχρι που τα όνειρά τους έσβησαν όταν απέναντί τους ακριβώς, σε μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές του Λονδίνου, η Tate Modern έκανε την επέκτασή της με το νέο πυραμιδοειδές κτίριο, που δεν έχει κορυφή και φέρνει την υπογραφή του διάσημου ελβετικού αρχιτεκτονικού γραφείου Herzog & De Meuron. Το 10όροφο κτίριο που ονομάζεται The Switch House όχι μόνο άλλαξε τη φυσιογνωμία της περιοχής αλλά έκανε και τη ζωή των περιοίκων πολύ δύσκολη.

Από τότε που άνοιξε η Tate Modern προσελκύει κατά μέσο όρο πέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, αριθμός ρεκόρ για μουσείο μοντέρνας τέχνης. Τα πρώτα 15 χρόνια λειτουργίας της, 45 εκατομμύρια άτομα είδαν τις εκθέσεις της. Δυστυχώς, για τους «απέναντι», ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως ανεβαίνουν και στην ταράτσα για να απολαύσουν και αυτοί τη θέα αλλά και να χαζέψουν τα απέναντι πολυτελή διαμερίσματα και τους εσωτερικούς τους χώρους.

Οι κάτοικοι αναστατωμένοι έχασαν την ησυχία τους αλλά και την ιδιωτικότητά τους. Η Tate έβαλε ειδοποιήσεις με τις οποίες ζητούσε από τους επισκέπτες να σεβαστούν τους γείτονές τους. Οι φρουροί αποθάρρυναν τους ανθρώπους να φωτογραφίζουν τα διαμερίσματα. Ο πρώην διευθυντής της Tate, Sir Nicholas Serota πρότεινε στους ιδιοκτήτες να βάλουν κουρτίνες. Η κατάσταση δεν άλλαξε και οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στα δικαστήρια, διαμαρτυρόμενοι για σχεδόν διαρκή επιτήρηση από τους επισκέπτες της γκαλερί. Στο δικαστήριο ισχυρίστηκαν πως σύμφωνα με το νόμο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραβιάζεται η προσωπική τους ζωή και μάλιστα με τον πιο οχληρό και αδιάκριτο τρόπο.

Ο πρώην διευθυντής της Tate, Sir Nicholas Serota πρότεινε στους ιδιοκτήτες να βάλουν κουρτίνες

Στα δικαστήρια δόθηκε κανονική μάχη με τη δικηγόρο των ιδιοκτητών να ισχυρίζεται ότι τα μέτρα που έλαβε το μουσείο είναι αναποτελεσματικά και ότι οι πελάτες της καθημερινά ζουν με την εισβολή χιλιάδων ανθρώπων στη ζωή τους. Μάλιστα ανέφερε περιστατικά που οι επισκέπτες του μουσείου «χαζεύουν» τα διαμερίσματα με κιάλια. Κάποιος είπε πως νιώθει ότι ζει σε ζωολογικό κήπο, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το κοινό σχολιάζει αρνητικά τα πλούσια σπίτια και τους πλούσιους «μπάσταρδους ιδιοκτήτες» τους.

Ο δικαστής δεν πείστηκε από τις διαμαρτυρίες τους και με μια απόφαση 70 σελίδων τούς προτρέπει να βάλουν κουρτίνες, ψηλά φυτά ή φιλμς που θα εμποδίζουν στους «απέναντι» να βλέπουν το εσωτερικό των διαμερισμάτων. Επισκέφθηκε την Tate Modern πριν προβεί στην κρίση του και συμπέρανε ότι η κοινωνική και καλλιτεχνική αξία της είναι αναμφισβήτητα, πιο σοβαρή από το πρόβλημα που έχουν οι γείτονες. Στην απόφασή του γράφει ότι ναι μεν ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων δείχνουν ένα οπτικό ενδιαφέρον για τα εσωτερικά των διαμερισμάτων, αλλά και οι κάτοικοί τους γνώριζαν όταν αγόραζαν τις εντυπωσιακές κατοικίες τους ότι υπήρχαν τζαμαρίες από το δάπεδο μέχρι το ταβάνι, κάτι που τα εκθέτει, όπως και τη ζωή των οικογενειών σε δημόσια θέα.

Στην ανακοίνωσή της μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Tate Modern επεσήμανε ότι η ταράτσα είναι μέρος της δημόσιας προσφοράς του μουσείου και οφείλει να παραμείνει στη διάθεση των επισκεπτών της, όπως και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινότητα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.