Γιατί το έργο του Takis αν και χρονολογείται από το 1950 παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ;

Λάτρης της καινοτομίας, της σύγχρονης τέχνης και των φυσικών επιστημών αποφασίζει να «ταράξει τα νερά» χρησιμοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως δομικό υλικό της κινητικής γλυπτικής του

Το επιστημονικό και καλλιτεχνικό έργο του παγκοσμίου φήμης δημιουργού Takis αν και χρονολογείται από το 1950 παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ.

Ο Takis (1925-2019) αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως όπως ο ίδιος αναφέρει, φιλομαθής, ανατρεπτικός και πρωτοπόρος, ήδη από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του μελετά το φυσικό περιβάλλον και διαισθάνεται τη μετέπειτα κλιματική και κυρίως ενεργειακή κρίση. 

Λάτρης της καινοτομίας, της σύγχρονης τέχνης και των φυσικών επιστημών αποφασίζει να «ταράξει τα νερά» χρησιμοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως δομικό υλικό της κινητικής γλυπτικής του. Καταφέρνει δηλαδή να μετατρέψει τις άυλες και αόρατες δυνάμεις της φύσης όπως το φως, ο άνεμος, η δύναμη της θάλασσας, ο μαγνητισμός, ο ηλεκτρισμός, η βαρύτητα σε ορατές.

Μία από τις πιο σημαντικές κατασκευές του Takis είναι τα «Ηλεκτρικά Βαρέλια» (Electric Barrels) για τα οποία το Ίδρυμα Takis ΚΕΤΕ και ο ίδιος βραβεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2001.
Με τα εν λόγω έργα ο Takis επιθυμεί να δώσει μια απάντηση σε σημαντικά ενεργειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και προτείνει ένα έργο εργαλείο, χρήσιμο για την ανθρωπότητα.

Τα υλικά που επιλέγει είναι βαρέλια πετρελαίου, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται και μετατρέπονται σε πηγές ενέργειας εκμεταλλευόμενα την ηλιακή ακτινοβολία. Το κάθε βαρέλι, έχοντας στην κορυφή ένα φωτοβολταϊκό πάνελ και μια μπαταρία κάτω από αυτό, μετατρέπει τη φωτεινή ενέργεια σε ηλεκτρική εξασφαλίζοντας αυτονομία φωτισμού σε ένα μικρό νοικοκυριό.

Για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γλυπτική του ο Takis είχε δείξει ενδιαφέρον πολύ νωρίτερα. Το 1968 πειραματίζεται με τη δύναμη των θαλάσσιων κυμάτων και λαμβάνει υποτροφία από το Κέντρο Προηγμένων Οπτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μ.Ι.Τ. υλοποιώντας την επινόησή του με τίτλο «Sea Oscillation» (Υδροδυναμική των Θαλάσσιων Ταλαντώσεων) στην οποία αυτή τη φορά χρησιμοποιεί τις θαλάσσιες ταλαντώσεις για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Άλλα έργα του καλλιτέχνη τα οποία μαρτυρούν τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες αλλά και την ανάγκη του για την επαναχρησιμοποίηση βιομηχανικών και τεχνολογικών εξαρτημάτων είναι τα «Λουλούδια» και τα Cadrans – Dials”. Πρόκειται για δημιουργίες από σιδερένια γρανάζια, ηλεκτρικό εξοπλισμό και ευρεθέντα καθημερινά αντικείμενα (objets trouvés). Εξέχουσα σημασία έχουν και τα «Σινιάλα» του Takis, ο οποίος πρόμαχος για την επικράτηση της Παγκόσμιας Ειρήνης, χρησιμοποιεί εγκαταλελειμμένες κεραίες από στρατιωτικά οχήματα, στέλνοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο ένα αντιπολεμικό μήνυμα.

Το Ίδρυμα Takis – KETE με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 και έχοντας ως κεντρικό άξονα τη φετινή θεματική για την Αειφορία και την Ποιότητα Ζωής, όπως ορίζεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), διοργανώνει και αυτή τη χρονιά δωρεάν δράσεις και ξεναγήσεις για όλους.

Η φετινή θεματική, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φιλοσοφία του Takis, στοχεύει στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον, την οικολογία, την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα.

To Ίδρυμα Takis θέλοντας λοιπόν να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει περιβαλλοντικά το κοινό, υλοποιεί ξεναγήσεις σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά την διαχρονικά καινοτόμο γλυπτική του Takis.

Στη συνέχεια, για τους μικρούς φίλους οργανώνει παιδικά workshops όπως το εργαστήρι «Ζωγραφίζοντας με Βιώσιμα Υλικά» κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά θα μεταμορφωθούν σε ταλαντούχους ζωγράφους χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά ζωγραφικής καθώς και μπαχάρια και μυρωδικά από την κουζίνα. 

Επίσης, με όχημα το στόμα και την ανθρώπινη φωνή ειδικά για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων θα γνωρίσει την τέχνη του  Beatbox «Μουσική Σφαίρα», η οποία έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τα Μουσικά έργα του Takis.

Τέλος, μετά τη δύση του ηλίου τα παιδιά θα ταξιδέψουν στον κόσμο της αστρονομίας και της παρατήρησης με τηλεσκόπια πλανητών, ένα μακρινό και άκρως ενεργειακό κόσμο που τόσο ενέπνευσε τον καλλιτέχνη και επιστήμονα Takis.

Αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων

Ξεναγήσεις

Ώρες:
16:30-17:30
18:30-19:30

Παιδικά εργαστήρια (5-14 ετών)

BEATBOX «Μουσική Σφαίρα»

Το Human Βeatbox, η τέχνη αναπαραγωγής μουσικών ήχων με το ανθρώπινο στόμα έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τα Μουσικά έργα του TAKIS.

Ώρες:
18:30 – 19:00
19:00 – 19:30
19:30 – 20:00

Ανοιχτό Θέατρο
«Ζωγραφίζοντας με Βιώσιμα Υλικά»

Ο φυσικός πλούτος των Κήπων του Ιδρύματος Takis και η ευαισθησία του δημιουργού για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ανακύκλωσης και του upcycling γίνεται πηγή έμπνευσης για το πιο πρωτότυπο εικαστικό εργαστήρι.

Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά 5-14 ετών
‘Ώρες:
18:30 – 19:00
19:00 – 19:30
19:30 – 20:00

Κήποι

Παρατήρηση πλανητών

Η επιστήμη της αστρονομίας συναντά την ελληνική μυθολογία στον ενεργειακό από μαγνητικά πεδία λόφο του Γεροβουνού. Δυο τηλεσκόπια μας περιμένουν στους Κήπους του Ιδρύματος στραμμένα προς τους πλανήτες Αφροδίτη και Άρη.

Ώρες:
20:30 – 21:00 – Ανοιχτό Θέατρο
21:00 – 21:30 – Κήποι

Είσοδος Ελεύθερη – Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σε όλες τις δράσεις

Info:

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Ίδρυμα Takis με δράσεις και ελεύθερη είσοδο έως τις 10 το βράδυ | Τελευταία είσοδος: 21:00 Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.