Δύο βιβλία γνώσεων για παιδιά με βλέμμα στραμμένο στην απεραντοσύνη του διαστήματος και των θαλασσών

Δύο βιβλία που διαβάσαμε και ξεχωρίσαμε: «Ταξιδεύοντας στο ηλιακό μας σύστημα – Πλανήτες, φεγγάρια και πέρα από αυτά» και «Φάλαινες. Η κρυφή ζωή τους»

Βιβλία γνώσεων, ένα απαιτητικό είδος για παιδιά που διαγράφει μια λαμπρή πορεία τα τελευταία χρόνια με προσθήκες ποιοτικών τίτλων και με περιεχόμενα που σέβονται τους μικρούς αναγνώστες.

Βιβλία συνολικά άρτια και φροντισμένα, με γνώσεις εντός μεστών κειμένων και εικονογράφηση που κινητοποιεί τη φαντασία αλλα και την αισθητική.   

 

«Ταξιδεύοντας στο ηλιακό μας σύστημα – Πλανήτες, φεγγάρια και πέρα από αυτά» | Aina Bestard

 

 

17 κεφάλαια αφιερωμένα στους πλανήτες σε ένα αστρικό ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα. Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό; Από πού προήλθε το σύμπαν και πώς σχηματίστηκαν οι γαλαξίες και οι αστέρες; Ποιοι είναι οι οκτώ πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και τα χαρακτηριστικά εκείνα που τους διαφοροποιούν μεταξύ τους, ποια η θέση τους σε αυτό; Αυτά μερικά μόνο από τα ερωτήματα που έρχεται να απαντήσει το βιβλίο «Ταξιδεύοντας στο ηλιακό μας σύστημα – Πλανήτες, φεγγάρια και πέρα από αυτά».

Το σύμπαν είναι ένας τεράστιος χώρος, στον οποίο υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 εκατομμύρια γαλαξίες. Το να υποθέσουμε ότι η γη είναι ο μοναδικός πλανήτης μέσα στον κόσμο θα έμοιαζε με αλαζονεία. Η γειτονιά μας στο σύμπαν αποτελείται από περίπου 30 γαλαξίες οι περισσότεροι από τους οποίους θεωρούνται «νάνοι». Δύο μόνο ξεχωρίζουν: ο δικός μας, μέσα στον οποίο εδρεύει ο πλανήτης μας η Γη και η Ανδρομέδα. Να μερικές ακόμα πληροφορίες που ίσως να μην ξέρετε μικροί αναγνώστες και να σας φανούν αξιοθαύμαστες.

 

 

Ήξερες ότι:

 

O Ήλιος περιφέρεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία και εκτελεί μια πλήρη περιστροφή κάθε 225 εκατομμύρια χρόνια;

– Στο δικό μας πλανητικό σύστημα υπάρχουν περισσότερα από 200 φεγγάρια;

– Οι τροχιές που διαγράφουν οι πλανήτες γύρω από τον ήλιο δεν είναι τέλειοι κύκλοι αλλά λίγο πιο ωοειδείς, στο σχήμα της έλλειψης; Και πως κάνουν περιστροφή και γύρω από τον εαυτό τους αλλά υπό κλίση;

– O Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και μάλιστα είναι 11 φορές μεγαλύτερος από τη γη;

H απεραντοσύνη του σύμπαντος εσωκλείεται μέσα σε αυτές τις αριστοτεχνικές σελίδες του βιβλίου, τις γεμάτες χρώμα που εντυπωσιάζουν στο σύνολό τους αλλά και κάθε μια τους ξεχωριστά. Η σχεδιαστική και εικονογραφική προσέγγιση των απεικονίσεων της Aina Bestard είναι εμπνευσμένη από χαρακτικά του 19ου αιώνα, εποχή με περιορισμένη τεχνολογική καινοτομία και την εικονογράφηση να συμβάλει με αξιοσημείωτο τρόπο στη διάδοση των γνώσεων αστρονομίας.

Μια έκδοση φροντισμένη στην κάθε της λεπτομέρεια, με εξειδικευμένο περιεχόμενο, συμπυκνωμένη πληροφόρηση που μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε τους πλανήτες συνοδοιπόρους μας στο γαλαξιακό, περιστροφικό μας ταξίδι με συναρπαστικές εικόνες.

Το βιβλίο Ταξιδεύοντας στο ηλιακό μας σύστημα – Πλανήτες, φεγγάρια και πέρα από αυτά, (μτφ: Ιφιγένεια Ντούμη) κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος.

 

«Φάλαινες. Η κρυφή ζωή τους» | Ρένα Ορτέγα

 

 

Ξεκινώντας από ένα γενικό ορισμό των κητωδών, το βιβλίο επικεντρώνεται στον θαυμαστό κόσμο των φαλαινών. Την εξέλιξή τους στο πέρασμά τους στον πλανήτη Γη, τα βασικά είδη, τα χαρακτηριστικά και τη ζωή τους μέσα από τις θαλάσσιες διαδρομές τους στους ωκεανούς.  

Στις σελίδες του βιβλίου ακολουθούμε τις φάλαινες στα μεταναστευτικά τους ταξίδια, μαθαίνουμε για τα θωρακικά τους πτερύγια που λειτουργούν σαν κουπιά για να τις κατευθύνουν, τις συνήθειες ύπνου τους αλλά και το μαγικό τραγούδι τους.

Ήξερες ότι:

– Tα κητώδη είναι από τα ζώα που χρειάζονται τον λιγότερο ύπνο. Οι φυσητήρες για παράδειγμα, κοιμούνται μονάχα κατά το 7% της ημέρας τους.

– Ο πίδακας είναι ένας τρόπος αναγνώρισης των διαφόρων κητωδών. Η γαλάζια φάλαινα δημιουργεί τον πιο εντυπωσιακό, μπορεί να υπερβαίνει ακόμα και τα 10 μέτρα σε ύψος.

Δίχτυ φυσαλίδων είναι μια τεχνική αλίευσης που χρησιμοποιούν οι μεγάπτερες φάλαινες, λειτουργεί ως παγίδα για τα μικρά ψάρια.

– Το τραγούδι είναι ένα εκπληκτικό ταλέντο που διαθέτουν, μια από τις πιο περίπλοκες ηχητικές συνθέσεις που εντοπίζονται στο ζωικό βασίλειο. Ένα τραγούδι τους μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 35 λεπτά. Μια μεγάπτερη φάλαινα μπορεί να τραγουδήσει ακόμα και για 22 συνεχόμενες ώρες.

 

 

Η Ρένα Ορτέγα μας παραδίδει ένα όμορφο υπερμεγέθες βιβλίο γεμάτο πανέμορφες εικόνες και στοιχεία για τις φάλαινες. Οι εικόνες που σε σημεία θυμίζουν φωτογραφική κολάζ, εντυπωσιάζουν με την καλλιτεχνία τους και αιχμαλωτίζουν τη φαντασία των νεαρών επίδοξων θαλάσσιων βιολόγων.

Η παράθεση των πληροφοριακών στοιχείων για τις φάλαινες γίνεται με ακρίβεια και σαφήνεια καθιστώντας την ανάγνωση ευχάριστη και απολαυστική.

Το βιβλίο Φάλαινες. Η κρυφή ζωή τους κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.