Ένας τoίχος από μεξικάνικα τούβλα, η νέα εγκατάσταση στην ταράτσα του Met με θέα το Μανχάταν

Η εγκατάσταση "Lattice Detour" του Μεξικανού καλλιτέχνη Héctor Zamora, έχει ύψος περίπου 3,5 μέτρα και επιτρέπει στον επισκέπτη να δει μέσα από τις τρύπες, που αφήνουν τα τούβλα σαν σε κορνίζα, κομμάτια της πόλης και του πάρκου

Το 2017 ο Adrián Villar Rojas δημιούργησε στην ταράτσα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης μια εγκατάσταση βασισμένη στην ιδέα ενός συμποσίου όπου όλα είναι λευκά. Πριν ένα χρόνο η Cornelia Parker έχτισε στην ίδια ταράτσα ένα σπίτι εμπνευσμένο από το σπίτι που πρωταγωνιστούσε στο Ψυχώ του Χίτσκοκ, ενώ το 2015 ο Γάλλος καλλιτέχνης Pierre Huyghe εγκατέστησε ένα ενυδρείο με απομεινάρια αρχαίων ειδών.

Οι καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις στην προνομιούχα ταράτσα του Μet με τη μοναδική θέα πάνω από το Σέντραλ Παρκ και το Μανχάταν είναι αναμενόμενο από τους Νεοϋορκέζους και μέχρι πρόσφατα και τους τουρίστες από άλλες χώρες αλλά και μία από τις μεγαλύτερες αναθέσεις που κάνει το μουσείο σε σύγχρονους καλλιτέχνες.

Αυτή είναι η χρονιά του Héctor Zamora, ενός Μεξικανού καλλιτέχνη που έφτιαξε την εγκατάσταση ενός ημικυκλικού τοίχου, διάτρητου, που πλαισιώνει τη θέα στον ορίζοντα της Νέας Υόρκης και έχει ύψος περίπου 3,5 μέτρα. Το πλέγμα από τούβλα που δημιουργεί επιτρέπουν στον επισκέπτη  που στέκεται πίσω από την τοξοειδή εγκατάσταση να δει μέσα από τις τρύπες  που αφήνουν τα τούβλα σαν σε κορνίζα κομμάτια της πόλης και του πάρκου.

Η κατασκευή που έχει δημιουργηθεί από τούβλα από τη χώρα του, το Μεξικό, παραπέμπει σε μια δημοφιλή πρακτική που συναντάται συχνά στη Μέση Ανατολή αλλά και στην αφρικανική αρχιτεκτονική, όταν δημιουργείται ένας τοίχος με σχέδιο που δημιουργεί σκιά και φιλτράρει το φως του ήλιου. Οι τοίχοι αυτοί ονομάζονται celosia.

Η εγκατάσταση που ονομάζεται Lattice Detour αλληλεπιδρά με τους επισκέπτες καθώς περιβάλλει τον ορίζοντα του Μανχάταν δημιουργώντας με την κίνηση, την αίσθηση της διαφάνειας και την παρεμβολή του φωτός σχήματα στη σκιά αλλά και απομονώνει λεπτομέρειες της πόλης, ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν προστατευτικός τοίχος.

Μια ανάλογη εγκατάσταση είχε δημιουργήσει από τούβλα celosía για το Serpentine Pavilion του 2018 στο Λονδίνο, η Μεξικανή αρχιτέκτονας Frida Escobedo.

Η εγκατάσταση που λειτουργεί μετά το άνοιγμα του Μet, που ήταν κλειστό από τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού θα είναι ανοιχτή στους επισκέπτες της ταράτσας του έως τις 7 Δεκεμβρίου.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.